Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 57  Następna strona
 Czy człowiek to małpa? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy człowiek to małpa?
Procent nukleotydów w genomie człowieka, który ma dokładnie ten sam – jeden do jednego – odpowiednik w genomie szympansa, wynosi 84,38%.

Cytuj:
By odpowiedzieć na to pytanie, Buggs sięgnął do porównania genomów ludzi i szympansów dostępnego na stronach Uniwersytetu Kalifornijskiego. Liczba pasujących do siebie nukleotydów to 2 761 498 322, włączając w to także indele (17 622 179) oraz warianty liczby kopii (35 820 144). Natomiast długość całego genomu człowieka użytego w tym porównaniu to 3 209 286 105 nukleotydów. Wynika z tego, że procent ludzkiego genomu, który ma odpowiednik jeden do jednego w genomie szympansa (czyli bez indeli i wariantów liczby kopii), wynosi 84,4%.

https://wp-projektu.pl/teksty/teksty-au ... szympansa/

Nadto to szympans to bardzo głupie stworzenie od którego ja na pewno nie pochodzę :). Są inne gatunki zwierząt inteligentniejsze od szympansa. Ale mnie stworzył Bóg i jestem dzieckiem Bożym :).

Wt sty 10, 2023 9:01

pom napisał(a):
Rdz, 2, 4-7
Drugi opis stworzenia człowieka
Gdy Pan Bóg uczynił ziemię i niebo, 5 nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła – bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię, bo nie było człowieka, który by uprawiał ziemię, 6 a nurt [wody] wypływał z ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby – 7 wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.

Rdz, 1, 26-27
26 A wreszcie rzekł Bóg: «Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem podniebnym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!»
27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył:
stworzył mężczyznę i niewiastę.

W stworzeniu człowieka wierzę literalnie Biblii ze zrozumieniem. Nie wszystko da się wytłumaczyć ewolucją.

Wierzyć możesz sobie w co chcesz. Wiara nie jest metodą prowadząca do prawdy. Opis stworzenia z Księgi Rodzaju jest niezgodny z naszą wiedzą o historii naszej planety.

Cytuj:
To, że około 90 % genów kota abisyńskiego jest podobnych do ludzkich
nie oznacza, że pochodzimy od kota abisyńskiego.

Nie wiem skąd wziąłeś te procenty, ale to nie tyle chodzi o liczbę. Chodzi o sposób konkretnych mutacji i ich miejsce. Z jednej strony porównuje się geny istotne dla funkcjonowania organizmu - które pokazują jak podobne są organizmy - ale z drugiej do określenia pokrewieństwa ciekawsze jest tak zwane śmieciowe DNA oraz pozostałości po retrowirusach.
Dlaczego? Bo jeśli w kodującym DNA zachodzi zmiana to często jest naprawiana, często prowadzi do choroby a tylko czasem jest przekazywana dalej. Tymczasem większość naszego DNA nie służy niczemu i jeśli zajdzie tam jakaś zmiana to odbywa się to bez znaczenia dla przekazania genów dalej.
Załóżmy więc hipotetycznie że u goryli , pawianów i większości innych małp jest sekwencja DNA pochodząca od retrowirusa i dla uproszczenia wyglądająca tak:
AAAAAAAAAAAA
u szympansów i Homo Erectus w tym samym miejscu jest
AAAAAATAAAAA
A u ludzi współczesnych która widzimy u części homo erektus
AAGAAATAAAAA.
A u neandertalczyków
AAAAAATAAACA
w ten sposób możemy podejrzewać że retrowirusem został zakażony wspólny przodek wszystkich małp, następnie zaszła mutacja na 6 pozycji u wspólnego przodka szympansów i ludzi ale odrębnego od goryli. Następnie u homo erectus zaszła mutacja na pozycji 3 którą odziedziczyli homo sapiens, a neandertalczycy pochodzą od innego grupy homo erectus.
I jeśli podobnych dowodów w genomie jest wiele to daje nam pewność co do pokrewieństwa gatunków.

Dla zobrazowania mam jeszcze jeden przykład. Wyobraź że 30 studentów ma se same kserówki notatek. Na wszystkich jest kleks, na 80% jest narysowane słoneczko a na 20% tych że słoneczkiem jest obraz dziurek po dziurkaczu. Do tego na różnych są ślady po zagięciach, zszywaczy czy jakieś niedoskonałości z ksera. Na tej podstawie jesteś w stanie poukładać w drzewo -ktore pochodzą od których. Podibnie jest z pochodzeniem zwierząt.

Cytuj:
To, że geny kodujące białka myszy są w 85 % podobne do ludzi nie oznacza, że pochodzimy od myszy.
To, że ok 50% naszych genów ma odpowiedniki w bananach nie oznacza, że pochodzimy od banana.

Nikt nie twierdzi że pochodzimy od myszy i banana. Mysz to nasz daleki krewny. Z bananem oddzieliliśmy się jeszcze na etapie życia jednokomórkowego, ale to też nasz daleki krewny bo całe życie na ziemi jest spokrewnione.
Cytuj:
Po prostu człowiek został stworzony przez Boga-Konstruktora z danego zasobu genów.

A ślady po retrowirusach podłożył dla zmyłki. Dla żartu zaprojektował nerw błędny i szczątkowe oczy u ryb jaskiniowych.

pom napisał(a):
Procent nukleotydów w genomie człowieka, który ma dokładnie ten sam – jeden do jednego – odpowiednik w genomie szympansa, wynosi 84,38%.

Cytuj:
By odpowiedzieć na to pytanie, Buggs sięgnął do porównania genomów ludzi i szympansów dostępnego na stronach Uniwersytetu Kalifornijskiego. Liczba pasujących do siebie nukleotydów to 2 761 498 322, włączając w to także indele (17 622 179) oraz warianty liczby kopii (35 820 144). Natomiast długość całego genomu człowieka użytego w tym porównaniu to 3 209 286 105 nukleotydów. Wynika z tego, że procent ludzkiego genomu, który ma odpowiednik jeden do jednego w genomie szympansa (czyli bez indeli i wariantów liczby kopii), wynosi 84,4%.

https://wp-projektu.pl/teksty/teksty-au ... szympansa/

Tylko że jest to porównanie całego genomu razem ze śmieciowym DNA. Jak porównasz tylko kodujące DNA to podobieństwo jest 98-99%.
Cytuj:
Nadto to szympans to bardzo głupie stworzenie od którego ja na pewno nie pochodzę :). Są inne gatunki zwierząt inteligentniejsze od szympansa. Ale mnie stworzył Bóg i jestem dzieckiem Bożym :).

Szympansy są bardzo inteligentne. W niektórych zadaniach bardziej inteligentne niż ludzie. Zobacz sobie eksperyment gdzie szympansy zapamiętują położenie cyfr.
https://youtu.be/zsXP8qeFF6A
Do tego można je nauczyć komunikacji z człowiekiem, używania narzędzi i rozwiązywania problemów.
Nawet jeśli by się okazało że jakieś zwierzęta np delfiny są bardziej inteligentne od szympansów, to nic nie zmienia w teorii ewolucji. Przewiduje ona że różne organizmy mogą niezależnie wytworzyć jakaś cechę. To że hart biega szybko nie znaczy że gepardy pochodzą od hartów.

Wt sty 10, 2023 12:44

afilatelista napisał(a):
Tylko że jest to porównanie całego genomu razem ze śmieciowym DNA. Jak porównasz tylko kodujące DNA to podobieństwo jest 98-99%.

Tylko, że owe kodujące DNA stanowi tylko około 2 % całego genomu szympansa.

Ludzki mózg jest, aż trzy razy większy od mózgu szympansa.

Skoro DNA szympansa jest w 84,4 % zgodne z DNA człowieka,
a DNA świni jest w ok 94 % zgodne z DNA człowieka to,
czy znane są Ci badania naukowe pochylające się nad inteligencją świni?
Świnie mają wysokie IQ. Czy wiesz jakie?

Cz sty 12, 2023 11:32

pom napisał(a):
afilatelista napisał(a):

Tylko, że owe kodujące DNA stanowi tylko około 2 % całego genomu szympansa.

Tak. I ono jest najbardziej istotne. Część z pozostałego DNA również może pełnić funkcje, ale to już inna kwestia.

Cytuj:
Ludzki mózg jest, aż trzy razy większy od mózgu szympansa.

No jest. I co?

Cytuj:
Skoro DNA szympansa jest w 84,4 % zgodne z DNA człowieka,
a DNA świni jest w ok 94 % zgodne z DNA człowieka

To manipulacja. Mieszasz dwie różne metody porównywania. Jeśli porownujesz tylko funkcjonalne DNA to u szympansa jest to 98-99% a u świni 94%.
Jeśli badasz cały genom to u szympansa jest 84% a u świni znacznie mniej.

Cytuj:

Inteligencja świń jest na poziomie podobnym do psa. Małpy człekokształtne są inteligentniejsze. Ale jak już pisałem to o niczym nie świadczy. Gdyby słonie, delfiny czy świnie były mądrzejsze niż szympansy, to nie zmieniało by że szympansy są naszymi najbliższymi krewnymi. Jedna cecha nie definiuje pokrewieństwa.

Cz sty 12, 2023 17:52

afilatelista napisał(a):

Tak. I ono jest najbardziej istotne. Część z pozostałego DNA również może pełnić funkcje, ale to już inna kwestia.

Całość jest tak samo istotna, a nie tylko 2%, które Tobie pasuje.

Cytuj:
No jest. I co?

Stwierdzam fakt.

afilatelista napisał(a):
To manipulacja. Mieszasz dwie różne metody porównywania. Jeśli porównujesz tylko funkcjonalne DNA to u szympansa jest to 98-99% a u świni 94%.
Jeśli badasz cały genom to u szympansa jest 84% a u świni znacznie mniej.

Nic nie manipuluję. Opieram się na danych jakie posiadam. Dziękuję za wyjaśnienie Twojego stanowiska. Jaki jest zatem cały genom u świni (poproszę o link - może być w dowolnym języku)? Wg mojej wiedzy dane o genomie szympansa są naciągane (ale o tym później, by nie mieszać).

afilatelista napisał(a):
Inteligencja świń jest na poziomie podobnym do psa. Małpy człekokształtne są inteligentniejsze. Ale jak już pisałem to o niczym nie świadczy. Gdyby słonie, delfiny czy świnie były mądrzejsze niż szympansy, to nie zmieniało by że szympansy są naszymi najbliższymi krewnymi. Jedna cecha nie definiuje pokrewieństwa.

Ja nie jestem wyznawcą przypadkowej ewolucji, więc nie jestem krewnym żadnych małp i zwierząt, czy bananów, tylko skonstruowany jestem przez Boga z określonej puli (zasobów) genów. Skłaniam się ku teorii ID, ale przeplecionej własnym poznaniem, czy interpretacją.

Ale pytałem się Ciebie o;
pom napisał(a):

Rozumiem, że nie znasz takowych badań, czy tak?

Inteligencja świń jest minimum na poziomie trzyletniego ludzkiego dziecka. Największy IQ wśród zwierząt ma ośmiornica, Tylko szympans ze wszystkich gatunków małp jest inteligentniejszy od świni wg mojej wiedzy. Tylko, że ja nie zarzucam Ci przy Twoim braku wiedzy manipulacji. Wiedza rzecz nabyta. 🙂

pies IQ 19
pawian IQ 30,
orangutan IQ 35,
borsuk IQ 36,
świnia IQ 37,
orka IQ 39,
szympans IQ 42,
velociraptor IQ 60.
ośmiornica IQ 73
człowiek IQ 100

A poniżej filmik jak świnia gra w grę wideo;
https://youtu.be/0dFwx95ufEk

Trochę informacji o świni (rozumnej ;) wg terminologii racjonalnej) ;

Cytuj:
Świnie przytulają się do siebie kiedy śpią. Śnią, tak jak ludzie. W naturalnym otoczeniu świnie spędzają wiele czasu na zabawie, opalaniu, poszukiwaniu wrażeń i odkrywaniu.
Świnie nieustannie komunikują się ze sobą, mają własny język
Nowo narodzone prosięta uczą się głosów swoich matek i rozpoznają swoje imiona, nadane przez maciorę
Lochy prośne śpiewają młodym w czasie karmienia

Świnie mają bardzo dobrą orientację w terenie i zapamiętują drogę, potrafią wrócić do domu
Świnie nie "żrą jak świnie" w naturze, jedzą powoli (na fermie rywalizują i dlatego tak łapczywie jedzą)
Świnie, wbrew pozorom to czyste zwierzęta. Jeśli mają wystarczającą ilość miejsca, uważają, aby nie zabrudzić miejsca, w którym śpią lub jedzą
Świnia nie "poci się jak świnia"; w rzeczywistości nie są w stanie się pocić (nie mają gruczołów potowych)
Lubią kąpać się w wodzie lub błocie, aby zachować odpowiednią temperaturę ciała. Tak naprawdę wolą wodę od błota.
Świnie są niezwykle inteligentne. To ciekawskie zwierzęta, które są powszechnie uważane za mądrzejsze od małych dzieci w wieku co najmniej 3 lat, psów, a nawet niektórych naczelnych.
Świnie to bardzo spokojne zwierzęta, rzadko wykazujące agresję. Wyjątkiem, jak w przypadku wielu zwierząt, jest sytuacja, gdy matka (locha) wraz z młodym potomstwem zostaje sprowokowana lub zagrożona.
Dzikie świnie odgrywają ważną rolę w zarządzaniu ekosystemami i utrzymywaniu różnorodności biologicznej (są wszystkożerne)
Świnie mają niesamowity węch. Duży okrągły krążek chrząstki (tarcza ryjowa) na końcu pyska jest połączony z mięśniami, co daje mu dodatkową elastyczność i siłę do grzebania w ziemi.
Winston Churchill powiedział, że "Psy wyglądają na człowieka. Koty spoglądają na człowieka. Świnie patrzą nam prosto w oczy i traktują nas jak równego "
Świnia jest ostatnim z 12 zwierząt w chińskim zodiaku. Jest postrzegana jako reprezentująca fortunę, uczciwość, szczęście i męskość
Świnie mają 15 000 kubków smakowych! Ludzie mają tylko 9000
Dorosła świnia może biegać do 11 mil na godzinę
Świnie piją do 14 litrów wody dziennie
Na ziemi jest około 2 miliardów świń!
Świnie żyją na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy
Świnie mają 4 palce u każdej stopy, ale chodzą tylko na 2, bo są połączone w raciczkę
Osoby z alergiami na sierść kupują świnie jako zwierzątka domowe, bo szczecina jest pokryta włosami (nie gubią ich tak jak np. pies)
Świnie łatwo wytresować, tak aby chodziła na smyczy, korzystała kuwety i robiła sztuczki
W Danii jest dwa razy więcej świń niż ludzi!
Wyszkolone świnie węszą w ziemi trufle, w aferach narkotykowych robią furorę wykrywając ukryte narkotyki

https://www.topagrar.pl/articles/aktual ... -swiniach/

Pt sty 13, 2023 6:05

pom napisał(a):
Ja nie jestem wyznawcą przypadkowej ewolucji, więc nie jestem krewnym żadnych małp i zwierząt, czy bananów, tylko skonstruowany jestem przez Boga z określonej puli (zasobów) genów.

Zwracam uwagę, że wg Biblii zwierzęta też zostały skonstruowane przez Boga.

"Potem Bóg rzekł: «Niechaj ziemia wyda istoty żywe różnego rodzaju: bydło, zwierzęta pełzające i dzikie zwierzęta według ich rodzajów!» I stało się tak: Bóg uczynił różne rodzaje dzikich zwierząt, bydła i wszelkich zwierząt pełzających po ziemi." (Księgę Rodzaju 1,24-25)

Pt sty 13, 2023 16:45

pom napisał(a):

Nie, nie jest tak samo istotna. Część z niekodujacego DNA pełni bardzo ważną funkcję, większość nie pełni znaczącej funkcji a znaczna nie pełni żadnej funkcji.

Cytuj:
Stwierdzam fakt.
a słonie mają znacznie większe. I co?
Jeśli już to powinno się badać współczynnik wielkości mózgu do zwierzęcia. Część naukowców proponuje specjalny wskaźnik https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3% ... efalizacji
Szczerze nie jestem do niego w 100% przekonany ale coś tam pokazuje.

Cytuj:
Nic nie manipuluję. Opieram się na danych jakie posiadam. Dziękuję za wyjaśnienie Twojego stanowiska. Jaki jest zatem cały genom u świni (poproszę o link - może być w dowolnym języku)? Wg mojej wiedzy dane o genomie szympansa są naciągane (ale o tym później, by nie mieszać).
ale nie zbadano całego genomu wszystkich zwierząt żeby zastosować metodologię jak dla ludzi i szympansów.
Ty chcesz zastosować dla świni jedna metodę, a dla szympansa inną.

Poza tym tak jak pisałem to nie o same procenty chodzi. Teoretycznie jest możliwe żeby zwierzęta bliżej z nami spokrewnione miały DNA mniej podobne niż dalej spokrewnione.
Do ustalenia pokrewieństwa stosuje się inne metody.

Obejrzyj sobie to
https://m.youtube.com/watch?v=oXfDF5Ew3Gc

Cytuj:
Ja nie jestem wyznawcą przypadkowej ewolucji, więc nie jestem krewnym żadnych małp i zwierząt, czy bananów, tylko skonstruowany jestem przez Boga z określonej puli (zasobów) genów. Skłaniam się ku teorii ID, ale przeplecionej własnym poznaniem, czy interpretacją.
Jesteś wyznawca chrześcijaństwa jak się domyślam. Ja nie jestem wyznawca niczego. Podążam za dowodami a one wskazują na ewolucję.
Pytałem Cię o nerw błędny. Dlaczego inteligentny projektant go tak zaprojektował? Bo teoria ewolucji to tłumaczy doskonale. U ryby ten nerw ma sens bo ryba nie ma szyi a skrzela są w tej okolicy. A że człowiek i żyrafa pochodzą od ryb to już im tak zostało.

I ewolucja nie jest przypadkowa co Ci już nie raz tłumaczyłem. Przypadkowe są mutacje, ale naturalna selekcja nie.

Cytuj:
pom napisał(a):

Nie znam. Możesz przytoczyć. Nigdy nie słyszałem żeby ktoś skonstruował test IQ dla wszystkich zwierząt. Znam natomiast wiele badań o inteligencji zwierząt i szympansy są zawsze wysoko.

Cytuj:
Inteligencja świń jest minimum na poziomie trzyletniego ludzkiego dziecka. Największy IQ wśród zwierząt ma ośmiornica, Tylko szympans ze wszystkich gatunków małp jest inteligentniejszy od świni wg mojej wiedzy. Tylko, że ja nie zarzucam Ci przy Twoim braku wiedzy manipulacji. Wiedza rzecz nabyta. 🙂

Czyli jednak szympans inteligentniejszy?

Cytuj:
pies IQ 19
pawian IQ 30,
orangutan IQ 35,
borsuk IQ 36,
świnia IQ 37,
orka IQ 39,
szympans IQ 42,
velociraptor IQ 60.
ośmiornica IQ 73
człowiek IQ 100

Najbardziej mnie ciekawi jak zbadali inteligencję velociraptora :o

[quote]A poniżej filmik jak świnia gra w grę wideo;

Trochę informacji o świni (rozumnej ;) wg terminologii racjonalnej) ;[/quote]
No spoko. Ale czy ja kwestionuję że świnie są inteligentne i ogólnie zasługują na szacunek? Nie.
Po prostu dowody wskazują na to że nie należymy do świniowatych tylko do małp wąskonosych.

Pt sty 13, 2023 21:47

pom napisał(a):

Nie, nie jest tak samo istotna. Część z niekodujacego DNA pełni bardzo ważną funkcję, większość nie pełni znaczącej funkcji a znaczna nie pełni żadnej funkcji.

Cytuj:
Stwierdzam fakt.
a słonie mają znacznie większe. I co?
Jeśli już to powinno się badać współczynnik wielkości mózgu do zwierzęcia. Część naukowców proponuje specjalny wskaźnik https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3% ... efalizacji
Szczerze nie jestem do niego w 100% przekonany ale coś tam pokazuje.

Cytuj:
ale nie zbadano całego genomu wszystkich zwierząt żeby zastosować metodologię jak dla ludzi i szympansów.
Ty chcesz zastosować dla świni jedna metodę, a dla szympansa inną.

Poza tym tak jak pisałem to nie o same procenty chodzi. Teoretycznie jest możliwe żeby zwierzęta bliżej z nami spokrewnione miały DNA mniej podobne niż dalej spokrewnione.
Do ustalenia pokrewieństwa stosuje się inne metody.

Obejrzyj sobie to
https://m.youtube.com/watch?v=oXfDF5Ew3Gc

Cytuj:
Jesteś wyznawca chrześcijaństwa jak się domyślam. Ja nie jestem wyznawca niczego. Podążam za dowodami a one wskazują na ewolucję.
Pytałem Cię o nerw błędny. Dlaczego inteligentny projektant go tak zaprojektował? Bo teoria ewolucji to tłumaczy doskonale. U ryby ten nerw ma sens bo ryba nie ma szyi a skrzela są w tej okolicy. A że człowiek i żyrafa pochodzą od ryb to już im tak zostało.

I ewolucja nie jest przypadkowa co Ci już nie raz tłumaczyłem. Przypadkowe są mutacje, ale naturalna selekcja nie.

Cytuj:
pom napisał(a):

Nie znam. Możesz przytoczyć. Nigdy nie słyszałem żeby ktoś skonstruował test IQ dla wszystkich zwierząt. Znam natomiast wiele badań o inteligencji zwierząt i szympansy są zawsze wysoko.

Cytuj:

Czyli jednak szympans inteligentniejszy?

Cytuj:
pies IQ 19
pawian IQ 30,
orangutan IQ 35,
borsuk IQ 36,
świnia IQ 37,
orka IQ 39,
szympans IQ 42,
velociraptor IQ 60.
ośmiornica IQ 73
człowiek IQ 100

Najbardziej mnie ciekawi jak zbadali inteligencję velociraptora :o

Cytuj:
A poniżej filmik jak świnia gra w grę wideo;

Trochę informacji o świni (rozumnej ;) wg terminologii racjonalnej)

No spoko. Ale czy ja kwestionuję że świnie są inteligentne i ogólnie zasługują na szacunek? Nie.
Po prostu dowody wskazują na to że nie należymy do świniowatych tylko do małp wąskonosych.

Pt sty 13, 2023 21:48

afilatelista napisał(a):
A ślady po retrowirusach podłożył dla zmyłki.

Jest to świadome działanie Boże, które dopiero odkrywamy.

W poprzedniej dekadzie naukowcy dowiedzieli się, że rozległy świat bakterii wewnątrz ludzkiego ciała odgrywa rolę w regulowaniu energii, którą czerpiemy z pożywienia, przygotowuje układ odpornościowy i pełni różne inne funkcje, które pomagają zachować
nam zdrowie. Teraz badacze nabierają podobnego szacunku do wirusów, które przenosimy. Przede wszystkim już sama różnorodność i ogromna liczba wirusów, które w nas mieszkają, zawstydzają naszych bakteryjnych towarzyszy. Wiele tych wirusów poluje na bakterie w naszym ciele, zmieniając ich liczbę i różnorodność, a także przenosząc geny – w tym geny oporności na antybiotyki – z jednej bakterii do innej

https://www.science.org/doi/abs/10.1126 ... .6024.1513

Mikrobiolodzy wiedzą już, że klasa wirusów wewnętrznych zwanych bakteriofagami pomaga nam za sprawą niszczenia inwazyjnych bakterii. Fagi są w istocie niezbędne dla naszego zdrowia.
https://evolutionnews.org/2020/04/virus ... rspective/

So sty 14, 2023 9:15

https://www.youtube.com/watch?v=0dFwx95ufEk

Świni podano jedzenie, a ona nałogowo nie może się oprzeć i co chwila przerywa posiłek na grę video. :lol:

Czy to nie przypomina homo sapiens :lol: .

So sty 14, 2023 9:33

Mógłbyś chociaż ogarniać to co sam wklejasz XD
Świnia na filmiku nie przerywa jedzenia na grę, tylko dostaje jedzenie jeśli zaliczy grę.

Poza tym bądź łaskaw podać metodologię obliczenia IQ u velociraptora :)

So sty 14, 2023 9:39

Nie ja wyliczałem IQ. Uzyj google. Podałem tylko część IQ zwierząt i ludzkie.

A co do świni to chęć gry jest u niej silniejsza podobnie, jak u małych ludzkich dzieci mających doświadczenie z grami IMO.

So sty 14, 2023 9:51

Cytuj:
Naukowcy odkryli, że świnie potrafią grać w gry wideo po przetestowaniu czterech kochających zabawę świń.

Cztery świnie - Hamlet, Omlet, Ebony i Ivory - zostały wyszkolone w używaniu joysticka w stylu arkadowym do kierowania kursorem ekranowym w kierunku ścian.

Naukowcy stwierdzili, że fakt, że świnie zrozumiały związek między kijem a grą, „jest niemałym wyczynem”.

A świnie nawet kontynuowały zabawę, gdy zepsuł się dozownik nagród – najwyraźniej w celu kontaktu społecznego.

Czy umiesz czytać? Ogarniasz :) ?

https://www.bbc.com/news/technology-56023720

Ostatnio edytowano So sty 14, 2023 10:13 przez pom, łącznie edytowano 1 raz

So sty 14, 2023 10:06

pom napisał(a):
Nie ja wyliczałem IQ. Uzyj google. Podałem tylko część IQ zwierząt i ludzkie.

Ty stawiasz tezę, ty ją podpierasz dowodami - tak ciężko ci przyswoić najbardzej elementarne zasady cywilizowanej dyskusji?

pom napisał(a):
A co do świni to chęć gry jest u niej silniejsza podobnie, jak u małych ludzkich dzieci mających doświadczenie z grami IMO.

Dosłownie lektor na tym filmiku mówi, że świnia dostaje jedzenie, jeśli zaliczy grę. Nie słuchasz ze zrozumieniem nawet materiałów, które sam wrzucasz?

pom napisał(a):
Czy umiesz czytać?

Ewidentnie w przeciwieństwnie do ciebie, umiem. Jeśli świnie grały dalej, gdy zepsuł sie dozownik nagród, to, wbrew głupotom, które wcześniej pisałeś, nie przerywały jedzenia na grę, bo w tamtym momencie nie miały w ogóle jedzenia.

So sty 14, 2023 10:11

Wiem, że te informacje burzą Twój światopogląd na otaczający Cię świat stąd to rozgoryczenie. Rozumiem to. To minie. :)

So sty 14, 2023 10:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 854 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 57  Następna strona