Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
sowaniejestmadra napisał(a): sapper napisał(a): Zapominasz ze wewnatrz piramid sa sporych rozmiarow bloki granitowe i to odmiany czerwonej ktora jest najtwardsza wsrod granitow. Poza tym wapienie tez nie sa latwe w obrobce i miedziane dluta nie sa zdatne do ich obrobki. Gdybysmy byli informowani o takich szczegolach to prawdopodobnie bylo by wiele z tych niescislosci wyjasnione, ale nauka woli milczec gdy cos w niej nie pasuje, albo wymysla jeszcze bardziej idiotyczne teorie. Powiedz mi gdzie dzis przy tak rozwinietych technologiach znajdziesz dzwigi do przemieszczenia np. 1.200 ton blokow i umieszczenia ich precyzyjnie w budowli? Pare tys. lat temu ponoc byla ciemnota i nie bylo takich technologii.  Hmm, diamenty jakoś są jednak obrabiane. Wystarczy np. woda z piaskiem pod ciśnieniem. Być może starożytni mieli coś podobnego. Co do przenoszenia - są różne sposoby podnoszenia, nie trzeba koniecznie dźwigu ... Ale do rzeczy. Tematem jest ewolucjonizm i teoria wielkiego wybuchu. Kościół nie powinien się do tego mieszać - od co. Pytales o wiarygodnosc nauki, wiec dostales odpowiedz. Czyzby nagle nie byla ci potrzebna, gdy wychodzi szydlo z worka? Diamenty sa obrabiane diamentami, a doklladnie pylem diamentowym i okruchami. Skoro sadzisz ze starozytni mogli miec pompy wysokich cisnien itp. wyposazenia to musieli miec lepiej rozwinieta technologie w tamtych czasach niz twierdzi nauka. 
|
N sty 24, 2016 15:52 |
|
|
|
 |
Robek
|
sowaniejestmadra napisał(a): Tematem jest ewolucjonizm i teoria wielkiego wybuchu. Kościół nie powinien się do tego mieszać - od co. Jak sie nie powinien mieszać? Przecież tą teorie wielkiego wybuchu to ksiądz wymyślił Wypadało by mieć jakąś wiedze, jak sie bierze za takie tematy,
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N sty 24, 2016 16:00 |
|
 |
Askadtowiesz
|
chwat napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): Bez sensu są takie dywagacje. Nauka stoi zawsze w opozycji do religii. Cytuj: Bzdura. Wybitni naukowcy byli i są wierzący, nie przeszkadza to ich działalności naukowej. To są tzw. pobozne życzenia. Po pierwsze zależy to od rodzju nauki. Na przykłąd wśród biologów odsetek ateistów jest miedzy 90 a 100% (raczej blizej 100, nie pamiętam dokładnie). Ogólnie wśród przedstawicieli nauk doswiadczalnych jest mniej wierzących niz u przedstawicieli nauk humanistycznych i scisłych niedoswiadczalnych. Niemniej z racji wykształcenia i tak odsetek wierzących wsród naukoiwców jest ogólnie niższy niz wśród ogółu społeczeństwa.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N sty 24, 2016 16:07 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
chwat napisał(a): Jak połączyć naukę z Bogiem? Myślę, że szukając naukowych wyjaśnień intencji twórczych.
Einstein: “Jesteśmy w sytuacji małego dziecka wchodzącego do olbrzymiej biblioteki wypełnionej książkami w wielu językach. Dziecko wie, iż ktoś musiał napisać te książki. Ale nie wie jak. Nie rozumie ono języków, w których książki te zostały napisane. Dziecko niewyraźnie dostrzega tajemniczy porządek w układzie ksiąg, ale nie wie, co to jest. Taki, wydaje mi się, jest stosunek nawet najbardziej inteligentnej istoty ludzkiej do Boga.” Einstein był ateistą, co nie znaczy ze nie znajdziemy jego różnych dywagacji na temat Boga. Zauważ ze ten cytat to tylko wyjaśneinie genezy religii, co nie oznacza akceptacji.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N sty 24, 2016 16:17 |
|
 |
Askadtowiesz
|
sowaniejestmadra napisał(a): Być może starożytni mieli coś podobnego. Mieli. Najprostsza metoda to uderzanie kamieniem o kamień, charakterystyczna dla ludów bardzej pierwotnych. Potem używano twardszego kamienia do obróbki bardziej miękkiego. Wykonywano przeciez koncówki dzid, potem strzał. Używano m. inn, obsydianu, który z powodzneiem moze zastąpic metal.
|
N sty 24, 2016 16:32 |
|
|
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): chwat napisał(a): Ugruntowaną, no może w pewnych kręgach. [...]
W kręgach naukowych zajmujących się ewolucjonizmem, biologią. Oczywiście są humaniści, historycy, teolodzy lub inni naukowcy, którzy uważają, że ta teoria to jakieś nie wiadomo co, ale oni mogą, ci którzy się tym zajmują zawodowo - są w pełni przekonani o słuszności tej teorii. Czy to tak trudne pogodzić się z tym, że wszystkie organizmy na ziemi mają wspólnego przodka? A pochodzenie wspólnego przodka? Wszystko co żyje wytworzyła planeta Ziemia. Zwróć uwage na skład chemiczny Ziemi, jak również skład chemiczny ludzi. To jest wszystko bardzo podobne. Choćby ile jest w takim człowieku wody, a ile jest na powierzchni Ziemi?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N sty 24, 2016 16:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): A pochodzenie wspólnego przodka?
Wszystko co żyje wytworzyła planeta Ziemia. Zwróć uwage na skład chemiczny Ziemi, jak również skład chemiczny ludzi. To jest wszystko bardzo podobne. Choćby ile jest w takim człowieku wody, a ile jest na powierzchni Ziemi? I pewnie tej wodzie zachcialo sie wyjsc na lad i pospacerowac, wiec przybrala forme czlowieka. 
|
N sty 24, 2016 16:58 |
|
 |
chwat
|
Askadtowiesz napisał(a): chwat napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): Bez sensu są takie dywagacje. Nauka stoi zawsze w opozycji do religii. Cytuj: Bzdura. Wybitni naukowcy byli i są wierzący, nie przeszkadza to ich działalności naukowej. To są tzw. pobozne życzenia. Po pierwsze zależy to od rodzju nauki. Na przykłąd wśród biologów odsetek ateistów jest miedzy 90 a 100% (raczej blizej 100, nie pamiętam dokładnie). Ogólnie wśród przedstawicieli nauk doswiadczalnych jest mniej wierzących niz u przedstawicieli nauk humanistycznych i scisłych niedoswiadczalnych. Niemniej z racji wykształcenia i tak odsetek wierzących wsród naukoiwców jest ogólnie niższy niz wśród ogółu społeczeństwa. To że jest ich mniejszość, nie nazywa się pobożnym życzeniem, ale wierzącą mniejszością.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
N sty 24, 2016 17:32 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): W kręgach naukowych zajmujących się ewolucjonizmem, biologią. Oczywiście są humaniści, historycy, teolodzy lub inni naukowcy, którzy uważają, że ta teoria to jakieś nie wiadomo co, ale oni mogą, ci którzy się tym zajmują zawodowo - są w pełni przekonani o słuszności tej teorii. Czy to tak trudne pogodzić się z tym, że wszystkie organizmy na ziemi mają wspólnego przodka? A pochodzenie wspólnego przodka? Wszystko co żyje wytworzyła planeta Ziemia. Zwróć uwage na skład chemiczny Ziemi, jak również skład chemiczny ludzi. To jest wszystko bardzo podobne. Choćby ile jest w takim człowieku wody, a ile jest na powierzchni Ziemi?[/quote] Robciu, a co wytworzyło planetę Ziemię?
|
N sty 24, 2016 17:38 |
|
 |
chwat
|
Askadtowiesz napisał(a): chwat napisał(a): Jak połączyć naukę z Bogiem? Myślę, że szukając naukowych wyjaśnień intencji twórczych.
Einstein: “Jesteśmy w sytuacji małego dziecka wchodzącego do olbrzymiej biblioteki wypełnionej książkami w wielu językach. Dziecko wie, iż ktoś musiał napisać te książki. Ale nie wie jak. Nie rozumie ono języków, w których książki te zostały napisane. Dziecko niewyraźnie dostrzega tajemniczy porządek w układzie ksiąg, ale nie wie, co to jest. Taki, wydaje mi się, jest stosunek nawet najbardziej inteligentnej istoty ludzkiej do Boga.” Einstein był ateistą, co nie znaczy ze nie znajdziemy jego różnych dywagacji na temat Boga. Zauważ ze ten cytat to tylko wyjaśneinie genezy religii, co nie oznacza akceptacji. Religii? To wyjaśnienie struktury wszechświata, tak bym to nazwał. Einstein to jeden z tych ateistów, który potrzebował Boga, żeby mówić o jego braku. Zresztą ateizm, tak sobie myślę, zawiera właśnie pewnego rodzaju ułomność. Nie potrafi mówić o braku Boga, nie odwołując się do niego. Proponuje następującą definicję ateizmu: " ateizm to takie nic, otoczone Bogiem"
|
N sty 24, 2016 17:47 |
|
 |
JedenPost
|
chwat napisał(a): Zresztą ateizm, tak sobie myślę, zawiera właśnie pewnego rodzaju ułomność. Nie potrafi mówić o braku Boga, nie odwołując się do niego.
Nie jest to zbyt odkrywcze twierdzenie, biorąc pod uwagę, że ateizm jest ustosunkowaniem się do idei teistycznych. To tak, jakbyś powiedział, że "przeciwnicy ewolucjonizmu są ułomni, bo nie potrafią mówić o rzekomym falszu ewolucjonizmu bez odwoływania się do niego". Zaprawdę, trudno jest odnieść się do jakiegos tematu nie odnosząc się do niego.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sty 24, 2016 18:43 |
|
 |
Robek
|
sapper napisał(a): pewnie tej wodzie zachcialo sie wyjsc na lad i pospacerowac, wiec przybrala forme czlowieka.  Tak. chwat napisał(a): Robciu, a co wytworzyło planetę Ziemię? Sam sie wytworzyła, w trakcie powstawania układu słonecznego.
|
N sty 24, 2016 19:15 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): sapper napisał(a): pewnie tej wodzie zachcialo sie wyjsc na lad i pospacerowac, wiec przybrala forme czlowieka.  Tak. chwat napisał(a): Robciu, a co wytworzyło planetę Ziemię? Sam sie wytworzyła, w trakcie powstawania układu słonecznego. A kto stworzył układ słoneczny? (uwaga pytania są podchwytliwe)
|
N sty 24, 2016 20:09 |
|
 |
chwat
|
JedenPost napisał(a): chwat napisał(a): Zresztą ateizm, tak sobie myślę, zawiera właśnie pewnego rodzaju ułomność. Nie potrafi mówić o braku Boga, nie odwołując się do niego.
Nie jest to zbyt odkrywcze twierdzenie, biorąc pod uwagę, że ateizm jest ustosunkowaniem się do idei teistycznych. To tak, jakbyś powiedział, że "przeciwnicy ewolucjonizmu są ułomni, bo nie potrafią mówić o rzekomym falszu ewolucjonizmu bez odwoływania się do niego". Zaprawdę, trudno jest odnieść się do jakiegos tematu nie odnosząc się do niego. No ale po co się odnosić, do czegoś czego nie ma? Wszystko powinno być jasne, oczywiste, nie wymagające komentarza i nie warte poświęcania czasu. Tymczasem ateiści poświęcają całkiem sporo tego czasu, na rozmowę o Bogu (którego dla nich nie ma), reprezentując własne stanowisko, głoszące że Boga nie ma.
|
N sty 24, 2016 20:32 |
|
 |
JedenPost
|
A po co Kościół odnosi się do najróżniejszych idei, które uważa za błędne?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sty 24, 2016 20:46 |
|
|
|