ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ?
Autor |
Wiadomość |
No
|
Cytuj: No jeśli uważasz że Jezus nazywa się inaczej ,nie zmienia faktu iż jest zbawicielem ,synem Bożym od narodzin , którego liczone są lata. Możesz w to wierzyć choć to symboliczna data jego narodzin zarówno rok jak i dzień przypomnij sobie do którego twojego postu się odnosiłem: Cytuj: Może i nazwę martius wymyślili politeistyczni Rzymianie ,jednak ja nie używam nazwy Martius , tylko nazwę marzec , która to nazwa jest całkowicie polska i nie oznacza żadnego boga ,więc nie mam powodów aby jej nie honorować.
Oczywiście, że nie Boga tylko miesiąc mu poświęcony.
Nazwa Jezus jest równie polska więc kto jest właściwie twoim Bogiem? A swoją drogą słowo "Bóg" też nie pochodzi z Biblii.
|
Śr sty 02, 2008 21:07 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
No napisał(a): Możesz w to wierzyć choć to symboliczna data jego narodzin zarówno rok jak i dzień przypomnij sobie do którego twojego postu się odnosiłem:
Oczywiście, że nie Boga tylko miesiąc mu poświęcony. Nazwa Jezus jest równie polska więc kto jest właściwie twoim Bogiem? A swoją drogą słowo "Bóg" też nie pochodzi z Biblii.
1)Aby nie wierzyć musiałbym podwarzyć naukowe publikacje i nie uznawać rzeczywistości .
Encyklopedia popularna PWN:
Era chrześcijańska rozpoczyna się od obliczonego w VI w . (Dionizy Mały) roku narodzenia Chrystusa .
2) Nazwa miesiąca marca nie jest poświecona Bogu .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr sty 02, 2008 21:18 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Seweryn napisał(a): Może i nazwę martius wymyślili politeistyczni Rzymianie ,jednak ja nie używam nazwy Martius , tylko nazwę marzec , która to nazwa jest całkowicie polska i nie oznacza żadnego boga ,więc nie mam powodów aby jej nie honorować.
Nazwa "marzec" istotnie pochodzi nie od rzymskiego boga... a od słowiańskiej bogini zimy i śmierci- Marzanny.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr sty 02, 2008 22:05 |
|
|
|
 |
Atei
|
Gdyby ta "nowa era" zaczęła się od narodzin faraona Ramzesa, to czy oznaczałoby to, że jest on prawdziwym synem boga?
Lata liczymy (mniej/więcej) od czasu narodzin Jezusa. Co to oznacza? Nic szczególnego. Ktoś postanowił ustalić nowy kalendarz, więc musiał dobrać jakiś punkt odniesienia.
Taki twórca nowego systemu kalendarzowego co miał do wyboru, gdy wiemy, że był chrześcijaninem, jego życie opierało się na tej religii, Jezus był dla niego jakimś tam wzorem do naśladowania i cała reszta otoczenia myślała podobnie jak on?
Dobrze wiemy jakie kościół z papieżem na czele miał wpływy w Europie. Nie koniecznie pozytywne.
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
Śr sty 02, 2008 22:06 |
|
 |
Seweryn
|
Rojza Genendel napisał(a): Nazwa "marzec" istotnie pochodzi nie od rzymskiego boga... a od słowiańskiej bogini zimy i śmierci- Marzanny. To ciekawe co piszesz, bo pewien Ateista twierdzi inaczej: Yard napisał(a): nazwę miesiąca Marca (łac. Martius) wymyślili politeistyczni Rzymianie na cześć swojego boga wojny Marsa.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr sty 02, 2008 22:39 |
|
|
|
 |
Rojza Genendel
|
Seweryn napisał(a): Rojza Genendel napisał(a): Nazwa "marzec" istotnie pochodzi nie od rzymskiego boga... a od słowiańskiej bogini zimy i śmierci- Marzanny. To ciekawe co piszesz, bo pewien Ateista twierdzi inaczej: Yard napisał(a): nazwę miesiąca Marca (łac. Martius) wymyślili politeistyczni Rzymianie na cześć swojego boga wojny Marsa.
Myślę, że dla ciebie jako katolika Mars wart jest Marzanny 
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr sty 02, 2008 22:42 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): 1)Gdyby ta "nowa era" zaczęła się od narodzin faraona Ramzesa, to czy oznaczałoby to, że jest on prawdziwym synem boga?
2)Lata liczymy (mniej/więcej) od czasu narodzin Jezusa. Co to oznacza? Nic szczególnego. Ktoś postanowił ustalić nowy kalendarz, więc musiał dobrać jakiś punkt odniesienia.
1)Gdyby jego życie było było tak doniosłe, że czyniłby on cuda ,uzdrawiałby a po śmierci zmatrwychwstał to pewnie świat zapoczątkowałby nową erę tak jak to miało miejsce w przypadku Jezusa . Jednak faraon niczym takim się nie wykazał więc nic dziwnego że "nowa era" nie zaczęła się od narodzin faraona Ramzesa.
2) Jeśli twierdzisz, że jest to nic szczególnego to wyjdź na ulicę i spróbuj ustalić nowy kalendarz , sprawdzimy jak zostaniesz potraktowany i kto przyjmie twój nowy kalendarz 
|
Śr sty 02, 2008 22:52 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Jednak data obarczona błędem lub nie , wskazuje na datę narodzin Chrystusa , a nie kogoś innego .
Dla ateisty, jest to co najwyżej (przybliżona) data narodzin Jezusa. A uznaje tą datę za początek nowej ery tylko dlatego, że jakiegoś kalendarza trzeba używać, a używanie rozpowszechnionego jest to wygodniejsze i łatwiejsze niż próba forsowania nowego kalendarza, co sam zauważyłeś.
Myślisz, że wygoda nie jest wystarczającym powodem? To ja się zapytam: czemu, aby uhonorować Chrystusa, nie nauczysz się i zaczniesz rozmawiać tylko w języku hebrajskim i aramejskim? Twierdzę, że właśnie dlatego, że żyjesz w społeczeństwie, które na co dzień porozumiewa się językiem polskim. Używanie innego języka utrudniłoby ci życie. Tak jak ateiście życie utrudniłoby używanie np. kalendarza Rewolucji Francuskiej, czy jakiegokolwiek innego poza gregoriańskim (zakładając, że żyje w Polsce).
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Śr sty 02, 2008 23:13 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): 1)Dla ateisty, jest to co najwyżej (przybliżona) data narodzin Jezusa. A uznaje tą datę za początek nowej ery tylko dlatego, że jakiegoś kalendarza trzeba używać, a używanie rozpowszechnionego jest to wygodniejsze i łatwiejsze niż próba forsowania nowego kalendarza, co sam zauważyłeś.
2)Myślisz, że wygoda nie jest wystarczającym powodem? To ja się zapytam: czemu, aby uhonorować Chrystusa, nie nauczysz się i zaczniesz rozmawiać tylko w języku hebrajskim i aramejskim? Twierdzę, że właśnie dlatego, że żyjesz w społeczeństwie, które na co dzień porozumiewa się językiem polskim. Używanie innego języka utrudniłoby ci życie. Tak jak ateiście życie utrudniłoby używanie np. kalendarza Rewolucji Francuskiej, czy jakiegokolwiek innego poza gregoriańskim (zakładając, że żyje w Polsce).
1) Nikomu nie bronię używania rozpowszechnionego kalendarza?
Zwracam tylko uwagę na paradoks , że Ateista nie uznając Jezusa , uznaje liczenie lat od jego narodzenia i tyle.
2)Nie uważam że mówienie w jezyku hebrajskim i aramejskim to uhonorowanie Jezusa . Jezus rozumie wszystkie języki . Modliłem się do niego o uzdrowienie po polsku i też mnie wysłuchał.
|
Śr sty 02, 2008 23:26 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Zwracam tylko uwagę na paradoks , że Ateista nie uznając Jezusa , uznaje liczenie lat od jego narodzenia i tyle.
Gdzie tu paradoks? Robi to, co mu się opłaca. Dziwisz się, że się mu opłaca?
|
Śr sty 02, 2008 23:36 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Gdzie tu paradoks? Robi to, co mu się opłaca. Dziwisz się, że się mu opłaca?
Nie dziwię się że mu się opłaca . Dziwię się tylko że Ateista nie uznając Jezusa , uznaje liczenie lat od jego narodzenia i tyle.
Ateista uznaje skutek , nie uznając przyczyny .Robi to jak zauważyłeś dlatego że mu się to opłaca . Opłaca się mu stosować kalendarz i opłaca się mu nie uznawać Jezusa . Racjonalny człowiek uznaje skutek i przyczynę jednak w tym wypadku uznawany jest tylko skutek , a nie przyczyna , jest to nieracjonalne i zasługuje na miano paradoksu.
|
Śr sty 02, 2008 23:53 |
|
 |
wieczny_student
|
Ależ nawet ateista może uznać powód wprowadzenia takiego kalendarza: rozpowszechnione wśród chrześcijan pragnienie uhonorowania narodzin Jezusa poprzez liczenie lat od tego momentu. Swojego czasu taki system został przeforsowany, od tego czasu nie został zmieniony i to wystarcza za przyczynę.
|
Cz sty 03, 2008 0:05 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Ależ nawet ateista może uznać powód wprowadzenia takiego kalendarza: rozpowszechnione wśród chrześcijan pragnienie uhonorowania narodzin Jezusa poprzez liczenie lat od tego momentu. Swojego czasu taki system został przeforsowany, od tego czasu nie został zmieniony i to wystarcza za przyczynę.
Jeśli Ateista uznaje narodziny syna Bożego Jezusa Chrystusa za powód wprowadzenia nowej ery to wporządku.
|
Cz sty 03, 2008 9:30 |
|
 |
wieczny_student
|
Powodem wprowadzenia kalendarza nie były narodziny Jezusa (przynajmniej nie bezpośrednim), ale rozpowszechnione wśród chrześcijan pragnienie ich uhonorowania. I taki powód uznają znani mi ateiści. Powodem takiego pragnienia była wiara owych chrześcijan w bóstwo chrześcijan. I to znów jest powszechnie uznawane. Ateista, uznając, że chrześcijanie uważają Jezusa za Boga, nie musi sam go za takiego uważać.
|
Cz sty 03, 2008 9:49 |
|
 |
Seweryn
|
wieczny_student napisał(a): Powodem wprowadzenia kalendarza nie były narodziny Jezusa (przynajmniej nie bezpośrednim), ale rozpowszechnione wśród chrześcijan pragnienie ich uhonorowania. I taki powód uznają znani mi ateiści. Powodem takiego pragnienia była wiara owych chrześcijan w bóstwo chrześcijan. I to znów jest powszechnie uznawane. Ateista, uznając, że chrześcijanie uważają Jezusa za Boga, nie musi sam go za takiego uważać.
Nie chodzi o pragnienia .
Chrześcijanie uznają nową erę jako nowe przymierze ludzi z Bogiem .Więc powodem wprowadzenia nowego kalendarza jest Jezus Chrystus i jego czyny (zmartwychwstanie) , które potwierdzają jego jako prawdziwego Mesjasza syna Boga .
|
Cz sty 03, 2008 13:00 |
|
|
|