Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 12:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Nauka potwierdza Biblię. 
Autor Wiadomość

Seweryn napisał(a):
Oczywiście że cud bo tak jak napisałem można to stwierdzić laboratoryjnie pod mikroskopem .Nie jest to widoczne gołym okiem . Natomiast w przypadku Jezusa było widoczne.

Myślisz, że specjalnie zwiększył rozmiar tego zjawiska do widzialnego?
Jeżeli tak, to po co? :)

Po to aby 2000 lat póżniej , gdy nauka odkryje , że po śmierci faktycznie krew oddziela się od wody jakiś Ateista mógł uwierzyć , że Jezus czynił cuda.

Spróbuj samodzielnie wyciagać wnioski

Wt kwi 08, 2008 18:24

Po to aby 2000 lat póżniej , gdy nauka odkryje , że po śmierci faktycznie krew oddziela się od wody jakiś Ateista mógł uwierzyć , że Jezus czynił cuda.

Wyciągam też inny prosty wniosek.
Woda z rany dodawała dramatyczności w całym zdarzeniu, pisarze lubią takie dodatki :)

Wt kwi 08, 2008 18:53
Zobacz profil WWW

Chciałbym tylko powiedzieć, że oddzielenie KRWI OD OSOCZA(przypominającego wyglądem wodę) jest widoczne gołym okiem, jeśli martwe ciało już długo "leży".

Wt kwi 08, 2008 20:15
Zobacz profil ICQ YIM

Seweryn napisał(a):

Wyciągam też inny prosty wniosek.
Woda z rany dodawała dramatyczności w całym zdarzeniu, pisarze lubią takie dodatki :)

Oczywiście można wyciągać takie wnioski, ale ja sądze ,że w takie słowa :
Cytuj:

By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter

Śr kwi 09, 2008 7:31

Tak tylko , chciałem się pochwalić nową "stopką " .
Co ty na to ?

Śr kwi 09, 2008 8:36

Seweryn !

Tak tylko , chciałem się pochwalić nową "stopką " .
Co ty na to ?

Nic prócz tego , że to zwykły plagiat ,nie mający nic wspólnego z rzeczywistością o której piszę w moim podpisie.

Śr kwi 09, 2008 9:12
na pewno nie ma on (ten plagiat) nic wspólnego z rzeczywistością o której mówi twój podpis...

tyle że ta rzeczywistość nie pokrywa się ze światem w którym żyjemy.

Śr kwi 09, 2008 14:04

W Biblii można znaleźć fragmenty mówiące o tym, że Ziemia jest okrągła i że zawieszona jest w nicości bez żadnej widocznej podpory.

Upadek Babilonu. Stwierdzenie, że będzie on niezamieszkały.

Historyczne potwierdzenie wielu występujących w Biblii postaci.

Cz maja 01, 2008 16:12

W Biblii można znaleźć fragmenty mówiące o tym, że Ziemia jest okrągła i że zawieszona jest w nicości bez żadnej widocznej podpory.

Tak, ale wtedy wszyscy sobie wyobrażali Ziemię w mniej więcej takiej postaci i dlatego w Biblii można przeczytać o "okrągłej", a nie kulistej Ziemi :)

Obrazek

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz maja 01, 2008 17:28

Chyba nie wiesz, o czym piszesz... W czasach ST uważano, że ziemia jest płaska i skończona. Mówiono, że niosą ją słonie, Atlas, czy inne bzdury.

Cz maja 01, 2008 20:13

Dokładniej chodzi o to, że wszędzie była woda. Ziemia zaś znajdowała się w pewnego rodzaju "bańce" w tej wodzie (jakby bąbelek powietrza) i była wsparta na czterech filarach. Także zarówno od dołu była woda jak i na górze. Niebo po hebrajsku oznacza dosłownie "woda nad". Sklepienie niebieskie to jest ten jak gdyby klosz, który sprawia, że woda nas nie zalewa. Może obrazek nie do końca oddaje wyobrażenia, ale mniej więcej o coś takiego chodziło.

Pt maja 02, 2008 12:19

Wracając do tematu. W KRK obowiązuje doktryna o monogenizmie, czyli pochodzeniu całej ludzkości od pojedynczej pary ludzkiej. Koncepcja ta była wielokrotnie wyśmiewana w świetle odkryć paleontologii, a zwłaszcza licznie rozsianych po świecie szkieletów przodków człowieka. Pomimo tego encyklika Humani Generis powiada wyraźnie: Cytat:
Jeśli zaś chodzi o inna hipotezę, mianowicie poligenizm, to synowie Kościoła wcale już nie mają podobnej wolności. Nie wolno bowiem wiernym przyjmować opinii, której zwolennicy twierdzą, że po Adamie istnieli na ziemi ludzie nie pochodzący od niego, jako prarodzica, drogą naturalnego rozmnażania się, lub że Adam oznacza pewną liczbę prarodziców.
Michale ,a oto co znajdujemy w samej Biblii: Rdz 4,12-16. Ten fragment jest dowodem na to ,że Adam, Ewa i Kain nie byli jedynymi ludżmi ,którzy wówczas żyli na ziemi .Adam i Ewa pochodzili tylko z Edenu podczas gdy ziemię dawno zamieszkiwali juz inni ludzie .

Cz maja 22, 2008 15:54
Michale ,a oto co znajdujemy w samej Biblii: Rdz 4,12-16. Ten fragment jest dowodem na to ,że Adam, Ewa i Kain nie byli jedynymi ludżmi ,którzy wówczas żyli na ziemi .Adam i Ewa pochodzili tylko z Edenu podczas gdy ziemię dawno zamieszkiwali juz inni ludzie .
A oto, co znajdujemy w Tradycji:
    Ponadto, dla powściągnięcia [niektórych] zuchwałych umysłów [Sobór] oświadcza, by nikt, kto polega na własnej roztropności w rzeczach dotyczących wiary i moralności, a wchodzących w skład nauki chrześcijańskiej, i kto nagina Pismo św. do swoich poglądów - nie ośmielił się dawać objaśnień Pisma św. wbrew sensowi, który utrzymywała i utrzymuje święta Matka Kościół. Rzeczą bowiem Kościoła jest sądzić o prawdziwym sensie i tłumaczeniu Pisma św.
    [XIX Sobór Powszechny, Trydencki, IV Sesja (1546), Dekret II: Przyjęcie Wugaty i zasad interpretacji Pisma św. 786.]
    • Potwierdzone przez XX Sobór Powszechny, I Watykański, III Sesja (1870), Konstytucja Dei Filius, Rozdział II "Objawienie" 1788.
    • Potwierdzone przez papieża Leona XIII w encyklice Providentissimus Deus, Część II "Interpretacja Pisma św.", Zasady ogólne 1943.
    • Potwierdzone przez Św. Officium, Dekret Lamentabili 2001-2004, 2009-2012,
    oraz przez wiele innych dokumentów, których wymienianie zabrałoby zbyt dużo czasu.

Liczby podane wytłuszczonym drukiem to odwołania do łacińskiego zbioru orzeczeń kościelnych H. Denzinger, Enchiridion symbolorum, Freiburg 1960 (wyd.31), gdzie każdy może sobie to potwierdzić - jeśli ma ochotę.

Pt maja 23, 2008 12:01

Ponadto, dla powściągnięcia [niektórych] zuchwałych umysłów [Sobór] oświadcza, by nikt, kto polega na własnej roztropności w rzeczach dotyczących wiary i moralności, a wchodzących w skład nauki chrześcijańskiej, i kto nagina Pismo św. do swoich poglądów - nie ośmielił się dawać objaśnień Pisma św. wbrew sensowi, który utrzymywała i utrzymuje święta Matka Kościół.
A jaką mi dasz gwarancję na to ,że to Kościół ,lub raczej jego hierarchia nie nagina Pisma Świetego do swoich potrzeb ?

So maja 24, 2008 6:32

So maja 24, 2008 10:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona