Argumenty na ISTNIENIE BOGA
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
Eandil napisał(a): Cytuj: a gdzie dokładnie w tym ciele jest ta dusza? wtrące się tylko, że ten cytat o świątyni duszy pochodzi od starożytnych greków (nie pamiętam już kto powiedział dokładnie, a nie chce mi się szukać), a dusza w grece to psyche 
Być może , ale założeniem wiary jest niematerialna wieczna dusza.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N paź 12, 2008 17:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ale psyche to nie jakiś byt odrębny od ciała...
to jedna z jego funkcji.
|
N paź 12, 2008 17:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
i żadną miarą nie jest wieczna...
tak jakby mówić o wiecznym trawieniu.
|
N paź 12, 2008 17:27 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Dagon napisał(a): ale psyche to nie jakiś byt odrębny od ciała... to jedna z jego funkcji.
psyche być może nie , ale dusza tak.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N paź 12, 2008 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czyli gdzie jest?
|
N paź 12, 2008 17:31 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Dagon napisał(a): czyli gdzie jest?
W Tobie.
|
N paź 12, 2008 17:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
to niby wiem.
ale gdzie konkretnie?
|
N paź 12, 2008 17:37 |
|
 |
Seweryn
|
Dagon napisał(a): to niby wiem. ale gdzie konkretnie?
To dość prezyzyjna lokalizacja ,nie znamy dokładniejszych namiarów 
|
N paź 12, 2008 17:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
a niedokładne?
co w ogóle wiemy o tej duszy?
|
N paź 12, 2008 17:42 |
|
 |
Przepraszam
|
 Re: Argument kosmologiczny - częsc 2
aniolgabriel99 napisał(a): Myslenie Teistyczne o stworzeniu swiata przez Boga jest calkowicie racjonalne i komatybilne z Kosmologią.
Mogę z Tobą podyskutować, ale pod warunkiem, że zachowasz się kulturalnie. Jedno 'ad personam' i się żegnamy.
Krytyka dowodu kosmologicznego.
Z doświadczenia wiemy że każda forma (dziś możnaby rzec 'każdy sąd o rzeczy apriori, aposteriori, syntetyczny, analityczny) jest związana z rzeczą (substancją). Bez siebie nie istnieją.
Z analizy przyczynowości dochodzimy do bytu który jest czystą formą.
Jedno twierdzenie wyklucza drugie. Powstaje sprzeczność. Rozum gubi się.
Istnienie Boga, jako realnego bytu wciąż pozostaje 'hipotezą metafizyczną'.[/i][/u]
|
N paź 12, 2008 19:59 |
|
 |
Seweryn
|
Dagon napisał(a): a niedokładne?
co w ogóle wiemy o tej duszy?
Wiemy, że może ona być tym, co inspiruje niewierzących do rozmowy o Bogu w celu ich nawrócenia .
|
N paź 12, 2008 22:28 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
No tak, jak również wiemy,że może tym czymś nie być.
Czyli: o duszy wiemy,że może być takową inspiracją być lub nie być.
Imponujące.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
N paź 12, 2008 22:52 |
|
 |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): No tak, jak również wiemy,że może tym czymś nie być.
Imponujące.
Jeśli wiesz, że dusza może być takową inspiracją, to już wystarczający powód aby jej nie bagatelizować.
|
N paź 12, 2008 23:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jaka dusza ?
Że niby co to jest ? Jakaś chmura powietrzna ?
Energia, kula, którą miotają pokemony ?
Nie rozmumem jak dusza może być inspiracją ?
Rozumiem, że infpiracją może być drzewo, dom, góra,
Ale duszy nie widać. Jak może być inspiracją coś czego nie ma ?
To chyba na tej zasadzie jak statek kosmitów może być infpiracją 
|
Pn paź 13, 2008 0:31 |
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): WaszJudasz napisał(a): No tak, jak również wiemy,że może tym czymś nie być.
Imponujące. Jeśli wiesz, że dusza może być takową inspiracją, to już wystarczający powód aby jej nie bagatelizować.
Napisałem że wiem to samo co Ty - że może być moze nie byc. Tak samo jak w ogóle wiem o niej to co Ty - że może istnieje a może nie istnieje. To samo obaj wiemy o Bogu. Taka to wiedza, amen.
Natomiast jak dla powodem do niebagatelizowania pojęcia duszy jest raczej po prostu fakt, że dla bardzo wielu osób ma ono znaczenie. Sądzę,że zasadniczo warto rozmawiać z ludźmi i dochodzić z nimi do porozumienia, datego wolę wiedzieć co mają na myśli mówiąc 'dusza' czy 'Bóg' , tym bardziej, jeśli swojemu wyobrażeniu tych kwestii podporzadkowują swoje postepowanie .,.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pn paź 13, 2008 7:52 |
|
|
|