Autor |
Wiadomość |
Witold
|
dobry_dziekan napisał(a): Teraz jednak dana jest czysto TEORETYCZNA sytuacja. Jeżeli dałoby radę stworzyć PRAWDZIWĄ sztuczną inteligencję, to z definicji posiadałaby własna wolę i świadomość. A jeżeli coś jest świadome swego istnienia, to według mnie jest żywe.
Pogrubiłem te dwa wyrazy, byś nie powtarzał w końcu oczywistej rzeczy stanu dnia dzisiejszego.
Mówisz o ŻYWYCH maszynach...
brzmi to potwornie abstrakcyjnie, czysta fantastyka jak dla mnie.
|
Wt gru 30, 2008 2:00 |
|
|
|
 |
danbog
|
Mix !
Cytuj: Tacy jesteśmy? Taki jest człowiek? - Pusty? jak procesor sklepany z tranzystorów? Dlaczego pusty ? Człowiek jest człowiekiem z całą jego " głębią " , nawet [ a może zwłaszcza ] wtedy gdy znamy mechanizmy rządzące naszym funkcjonowaniem . Cytuj: W przedstawionej wizjii nie ma miejsca na własne JA.
Dlaczego niema miejsca ? JA pozostaje bez zmian , tylko rozumiemy czym ono jest . Cytuj: .....nie godzę się z tym...
Generalnie chodzi o to , że mało ważne jest to czewgo byśmy chcieli - wazne zaś jest to jaka jest preawda .
Mnie też było by przyjemnie mniemać , że jestem cudem i pępkiem świata pełnym tajemniczych i niewysłowionych mocy .
Uważam jednak , że jeszcze przyjemniej jest rozumieć czym i dlaczego jestem - nawet jeśli by uniemożliwiało fantazjowanie na swój temat .
Pozdrawiam .
_________________ -p => [ p => q ]
|
Wt gru 30, 2008 10:07 |
|
 |
danbog
|
Cytuj: Czy wydaje wam się, że takie urządzenie jak zabije człowieka będzie komuś współczuć?.. w końcu 'żywa' istota zabiła inną żywą istotę.. a może ta świadomość i sumienie oraz własne JA też są wyuczone w sieci neuronowej? Po czści wyuczone , po części uwarunkowane konstrukcją . Nie widze przeszkód dla możliwości stworzenia współczujacej maszyny . De fakto uważam człowieka za taki właśnie twór - co jest najlepszą gwarancją że prawa otaczajacej nas rzeczywistości umożliwiają [ a może nawet wymuszają ] taką ewolucje świadomości . Cytuj: Ja bym go odłączył jako puszke, która nic o życiu wiedzieć nie może, bo jest w 'środku' pusta i.. zdeterminowana My także jesteśmy zdeterminowani przez przypadkowość procesów kwantowych i prawa przyrody . Cytuj: (przewidywalna) przede wszystkim - wiadomo jaką uzyska się odpowiedź i jak zareaguje na wprowadzone dane (nawet jeśli ta maszyna oparta jest o sieci neuronowe). Z człowiekiem tak nie jest A jakiż to problem oprzeć sterowanie maszyny na algorytmach nierównowagowych [ przewidywalnych tylko w pewnym stopniu ] , lub na przypadkowych procesach kwantowych ? Cytuj: Niech ktoś mi powie jak to jest.. odchodząc za chwilę od komputera, od klawiatury, idzemy sobie zrobić herbatę, położyć się, pomyśleć co trzeba zrobić jutro... pytanie czy to jest z naszej własnej nieprzymuszonej woli? G.. prawda .. posiadając mózg oparty o sieć neuronową nic nie dzieje się w nim przypadkowo - wszystko jest ustalone z góry w zależności jakie sygnały przez oczy, uszy odbierzemy z zewnątrz. Żyjemy w matrixie?
Ludzka świadomość jest wyrazem wszelkich procesów które doprowadziły do jej wyłonienia .
Idziesz zrobić cherbate , bo twoje ciało potrzebuje cherbaty , stworzyło sprzężenia zwrotne ze środowiskiem zewnetrznym pozwalające monitorować i odwzorowywać je . Przechowywać dane o jego stanie i możliwości zaspokajania potrzeb twojego organizmu .
Czy istnieje wolna wola ?
Moim zdaniem i tak i nie .
Poprostu "wolna wola" to nieświadomosć [ niewiedza ] o uwarunkowaniach determinujacych zachowanie .
Pozdrawiam .
_________________ -p => [ p => q ]
|
Wt gru 30, 2008 10:21 |
|
|
|
 |
dre
|
Chyba we wszystkich przypadkach okazało się, że maszyny są lepsze od ludzi - po to ich używamy. Nawet dzisiejszy komputer jest już lepszy. Pisanie o komputerze jako o super kalkulatorze to trochę tak jakby mówiło się o samochodzie jako samobieżnej furmance. No cóż na pewno są ludzie którzy tak to postrzegają.
Co do życia maszyny to ja bym tego tak nie określał, po prostu komputer ze sztuczna inteligencją, świadomością i tyle (określany jako sztuczna inteligencja właśnie). Po co wkładać tu coś jak życie, jakieś prawa moralne itd. Myślę, że tego raczej nie doczekamy. Może kiedyś będą roboty do złudzenia przypominające ludzi - wtedy co innego.
|
Wt gru 30, 2008 11:49 |
|
 |
mix
|
W takim razie:
Jeżeli istniała by możliwość stwożenia takiego komputera o jakim mówicie to tylko i wyłącznie dlatego, że człowiek jest na tyle prostym (prostackim) tworem (niezależnie z ilu atomów by się składał), że jest możliwe przeprowadzenie takiego procesu.
Trzeba jeszcze tylko poprawić definicję słowa 'życie' i 'działać'
Żarówki, telewizory, silniki, komputery i ludzie żyją.
lub
Żarówki, telewizory, silniki, komputery i ludzie działają.
innej możliwości nie widze.
Jeśli ktoś przystaje na którąś z tych możliwości - ok - jego sprawa.
|
Wt gru 30, 2008 12:39 |
|
|
|
 |
dre
|
Wiele rzeczy już udało się.. Każdy mechanizm jeśli działa w praktyce da się skopiować i uruchomić (wierzący pewnie jeszcze myślą, że nie bo potrzebna jest jakaś dusza).
Mechanizmy jak najbardziej działają czy to sztuczne czy biologiczne czy naturalne. Organizmy żywe jak najbardziej żyją nie dlatego, że myślą, mają świadomość itp, tylko dlatego, że rozmnażają się.. Bodajże to rozróżnia życie od martwej materii..
|
Wt gru 30, 2008 13:24 |
|
 |
mix
|
Podjęta została decyzja który czasownik zostanie zniesiony? 'życie' czy 'działanie' bo nie wiem jak w kolejnych postach mam się odnosic.
Jeśli ten pierwszy to organizmy rozmnażające się, też działają a nie żyją, bo można opisać to za pomocą wzorów, ich reakcje biologiczne również.
|
Wt gru 30, 2008 14:14 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Mix, znasz definicję życia?
No patrz, geniusz, bo z tego co wiem to do teraz nie jest sprecyzowana.
Twoje podejście do tematu jest bardzo proste i chyba mało przemyślane. Mówisz cały czas o biologii, o przyrównywaniu sztucznej inteligencji do prostych przedmiotów.
Tak nie jest.
Jeżeli zostanie kiedyś stworzona, to przy włożeniu w nią ogromnej ilości pracy i bardzo skomplikowanych układów z ogromną pamięcią, mocą obliczeniową i oprogramowaniem pisanym przez setki ludzi.
Wyjdzie na to, że człowiek jest świetnym tworem, skoro mógł coś takiego stworzyć.
Witold, no jak na razie to jest czysta fantastyka, ale nie można z takim założeniem iść przez życie, bo kto wie... :>
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt gru 30, 2008 15:04 |
|
 |
dre
|
Poczekajmy zobaczymy jak będzie nazywana, pewnie w tv od razu zostanie tak określona jako nowa forma życia. Może sama nam powie jak chce by się do niej odnosić??
|
Wt gru 30, 2008 15:08 |
|
 |
mix
|
No właśnie tak się składa ze, że w tym temacie została wyłożona cała prawda o człowieku, jest tak trywialna, że można ją było przedstawić na kilku stronach tego forum.
Ciągle nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi czy maszyny i ludzie żyją czy działają. No ale skoro "definicja życia nie jest do końca sprecyzowana" więc przyjmijmy, że to pojęcie odpada. Działanie człowieka podobnie jak działanie komputera jest bardziej jak widać intuicyjne.
Przez pryzmat wypowiedzi, nie wiem czy jest sens używania pojęcia 'sztuczna inteligencja' , wystarczy samo inteligencja bo bez różnicy czy to w komórkach czy w tranzystorach, człowiek i komputer będą mogły być tak samo inteligentne.
Cytuj: ale nie można z takim założeniem iść przez życie..
Dlaczego używasz terminu który nie jest do końca sprecyzowany?
powinno być raczej 'działać w trakcie istnienia', czyż nie?
|
Wt gru 30, 2008 15:37 |
|
 |
dre
|
Powszechnie przyjęła się sztuczna inteligencja - jeśli powstanie to sztucznie nie naturalnie. Ponadto pewnie będzie dużo bardziej inteligentna niż ludzie..
|
Wt gru 30, 2008 15:56 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Używamy terminu "Sztuczna Inteligencja", ponieważ tak to zostało nazwane.
A co do mojego ostatniego zdania i Twojej zaczepki.
Wiesz, że zazwyczaj ludzie czepiają się słówek, gdy braknie im własnych? 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Wt gru 30, 2008 20:30 |
|
 |
Vacarius
|
A w ogóle nie trzeba czekać na super szybkie komputery i nie trzeba rozumieć do końca jak działa umysł ludzi. Bez tego można by było stworzyć coś o wiele bardziej inteligentnego od ludzi poprzez klonowanie i dobór odpowiednich genów.
Utrudnieniem jest zakaz klonowania z genów ludzkich. Ale małpie geny tez można dobierać coraz bardziej inteligentne aż małpa będzie mądrzejsza od człowieka.
A potem będziemy mieli Zonka nie będziemy najmądrzejszym gatunkiem na Ziemi. I to przez własną głupotę bo sami sobie zakazaliśmy udoskonalania swoich własnych genów a udoskonalamy geny innych gatunków. I te nasze twory przejmą kiedyś jeszcze panowanie nad nami.
|
Wt gru 30, 2008 21:38 |
|
 |
dre
|
Może coś tam kombinują przy genach, ale chyba bardziej tak by wiedzieć więcej.
|
Śr gru 31, 2008 9:36 |
|
 |
Vacarius
|
Zwiększenie inteligencji małp byłoby bardzo przydatne bo mielibyśmy tanią silę roboczą do brudnej roboty. A wiec w tym kierunku na pewno pójdzie rozwój genetyki i klonowania. Bo to jest kierunek bardzo dochodowy. Gdybym miał odpowiednie pieniądze to bym już otwierał laboratorium i klonował małpy. 
|
Śr gru 31, 2008 10:50 |
|
|
|