Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 1:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Wróćmy jeszcze raz do Księgi Genezis 
Autor Wiadomość

Jesli wierzysz w Boga to moze zacznij koncentrowac sie na Nowym Testamencie na poczatek a potem przejdziesz do Starego. Proponuje zaczac od Dziejow Apostolskich - od nich zaczela sie moja droga przejrzenia.
Przeczytałem całą Biblię , nie lekceważ mnie .
Marek MRB napisał(a):
Zresztą to co mówisz też nie za bardzo wytrzymuje lekturę Księgi Rodzaju. Mamy w niej po kolei dwa różne opisy stworzenia człowieka - nie sądzisz chyba że starożytni wierzyli w oba naraz ?
Drugi opis dokładniej uwidacznia stworzenie człowieka i tyle , niczego to nie zmienia . Jeżeli współcześni wierzą we wszystko to tym bardziej starożytni . Ale do rzeczy Marek MRB powiedz mi jak mam traktować to , że Bóg wszystko stworzył - dosłownie , czy symbolicznie ?

Śr gru 24, 2008 19:58

Przeczytałem całą Biblię ,
To za mało. Przyklad poniżej.
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Drugi opis dokładniej uwidacznia stworzenie człowieka i tyle , niczego to nie zmienia .
Porównaj sobie Gen 1,26-31 z Gen.2,4-8.
jak mam traktować to , że Bóg wszystko stworzył - dosłownie , czy symbolicznie ?
(Hbr 1,1-3)
Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna. Jego to ustanowił dziedzicem wszystkich rzeczy, przez Niego też stworzył wszechświat. Ten /Syn/, który jest odblaskiem Jego chwały i odbiciem Jego istoty, podtrzymuje wszystko słowem swej potęgi,
(J 1,1-3)
Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga. Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało.
:razz:

Cz gru 25, 2008 20:22

Przeczytałem całą Biblię , nie lekceważ mnie .

Diabeł też zna całą Biblie a jednak nic mo tu nie daje, może tu tkwi problem? Pycha?

Cz gru 25, 2008 23:25
Zobacz profil WWW
Drugi opis dokładniej uwidacznia stworzenie człowieka i tyle , niczego to nie zmienia .
Tylko jeśli przyjąć punkt widzenia zgodny z moją argumentacją.
Jeżeli współcześni wierzą we wszystko to tym bardziej starożytni .
Nie bardzo wiem co masz na myśli...

1/
Co ma oznaczać stwierdzenie "współcześni wierzą we wszystko" ?

2/
Co rozumiesz przez "wierzą" ? Chodzi o czyjeś przekonania czy o naukę Kościoła ?

3/
Dlaczego uważasz że coś w co wierzymy dzis miałoby implikować jakąś wiarę starożytnych ?

4/
Co to znaczy "współcześni wierzą" - to znaczy konkretnie kto ze współczesnych ? To tak jak zapytać "czy Polacy mają niebieskie oczy ?"

5/
Co to znaczy "starożytni wierzą" ? To znaczy kto ?
Na przykład w pierwszych wiekach Kościoła były osoby wierzące literalnie w zapis w Genesis, ale byli i tacy co nie wierzyli. Nie mam niestety pod ręką namiarów i cytatu, ale pamietam że zapoznałem się kiedyś ze stanowiskiem jednego z ojców Kościoła który pisał coś w rodzaju "chyba nikt nie myśli że opisu w Księdze Rodzaju należy traktować dosłowownie ?!"
Tak więc ostrożnie z twierdzeniami o tym "w co wierzyli starożytni"

Ale do rzeczy Marek MRB powiedz mi jak mam traktować to , że Bóg wszystko stworzył - dosłownie , czy symbolicznie ?
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "stworzenie":
A.
Jeśli rozumiesz to pytanie tak: "czy Bóg jest przyczyną powstania wszystkiego ?" - to odpowiedź jest pozytywna

B.
Jeśli rozumiesz to pytanie jako kwestię "czy bezpośrednio Bóg stworzył jako gotowe wszystkie gatunki, bez ewolucji" to muszę zadać następne pytanie: czy mam odpowiedzieć na gruncie wiary, czy na gruncie nauk przyrodniczych ?

B1.
Jeśli chodzi o odpowiedź na gruncie wiary, to odpowiedź jest prosta : nie wiem. Wiara nie jest w stanie i nie powinna odpowiadać na pytania o charakterze przyrodniczym (podobnie jak nauki przyrodnicze nie są w stanie i nie powinny odpowiadać na pytania o wiarę)

B2
Jeśli chodzi o odpowiedź na gruncie nauk przyrodniczych to odpowiedź brzmi : najprawdopodobniej nie -teoria ewolucji, mimo wielu ułomności, jest najbardziej prawdopodobna (inna rzecz że jest to już zupełnie inna teoria niż ta jaka zdefiniował Darwin). [/i]

Cz gru 25, 2008 23:46

Jeśli rozumiesz to pytanie tak: "czy Bóg jest przyczyną powstania wszystkiego ?" - to odpowiedź jest pozytywna
Nie , ja nie rozumie tego pytania w ten sposób , nie próbuj sytuacji zagmatwać , bo pytanie jest bardzo proste :
IPW napisał(a):
Ale do rzeczy Marek MRB powiedz mi jak mam traktować to , że Bóg wszystko stworzył - dosłownie , czy symbolicznie ?

Pt gru 26, 2008 19:58
Jeśli rozumiesz w jeden z dwu sposobów jakie podałeś - otrzymałeś odpowiedź.
Jeśli rozumiesz w jakiś inny sposób - sprecyzuj go, a odpowiem.

Więc śmiało - cóż by miało znaczyć twierdzenie "Bóg wszystko stworzył" wedug tegp pytania ?

So gru 27, 2008 3:08

Marek MRB , nierozumisz co znaczy- Bóg stworzył świat ? A to mi dopiero filozofia :biggrin: Moje rozumienie stworzenia świata jest takie samo jak w Ksiedze Genezis , nigdzie indziej nie znajduję stworzenia świata . Chyba że ty o stworzeniu świata dowiedziałeś się z jakiś innych lektur -twoja sprawa , mnie to nie interesuje . Tematem jest Ksiega Genezis . Więc jak symbolicznie , czy dosłownie ?

So gru 27, 2008 21:39
Jakby się dobrze przypatrzeć to można i w Genesis znaleźć fizykę kwantową, astrofizykę opisaną w prosty sposób.

So gru 27, 2008 22:32

So gru 27, 2008 22:48
Marek MRB , nierozumisz co znaczy- Bóg stworzył świat ?
Powtarzam zatem:
Jeśli rozumiesz w jeden z dwu sposobów jakie podałeś - otrzymałeś odpowiedź.
Jeśli rozumiesz w jakiś inny sposób - sprecyzuj go, a odpowiem.

Dotarło ?

Moje rozumienie stworzenia świata jest takie samo jak w Ksiedze Genezis
"Rozumienie księgi Genezis jets jak rozumienie księgi Genezis" - toż to brednia.

[Więc jak symbolicznie , czy dosłownie ?
To zależy czy pytasz o symboliczność opisu, czy symboliczność stworzenia - bo raz piszesz o ty, a raz o tamtym.

N gru 28, 2008 11:11

Więc jak symbolicznie , czy dosłownie ?

Marek MRB napisał(a):
To zależy czy pytasz o symboliczność opisu, czy symboliczność stworzenia - bo raz piszesz o ty, a raz o tamtym.
Pytam oto co pisze w Ksiedze Genezis , a pisze tam że Bóg wszystko stworzył i teraz - mam to rozumieć dosłownie czy symbolicznie ?

N gru 28, 2008 14:48

Moje rozumienie stworzenia świata jest takie samo jak w Ksiedze Genezis

Marek MRB napisał(a):
"Rozumienie księgi Genezis jets jak rozumienie księgi Genezis" - toż to brednia.
Ale ty wszystko przekręcasz - Nie rozumienie Księgi Genezis tylko rozumienie stworzenia świata .

N gru 28, 2008 14:52
IPW napisał(a):
Więc jak symbolicznie , czy dosłownie ?

Marek MRB napisał(a):
Pytam oto co pisze w Ksiedze Genezis , a pisze tam że Bóg wszystko stworzył i teraz - mam to rozumieć dosłownie czy symbolicznie ?

Ale co rozumiesz przez "symbolicznie" ?
Bo migasz się od odpowiedzi na to pytanie dość wytrwale...
Bo "symbolicznie rozumieć Księgę Rodzaju" może znaczyc:
- rozumiec że w ogole opis jest tylko symbolem, a Bóg nie stworzył wszystkiego
- rozumiec że Bog wszystko stworzył bezpośrednio a sposób stworzenia jest opisany symbolicznie
- rozumiec ze Bog stworzył świat poprzez zainicjowanie pewnych zjawisk (niekoniecznie każdą rzecz jako rozwinietą, lecz zapoczątkował i czuwa nad ewolucją)
- jeszcze inaczej

N gru 28, 2008 17:48

Ale co rozumiesz przez "symbolicznie" ?
Bo migasz się od odpowiedzi na to pytanie dość wytrwale...
Bo "symbolicznie rozumieć Księgę Rodzaju" może znaczyc:
- rozumiec że w ogole opis jest tylko symbolem, a Bóg nie stworzył wszystkiego
- rozumiec że Bog wszystko stworzył bezpośrednio a sposób stworzenia jest opisany symbolicznie
- rozumiec ze Bog stworzył świat poprzez zainicjowanie pewnych zjawisk (niekoniecznie każdą rzecz jako rozwinietą, lecz zapoczątkował i czuwa nad ewolucją)
- jeszcze inaczej
Powtażam ci poraz kolejny , że pytam ciebie o "stworzenie świata " z Księgi Genezis , a nie o całą Księgę Genezis . Żadną z twoich propozyzji nie wybiorę bo mi nie odpowiadają i chętnie bym zobaczył , którą ty wybierasz możliwość (jestem pewny , że ty też nie podpiszesz się pod niczym co zaproponowałeś ) Skoro masz takie problemy z zaakceptowaniem słowa "symbolicznie" To zapytam inaczej : Jak mam rozumieć stworzenie świata to stworzenie świata , które właśnie odnajdujemy w Ksiedze Genezis ? - dosłownie , czy niedosłownie ?

N gru 28, 2008 20:57
To nie zmienia problemu - zapytaj precyzyjnie. SKoro żadne z powyższych propozycji rozumienia Ci nie odpowiada, podaj swoją - ale pytaj precyzyjnie.

Wyraźnie chcesz mnie złapać w pułapkę zbyt szerokiego znaczenia słowa i do tego potrzebne Ci jest abym odpowiedział wąsko ("symbolicznie" lub "nie symbolicznie") na zbyt szeroko zadane pytanie.
Nie ze mną te numery.

Spytaj konkretnie, a odpowiem.

Pn gru 29, 2008 0:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona