Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 9:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Dlaczego Bog nie dal nam pewnosci swego istnienia? 
Autor Wiadomość
Nicosc to tylko nieistnienie wszystkich elementow kosmosu.
Nicosc to wyłączna obecnosc Boga w Trojcy Swiętej Jedynego

So gru 27, 2008 21:00

NIC to NIC. Jeśli Bóg jest nicością, to znaczy że NIE ISTNIEJE.

"Jeśli ktoś mówi, że Bóg, dusza i anioły są niematerialne, to tak jakby mówił, że są niczym, czyli że nie ma Boga, nie ma duszy i nie ma aniołów" - Thomas Jefferson

So gru 27, 2008 21:15

gazdo wolna wola to możeliwość wyboru miedzy dobrem a złem , a nie miedzy wiarą i niewiarą . Pies też może wierzyć swojemu panu , lub mu nie wierzyć , nieoznacza to jednak że ma wolną wolę .

So gru 27, 2008 21:18
Pies ufa albo nie ufa panu.
Nie mozesz powiedziec ze pies wierzy lub nie wierzy w istnienie pana

So gru 27, 2008 21:23

bledy semantyczne.

Ty też nie możesz powiedzieć, że nie wierzy.

Szympansy mają 98.5% identycznego DNA jak ludzie więc na logikę bardziej prawdopodobne jest, że mają również wiarę podobnie jak ludzie.

So gru 27, 2008 21:28

Jestem ochrzczony,bierzmowany,

Ja też...

Cytuj:
moja wiara jest zgodne z katechizmem KK

Czy stwierdzenie, że Bóg jest niczym, a jego dzieło jest śmierdzącym workiem wodoru jest zgodne z Katechizmem KK?

Cytuj:
Wychowuje moją czworkę dzieci na katololikow.

Szczerze współczuję twoim dzieciom.

Cytuj:
Jezus mnie osądzi na sądzie ostatecznym.

Na pewno ci serdecznie podziękuje za nazwanie Boga niczym, a Wszechświata śmierdzącym workiem wodoru :twisted:

ftd napisał(a):
Szympansy mają 98.5% identycznego DNA jak ludzie więc na logikę bardziej prawdopodobne jest, że mają również wiarę podobnie jak ludzie.

Jest to niemożliwe, ponieważ szympansy nie posiadają kultury, ani zdolności do jej wytworzenia. Tymczasem religia jest wytworem kultury, którą ludzie wytworzyli jako jedyny gatunek na Ziemi. Powiedziałbym, że religia jest tego efektem ubocznym, ale to inna sprawa...

So gru 27, 2008 21:46

Rozumiem że to rzucanie kamieniem o ściane, ale zarówno Pan Witold jak i Pan gazda (który widze w swej bogobojności ma gdzieś moderatorskie ostrżenia, woli agresje) są zobowiązani do nie atakowania się personalnie. Albo dyskutujecie jak normalni ludzie, albo idzcie sobie gdzie indziej. Jeśli tak ma wyglądać poważna rozmowa ze strony ateisty, oraz ze strony katolika to przyjmijcie obydwaj że wygląda to śmiesznie, ani intelektualnie, ani zgodnie z wiarą.

So gru 27, 2008 21:49

bledy semantyczne.
Można też wierzyć i nie wierzyć swojemu panu . Pies nie tylko ufa swojemu panu , ale też wierzy jego słowu ( tylko nie wymyśl przypadkiem iż to nie słowo , lecz komenda )

So gru 27, 2008 23:24

Jest to niemożliwe, ponieważ szympansy nie posiadają kultury, ani zdolności do jej wytworzenia.

Jeśli wierzysz, że człowiek ewoluował od małpy to muszą mieć taką zdolność.

Witold napisał(a):
Tymczasem religia jest wytworem kultury, którą ludzie wytworzyli jako jedyny gatunek na Ziemi. Powiedziałbym, że religia jest tego efektem ubocznym, ale to inna sprawa...

Co innego religia a co innego wewnętrzne przekonanie o istnieniu jakiejś mistycznej siły, nawet nie nazywając jej Bogiem. To właśnie mogą mieć zwierzęta.

So gru 27, 2008 23:33

Jeśli wierzysz, że człowiek ewoluował od małpy to muszą mieć taką zdolność.

Nie. W toku ewolucji zdolność ta rozwinęła się u małp, z których wyewoluował człowiek. Jak widać nie rozwinęła się u małp, z których wyewoluował szympans (warto zauważyć, że wielu przeciwników ewolucji nie rozumie chyba, że człowiek nie pochodzi od szympansa, a co najwyżej ma z nim wspólnych przodków, szympansy to nasi biologiczni kuzyni, a nie przodkowie).

Fakt, że akurat szympansy są zwierzętami wyjątkowo bystrymi (jest to na przykład jedyny gatunek, który potrafi rozpoznać swoje odbicie w lustrze - dla wszystkich innych zwierząt odbicie w lustrze to po prostu drugie zwierzę). Myślę jednak, że przypisywanie im zdolności do filozofii i zastanawiania się nad światem i życiem (a z tego właśnie wywodzi się religia) to raczej przesada.

Przy okazji. Tyle się mówi o możliwości WYBORU. Ale zdecydowana większośc ludzi nie ma żadnego wyboru, bo od wczesnego dzieciństwa są indoktrynowani jedną, konkretną religią, w której się urodzili i większość z nich tej religii nigdy już nie zmienia - bo od dziecka była im wpajana. A jako małe dzieci jesteśmy wyjątkowo podatni na wszystko, co się nam mówi, tak więc gdyby wpajano nam od dzieciństwa pastafarianizm to właśnie w to byśmy wierzyli.
Gdzie tutaj wybór? To nie wybór, tylko pranie mózgu...

N gru 28, 2008 0:02
Co do jedynego gatunku,który potrafi rozpoznac swoje odbicie w lustrze;
mój kot też rozpoznaje :D
Serio! :D :D :D

N gru 28, 2008 0:17

mój kot też rozpoznaje :D
Serio! :D :D :D

Wiesz, kiedyś robiono testy na psach i kotach by porównać ich inteligencję.
Psy wypadły bardzo dobrze w testach.
Koty odmówiły wzięcia udziału w testach. :D

N gru 28, 2008 0:19
buziaki wieczny studencie! :spoko:

N gru 28, 2008 0:35

mój kot też rozpoznaje
Jak na to wpadłaś ?

N gru 28, 2008 20:41
:razz: Cóż ...Zna się swojego kota i jego reakcje :)
Zaufaj mi na słowo,bo to jest nie do opisania(i głupio by ten opis zabrzmiał,ha ha ha) :D np.patrzy mi głęboko w oczy gdy widzi moje odbicie w lustrze,czy przygląda się uważnie naszemu wspólnemu odbiciu i obserwuje te same ruch które wykonujemy my i my w odbiciu...
No,mówiłam,że to jakoś dziwnie brzmi... :D

N gru 28, 2008 23:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona