Wiara a nauka i inne sprzeczności
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Eandil napisał(a): Cytuj: No to co że z punku widzenia psychologii nie istnieje ? Z punktu widzenia matematyki empatia nie istnieje - czy to znaczy że jej nie ma ? To że czegoś nie opisuje taka czy inna nauka szczegółowa ani trochę nie oznacza że to coś nie istnieje. Psychologia zajmuje się procesami psychicznymi, a nie matematyka. ...a duchem teologia nie psychologia... Eandil napisał(a): Cytuj: Wiesz, te tłumaczenia o superego dobre były w XIX wieku... Od tego czasu równiez psychologia poszła dalej (inna rzecz czy naprzód...) Marek oczywiście zna historię psychologi, ale już nie potrafi sprostować gdzie Eandil zrobił błąd. Zaraz tam błąd... Po prostu psychologizujesz ducha, i to na poziomie psychologii XIX wiecznej. Cytuj: Marek oczywiście źle zrozumiał, bo szkoda mu minimum wysiłku - ale musi się wykrzyczeć jak dziecko. Nawet jeżeli źle zrozumiałem, to jedyna osoba która tu krzyczy i tupie nogami to Ty  Cytuj: Obawiam się że JakubM i Marek MBR są siebie warci  Pochlebiasz mi.
A, poza tymi połajankami ad personam, masz coś do powiedzenia na temat wątku ?
|
N sty 04, 2009 22:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, cały czas o tym piszę Marku.
Temat brzmi"wiara a nauka i inne sprzeczności"
Więc daje przykład sprzeczności wiary z nauką. Nauka poprzez eksperymenty i ich wnikliwe analizy pewne zjawiska nazywa procesami psychicznymi - wiara nazywa je duchem.
Cytuj: Zaraz tam błąd... Po prostu psychologizujesz ducha, i to na poziomie psychologii XIX wiecznej. Po prostu "uduchawiasz" psychologię i to nawet tą XX wieczną  Cytuj: Nawet jeżeli źle zrozumiałem, to jedyna osoba która tu krzyczy i tupie nogami to Ty Wskazanie błędów nazwijmy tupaniem ok  Cytuj: A, poza tymi połajankami ad personam, masz coś do powiedzenia na temat wątku ?
Quidquid latine dictum sit, altum viditur
|
N sty 04, 2009 22:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To na końcu to tylko żart jest oczywiście 
|
N sty 04, 2009 22:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eandil napisał(a): Więc daje przykład sprzeczności wiary z nauką. Nauka poprzez eksperymenty i ich wnikliwe analizy pewne zjawiska nazywa procesami psychicznymi - wiara nazywa je duchem. Doprawdy ? Które to udowodnione wyjaśnienia zjawisk psychicznych wiara nazywa duchowymi ?
Zwracam uwagę na słowo "udowodnione" - to co sobie niektórzy psycholodzy koncypują to jeszcze nie dowód.
Zwłaszcza że psychologia od lat 50-tych przestała niemal być nauką (a szkoda!) a stała się ideologią.
|
Pn sty 05, 2009 0:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Doprawdy ? Które to udowodnione wyjaśnienia zjawisk psychicznych wiara nazywa duchowymi ?
np:
Wolna wola
Świadomość
|
Pn sty 05, 2009 0:13 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@JakubM
ono ma z góry przewidziane zachowanie
Cóż można powiedzieć. Ręce i cycki opadają. Poczytaj o eksperymentach związanych z nauką małp języka migowego.
"Ciekawym eksperymentem była próba nawiązania za pomocą języka migowego komunikacji międzygatunkowej, podjęta w latach sześćdziesiątych w Nevadzie (USA), gdzie para psychologów Allen i Beatrice Gardner podjęła się nauczania amerykańskiego języka migowego szympansicy o imieniu Washoe. Po czterech latach nauki małpa opanowała biegle 132 znaki amerykańskiego języka migowego, przy czym nie tylko je rozumiała, ale umiała się także nimi czynnie posługiwać. Prowadzone dalej eksperymenty z kolejnymi małpami wykazały, że małpy, które zostały nauczone języka migowego w dzieciństwie, posługują się nim w codziennej komunikacji między sobą i przekazują znajomość tych znaków potomstwu."
http://www.glusi.pl/publikacje/publikacje_7.html
Masz jeszcze tutaj artykuł z Wiedzy i Życia:
http://archiwum.wiz.pl/1997/97062400.asp
BTW: Jak na razie to Twoje zachowanie jest z góry przewidywalne.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Pn sty 05, 2009 1:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JakubM pożegnał się już z tym forum z woli Saxona
|
Pn sty 05, 2009 1:14 |
|
 |
filippiarz
|
Eandil napisał(a): Cytuj: Doprawdy ? Które to udowodnione wyjaśnienia zjawisk psychicznych wiara nazywa duchowymi ? np: Wolna wola Świadomość
Mało nie oplułem monitora...
Ty naprawdę w to wierzysz, w to, że coś tam na te tematy jest niby naukowo udowodnione?
Bo wolna wola i świadomość to chyba jedne z najmniej naukowo opisanych i wyjaśnionych zjawisk w psychologii.
Owszem w filozofii się gada o tym bez przerwy, ale w ramach psychologii to są nawet problemy ze zdefiniowaniem świadomości i wolnej woli, a co dopiero z wyjaśnieniem...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pn sty 05, 2009 5:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ty naprawdę w to wierzysz, w to, że coś tam na te tematy jest niby naukowo udowodnione? Wiem. Cytuj: Bo wolna wola i świadomość to chyba jedne z najmniej naukowo opisanych i wyjaśnionych zjawisk w psychologii. Kościół naucza, że człowiek za sprawą duszy posiada takie atrybuty. Naucza również, że tylko człowiek ma duszę. Psychologia udowodniła, że niektóre zwierzęta z całą pewnością mają również wolną wolę i świadomość (Kościół naucza, że duszy nie mają). Filipiarz zapewne przy próbie wyciągnięcia wniosku, znów o mało monitora nie opluje  Cytuj: Owszem w filozofii się gada o tym bez przerwy, ale w ramach psychologii to są nawet problemy ze zdefiniowaniem świadomości i wolnej woli, a co dopiero z wyjaśnieniem...
Słucham z zaciekawieniem filipiarza, jakie to systemy gadają nam bez przerwy o tym czym jest świadomość.
|
Pn sty 05, 2009 11:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eandil napisał(a): Cytuj: Doprawdy ? Które to udowodnione wyjaśnienia zjawisk psychicznych wiara nazywa duchowymi ? np: Wolna wola Świadomość CH etnie pos lucham jakie to "dowody"
W ko ncu w życiu tak niewiele jest zabawnych chwil...
|
Pn sty 05, 2009 21:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy Marek celowo zignorował to co napisałem powyżej, czy znowu "źle zrozumiał"?
|
Pn sty 05, 2009 21:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Primo - podaj gdzie Kościół tak naucza.
Secundo - w jaki to sposób psychologia "udowodniła" wolną wolę zwierząt ?
Nie wiem jak CIę tam uczyli, ale już podstawy teorii poznania mówią o kompetencji nauk. Psychologia nic nie wnosi do religii, ani odwrotnie (ku oburzeniu zarówno niedouków, jak i dewotów).
|
Pn sty 05, 2009 22:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Primo - podaj gdzie Kościół tak naucza. Kolejny raz Marek "źle zrozumiał", nie śledząc wątku od początku i nie wie od czego zaczęła się dyskusja. Marek "nie odrobił zadania domowego" Dyskusja odnosiła się do tego artykułu: Cytuj: http://www.teologia.pl/m_k/zag01a.htm#c Cytuj: Secundo - w jaki to sposób psychologia "udowodniła" wolną wolę zwierząt ? Proponuję poczytać o małpce Washoe  Cytuj: Nie wiem jak CIę tam uczyli, ale już podstawy teorii poznania mówią o kompetencji nauk. Eandil chętnie sprawdzi jak uczyli Marka  Cytuj: Psychologia nic nie wnosi do religii, ani odwrotnie (ku oburzeniu zarówno niedouków, jak i dewotów).
Coś ty 
|
Pn sty 05, 2009 22:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co mnie obchodzi jakiś artykuł ? Artykułów jest wiele, na niemal każdą tezę...
Cytuj: Proponuję poczytać o małpce Washoe
Nie proponuj. Pokaż "dowód".
To jak z tą kompetencją nauk ? Doczytałeś ?
|
Pn sty 05, 2009 22:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A co mnie obchodzi jakiś artykuł ? Artykułów jest wiele, na niemal każdą tezę... Stronę prowadzi ksiądz katolicki Michał Kaszowski, przedstawia w niej naukę "Katechizmu Kościoła Katolickiego", ale co to Marka obchodzi - Marek wie najlepiej czego naucza Kościół  Cytuj: Nie proponuj. Pokaż "dowód". Mam zapewne Markowi wysłać małpę posługującą się językiem migowym  Proszę, oto kilka artykułów Oczywiście dla Marka nie będzie to żaden dowód, bo źródła go nie obchodzą  Artykułów jest przecież wiele na każdą tezę i zapewne Marek od razu poda mi dziesięć linków do stron mówiącej o tym, że jednak moje źródła kłamią  Cytuj: To jak z tą kompetencją nauk ? Doczytałeś ?
Tak przeczytałem kilka artykułów o tym, że nauki są niekompetentne, a ostateczny osąd należy do niejakiego Marka MRB 
|
Pn sty 05, 2009 23:03 |
|
|
|