Autor |
Wiadomość |
r4dz10
|
obraz nie jest materialny. zostaje wykreowany przez komunikację neuronów (elektryczną i chemiczną). litości, to jest gimnazjum  po co takie oczywistości podważać?
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz cze 18, 2009 17:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No właśnie. Tak jak napisałeś. Obraz nie jest materialny, został :
"zostaje wykreowany przez komunikację neuronów (elektryczną i chemiczną). litości, to jest gimnazjum"
Dokładnie.
A skoro nie jest on materialny = niematerialny.
A niematerialny nazywam Duchowym, bo brak w niej materii.
I o to chodziło!
Tu właśnie jest ten Duch ludzki. Witoldze!!! Masz Dowód.
|
Cz cze 18, 2009 17:46 |
|
 |
r4dz10
|
nie wiem, jaką drogą (chemiczną czy elektryczną) są generowane obrazy. jeśli chemiczną: no można stwierdzić że są materialne; jeśli tylko elektryczną - niematerialne. jeśli i tak i tak - to materialną także, bo mają udział przekaźniki chemiczne. i jak ktoś chce może to nazywać duchem/duszą. jeżeli by coś takie miało istnieć, to tylko w mózgu.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz cze 18, 2009 17:49 |
|
|
|
 |
Witold
|
Sebastian88 napisał(a): No właśnie. Tak jak napisałeś. Obraz nie jest materialny, został :
"zostaje wykreowany przez komunikację neuronów (elektryczną i chemiczną). litości, to jest gimnazjum"
Dokładnie. A skoro nie jest on materialny = niematerialny.
I o to chodziło! Tu właśnie jest ten Duch ludzki. Witoldze!!! Masz Dowód.
Mam dowód na to że jesteś niepoważny ...
|
Cz cze 18, 2009 18:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Analiza wypowiedzi Witolda:
Merytoryczność - 0%
Logika - 0%
Na temat- 0%
Obraza rozmówcy nie odpowadając na posty - 100%
A ty poważnie mówisz? 
|
Cz cze 18, 2009 18:32 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
r4dz10 napisał(a): Sebastian, skończ gimnazjum, dopiero będziemy poważnie dyskutować. narząd odbierający podczas snu masz zamknięty, ale w nocy część Twojego mózgu generuje obrazy. kto tu sobie jaja urządza? btw. ja też pisałem o wyobraźni.
No dobrze w nocy w dzień itd. ale co generuje obrazy kiedy pacjent wraz ze swoim nieprzytomnym mózgiem leży na stole operacyjnym , zaś po operacji opisuje jej szczegóły , które mogły być widoczne jedynie z góry, co pacjent potwierdza relacjonując, że unosił się nad stołem, w momencie śmierci klinicznej.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz cze 18, 2009 19:25 |
|
 |
dobry_dziekan
|
A co powiecie o dziewczynce, która przypomniała sobie swoje poprzednie życie. Pojechała z rodzicami do miejsca "dawnego" zamieszkania i wszystko opowiadała. Na dodatek nie sobie, ale facetowi w środku który ponoć okazał się jej mężem?
Bardzo ładne nie? Dlaczego w takim wypadku nie wierzycie w reinkarnację? 
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz cze 18, 2009 19:29 |
|
 |
Witold
|
Sebastian88 napisał(a): Analiza wypowiedzi Witolda: Merytoryczność - 0% Logika - 0% Na temat- 0% Obraza rozmówcy nie odpowadając na posty - 100% A ty poważnie mówisz?  Rozumiem że ta analiza jest dowodem na istnienie duszy i prawdziwość twojego opisu? tych jakoś nadal nie ma  Niestety... Cytuj: No właśnie. Tak jak napisałeś. Obraz nie jest materialny, został :
I o to chodziło! Tu właśnie jest ten Duch ludzki. Witoldze! Masz Dowód.
To jest po prostu beznadziejnie niepoważne...
|
Cz cze 18, 2009 20:11 |
|
 |
Witold
|
Sebastian88 napisał(a): No właśnie. Tak jak napisałeś. Obraz nie jest materialny, został :
I o to chodziło! Tu właśnie jest ten Duch ludzki. Witoldze!!! Masz Dowód.
To samo możesz powiedzieć o obrazie w ludzkim oku i w kamerze. Są wykreowane przez światło i wychwytujace je organy, "a więc są niematerialne". A więc duchowe...
|
Cz cze 18, 2009 20:15 |
|
 |
Witold
|
Aha no i zapomniałem o najważniejszym - wniosek: aparat fotograficzny ma duszę.
|
Cz cze 18, 2009 20:17 |
|
 |
r4dz10
|
Sebastianie, to, że coś jest niematerialne, nie znaczy że jest duchowe. światło i prąd to też "istoty" duchowe"?
|
Pt cze 19, 2009 5:52 |
|
 |
Seweryn
|
Światło jest materialne, fotony posiadają masę , dowód światło podlega grawitacji czarnych dziur i jest pochłaniane przez nie. Prąd jest ruchem elektronów, a te są jak najbardziej materialne.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt cze 19, 2009 9:50 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn dobrze mówi. A nasz mózg jest po prostu niesamowity. Wystarczy że zamkniemy oczy i możemy sami generować obrazy.
Nie wypowiadam się dalej bo nie mam pojęcia na jakiej zasadzie do działa :>
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Pt cze 19, 2009 9:58 |
|
 |
r4dz10
|
masz rację Sewerynie, jednak ja to podczepiłem pod energię. jednak ona też jest materialna, to fakt.
|
Pt cze 19, 2009 9:59 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): (...)fotony posiadają masę Co to za rewelacja? Wszystkie dane obserwacyjne wskazują na to, że żadnej masy nie mają (najdokładniejsze jej poszukiwania podały górną granicę 1,1*10^(-52) kg = ok. 10^(-22) masy elektronu). Tylko dlatego mogą poruszać się z predkością graniczną, i prędkość światła (fotonów) jest nieprzekraczalna. Cytuj: dowód światło podlega grawitacji czarnych dziur i jest pochłaniane przez nie. Grawitacja działa nie tylko na masę. Tak było w teorii Newtona, która jednak została zastąpiona Ogólną Teorią Względności, jezeli nie słyszałeś. I tak się składa, że w OTW grawitacja jest jedynie zakrzywieniem czasoprzestrzeni, i oddziałuje na wszystko, co w tej czasoprzestrzeni się znajduje, niezaleznie, czy posiada masę, czy nie. r4dz10 napisał(a): jednak ja to podczepiłem pod energię. jednak ona też jest materialna, to fakt. Nie należy traktować energii jak rodzaju materii - jest ona jedynie własnością materii. Materialny elektron ma energię, materialny proton ma energię, materialny foton ma energię, pole elektromagnetyczne (przy określonej definicji "materialności", też materialne) ma energię. Tak samo jak w.w. mają m.in. prędkość lub moment pędu (związany z ruchem wirowym). Energia nie jest osobnym bytem. Energia jest tak samo "materialna" jak prędkość czy ładunek elektryczny. Nieodzownie z materią związana, ale przymiotnik "materialny" stosuje się raczej jedynie do określenia bytów złożonych z materii, a taki byt jak "energia" takim nie jest.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pt cze 19, 2009 14:37 |
|
|
|