" Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.."
Autor |
Wiadomość |
Gundam Freedom
|
 Re: " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.."
Witoldzie! (drogi, ma się rozumieć) Kafeteria cytatów, po raz n-ty, naprawdę, muszę przyznać, obrażasz moje uczucia estetyczne, cytując paragraf za paragrafem z moich wypowiedzi z tego samego wątku. Nie chciałbym być również posądzony o krytykę ad publica, w której Ty się tak lubujesz, ale obawiam się, że naprawdę obrażasz inteligencję czytelników tego forum, skoro tak obficie cytujesz moją wypowiedź, do której oryginału można dotrzeć poprzez naciśnięcie klawisza Page-Up na klawiaturze, ewentualnie jednym pociągnięciem myszki. Marność, marność!
W kwestii Twojej reakcji na autorytet Genesis - cóż, nie wiem za bardzo jak mam Ci odpowiedzieć. LOL? LMAO? ROTFL? ROLFcopter? Drogi kolego, wybacz, jeżeli się mylę, ale zdaje mi się, że to forum znajduje się na portalu o nazwie wiara.pl? Skoro powoływanie się tutaj na autorytet Pisma Świętego budzi u Ciebie tak graficzną, wytłuszczoną oraz powiększoną reakcję czcionkową, to zachodzę w głowę, z jakich ważnych przyczyn zmarnowałeś na tym forum tyle czasu z Twojego niepowtarzalnego, jednego i skończonego ateistycznego żywota, że licznik Twoich postów osiągnął ponad 2.4k? Może zamiast krzewić nienawiść do Chrystusa i jego Prawdy, powinieneś raczej zająć się samym życiem? A może - paradoksalnie - z nas dwóch, to Ty jesteś jednostką 'zaburzoną', wymagającą konsultacji psychiatry, może cierpisz na MPD? Mnie, za dawanie świadectwa Prawdzie, już i prokuratorami straszyli, psychiatra nie robi na mnie najmniejszego wrażenia.
Co do kolejki magnetycznej Mach-2, to jest to raczej zwyczajna kolejka magnetyczna, ale ze względu na fakt, iż porusza się wyłącznie w specjalnie do tego celu zaprojektowanych podziemnych tunelach, gdzie zarówno warunki aerodynamiczne, jak i niskie ryzyko uszkodzenia trakcji sprzyjają dużym prędkościom, można spokojnie przyłożyć duże wartości mocy i rozpędzać skład to prędkości Mach-2. Rzeczone schrony istnieją tam, gdzie Ci powiedziałem. Tyle, że google-earth raczej Ci ich nie wyświetli, sam sprawdź ile tam utajnionych obszarów. Chcesz namacalnego dowodu, to śmigaj do Norway ze sprzętem.
Spektakularny moment polega na zakończeniu etapu 'formacji' zła, a rozpoczęciu etapu 'finalizacji' zła, tzw. Endgame. Mocarze tego świata przygotowują sobie poletko na nowy porządek świata, bo wierzą, że przetrwają w swych bunkrach, a ich konkurencja zawczasu wyginie -to technokraci, tak właśnie rozumują. A te bardziej ezoteryczne, otwarcie lucyferyczne odłamy ich frontu, tylko ich w tym rozumowaniu utwierdzają. Obawiam się tylko, że Król, Jezus Chrystus, może mieć w tej kwestii inne plany.
Wkrótce zaproszę Was na flame-war w wątku o ewolucji, cierpliwości, kochani.
Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.
|
N lut 28, 2010 10:32 |
|
|
|
 |
Witold
|
Gundam Freedom napisał(a): W kwestii Twojej reakcji na autorytet Genesis - cóż, nie wiem za bardzo jak mam Ci odpowiedzieć. LOL? LMAO? ROTFL? ROLFcopter? Drogi kolego, wybacz, jeżeli się mylę, ale zdaje mi się, że to forum znajduje się na portalu o nazwie wiara.pl? Niezbyt drogi kolego, nie musisz wybaczać bo się nie mylę - to forum znajduje się na katolickim portalu wiara.pl. Katolicyzm to nie jest tzw. biblijne chrześcijaństwo, noszące znamiona zaburzenia postrzegania rzeczywistości (bo jak inaczej nazwać wyrokowanie o współczesnych osiągnięciach naukowych na podstawie tekstów sprzed 3000 lat). Zresztą nawet gdyby był to niewiele to zmienia. Rzeczywistość jest taka jaka jest anie taka jaką sobie ją wyobrażają umysły "biblijnych"... Cytuj: Skoro powoływanie się tutaj na autorytet Pisma Świętego budzi u Ciebie tak graficzną, wytłuszczoną oraz powiększoną reakcję czcionkową, to zachodzę w głowę, z jakich ważnych przyczyn zmarnowałeś na tym forum tyle czasu z Twojego niepowtarzalnego, jednego i skończonego ateistycznego żywota, że licznik Twoich postów osiągnął ponad 2.4k? Odpowiedzieć można dwojako: 1) powoływanie się na Biblię w dyskusji o współczesnej nauce to coś jak powoływanie się na mitologię grecką, jest tak samo uzasadnione i sensowne, niezależnie od tego na jakim forum jesteś 2) powoływanie się na Biblię w dyskusji o nauce to coś jak powoływanie się na książkę kucharską w dyskusji o teorii muzyki Wybierz sobie. Cytuj: Może zamiast krzewić nienawiść do Chrystusa i jego Prawdy, powinieneś raczej zająć się samym życiem? Jaką nienawiść do Chrystusa? Ja nie krzewie żadnej nienawiści do Chrystusa. Co najwyżej do ... (dla świętego spokoju wytniemy jeden wyraz) mieniących się "obrońcami jego prawdy". Cytuj: Rzeczone schrony istnieją tam, gdzie Ci powiedziałem. Tyle, że google-earth raczej Ci ich nie wyświetli, sam sprawdź ile tam utajnionych obszarów. Chcesz namacalnego dowodu, to śmigaj do Norway ze sprzętem. Takie udowadnianie to ty sobie możesz wsadzić tam gdzie lubisz. Chcesz dowodu na ewolucję? To siadaj i żyj następne 10 milionów lat i sam zobaczysz! Cytuj: Spektakularny moment polega na zakończeniu etapu 'formacji' zła, a rozpoczęciu etapu 'finalizacji' zła, tzw. Endgame. A tym złem to chyba są osobnicy twojego pokroju, szerzący te brednie?
|
N lut 28, 2010 15:01 |
|
 |
pilaster
|
Witold napisał(a): Czy Gundam robi sobie z nas jaja, czy naprawdę jest człowiekiem umysłowo chorym?
Bo jakby nie patrzeć, wszystko na to wskazuje... Jest jeszcze jedna możliwość. Gundam pisze scenariusze do gier komputerowych i role-playing i chce zbadać jak na nie reaguje publiczność  Ten konkretny scenariusz jest zerżnięty z trzech starszych (o, jak trudno w sztuce o oryginalność!), z "Resident Evil", "2012", oraz najwięcej chyba z powieści "Samotność anioła zagłady" śląskiego pisarza Roberta Schmidta Ale w takim przypadku można od razu odpowiedzieć, Gundam, nie dość że zrzyna z poprzedników, to jeszcze zrzyna nieudolnie. Budowy gigantycznych podziemnych kompleksów - schronów nie dąłoby się nijak ukryć. Dlatego trzeba by było udawać, że buduje się coś innego. Np wymyślic jakiś program badawczo-geologiczny, czy cóś podobnego, coby uzasadniało takie prace. W żadnym przypadku do grona wybranych, kórzy mają ocalec ze światowej katastrofy, nie nalezy dobierac żadnych postaci medialnych, takich jak Dawkins. Po pierwsze, medialne sławy lubią dużo pytlowac i mogliby coś tam chlapnąć, po drugie ich nagłe zniknięcie (wszystkich na raz) wywołałoby podejrzenia i ktoś mógłby się czegoś domyślec. Wybrani zostaną oczywiscie bogaci i wpływowi, ale nie sławni. Po trzecie, gundam, jeden ze wtajemniczonych i wybranych do tej podziemnej arki, w żadnym wypadku nie powinien znać lokalizacji innych takich kompleksów. Każdy z owych bogatych i wpływowych, znałby tylko jeden schron, ten w którym on sam się schroni. Nawet jeżeli nastapi jedna wpadak, to reszta schronów ocaleje. Tymczasem gundam, jak twierdzi, zna co najmniej kilka.  Z tych samych powodów, schrony nie powinny miec żadnych traktów komunikacyjnych miedzy sobą. (w "Resident Evil" nie miały, u Schmidta tez nie) Po czwarte, najgłupszym elementem scenariusza jest podziemna kolej mach-2. Po pierwsze jej istnienie naraża całą operację na raz, po drugie prosze sobie wyobrazić, co się dzieje, kiedy w podziemnym tunelu taki pociąg przekracza barierę dźwięku. Eksplozja, która nastapi jest tylko nieco słabsza od jądrowej Po piąte wreszcie, spisek w którym uczestniczy dziesiatki tysięcy ludzi, nie może pozostać w tajemnicy. Jest to fizycznie niemozliwe i prawde mówiąc nie wiem, co wymyśleć, aby ten problem realistycznie w scenariuszu zaprezentować (Schmidt też go nie rozwiazał, tylko ominął bokiem) Zatem, owszem, scenariusz jest do bani i trzeba by naprawdę mocno nad nim popracować. I myślec samodzielnie, a nie ściągac od poprzedników. W sztuce liczy się oryginalność! gundam Cytuj: Wkrótce zaproszę Was na flame-war w wątku o ewolucji Już wszyscy wiedzą, ze Gundam to oszust, kłamca i w dodatku nieuk. Nie musi już Gundam tego udowadniac.. I miałbym tez prośbę do Gundama, żeby nie wycierał tej swojej kłamliwej gęby imieniem Jezusa, bo to obraża moje uczucia religijne 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N lut 28, 2010 18:05 |
|
|
|
 |
Gundam Freedom
|
Szybkie wyjaśnienie dla Pilastra, co do kolejki. Jak pisałem, chodzi o tunele 'specjalnie dostosowane'. Tak to chyba ująłem? Oczywiście masz racje, fala uderzeniowa po przekroczeniu bariery dźwięku skompromitowałaby całą operację, dlatego warunki atmosferyczne, a przez to aerodynamiczne, panujące wewnątrz tuneli, mają za zadanie ominięcie tych zagrożeń. Segmenty składu są hermetyczne, tunele wypełnione są odpowiednią mieszanką o obniżonym ciśnieniu w stosunku do 'atmosferycznego' - lub inaczej - panującego wewnątrz kompleksów. Twój argument, jakoby istnienie tunelu narażało operację, jest niedorzeczny. Jest zupełnie odwrotnie, w przypadku kompromitacji instalacji A, jej rezydenci ewakuowani są do instalacji B, rzeczoną kolejką, po czym tunel jest detonowany.
Postacie medialne, takie jak Dawkins - nie rozśmieszaj mnie, pan Dawkins, poza byciem postacią medialną, jest również postacią rytu szkockiego, za same zasługi ma zapewne apartament prezydencki. Podobnie pan Attenborough.
Nie osłabiaj mnie również argumentami z kina science fiction, szkoła propagandy kinematograficznej jest prosta i nie zmieniła się od czasów doktora Goebbelsa, najpierw prezentujemy opinii publicznej pewien koncept, vide przytoczony przez Ciebie '2012', następnie umieszczamy na nim etykietę 'science-fiction' i oto mamy gotową, zaszufladkowaną świadomość zbiorową.
Spisek w którym uczestniczą dziesiątki tysięcy ludzi nie może zostać w tajemnicy? Co to za mitomania, kuria Twoja metropolitalna mać? Historia, nawet ta nauczana w szkołach, zna przypadki spisków w których uczestniczyły i setki tysięcy - vide Blitzkrieg - i nikt się nie zorientował, aż było za późno.
Już wszyscy wiedzą? Tzn, Ty i Twój kolega Witold to wszyscy?
Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, zwłaszcza z Wami, drodzy apostołowie ewolucji.
|
N lut 28, 2010 18:34 |
|
 |
pilaster
|
Zastanawiałem się jeszcze nad wspomnianą kolejką i doszedlem do wniosku, ze istnieje jednak pewien sposób, żeby ona funkcjonowała. W tunelach musi być próżnia. Jednakowóż prosze sobie wyobrazić tunel podziemny długości najmarniej kilkuset kilometrów opróżniony całkowicie z powietrza i hermetyczny. Wystarczy najmniejsza przypadkowa nieszczelność, aby kilkaset kilometrów tunelu straciło hermetyczność, a poruszajacy się takim tunelem z prędkością kilku tysięcy kilometrów na godzinę skład po zderzeniu się z powietrzem, nawet o niskim ciśnieniu, zamienił się w parę. Tunel póżniowy odpada zatem. Każdy inny również. Metro w Warszawie jeździ tylko kilkadziesiąt kiometów na godzinę, a mimo to kompensacja zmian ciśnienia w tunelu (przed pociągiem gwałtownie wzrasta, za pociągiem gwałtownie maleje) jest bardzo złożonym inżyniersko problemem i nie do końca się udaje. Ta kolej to najsłabszy element scenariusza. Co nie znaczy, że nie ma on innych słabych stron. Zwłaszcza brak przecieków przy klkudziesięciu tysiacach wtajemniczonych jest absolutnie nie do przejścia i obejścia. Z kolei można i właściwie trzeba zrezygnować. Z tego - nie. Zresztą istnieją, nawet w Polsce, szkoły pisania scenariuszy (np w Łodzi przy szkole filmowej, można się tego uczyć), Warto się z takim programem nauczania zapoznac, żeby takich baboli nie sadzać. Zwłaszcza nie chwalić się, że się poznało wiele lokalizacji takich schronów, bo to wyśmieje nawet początkujacy autor powieści sensacyjnych  nawet wtajemniczeni żydoateomasoni, jak Gundam, znaliby tylko jedna lokalizację - swoją własną. 
|
N lut 28, 2010 20:15 |
|
|
|
 |
Witold
|
Gundam Freedom napisał(a): Historia, nawet ta nauczana w szkołach, zna przypadki spisków w których uczestniczyły i setki tysięcy - vide Blitzkrieg - i nikt się nie zorientował, aż było za późno. Rozumiem że twoim zdaniem kiedy Niemcy najechali na Polskę to nikt się nie zorientował. To był spisek utrzymany w tajemnicy. A teraz zadam pewne pytanie, na które na 99% procent nie otrzymam odpowiedzi: Jakie są źródła sensacji Gundama (poza kinem i literaturą S-F)? Skąd się Gundam dowiedział o bunkrach i ateożydomasońskim spisku kasjerów PKP?
|
N lut 28, 2010 21:12 |
|
 |
Gundam Freedom
|
Nie, Pilastrze, nie próżnia, tylko mieszanina gazów, która w synergii z właściwościami materiałów, z których zbudowane jest poszycie składu, zapewnia wystarczający margines tolerancji, by zniwelować negatywne skutki sonic boom'u.
Witoldowi odpiszę jutro.
Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.
|
N lut 28, 2010 21:57 |
|
 |
pilaster
|
Cytuj: nie próżnia, tylko mieszanina gazów, która w synergii z właściwościami materiałów, z których zbudowane jest poszycie składu, zapewnia wystarczający margines tolerancji, by zniwelować negatywne skutki sonic boom'u. Ble, ble, ble. Już by lepiej gundam napisał, że nadmiar energii kinetycznej pochłania po prostu lucyfer i już... A tak to na czym ten efekt ma niby polegać? Gdzie się ta energia podziewa? Co się dzieje z ciśnieniem? Co ma do tego poszycie skłądu (poza tym, że przy dwukrotnej prędkości dźwieu rozgrzewałoby się do temperatury kilkuset stopni)?, etc, etc. Zaprawdę, powiadam, wam, wyrzuccie tą podziemną naddźwiękową kolej ze scenariusza. Nijak się tam nie wpasuje.
|
Pn mar 01, 2010 11:54 |
|
 |
Gundam Freedom
|
Drogi Pilastrze, w metaforycznym ujęciu sprawy, nie jesteś daleki od prawdy, moim zdaniem z całą pewnością Lucyfer i jego sługi przyczyniły się do rozwoju tej technologii. Zaiste, straszliwie mnie dziwi, że uważasz to rozwiązanie za mało prawdopodobne. Czytałem Twój blog, bystry z Ciebie osobnik, zagubiony ale bystry. Nie powiesz mi chyba, że czujesz się zaskoczony stanem rzeczy, w którym pewne rewolucyjne technologie, w lwiej części opracowywane przez 'instytucję' DARPA, nigdy nie oglądają światła dziennego. To chyba odwieczne prawo natury? Pamiętasz jak zaskoczone były wojska przeciwlotnicze Iraku, gdy podczas operacji Pustynna Burza, zaatakowały ich 'niewykrywalne' F117? A jak bardzo musieli być zaskoczeni podatnicy, gdy dowiedzieli się, że rzeczone samoloty zostały oblatane 10 lat przed atakiem na Irak? Technologia, o którą się aktualnie wykłócamy, czyli naddźwiękowy mag-lev, istnieje, zapewniam Cię. Zapewniam Cię również, że nigdy nie ujrzy światła dziennego - tego typu 'black projects' mogą co najwyżej generować 'spin-offy' - czyli ugrzecznione wersje, niechętnie prezentowane tzw. opinii publicznej. W przypadku kolejki Mach-2 jest dokładnie tak samo - nie będę obrażał Twojej inteligencji, myślę, że sam możesz sprawdzić, o czym mówię.
Project Name: MagLev (Holloman MagLev Upgrade)
Owner: U.S. Air Force, Holloman Air Force Base, N.M.
Contractor/Engineer: General Atomics Co., San Diego
Precast Manufacturer: San Diego Precast Concrete Inc., San Diego
Myślę, że tyle Ci wystarczy, reszty możesz się bez problemu doszukać sam, w końcu jesteś bystrzak. Powiem tylko tyle, szyna, którą operują w Holloman rozpędza do Mach-10, na wolnym powietrzu.
Swoją drogą szkoda, mieliśmy rozmawiać tu o Jezusie, a Wy mnie sprowokowaliście to wywodów o lucyferycznych technologiach. Witoldowi nie odpowiem, skąd czerpię te informację, bo jestem śpiący.
Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, z apostołami naiwności również!
|
Pn mar 01, 2010 19:18 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Witold napisał(a): A teraz pytanie finałowe.
Czy Gundam robi sobie z nas jaja, czy naprawdę jest człowiekiem umysłowo chorym?
Bo jakby nie patrzeć, wszystko na to wskazuje... Pytanie typowo manipulacyjne, każda odpowiedź jest zła. Postaraj się bardziej Witoldzie albo zamilcz. Bo Twoją odpowiedzią nie posuwasz wątku do przodu a jedynie się kompromitujesz, z resztą z panem "Lizeną" takżę.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Wt mar 02, 2010 8:29 |
|
 |
Joannag
|
Między biblijnym Judaizmem a współczesną odmianą chrześcijaństwa jest zasadnicza różnica jak zauważyła autorka tego wątku.Żydzi wierzyli w jednego Boga JHWH ,a chrześcijanie wierzą w Trójcę.
Jaki stąd wniosek?
Taki,że współczesne chrześcijaństwo nie ma swych korzeni w judaiżmie biblijnym i jest to system religijny oparty na naukach ludzkich.
|
Wt mar 02, 2010 9:19 |
|
 |
wieczny_student
|
Joannag napisał(a): Między biblijnym Judaizmem a współczesną odmianą chrześcijaństwa jest zasadnicza różnica jak zauważyła autorka tego wątku.Żydzi wierzyli w jednego Boga JHWH ,a chrześcijanie wierzą w Trójcę.
Jaki stąd wniosek?
Taki,że współczesne chrześcijaństwo nie ma swych korzeni w judaiżmie biblijnym i jest to system religijny oparty na naukach ludzkich. Według chrześcijan, Trójca święta jest jedynym Bogiem, tym samym, którego Żydzi nazywali Jahwe, JHWH, czy jak tam inaczej należy odpowiednie słowo języka hebrajskiego zapisywać alfabetem łacińskim. Zresztą, zostawiając kwestie teologiczne, może wytłumaczysz, dlaczego taka jakościowa zmiana w wierze nie może nastąpić, gdy religia mienia swoją postać, czy wyrasta z niej nowa religia w innym kształcie?
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt mar 02, 2010 10:06 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: Według chrześcijan, Trójca święta jest jedynym Bogiem, tym samym, którego Żydzi nazywali Jahwe, JHWH, czy jak tam inaczej należy odpowiednie słowo języka hebrajskiego zapisywać alfabetem łacińskim.
Pogląd taki nie ma uzasadnienia w Biblii.Biblia naucza ,że istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg JHWH i to jest Bóg Ojciec a nie cała trójca. Przecież to Bóg Ojciec posłał swego Syna na ziemię .Jezus cytuje tu z Izajasza Lk 4:18 BT "Duch Pański spoczywa na Mnie, ponieważ Mnie namaścił i posłał Mnie, abym ubogim niósł dobrą nowinę, więźniom głosił wolność, a niewidomym przejrzenie; abym uciśnionych odsyłał wolnymi," W tekście hebrajskim jest tutaj imię Boże JHWH ,czyli :"Duch JHWH spoczywa na mnie ...." Czyli Jezus to nie JHWH ,tylko Syn JHWH posłany przez BogaJHWH na ziemię.A nie ma dwóch Bogów JHWH tylko jeden. Ps 83:19 BT „Niechaj poznają Ciebie i wiedzą, że tylko Ty, który sam jeden masz Jahwe na imię, jesteś Najwyższy nad całą ziemią.” Cytuj: Zresztą, zostawiając kwestie teologiczne, może wytłumaczysz, dlaczego taka jakościowa zmiana w wierze nie może nastąpić, gdy religia mienia swoją postać, czy wyrasta z niej nowa religia w innym kształcie?
Według mnie dana religia powinna wyznawac cały czas tego samego Boga ,a nie zmieniac jego postac.Bóg jest niezmienny i cały czas ten sam .Jeśli objawił się Żydom jako JHWH ,to także chrześcijanie powinni w niego wierzyc a nie wymyślac koncepję trójcy. Niemniej jednak sam Jezus utworzył nową religię chrześcijaństwo.Ale obecne religie podające się za jego naśladowców daleko odeszły od nauk Jezusa.Jak choćby w kwestii prowadzenia wojen . Nauka Jezusa a przede wszystkim największe przykaznie o miłości bliżniego wyklucza wojny.
|
Wt mar 02, 2010 14:59 |
|
 |
zszywacz
|
Gundam Freedom napisał(a): Witoldowi nie odpowiem, skąd czerpię te informację, bo jestem śpiący. To może, kiedy się już wyśpisz, odpowiesz mnie? 
_________________ I recognise...
Myself in every stranger's eyes
|
Wt mar 02, 2010 15:33 |
|
 |
Witold
|
maraskin napisał(a): Pytanie typowo manipulacyjne, każda odpowiedź jest zła. Ależ skąd. Gundam albo robi sobie z nas jaja, albo jest chory, albo po prostu głupi. Patrząc na jego wypowiedzi nietrudno o pewność, że są to jedyne możliwe opcje. Któraś z nich musi być prawdziwa. Joannag napisał(a): Taki,że współczesne chrześcijaństwo nie ma swych korzeni w judaiżmie biblijnym i jest to system religijny oparty na naukach ludzkich. Jak każdy... z judaizmem biblijnym włącznie.
|
Wt mar 02, 2010 15:57 |
|
|
|