Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 16:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
 Najlepsze książki o ewolucji i przeciwko niej. 
Autor Wiadomość

Post Re: Najlepsze książki o ewolucji i przeciwko niej.
Witam

Witold napisał(a):
mcfunthomas napisał(a):
Nie mam teraz przy sobie tej książki. Jak zapiszę się do lokalnej biblioteki i będą ją mieć to podam jakie.
Ale skoro ją czytałeś (bo chyba czytałeś, skoro mówisz że są tam dobre argumenty) to może chociaż jeden argument pamiętasz? Twierdzisz że są dobre, ale nie wiesz jakie?
Masz dziwną manierę - kolejny już raz wkładasz mi w usta obce dla mnie słowa. Przytoczę moje słowa raz jeszcze, a Ty się postaraj je zrozumieć i napisz od nowa swoje ewentualne pytania, ok?

mcfunthomas napisał(a):
Na rynku księgarskim (gł. amerykańskim i australijskim) jest jeszcze jedna ciekawa, acz kontrowersyjna pozycja: "Explore Evolution", Hill House Publishers. Ostatnio przeglądałem ją chwilkę w lokalnej bibliotece (U.K.). Kto nie ma do niej dostępu to może choć co nieco znaleźć w internecie w tej sprawie.
oraz
mcfunthomas napisał(a):
"Explore Evolution", Hill House Publishers pokazuje swoje argumenty za i przeciw ewolucji. Wniosek: być powściągliwym w swoim podejściu i nie wyciągać pochopnych wniosków.

Zapodano na talerzu. Do dzieła, Witold'zie.

Pozdrawiam

Śr lut 02, 2011 0:45

quote="mcfunthomas napisał(a):
Masz dziwną manierę - kolejny już raz wkładasz mi w usta obce dla mnie słowa. Przytoczę moje słowa raz jeszcze, a Ty się postaraj je zrozumieć i napisz od nowa swoje ewentualne pytania, ok?

Masz dziwną manierę udawania, że nie widzisz oczywistych wniosków płynących z prostego tekstu, ale do tego już się przyzwyczaiłem.

mcfunthomas napisał(a):
3. "Explore Evolution", Hill House Publishers pokazuje swoje argumenty za i przeciw ewolucji. Wniosek: być powściągliwym w swoim podejściu i nie wyciągać pochopnych wniosków.

Czyli polecasz argumenty, których nie znasz.

Przy okazji polecam książkę "Imperium obcych", która pokazuje argumenty za istnieniem cywilizacji pozaziemskich w układzie słonecznym. Nigdy jej nie widziałem na oczy, ale skoro przedstawia (podobno) takie argumenty, to sprawa na pewno jest warta przemyślenia.

Ale niech będzie, że się czepiam :)

Śr lut 02, 2011 1:13

Witam

Witold napisał(a):
Masz dziwną manierę udawania, że nie widzisz oczywistych wniosków płynących z prostego tekstu, ale do tego już się przyzwyczaiłem.
Wykaż, proszę, konkretnie jak to tych niby-oczywistych wniosków doszedłeś... bo ja tego nie widzę.
Co do owej mojej niby maniery udawania - Twoje kłamliwe pustosłowie mnie nie rusza.

Witold napisał(a):
Czyli polecasz argumenty, których nie znasz.
Znów wkładasz swoje słowa w moje usta. Może tak lubisz. OK, nie mam zamiaru z tym walczyć.

Witold napisał(a):
Ale niech będzie, że się czepiam :)
A czepiaj się, czuj się wolny. Sposób i rodzaj czepiania świadczy o tym, kto się czepia.

Wystarczy porównać moją i Twoją propozycję książek i wyciągnąć odpowiednie wnioski.

Pozdrawiam

Śr lut 02, 2011 3:28

mcfunthomas napisał(a):
Witam

pilaster napisał(a):
Nic podobnego nie miało miejsca.
Już się oswoiłem z Twoją kłamliwą postawą.
Jak ze świstakiem...
BTW. Wystarczy przejrzeć poprzednie post'y.

Żeby zobaczyć że nic tam nie ma. To, że mcfunthomas powtórzy swoje kłamstwa po raz setny, nie uczyni z nich prawdy.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Śr lut 02, 2011 10:18

mcfunthomas!
A nie możesz po prostu zacytować tych swoich rzekomych argumentów, bo - prawdę mówiąc - i ja ich znaleść nie mogę? Kilka stron dyskusji i nawet nie umiałbym streścić a paru zdaniach, o czym. Polecasz książkę ale jej nie polecasz. Napisz jasno - gdzie Dawkins popełnia błąd pisząc o ewolucji.

Śr lut 02, 2011 11:18

Cytuj:
Znów wkładasz swoje słowa w moje usta. Może tak lubisz. OK, nie mam zamiaru z tym walczyć.

Czyli teraz się wypierasz, że polecałeś tą książkę :)

Twoje żałosne wymigiwanie się to najlepsza ilustracja...

Ganiła prostytutka za złe prowadzenie się...

Generalnie, to temat mcfunthomasa pilaster wyczerpał już kilka miesięcy temu:

pilaster napisał(a):
Faktycznie mcfunthomas nie ma absolutnie niczego do powiedzenia, tylko ubiera to w nieprzebrane zasoby słów :(

Śr lut 02, 2011 12:44

Dodam tylko, że zaproponowana pozycja: "Explore Evolution" jest wydaniem kreacjonistycznym mającym zastąpić na rynku księgarskim skompromitowany kreacjonistyczny podręcznik "Of Pandas and People".

Cytat z recenzji tej książki:

Choć zapewne dla laika tytuł brzmi niewinnie („Poznaj ewolucję: argumenty za i przeciw neo-darwinizmowi”), nie ulega wątpliwości iż mamy do czynienia ze starym chwytem kreacjonistów – stworzyć wrażenie, że w środowisku naukowym istnieje dyskusja, co do prawdziwości teorii ewolucji i domagać się tego, aby uczniowie mieli prawo wysłuchać dwóch stron tej dyskusji.

Z szybkiej lektury zamieszczonych na Internecie fragmentów książki wynika, że autorzy unikają używania nazwy ID, co – po przegranym procesie w Dover – jest zrozumiałe. Ponoć są już plany używania tej książki w jednej ze szkół państwowych. Kto wie, może czeka nas następne Dover?

Śr lut 02, 2011 15:19

http://www.youtube.com/watch?v=fo8l_4Bc ... re=related

Śr lut 02, 2011 18:52

I jaki masz cel podając link do kabaretu tego błazna?

Śr lut 02, 2011 20:10

Witold napisał(a):
I jaki masz cel podając link do kabaretu tego błazna?

twoje słowo jest niczym w porównaniu z słowem dr. Kenta Hovinda z AMERYKI

na podstawie komentarzy pod filmem można by napisać niejedną prace naukową.
są takie chwile w życiu osoby niereligijnej kiedy jest przekonany ze mogło być dużo gorzej.
Żal mi tych wszystkich ludzi. tak po ludzku.

Śr lut 02, 2011 23:00

Z samego początku tego wykładu:

Każdy chce przekonać innych do swoich poglądów, to zrozumiałe, ale nie powinno się do tego używać kłamstw. Teraz ja spróbuję przekonać was do moich.

Polski lektor ujawnia prawdę o Dr Dino :)

Śr lut 02, 2011 23:38

Witam

Acro napisał(a):
A nie możesz po prostu zacytować tych swoich rzekomych argumentów, bo - prawdę mówiąc - i ja ich znaleść nie mogę? Kilka stron dyskusji i nawet nie umiałbym streścić a paru zdaniach, o czym.

Przypomnijmy o co chodziło.
pilaster napisał(a):
mcfunthomas napisał(a):
pilaster napisał(a):
Książka Hoyla jest jeszcze bardziej antykreacjonistyczna, niż cała publicystyka Dawkinsa razem wzięta, ale kreacjonistom brakuje narzedzi intelektualnych żeby to zauważyć. Wystarczy im, ze Hoyle krytykuje Darwina, żeby uznać sir Freda za "swojego" :D
Wytłuściłem to co uważam, że powinieneś uzasadnić. ;-)
Acz wcale się nie zdziwię, jeśli się to Tobie nie uda; i że miałeś nadzieję, że czytający Ci uwierzą na słowo. ;-)
A moze się założymy?

Niniejszym podejmuję się stworzyć i opublikowac obszerną (co najmniej 10 tys znaków) merytoryczną recenzję książki Hoyle'a do końca dnia jutrzejszego, czyli do piątku 1 października 2010 roku godz 23.59, w której wykażę, że hoylowska teoria ewolucji jest jeszcze bardziej sprzeczna z kreacjonizmem niż teoria darwinowska.

Co wtedy zobowiązuje się uczynić mcfunthomas?
mcfunthomas mówi Ci, że masz problem. :) Twoja praca, choć ciekawa, zawiera wg mnie więcej erystyki w sprawie kreacjonistów niż powinna, o czym poniżej.

Twoja opinia (którą wytłuściłem) jest niewłaściwa - czyżby pilastrowi zabrakło narzędzi intelektualnych żeby to zauważyć i brnąć dalej w celu jej uzasadnienia; wpadając tym samym w sidła zastawione przez mcfunthomasa, który na odległość wyczuwa i dostrzega ataki 'ad hominem' i 'ad personam'?

Wartość opinii pilastera jest wg mcfunthomasa równa wartości stwierdzenia (opinii), że np. "Polacy to pijacy i złodzieje" albo: "facet to świnia", czy też "kobietom chodzi tylko o kasę", a nawet: "Kościół Katolicki wspierał Hitlera/faszyzm". Jak to się ma do rzeczywistości, wiemy. Uogólnianie nie jest potrzebne jeśli wyniki badań statystycznych nie potwierdzają, że zdecydowana większość objętych badaniami (u nas w tym momencie KRzK, Polaków lub kobiet) wpada do grupy tzw. stereotypów.

A nawet jeśli większość potwierdza dany stereotyp, są jednak tacy, którzy go nie potwierdzają. Wśród Polaków są i tacy, którzy nie są ani pijakami ani złodziejami, czy świniami. A wśród kobiet takie, którym w życiu nie chodzi tylko o pieniądze.

Jeśli ja np. jestem kreacjonistą (choć pojmuję tę "sprawę" inaczej niż powszechnie się opisuje w wypowiedziach ateistów), jak pilaster udowodni mi, że brakuje mi narzedzi intelektualnych żeby zauważyć to co pilaster twierdzi? Nie udowodni. Ale erystyczne hasła wypisuje i jeszcze próbuje je uzasadniać.

To tyle.

Acro napisał(a):
Polecasz książkę ale jej nie polecasz
Ja rozumiem, że dla wielu ludzi stwierdzenie "polecać książkę" oznacza, że "to dobra książka". Dla mnie to podobne ale różne sprawy. Ale mniejsza o to. Opiszę moje podejście w tej sprawie raz jeszcze, a jeśli ktoś chce, niech porówna to z moimi wcześniejszymi wypowiedziami i zarzutami pod moim adresem. Ja nie będę się w kółko tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem.

Powiedzmy, że na innym forum jest analogiczny temat. Gdyby był tylko pierwszy post z pytaniem, to w moim post'cie byłyby wszystkie pozycje książkowe, o których się tu dowiedziałem, czyli zarówno te które są za ewolucją, jak te za kreacjonizmem.
Myślę, że to co tu napisałem sprawi, że pewne osoby (jak np. prawdopodobnie pilaster) przestaną mnie postrzegać jako tępego kreacjonistę, który się naoglądał Hovind'a i powtarza jego pseudo-naukowe teksty.

Acro napisał(a):
Napisz jasno - gdzie Dawkins popełnia błąd pisząc o ewolucji.
Nie wiem, czy to będzie odpowiedzią na Twoje pytanie, ale nie zgadzam się z Dawkins'em w momencie gdy twierdzi, że ewolucja "zabiła" boga/Boga (parafrazuję), czy też, że wyklucza istnienie boga/Boga.

Pozdrawiam

Cz lut 03, 2011 0:51

Witam

Witold napisał(a):
Z samego początku tego wykładu:

Każdy chce przekonać innych do swoich poglądów, to zrozumiałe, ale nie powinno się do tego używać kłamstw. Teraz ja spróbuję przekonać was do moich.

Polski lektor ujawnia prawdę o Dr Dino :)
Jak widać, manipulowanie czyjąś wypowiedzią jest ciekawą rozrywką intelektualną. Ale czasem ktoś robi to specjalnie by komuś zaszkodzić. Oryginalne znaczenie wypowiedzi z wykładu:

mcfunthomas ujawnia prawdę o Witold'zie :)

Pozdrawiam

Cz lut 03, 2011 1:01

Witam

pilaster napisał(a):
Żeby zobaczyć że nic tam nie ma.
Wystarczy zamknąć oczy i powiedzieć: słońca nie ma. Można i tak.

pilaster napisał(a):
To, że mcfunthomas powtórzy swoje kłamstwa po raz setny, nie uczyni z nich prawdy.
Nic, tylko powtórzyć z dopasowaniem: "To, że" pilaster "powtórzy swoje kłamstwa po raz setny, nie uczyni z nich prawdy".

Pozdrawiam

Cz lut 03, 2011 2:12

mcfunthomas napisał(a):
Jak widać, manipulowanie czyjąś wypowiedzią jest ciekawą rozrywką intelektualną. Ale czasem ktoś robi to specjalnie by komuś zaszkodzić. Oryginalne znaczenie wypowiedzi z wykładu:

Po przełożeniu tego zdania na język polski, "moich" jakoś lepiej łączy się z "kłamstw" i co więcej zdecydowanie lepiej odpowiada treści całego wykładu...

Cytuj:
Nie wiem, czy to będzie odpowiedzią na Twoje pytanie, ale nie zgadzam się z Dawkins'em w momencie gdy twierdzi, że ewolucja "zabiła" boga/Boga (parafrazuję), czy też, że wyklucza istnienie boga/Boga.

Nie wiem jak Acro, ale moim zdaniem to nie jest odpowiedź na jego pytanie.
Miało być o ewolucji a ty się nadal poruszasz w sferze religii.

No ale jak dla kogoś "Bóg Urojony" to książka o ewolucji to co się dziwić...

Cz lut 03, 2011 2:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona