Ateizm, to fragment treści wiary religii materialistycznej.
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Ateizm, to fragment treści wiary religii materialistyczn
Maluczki napisał(a): Samo finansowanie publikacji nie jest niczym złym, ale jest złem wtedy, gdy publikacja nie służy dobru wspólnemu, ponieważ mało że ta publikacja robi szkodę, to jeszcze pieniądze wydawane na nią stanowią pożywkę dla różnego rodzaju pasożytów. Ostatnio gdzieś czytałem, że Maryla Rodowicz kupiła sobie klub piłkarski. Ciekawe, czy gdyby za swoje brzmienie brała kasę tylko z biletów, byłoby ją stać na taką ekstrawagancję? Dlaczego ja mam utrzymywać z płaconych przeze mnie podatków różne zachcianki materialistów i mam być cicho, a gdy państwo nie wraca tego co zrabowało, (powinno wracać z odsetkami, trak jak zabiera państwo dłużnikom), to mamoniarze podnoszą klangor że państwo finansuje Kościół. Dlaczego wszystkie stowarzyszenia i organizacje nie płacą podatków i jeszcze państwo im daje, a Kościół mało że płaci podatki, to jeszcze ma być okradany? Tak właśnie wygląda sprawiedliwość a'la mamoniarze. Wszystko należy się nam, a wam nic i macie wszystko oddać. No ale czemu się tu dziwić, wszak mamoniarze to poddani diabła. Uspokoję cię - na razie to raczej materialiści płacą na twoje zachcianki - np finansując lekcje religii czy zrzucając się na dodatkowe wsparcie 0,3% PIT na kościół. Całe te twoje wypociny na jakieś poplątanie z pomieszaniem. Jakie niby podatki płaci kościół których nie płacą NGOsy? Konkretnie! Kościół jest tak samo zwolniony (nawet bardziej, ma dodatkowe przywileje i dodatkowo zero kontroli) a w przeciwieństwie do tych NGOsów nie realizuje celów państwa - bo zbawienie celem państwa nie jest. Gdzie okradany jest kościół? Konkretnie! O co ci chodzi z Rodowicz i tym klubem? Co to ma do rzeczy? Postawiłeś poprzednio ciężkie zarzuty, że publikacje KP sieją nienawiść i wrogość. Doczekam się konkretów, czy tylko kolejnego schizoidalnego postu?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt kwi 03, 2012 13:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Val napisał(a): Maluczki u nas jest wolny rynek, ale taki w wersji "demo". Ponieważ władza wciąż wymaga papierologii i dostęp do części zawodów jest ograniczony. Tak samo ograniczają wolność, bo np. apteka musi być w określonej odległości... Część działalności gospodarczej wymaga wielu koncesji i to też jest ograniczanie.
Finansowanie przez władze "misji" również jest socjalistycznym wynalazkiem. No bo w wolnym rynku, to być płacił abonament prywatny, a państwowego by nie było. Władza by też sie nie wtrącała w to co w TV pokazują, ale mogłaby mieć instytucję, która dbałaby, aby nie pojawiały się tam treści niedozwolone- tj pewien standard musiałby być. A aby założyć TV to trzeba przejść dłuuugą drogę i zdobyć wiele pieczątek i zgód ważnych osobistości.
Nie widzę sensu aby władza finansowała publikacje w prywatnych tygodnikach- niezależnie od tego co one propagują. Val,wolny rynek, to jest walka z konkurencją. w tych przypadkach, które wymieniłaś, do walki z konkurencją zostały wykorzystane organy państwa. Natomiast finansowanie z publicznych pieniędzy prywatnych publikacji jest przeważnie przejawem walki religijnej. Co do TV, to obecnie jest ona głównym narzędziem zwalczania religii chrześcijańskiej przez religię materialistyczną. Gdyby państwo było sprawiedliwe, to obowiązywałby zakaz płatnych reklam i obowiązywałaby transparentność finansowania wszystkich środków przekazu.
|
Śr kwi 04, 2012 7:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Uspokoję cię - na razie to raczej materialiści płacą na twoje zachcianki - np finansując lekcje religii czy zrzucając się na dodatkowe wsparcie 0,3% PIT na kościół.
Całe te twoje wypociny na jakieś poplątanie z pomieszaniem. Jakie niby podatki płaci kościół których nie płacą NGOsy? Konkretnie! Kościół jest tak samo zwolniony (nawet bardziej, ma dodatkowe przywileje i dodatkowo zero kontroli) a w przeciwieństwie do tych NGOsów nie realizuje celów państwa - bo zbawienie celem państwa nie jest. Gdzie okradany jest kościół? Konkretnie! O co ci chodzi z Rodowicz i tym klubem? Co to ma do rzeczy?
Postawiłeś poprzednio ciężkie zarzuty, że publikacje KP sieją nienawiść i wrogość. Doczekam się konkretów, czy tylko kolejnego schizoidalnego postu?
Jeżeli chcesz zabierać głos, to najpierw zapoznaj się ze stanem faktycznym! Nie mam zamiaru dyskutować z propagandą lewaków!
|
Śr kwi 04, 2012 7:50 |
|
|
|
 |
Acro
|
Maluczki!
Raz jeszcze po dobroci proszę: Stawiasz kuriozalne tezy a także ciężkie zarzuty. Na Tobie spoczywa obowiązek przeprowadzenia dowodu. Więc do roboty!
Może, żebyś lepiej się wczuł w sytuację, to wyobraź sobie, że piszę, że Maluczki jest pedofilem. I jak Maluczki zażąda dowodów to odpowiadam: "Jeżeli chcesz zabierać głos, to najpierw zapoznaj się ze stanem faktycznym! Nie mam zamiaru dyskutować z propagandą faszystów!" Podobałoby ci się to?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr kwi 04, 2012 8:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro!
Co sobie będziesz odmawiał. Walnij prosto z mostu: "Maluczki to faszysta!"
|
N kwi 08, 2012 19:42 |
|
|
|
 |
Acro
|
Walnąłem wcześniej dosadniejszy tekst, ale mod się nad tobą zlitował i usunął.
Więc krótko: a umiesz odpowiedzieć na temat? Jeżeli już czepiasz się tego przykładu, który ewidentnie nie poruszył twojej wyobraźni, to zauważ, że nie pytam się, czy moge cię nazywać faszystą, tylko pedofilem. Nawet w tych kilku prostych zdaniach się pogubiłeś?
A teraz, jeśli nie chcesz okazać się kłamcą to wytłumacz się ze stawianych oskarżeń wobec Krytyki Politycznej. Wypadałoby też przedstawić jakies dowody na stawiane przez ciebie głupawe tezy o podatkach, okradaniu kościoła i wyjaśnić co znaczy to bredzenie o Rodowicz.
Śmiało maluczki! Prawda cię wyzwoli!
|
Wt kwi 10, 2012 14:23 |
|
 |
clairvoyance
|
Bóg istnieje, stworzył niebo, ziemię i człowieka. Tylko, że nie był to Bóg z bliskowschodniej pustyni ani Żyd o imieniu Jezus, a Perun - jedyny prawdziwy Bóg.
|
Pt kwi 20, 2012 12:37 |
|
 |
Rutus
|
Wcale nie Perun tylko Odyn. Precz z fałszywymi prorokami Peruna, niech żyją wyznawcy prawdziwego boga jedynego - Odyna!
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So kwi 21, 2012 16:00 |
|
 |
Seweryn
|
clairvoyance napisał(a): Bóg istnieje, stworzył niebo, ziemię i człowieka. Tylko, że nie był to Bóg z bliskowschodniej pustyni ani Żyd o imieniu Jezus, a Perun - jedyny prawdziwy Bóg. Jeśli ktoś nazwie Cię wróżką czy jednorożcem to w niczym nie umniejszy realności Twojego istnienia, dlatego nie ma znaczenia jak zmienisz nazwę Stwórcy bo i tak nie zmienia to jego istoty stwórczej.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N kwi 22, 2012 12:15 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Istoty może nie zmienia, ale zmienia cały wachlarz wymogów i rytuałów, których dana istota rzekomo wymaga.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N kwi 22, 2012 12:18 |
|
 |
Seweryn
|
Jakie znaczenie mają rytuały wymienianych tu bóstw, których system wierzeń dawno się rozpadł.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N kwi 22, 2012 12:45 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Jakie znaczenie mają rytuały wymienianych tu bóstw, których system wierzeń dawno się rozpadł. A może coś z rytuałów Azteków 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
N kwi 22, 2012 13:42 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
To, że ludzie nie wierzą w jakiegoś boga, nie oznacza chyba, że ów bóg nie chciałby by nadal uprawiali określone rytuały na jego cześć i pamiątkę, czyż nie? A znaczenia mają takie same jak wszelkie inne rytuały - dla mnie żadne, ale dla uprawiających je bardzo istotne.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
N kwi 22, 2012 13:44 |
|
 |
Rutus
|
A jest jakikolwiek racjonalny powód, aby traktować rytuały i obrzędy dawniejsze mniej poważnie od bardziej współczesnych? W jaki sposób zmierzyć/ustalić/zweryfikować większą wartość techniczną rytuałów obecnie odprawianych względem tych, które zostały zapomniane/zarzucone/przekształcone? A może jeszcze większą wartość będą miały rytuały, które dopiero wymyślimy i wdrożymy? Kto pierwszy?
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
N kwi 22, 2012 14:06 |
|
 |
Seweryn
|
Jajko napisał(a): To, że ludzie nie wierzą w jakiegoś boga, nie oznacza chyba, że ów bóg nie chciałby by nadal uprawiali określone rytuały na jego cześć i pamiątkę, czyż nie? A znaczenia mają takie same jak wszelkie inne rytuały - dla mnie żadne, ale dla uprawiających je bardzo istotne. Nie sądzę aby "jakiś bóg" chciał aby niewierzący w niego ludzie uprawiali określone rytuały na jego cześć i pamiątkę .To bez sensu. Aby uprawiać rytuały najpierw trzeba uwierzyć w Boga a potem uprawiać rytuały . Z drugiej strony jeżeli dany bóg nie ma siły sprawczej aby utrzymać wiarę w siebie żywą i aktualną to staje się on siłą rzeczy niewiarygodny, następstwem czego jest upadek wiary w danego boga co miało wielokrotnie miejsce w historii. Rutus napisał(a): A jest jakikolwiek racjonalny powód, aby traktować rytuały i obrzędy dawniejsze mniej poważnie od bardziej współczesnych?.. Rytuały dawniejsze dotyczące bóstw niewiarygodnych w które wiara upadła są bezzasadne . To wystarczający powód, aby traktować je mniej poważnie od rytuałów współczesnych dotyczących Boga w którego wiara jest żywa i aktualna.
|
N kwi 22, 2012 15:37 |
|
|
|