Przyszłość Słońca i Ziemi. Poglądy naukowe, a wiara w Boga.
Autor |
Wiadomość |
Askadtowiesz
|
 Re: Przyszłość Słońca i Ziemi. Poglądy naukowe, a wiara w Bo
zefciu napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): W praktyce mamy taką sytuację, że wybuch supernowej, który akurat obserwujemy, nie nastepuje w tej chwili gdy go widzimy, lecz nastąpił duzo wcześniej, powiedzmy tysiac lat wczesniej. Tyle czasu potrzebowało swiatło aby do nas dotrzeć i tym samym przekazać nam tę informację. To zjawisko to nie jest dylatacja czasu. To jest po prostu efekt podróży światła z określoną prędkością. Dylatacja czasu to zjawisko relatywistyczne. Zachodzi, gdy dwóch obserwatorów porusza się względem siebie. Ile jeszcze takich głupot powiesz? Toż przywołałem taką samą definicję! Oczywiscie, ze nie był to przykłąd na dylatację czasu (nie miałem i nie mam zamiaru takiego przykładu podawac) lecz wariacje na temat, mające pokazać jak mylna moze byc bezpośrednia obserwacja. Niemniej ma to jak najbardziej związek z tym co sie nazywa dylatacja czasu. Dylatacja wynika z tego, ze z punktu widzenia np. dwóch poruszających się obserwatorów swiatło przebywa różne drogi, co przy c=const. skutkuje różnymi obserwowanymi czasami. Nie znaczy to, ze w każdym ukłądzie odniesienia czas biegnie inaczej, lecz ze jest inaczej widziany (obserwowany) przez każdego obserwatora. Nie wystarczy wklepać formułek, tzreba jeszcze troche myśleć. To również zapobiega frustracji.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz cze 26, 2014 20:16 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Vacarius napisał(a): Tylko ze zanim ja poczuje choćby upływ minuty poruszając się prędkością bardzo bliską światłu to ziemia się zestarzeje i umrze, słonce wygaśnie, galaktyka zginie, powstanie nowa..... Światło tez porusza sie z prędkoscia swiatła;-) a nie zachodzą z tego powodu takie kataklizmy. Ten model rozpropagowali niestety pisarze, choc nie bez udziału fizyków, którzy chcieli zabłysnać.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz cze 26, 2014 20:29 |
|
 |
pspeterx
|
Askadtowiesz napisał(a): Światło tez porusza sie z prędkoscia swiatła;-) a nie zachodzą z tego powodu takie kataklizmy. Ten model rozpropagowali niestety pisarze, choc nie bez udziału fizyków, którzy chcieli zabłysnać. Nie wiemy jak to wygląda z perspektywy fotonów a ponieważ fotony nie posiadają masy dylatacja czasu i tak ich nie dotyczy. To co powoduje zjawisko dylatacji czasu to grawitacja a nie prędkość, nieskończona energia oznacza również nieskończoną masę czyli obiekt poruszający się z prędkością światła stałby się po prostu czarną dziurą.
|
Cz cze 26, 2014 21:35 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
pspeterx napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Światło tez porusza sie z prędkoscia swiatła;-) a nie zachodzą z tego powodu takie kataklizmy. Ten model rozpropagowali niestety pisarze, choc nie bez udziału fizyków, którzy chcieli zabłysnać. Nie wiemy jak to wygląda z perspektywy fotonów a ponieważ fotony nie posiadają masy dylatacja czasu i tak ich nie dotyczy. To co powoduje zjawisko dylatacji czasu to grawitacja a nie prędkość, ...... Dylatacja "wyszła" z obliczeń matematycznych, w których grawitacja w ogóle nie występowała. Dylatacja jest raczej postulatem i wynika z rozważań nad światlem (a swiatło to strumień fotonów). Potem próbowano rozszerzyc pojecie dylatacji na obiekty makroskopowe. Grawitacja ma tyle z tym wspólnego, że masywne obiekty odchylają (zakrzywiają) tor wiązki swiatła, przez co przebywa ono troche dłuższą drogę niz gdyby leciało po prostej. Mogłąby z tego wynikać dylatacja, ale nie ma z czym porównac, gdyz nie ma drugiej wiązki, lecącej równocześnie prosto (jest tylko jedna, zakrzywiona). Inaczej mówiac, jest tylko jeden potancjalny obserwator, "widzacy" tor swiatła. Do dylatacji zaś potrzeba przynajmniej dwóch obserwatorów.
|
Pt cze 27, 2014 20:10 |
|
 |
Vacarius
|
Askadtowiesz napisał(a): Vacarius napisał(a): Tylko ze zanim ja poczuje choćby upływ minuty poruszając się prędkością bardzo bliską światłu to ziemia się zestarzeje i umrze, słonce wygaśnie, galaktyka zginie, powstanie nowa..... Światło tez porusza sie z prędkoscia swiatła;-) a nie zachodzą z tego powodu takie kataklizmy. Ten model rozpropagowali niestety pisarze, choc nie bez udziału fizyków, którzy chcieli zabłysnać. Co do tego czy światło porusza się prędkością światłą tą ze wzoru E=mc2 jest wiele wątpliwości. Ja myślę Einsten zrobił mały błąd. To nie prędkość światła jest nieprzekraczalna tylko prędkość rozchodzenia się grawitacji i to na prędkości grawitacji powinien oprzeć wszystkie swoje obliczenia.. Powinno być E=mg2 Bo grawitacja dogania światło np. kierunek lotu światła jest zaginany gdy światło przelatuje koło ciężkich ciał niebieskich. A po za tym światło nie potrafi wylecieć z czarnej dziury a grawitacja wylatuje bez problemów. Jeśli na czymś mamy oprzeć wszystkie wzory to na prędkości grawitacji. pspeterx napisał(a): Nie wiemy jak to wygląda z perspektywy fotonów a ponieważ fotony nie posiadają masy dylatacja czasu i tak ich nie dotyczy. To co powoduje zjawisko dylatacji czasu to grawitacja a nie prędkość, nieskończona energia oznacza również nieskończoną masę czyli obiekt poruszający się z prędkością światła stałby się po prostu czarną dziurą. Co do fotonów to ja nie mam pewności czy nie posiadają masy. Tak jak napisałem w odpowiedzi powyższej dla kolegi. Widać ze grawitacja działa na fotony a ona działa tylko na masę. A są też inne przesłanki np. z fotonu można uzyskać energie a skoro jest energia to musiała być masa.
|
So cze 28, 2014 0:04 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
zefciu napisał(a): Vacarius napisał(a): Tylko ze zanim ja poczuje choćby upływ minuty poruszając się prędkością bardzo bliską światłu W fizyce relatywistycznej pojęcie kolejności zdarzeń jest względne. Więc z czyjego punktu widzenia mówisz "zanim": swojego? ludzi na ziemi? Boga? Ta względność jest tak pokręcona ze już sam nie wiem czy to światło porusza się prędkością światła czy cały wszechświat a fotony stoją w miejscu. Aż się prosi aby gdzieś umieścić uniwersalny punkt odniesienia. Tylko gdzie? Pierwszy na myśl przychodzi punkt początku wszechświata. Ale ja bym wolał taki uniwersalny punkt odniesienia umieść w na środku ciężkości całego wszechświata. Bo galaktyki porozchodziły się chaotycznie tam gdzie świat się zaczął już nie jest środek ciężkości wszechświata tylko gdzieś uciekł. Jest jeszcze to doświadczenie z dwoma zegarkami jednym w ruchu i jednym spoczynku na ziemi. Może słyszałeś bo nauczyciele fizyki często o tym mówią. Pilot samolotu zabiera bardzo precyzyjny zegarek i z nim lata w kółko a drugi taki sam zegarek leży na ziemi przy lotnisku. Po wylądowaniu ludzie stwierdzi ze zegarek z którym latał pilot spóźnia się czyli dla pilota upłynęło mniej czasu. (Dylatacja Czasu) Tylko jest jedno ale. Z punktu widzenia pilota to lotnisko latało w kułko a potem wylądowało na samolocie. Pilot widzi to odwrotnie niż ludzie z lotniska. On powie ze to zegarek który był na ziemi spóźnia względem jego zegarka. No i kto ma racje? Który zegarek spóźnia? Patrzą na to samo a widzą co innego jak to możliwe? Musi być jakiś uniwersalny punkt odniesienia we wszechświecie. I ci z lotniska byli w mniejszym ruchu w stosunku do tego uniwersalnego punktu odniesienia niż ten co latał w samolocie. I dlatego on też widzi ze jego zegarek który z nim był spóźnia. A może jednak nie bo w książce nie napisali jak to wszystko widział pilot a jedynie jak widzieli te zegarki ludzie którzy byli na Ziemi. Może pilot widział ze spóźnia zegarek co został na ziemi a nie ten co z nim latał ale ludzie z Ziemi uznali go za wariata. I wpisali do książki ze spóźnia tylko ten który latał z pilotem.
|
So cze 28, 2014 0:26 |
|
 |
JedenPost
|
Askadtowiesz napisał(a): Niemniej ma to jak najbardziej związek z tym co sie nazywa dylatacja czasu. Dylatacja wynika z tego, ze z punktu widzenia np. dwóch poruszających się obserwatorów swiatło przebywa różne drogi, co przy c=const. skutkuje różnymi obserwowanymi czasami. Nie znaczy to, ze w każdym ukłądzie odniesienia czas biegnie inaczej, lecz ze jest inaczej widziany (obserwowany) przez każdego obserwatora.
Sorry, ale dalej bajdurzysz. Jak najbardziej realnie czas płynie inaczej - gdyby tak nie było, efekty dylatacji znikałyby po zrównaniu prędkości/powrocie, prawda?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So cze 28, 2014 4:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeprowadzono eksperyment gdzie splątane fotony przekazywały informacje między sobą z prędkością 10.000 x większą niż c.
|
So cze 28, 2014 4:40 |
|
 |
pspeterx
|
Askadtowiesz napisał(a): Dylatacja "wyszła" z obliczeń matematycznych, w których grawitacja w ogóle nie występowała. Dylatacja jest wnioskiem ze "szczególnej teorii względności" która wyjaśnia między innymi dlaczego światło biegnie z taką samą prędkością, niezależnie od układu odniesienia. Zjawisko dylatacji czasu występuje wokół każdego skupiska masy/energii, nie dotyczy więc bezpośrednio fotonów które nie posiadają masy, fotony w ogóle nie odczuwają upływu czasu. Cytuj: Do dylatacji zaś potrzeba przynajmniej dwóch obserwatorów. Wystarczą dwa zegary atomowe i takie eksperymenty były już przeprowadzane, zarówno odnośnie grawitacyjnej dylatacji czasu jak i wynikającej z prędkości. Vacarius napisał(a): Co do tego czy światło porusza się prędkością światłą tą ze wzoru E=mc2 jest wiele wątpliwości. Ja myślę Einsten zrobił mały błąd. Vacarius pierwsze zdanie niema sensu, drugie jest niedorzeczne  Wszystko co ma zerową masę porusza się z maksymalną prędkością którą nazywamy prędkością światła. Cytuj: Bo grawitacja dogania światło np. kierunek lotu światła jest zaginany gdy światło przelatuje koło ciężkich ciał niebieskich. A po za tym światło nie potrafi wylecieć z czarnej dziury a grawitacja wylatuje bez problemów. Jeśli na czymś mamy oprzeć wszystkie wzory to na prędkości grawitacji. Grawitacja niczego nie dogania, to światło wpada w zakrzywioną przez masę czasoprzestrzeń, właśnie ten efekt zakrzywienia przestrzeni nazywamy grawitacją. Światło nie potrafi wylecieć z czarnej dziury ponieważ przestrzeń(nie światło) jest w nią wciągana szybciej od prędkości światła. equuleuss napisał(a): Przeprowadzono eksperyment gdzie splątane fotony przekazywały informacje między sobą z prędkością 10.000 x większą niż c. Einstein nazwał to zjawisko "upiornym działaniem na odległość" 
|
So cze 28, 2014 4:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale chyba nie informację klasyczną? W sensie, po splątaniach poleciało, co poleciało, ale dane z pomiaru w punkcie A musiał do punktu B przenieść jednak przysłowiowy pies bernardyn?
|
So cze 28, 2014 5:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pspterx - trochę więcej pokory - twoja pewność w kwestiach niepewnych jest podobna do nawiedzonego Świadka Jehowy  , zdaje się stanowiska są różne - czy słuszne nie wiem - kiedyś czytałem o jakiejś kwestii unoszenia światła - oczywiście pewnie tylko w teorii. Nie wiem na ile trafnym słownictwem opisane wzory - ale nie wiem czy czytałeś, generalnie ja jestem za słaby aby to wszystko zrozumieć - masa wzorów od których łeb puchnie. Osobiście jeśli rozumiesz to podziwiam. Jednak poczytaj wgryź się, zastanów, generalnie przesądzanie które prezentujesz nikomu dobrze nie zrobiło
|
So cze 28, 2014 7:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sprostowanie - "stanowiska może są różne" pewności teraz nie mam - nie pamiętam dawno o tym wszystkim czytałem
Ogólnie się nie znam, na tym wszystkim, ale nie mam pewności, że urządzenia pomiarowe powiedzmy nas nie oszukają i jaki może być stopień błędu w tych kwestiach, czy moze być... itd
|
So cze 28, 2014 7:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...generalnie nie wiem czy aksjomaty się nie zawalą itd  Wszystko jest możliwe
|
So cze 28, 2014 8:03 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
Splątane fotony to raczej jeden obiekt kwantowy, więc żadna informacja się nie przekazuje.
Zaś przy ocenianiu czyj zegarek będzie się spóźniał lub nie proszę pamiętać o małym acz istotnym szczególe - który z układów podlega najpierw przyspieszeniu a potem opóźnieniu.
_________________ Sapere aude!
|
So cze 28, 2014 9:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Splątane fotony to raczej jeden obiekt kwantowy, więc żadna informacja się nie przekazuje. Kwantowa teleportacja, czyli przenoszenie informacji gdzie fotony są powiązane ze soba splątaniem. W ten sposób fotony mogą przekazywać informację co w/g naukowców może mieć zastosowanie bardziej praktyczne.
|
So cze 28, 2014 15:29 |
|
|
|