Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 22:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
 Dowód na nieistnienie wolnej woli? :) 
Autor Wiadomość

Post Re: Dowód na nieistnienie wolnej woli? :)
Cały czas rozpaczliwie uciekasz od odpowiedzi.
Ja się ciebie pytam, zefciu, a nie google, skąd się biorą psychopatyczne osobowości? Dlaczego człowiek się rodzi z takimi skłonnościami (do których potem trzeba jedynie jakiegoś katalizatora czyli czynnika środowiskowego)?

Zresztą nie chodzi tylko o psychopatów... Czemu jedni ludzie są raczej techniczni, niż humanistyczni? Czemu jednych bawi monty python a innych "sa wardęga"? Czemu jeden lubi heavy-metal a inny Mozarta?
Skąd to wszystko? "Samo się"? "Z powietrza"?

Dziecko "uratowane" przez doktora "skrobaka" Chazana to też "samo się"? Bóg ręki nie przyłożył do tej wady genetycznej, która sprawiła, że dziecko musiało w olbrzymim cierpieniu umrzeć kilka dni po urodzeniu, skoro już skrobak je "uratował"?

Więc jaka jest Przyczyna tego wszystkiego? Bóg? Szatan? "Samo się"? Jeśli "samo się" to czy od Boga w ogóle cokolwiek zależy? Czy on ma na cokolwiek jakikolwiek wpływ?

Czy o upadku szatana zdecydowały jego wady wrodzone - dziedziczone genetycznie?
A może czynniki środowiskowe? Wujek się z nim trochę za często kąpał i trochę zbyt intensywnie go przytulał? A może ojciec lał przy nim jego matkę i stąd się chłopak tak popsuł?

To jak to było? Też "z powietrza" dobry anioł stał się nagle (czyżby w jakiś cudowny sposób?) zły?

Śr lip 01, 2015 19:22
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
Nie. Ja po prostu nie zżarłem wszystkich rozumów i nie znam etiologii psychopatii lepiej od psychiatrów.

Natomiast Ty owszem - unikasz odpowiedzi na konkretne kwestie odnoszące się do tematu. Nie odpowiedziałeś mi na żadne pytanie. Nie wyjaśniłeś skąd wziąłeś swoje postulaty. Nie wyjaśniłeś, jak zjedzenie mózgu psa dowiedzie istnienia wolnej woli (choć powtarzałeś ten debilizm przez kilka postów)

Śr lip 01, 2015 20:21

zefciu napisał(a):
czuowiek napisał(a):
Nie. Ja po prostu nie zżarłem wszystkich rozumów i nie znam etiologii psychopatii lepiej od psychiatrów.
A co o etiologii psychopatii mówią wierzący psychiatrzy? Bo podejrzewam, że niewierzący nie mają z tym problemów. Ja także nie mam. Absolutnie żadnych. Geny i środowisko. Ale miałbym, gdybym wierzył, że wszystko stworzył Bóg.

Cytuj:
Natomiast Ty owszem - unikasz odpowiedzi na konkretne kwestie odnoszące się do tematu. Nie odpowiedziałeś mi na żadne pytanie. Nie wyjaśniłeś skąd wziąłeś swoje postulaty.

Z natury.
Cytuj:
Nie wyjaśniłeś, jak zjedzenie mózgu psa dowiedzie istnienia wolnej woli (choć powtarzałeś ten debilizm przez kilka postów)
W twoim przypadku niezjedzenie nie dowodzi istnienia wolnej woli. :(
Masz jakiś lepszy pomysł na dowód na istnienie wolnej woli?
Czy może uważasz, że jej istnienia (ani nieistnienia) nie można w żaden sposób udowodnić?

Śr lip 01, 2015 21:59
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
A co o etiologii psychopatii mówią wierzący psychiatrzy?
A co o spoinowaniu płyt g-k mówią wierzący specjaliści od wykończeniówki? W jaki sposób przekonanie, że gips i szkło stworzył Bóg wpływa na ich poglądy w tym względzie?
Cytuj:
Bo podejrzewam, że niewierzący nie mają z tym problemów. Ja także nie mam. Absolutnie żadnych. Geny i środowisko.
Ufff. Udało Ci się wyczerpać temat. Psychiatria jest niniejszym nauką skończoną. Tzn byłaby gdyby nie wstrętni wierzący...
Cytuj:
Ale miałbym, gdybym wierzył, że wszystko stworzył Bóg.
Ty to rzeczywiście wszystkie rozumy zjadłeś. Nie tylko wiesz z całą pewnością skąd się biorą osobowości dyssocjalne. Jeszcze wiesz, co Ty byś myślał, gdybyś był wierzący.
Cytuj:
Cytuj:
Natomiast Ty owszem - unikasz odpowiedzi na konkretne kwestie odnoszące się do tematu. Nie odpowiedziałeś mi na żadne pytanie. Nie wyjaśniłeś skąd wziąłeś swoje postulaty.

Z natury.
Czy mógłbym prosić, gdy następnym razem Cię najdzie ochota na takie żałosne teksty, jednak się powstrzymał.
Cytuj:
W twoim przypadku niezjedzenie nie dowodzi istnienia wolnej woli. :(
No i co z tego?
Cytuj:
Masz jakiś lepszy pomysł na dowód na istnienie wolnej woli?
Czy może uważasz, że jej istnienia (ani nieistnienia) nie można w żaden sposób udowodnić?
Przecież Ci pisałem, że nie znam metody na taki dowód. Wyraźnie, explicite Ci to napisałem. Ale Ty po prostu w ogóle nie czytasz tego co piszą inni.

Cz lip 02, 2015 6:31

Cytuj:
IPW Twierdzisz , że przestępca zabił , bo musiał i nie miał innego wyboru ?

Cytuj:
czuowiek Tak. Dokładnie tak twierdzę. Nikt z nas nie ma żadnych wyborów do dokonania - podlegamy jedynie złudzeniu, że coś wybieramy.
Naprawdę uważasz , że nie możemy wybrać między 1 , a 2 ?

Cz lip 02, 2015 6:43

zefciu napisał(a):
czuowiek napisał(a):
A co o etiologii psychopatii mówią wierzący psychiatrzy?
A co o spoinowaniu płyt g-k mówią wierzący specjaliści od wykończeniówki? W jaki sposób przekonanie, że gips i szkło stworzył Bóg wpływa na ich poglądy w tym względzie?

No, to akurat słaba analogia, bo chrystianizm raczej o kwestiach budowlanych się nie wypowiada, natomiast jeśli chodzi o władze decyzyjne człowieka - owszem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz lip 02, 2015 8:56

JedenPost napisał(a):
No, to akurat słaba analogia, bo chrystianizm raczej o kwestiach budowlanych się nie wypowiada, natomiast jeśli chodzi o władze decyzyjne człowieka - owszem.

Dobrze, że Ty to napisałeś, bo mnie by znowu zwyzywał od januszów czegośtam...

Cz lip 02, 2015 9:48
Zobacz profil WWW

zefciu napisał(a):
Psychiatria jest niniejszym nauką skończoną. Tzn byłaby gdyby nie wstrętni wierzący...

A co skończona nauka, czyli psychiatria mogłaby powiedzieć o upadku szatana? To jak będzie? Geny i środowisko, czy coś innego? Jeśli coś innego, to co? Skąd "wrodzone" różnice między bytami anielskimi? Bo tam, gdzie są różnice, prędzej czy później należy się spodziewać waśni i niesnasków... Zwłaszcza jeśli jeden jest przez ojca oficjalnie uważany za doskonalsze dzieło niż inne jego dzieci.

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Naprawdę uważasz , że nie możemy wybrać między 1 , a 2 ?

Naprawdę uważam, że podejmowanie decyzji "1 czy 2" na podstawie wiedzy, doświadczenia i okoliczności, to jest żadne wybieranie, tylko zwykły algorytm, który "musi" wybrać to, co wybierze.

"Jeśli obrzydliwe, to wypluj. Jeśli słodkie, to połknij." <= Czy to jest Twoim zdaniem wybór?

Cz lip 02, 2015 9:55
Zobacz profil WWW
A napiszesz coś na temat, czy będziesz tylko podpisywał się pod wypowiedziami JednegoPosta, które posiadają jakąś wartość merytoryczną w przeciwieństwie do Twoich?

@JedenPost - owszem - wypowiada się. Tym niemniej nie posiadamy jakiegoś utwierdzonego dogmatycznie katalogu namiętności, jakim podlega człowiek. Owszem - tradycja ascetyczna prowadziła nad tym jakieś badania, ale to przecież nie oznacza odrzucenia badań czynionych przez naukę.

Cytuj:
A co skończona nauka, czyli psychiatria mogłaby powiedzieć o upadku szatana?
Nic, bo leży to poza jej zainteresowaniami?
Cytuj:
To jak będzie? Geny i środowisko, czy coś innego?
Już raz mówiłem - po pierwsze nie jest to istotne dla tematu. Po drugie - nie wiem.

Cytuj:
Skąd "wrodzone" różnice między bytami anielskimi? Bo tam, gdzie są różnice, prędzej czy później należy się spodziewać waśni i niesnasków... Zwłaszcza jeśli jeden jest przez ojca oficjalnie uważany za doskonalsze dzieło niż inne jego dzieci.
A tak w ogóle to o co chodzi? Bardziej od tematu nie da się zjechać?

Cz lip 02, 2015 10:06

zefciu napisał(a):
Cytuj:
Już raz mówiłem - po pierwsze nie jest to istotne dla tematu. Po drugie - nie wiem.
..."nie wiem (i wolę o tym nie myśleć)"?

Cytuj:
Cytuj:
Skąd "wrodzone" różnice między bytami anielskimi? Bo tam, gdzie są różnice, prędzej czy później należy się spodziewać waśni i niesnasków... Zwłaszcza jeśli jeden jest przez ojca oficjalnie uważany za doskonalsze dzieło niż inne jego dzieci.
A tak w ogóle to o co chodzi? Bardziej od tematu nie da się zjechać?
Wręcz przeciwnie.
Wolna wola u aniołów działa jakoś inaczej, niż u ludzi?
Tyle że z aniołami jest ten problem, że trudno tam u nich zrzucić winę na "okoliczności i środowisko", co nie? Nawet Ewa w raju miała jakieś "okoliczności i środowisko" podejmując decyzję po wysłuchaniu argumentacji węża.

A co miał ten pierwszy anioł, który upadł, zanim upadł?

Skoro wąż skusił Ewę, to kto skusił węża?

Dla mnie to ciekawy problem. A dla zefcia nie?

Podobnie jak problem "skąd się biorą maszyny zaprogramowane na zło, czyli urodzeni psychopaci" - przy czym to zagadnienie uważam za ciekawe wyłącznie w kontekście przyjęcia założenia, że wszystko, co istnieje, stworzył Bóg.

Cz lip 02, 2015 10:31
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
zefciu napisał(a):
Cytuj:
..."nie wiem (i wolę o tym nie myśleć)"?
Nie. Nie wiem - jest to przedmiotem badań naukowych i prowadzący te badania wiedzą więcej ode mnie, więc moje gdybanie jest (censored) warte.
Cytuj:
Podobnie jak problem "skąd się biorą maszyny zaprogramowane na zło, czyli urodzeni psychopaci"
Psychopatia to nie jest "zaprogramowanie na zło".

Cz lip 02, 2015 11:01

zefciu napisał(a):
Nie. Nie wiem - jest to przedmiotem badań naukowych i prowadzący te badania wiedzą więcej ode mnie, więc moje gdybanie jest (censored) warte.
Naukowe badania? A która nauka zajmuje się psychologią aniołów? :shock:
Cytuj:
Cytuj:
Podobnie jak problem "skąd się biorą maszyny zaprogramowane na zło, czyli urodzeni psychopaci"
Psychopatia to nie jest "zaprogramowanie na zło".

A czym, jak nie zaprogramowaniem, jest odczuwanie przemożnej potrzeby zgwałcenia dziecka na przykład? :shock:
Nawet ziemskie sądy jako okoliczność łagodzącą - a czasem wręcz zwalniającą od odpowiedzialności - postrzegają tak zwaną "niepoczytalność"... Pedofil w stanie niepoczytalności gwałci i zabija dziecko. Czym to jest, jak nie realizacją programu nabytego "z natury"?

Cz lip 02, 2015 11:16
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
Naukowe badania? A która nauka zajmuje się psychologią aniołów? :shock:
Trynkiewicz jest aniołem? Ty nawet tego co sam piszesz nie czytasz. Co dopiero to co inni piszą.
Cytuj:
A czym, jak nie zaprogramowaniem, jest odczuwanie przemożnej potrzeby zgwałcenia dziecka na przykład? :shock:

czuowiek: Pies to kot.
zefciu: Nie, pies to nie kot.
czuowie: A czym, jak nie psem jest kot?

Ma ktoś pomysł na rozsądną odpowiedź na to pytanie?

Cytuj:
Nawet ziemskie sądy jako okoliczność łagodzącą - a czasem wręcz zwalniającą od odpowiedzialności - postrzegają tak zwaną "niepoczytalność"...
No tak. Ale ten wątek nie jest o niepoczytalności, a właśnie o wolnej woli - przeciwieństwie poczytalności.
czuowiek: W dzień jest ciemno?
zefciu: No jak to?
czuowie: No przecież w nocy jest ciemno, więc w dzień też jest ciemno.
Cytuj:
Pedofil w stanie niepoczytalności gwałci i zabija dziecko. Czym to jest, jak nie realizacją programu nabytego "z natury"?
Pedofil może gwałcić i zabić dziecko również w stanie poczytalności.

Cz lip 02, 2015 11:57

Sugerujesz, że ktoś, kto gwałci i zabija dziecko, jest w tym samy stopniu zdrowy psychicznie, co Ty?

Sam sobie, w swoim sumieniu, odpowiedz uczciwie (jeśli potrafisz) na pytanie: "czy człowiek, który gwałci i zabija dziecko, może być całkowicie zdrowy psychicznie?"

Cz lip 02, 2015 12:02
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
Sugerujesz, że ktoś, kto gwałci i zabija dziecko, jest w tym samy stopniu zdrowy psychicznie, co Ty?
Sugeruję, żebyś zamiast doszukiwać się w moich wypowiedziach sugestii, których tam nie ma zaczął czytać te wypowiedzi ze zrozumieniem. Jestem prostym człowiekiem i piszę w prosty sposób.
Cytuj:
Sam sobie, w swoim sumieniu, odpowiedz uczciwie (jeśli potrafisz) na pytanie: "czy człowiek, który gwałci i zabija dziecko, może być całkowicie zdrowy psychicznie?"
Powiedz - flizelina lepsza, czy taśma papierowa? Jak odchodzić od tematu, to już na całego.

Cz lip 02, 2015 12:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 226 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona