Sztuczna Inteligencja-zagrożenie naszej egzystencji
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Sztuczna Inteligencja-zagrożenie naszej egzystencji
Andy72 napisał(a): Człowiek może tworzyć różne rzeczy, ale mogę wierzyć że prawo tworzenia świadomych istot zagwarantował sobie Bóg i nawet Lucyfer nie może stworzyć czującej istoty do piekła więc musi kraść istoty istniejące, Wierz sobie, ale z argumentami i dowodami to wiele wspólnego nie ma.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt wrz 04, 2015 10:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Po pierwsze - to tylko powieść więc nie wiadomo czy jest możliwość tworzenia własnego algorytmu, czy tylko posłuszne wykonywanie algorytmu. Po drugie - to co mówisz to sztuczna INTELIGENCJA a nie ŚWIADOMOŚĆ. Sztuczna świadomość mogłaby być tak prymitywna jak lemowskie Kobyszcze, ale miała by własny wszechświat wewnętrzny. A to że coś wygląda na inteligentne działanie nie oznacza jeszcze że ma świadomości. Obejrzyj sobie film Ex Machina, polecam, i wtedy zastanów się czy ona była istotą która posiadła świadomość. Nie, nie tylko świadomość - ale samoświadomość, to co ma tylko istota ludzka, a czego nie mają zwierzęta.
|
Pt wrz 04, 2015 11:08 |
|
 |
Robek
|
Jaaqob napisał(a): Możemy przypuścić jeżeli SI zostanie przeznaczone w niepowołane ręce czyt. ludzi. To nastaną ciężkie czasy. Garstka najbogatszy ludzi może się otoczyć SI, a pozostałych ludzi zniewolić. Tworząc rasę elitarną. Wystarczy mieć kontrole nad SI odpowiednio zaprogramować. To nie SI będzie miało kontrole, lecz nieodpowiedni ludzie do własnych egoistycznych celów. Gdzie ta sztuczna inteligencja ma sie znajdować? jak to coś ma wyglądać? To co opowiadasz, to jest scenariusz na jakiś nisko budżetowy film, nie mający zbytnio, logicznego sensu. JedenPost napisał(a): To jest ciekawe zagadnienie, bo tak na dobrą sprawę: kto zdaje ten test? Człowiek, czy maszyna? Człowiek to też maszyna.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt wrz 04, 2015 11:11 |
|
|
|
 |
Andy72
|
equuleuss napisał(a): Obejrzyj sobie film Ex Machina, polecam, i wtedy zastanów się czy ona była istotą która posiadła świadomość. Nie, nie tylko świadomość - ale samoświadomość, to co ma tylko istota ludzka, a czego nie mają zwierzęta. Nie lubię określenia "samoświadomość", czy to się różni od świadomości? Człowiek i zwierzęta mają świadomość bo rozróżniają przyjemne od nieprzyjemne. Sztuczna inteligencja może mieć inteligencję, która będzie symulowała ludzkie działanie ale nic nie poczuje.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt wrz 04, 2015 11:22 |
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Nie lubię określenia "samoświadomość", czy to się różni od świadomości? To węższe pojęcie, specyficzny rodzaj świadomości odnoszącej się do samego siebie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt wrz 04, 2015 11:42 |
|
|
|
 |
Jaaqob
|
Ego nie jest urzeczywistnione algorytmicznie. Jeżeli monolit pozostałości procesorów w intelekcie(*mózgu) urzeczywistniona jest na stadium symbolicznym. Nie zdołamy ujednoznacznić naturalnej ego (sic!). Symulacje skonstruowania sztucznej świadomości jest toteż cokolwiek wątpliwa. Można orzekać, przypuszczać o pewnych analogach ego(*świadomości), konstruując niektóre z jej (postrzeganych na zewnątrz) przejawów.
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Pt wrz 04, 2015 12:11 |
|
 |
JedenPost
|
Jeśli chcesz używać mądrych słów, to może pisz przynajmniej poprawne, coś znaczące zdania?
|
Pt wrz 04, 2015 12:17 |
|
 |
Jaaqob
|
JedenPost napisał(a): Jeśli chcesz używać mądrych słów, to może pisz przynajmniej poprawne, coś znaczące zdania? Zbyt trudny język? bardziej w języku prostym?
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Pt wrz 04, 2015 12:22 |
|
 |
JedenPost
|
Nie, niepoprawny gramatycznie a przez to niezrozumiały. Zaraz ktoś zwróci Ci uwagę, że to bełkot, a Ty się obrazisz.
|
Pt wrz 04, 2015 12:27 |
|
 |
Jaaqob
|
JedenPost napisał(a): Nie, niepoprawny gramatycznie a przez to niezrozumiały. Zaraz ktoś zwróci Ci uwagę, że to bełkot, a Ty się obrazisz. Czas najwyższy znać znaczenie wyrazów w języku polskim. Zgadza się, prosty to język nie jest.
|
Pt wrz 04, 2015 12:30 |
|
 |
JedenPost
|
Jaaqob napisał(a): Czas najwyższy znać znaczenie wyrazów w języku polskim. Racja. Zapoznaj się z terminem "gramatyka".
|
Pt wrz 04, 2015 12:33 |
|
 |
Jaaqob
|
Mówiąc językiem prostym: nie da się zaprojektować świadomości(ego), co najwyżej SI. SI pozostanie tylko maszyną, robotem a nie cząstką żywą odczuwająca realny świat - samoświadomą swojego bytu. To jest spowodowane brakiem świadomości (*ego), czy wg. wierzących - brakiem duszy.
|
Pt wrz 04, 2015 15:37 |
|
 |
JedenPost
|
Ego a świadomość to dwie różne, choć powiązane sprawy. Ego to pewna struktura w obrębie świadomości.
Nie podałeś na razie argumentów, dlaczego miałoby nie być możliwe zaprojektowanie świadomości, tudzież struktury logicznej, w której świadomość by się rozwinęła. Jako niewierzący nie powinieneś mieć z tym problemu - co jest takiego w mózgu, czego nie może być w strukturze zaprojektowanej przez człowieka?
|
Pt wrz 04, 2015 15:42 |
|
 |
Jaaqob
|
Nie ma na ten czas takiej możliwości. Może z postępem czasu. Nie mamy doświadczenia, jak na razie nie można wskrzesić zmarłego mózgu i zaimplementować go do androida(robota). A jeżeli do tego dojdzie, to nie wiadomo jak to "coś" się zachowa. I czy będzie dany mózg posiadał po wskrzeszeniu taką samą świadomość i czy w ogóle będzie istniała. Jeżeli ludzkość doczeka takich czasów - transplantacji mózgów do robotów, to jest to punkt do nieśmiertelności mózgu. Na razie to naukowcy mają nikła wiedzę o mózgu. Można by było klonować mózgi i tworzyć "avatary", ale to już sci-fi. Tylko, że mózg też ma granice swojego istnienia. Transcendencja na ten czas jest niemożliwa.
|
Pt wrz 04, 2015 16:04 |
|
 |
JedenPost
|
Jaaqob napisał(a): Nie ma na ten czas takiej możliwości. No, z tym się każdy zgadza chyba (oprócz może zasiewającego ziarno niepewności pilastra  ), że o mniej lub bardziej odległej przyszłości mówimy.
|
Pt wrz 04, 2015 16:19 |
|
|
|