Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Teorie brzmią całkiem ciekawie, ciągle jednak kręcą się w kółko wokół teizmu.

Oczywiście. To właśnie staram się przekazać - że ateizm jest pochodną teizmu i do niego się odnosi.

zatem odnosi się do Boga

chwat napisał(a):
Mimo wszystko wydaje się, że teizm jest pierwotnym stanem umysłu, co Ergo w poprzednim poscie zresztą przyznaje. A skoro jest to pierwotny stan umysłu, po kim w takim razie go odziedziczylismy? Po czlekoksztaltnych istotach konsumujacych surowe mięso? W jakich warunkach wykształcił się tak wyraźnie u wszystkich ludzi? W warunkach życia na poziomie instynktu, prymitywnego języka i potrzeby polowania?

Chciałbys dowiedzieć się, co do powiedzenia miał na ten temat Terrence McKenna? :lol:

A zresztą, pal sześć. Otóż w skrócie: istnieje teoria, że życie religijne zaczęło się w momencie kontaktu grup praludzkich z grzybami psylocybinowymi. Jest ona słabo (właściwie wcale) udokumentowana, niemniej faktem, który leży u jej podstaw, jest farmakologiczny fenomen poszerzenia świadomości i przekroczenia ego po zażyciu tychże sympatycznych organizmów, wrażenia kontaktu z czymś większym, co można sobie zresztą sprawdzić doświadczalnie.

Mniej egzotyczne teorie upatrują początków religii w snach i wykształceniu myślenia abstrakcyjnego. Bo trudno nie zauważyć, że dzisiejszy Bóg monoteistów, będący w zasadzie czystym abstraktem wszelkiej doskonałosci, to stosunkowo nowoczesny wynalazek, a pierwotne teizmy były raczej skromne i oparte na konkretach.

nie, nie chcę przepisu na sos grzybowy
chciałbym się dowiedzieć, jak ateista szczerze czuje takie zagadnienie

Pn sty 25, 2016 21:32

chwat napisał(a):
No ale po co się odnosić, do czegoś czego nie ma? Wszystko powinno być jasne, oczywiste, nie wymagające komentarza i nie warte poświęcania czasu.
Tymczasem ateiści poświęcają całkiem sporo tego czasu, na rozmowę o Bogu (którego dla nich nie ma), reprezentując własne stanowisko, głoszące że Boga nie ma.

Ateizm nie jest jedyna trescią życia ateisty, to jedynie pewien aspekt.
A odnoszą się głownie z powodu wojowniczej postawy teistów (głównie katolików).
Gdyby nie było drugiego bieguna, nie byłoby i dyskusji, jak we wszystkim.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn sty 25, 2016 21:43

chwat napisał(a):
Mimo wszystko wydaje się, że teizm jest pierwotnym stanem umysłu,

Jeśli akceptujesz teorię ewolucji, to w żadnym wypadku. Jest dokładnie odwrotnie, wierzenia pojawiły się na pewnym etapie rozwoju człowieka. Tak wynika z badań.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn sty 25, 2016 21:48

Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):
No ale po co się odnosić, do czegoś czego nie ma? Wszystko powinno być jasne, oczywiste, nie wymagające komentarza i nie warte poświęcania czasu.
Tymczasem ateiści poświęcają całkiem sporo tego czasu, na rozmowę o Bogu (którego dla nich nie ma), reprezentując własne stanowisko, głoszące że Boga nie ma.

Ateizm nie jest jedyna trescią życia ateisty, to jedynie pewien aspekt.
zgaduję, że w ateizmie jest pewnie tyle samo treści, co w teizmie

trup ściele się gęsto

Gdyby nie było drugiego bieguna, nie byłoby i dyskusji, jak we wszystkim
ateizm żyje dyskusją o Bogu, teizm żyje Bogiem.

Pn sty 25, 2016 21:56

Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):

Jeśli akceptujesz teorię ewolucji, to w żadnym wypadku. Jest dokładnie odwrotnie, wierzenia pojawiły się na pewnym etapie rozwoju człowieka. Tak wynika z badań.

pojawia się jakiś homo sapiens divinus?

Pn sty 25, 2016 22:02

chwat napisał(a):
nie, nie chcę przepisu na sos grzybowy

Cóż, chciałem pomóc dostarczając Ci pewnych namacalnych przesłanek ku rozwiązaniu kwestii, która tak Cię nurtuje.

chwat napisał(a):

Tu mogę pomóc tylko spekulując, bo sam uważam się za, hm... coś w rodzaju otwartego na transcendencję, sceptyczego wobec systemowej religii (jakkolwiek docieniajacego płynące z niej społeczne pożytki i żywiącego sympatię wobec nie kaleczących bliźniego osób szczerze religijnych) qasi-agnostyka.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sty 26, 2016 8:26

JedenPost napisał(a):

chwat napisał(a):

Tu mogę pomóc tylko spekulując, bo sam uważam się za, hm... coś w rodzaju otwartego na transcendencję, sceptyczego wobec systemowej religii (jakkolwiek docieniajacego płynące z niej społeczne pożytki i żywiącego sympatię wobec nie kaleczących bliźniego osób szczerze religijnych) qasi-agnostyka.

Szczerze Ci wyznam, że bardzo mi się podoba wersja agnostycyzmu, z maleńkim wyjściem awaryjnym w kierunku trancendencji.

Wt sty 26, 2016 9:28

Hm... nie określiłbym tego (w odniesieniu do swoich poglądów) jako wyjście awaryjne, bo nie chodzi o poprawianie sobie nastroju opcją "a może cos tam jest?", a raczej przekonanie o naturalności transcendencji (najkrócej mówiąc związanej ze świadomością) przy braku przekonania o istnieniu ziemskiego pewnego patentu na poznanie rzeczonej, stąd rezerwa wobec praktykowania różnego rodzaju kultów, przy zastrzeżeniu, że jeśli komuś kult ułatwia dostrojenie się czy chociaż w jakis sposób wzbogaca, to taki kult jest dla niego OK. Właściwie nie kupuję tylko twierdzenia o jednej religii odpowiedniej dla wszystkich i nieomylności którejkolwiek.

Wt sty 26, 2016 10:22

JedenPost napisał(a):
Hm... nie określiłbym tego (w odniesieniu do swoich poglądów) jako wyjście awaryjne, bo nie chodzi o poprawianie sobie nastroju opcją "a może cos tam jest?", a raczej przekonanie o naturalności transcendencji (najkrócej mówiąc związanej ze świadomością) przy braku przekonania o istnieniu ziemskiego pewnego patentu na poznanie rzeczonej, stąd rezerwa wobec praktykowania różnego rodzaju kultów, przy zastrzeżeniu, że jeśli komuś kult ułatwia dostrojenie się czy chociaż w jakis sposób wzbogaca, to taki kult jest dla niego OK. Właściwie nie kupuję tylko twierdzenia o jednej religii odpowiedniej dla wszystkich i nieomylności którejkolwiek.

Tak mi się to jakoś zabawnie ujęło, a to chyba dlatego, że ateizm z przekonaniem o naturalnenj transcendencji, nie jest tak naprawdę ateizmem, tak mi się wydaje, no ale mniejsza z tym w tej chwili.
Zastanawia mnie natomiast, fakt nie kontynuowania poszukiwań tej trancendencji i postawienia wszystkich religii z uwagi na ich wartość w jednym szeregu. Różnice między nimi są przecież tak duże, że trudno przyjąć, że wszystkie równie skutecznie mogą prowadzić w tym samym (bądź co bądź) kierunku.

Wt sty 26, 2016 11:20

chwat napisał(a):
Tak mi się to jakoś zabawnie ujęło, a to chyba dlatego, że ateizm z przekonaniem o naturalnenj transcendencji, nie jest tak naprawdę ateizmem

Nie podawałem się tu nigdy za ateistę, a nawet kilka razy temu wprost przeczyłem. :)

chwat napisał(a):
Zastanawia mnie natomiast, fakt nie kontynuowania poszukiwań tej trancendencji i postawienia wszystkich religii z uwagi na ich wartość w jednym szeregu. Różnice między nimi są przecież tak duże, że trudno przyjąć, że wszystkie równie skutecznie mogą prowadzić w tym samym (bądź co bądź) kierunku.

Uważam raczej, że wszystkie są w tym równie nieskuteczne, tudzież że żadna nie ma monopolu i każda z osobna może być użyteczna jedynie dla ograniczonej grupy osób.

Wt sty 26, 2016 11:25

JedenPost napisał(a):
chwat napisał(a):
Tak mi się to jakoś zabawnie ujęło, a to chyba dlatego, że ateizm z przekonaniem o naturalnenj transcendencji, nie jest tak naprawdę ateizmem

Nie podawałem się tu nigdy za ateistę, a nawet kilka razy temu wprost przeczyłem. :)

chwat napisał(a):

Uważam raczej, że wszystkie są w tym równie nieskuteczne, tudzież że żadna nie ma monopolu i każda z osobna może być użyteczna jedynie dla ograniczonej grupy osób.

Ten brak skuteczności bierze się może stąd, że nie chcesz sięgnąć głębiej poza zewnętrzną formę kultu, wnikając w istotę religii, wiedząc że zasady niektórych religii wymagają poświęcenia i wyrzeczenia?

Wt sty 26, 2016 12:29

chwat napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Ten brak skuteczności bierze się może stąd, że nie chcesz sięgnąć głębiej poza zewnętrzną formę kultu, wnikając w istotę religii, wiedząc że zasady niektórych religii wymagają poświęcenia i wyrzeczenia?

Gdyby "JedenPost" w tą religie sie zagłębił, to być może, to go bardziej odrzuci niż przyciągnie.
Chcąc być dobrym katolikiem "JedenPost" musiał by wiele poświęcić, a nagroda po śmierci może być kiepskiej jakości, lub w ogóle nie istnieć.

Wt sty 26, 2016 19:42

chwat napisał(a):
zgaduję, że w ateizmie jest pewnie tyle samo treści, co w teizmie

nic podobnego, treści teizmu są przebogate, prawie nieograniczone, a ateizm to tylko jedna krótka teza.
Cytuj:

Cytuj:
trup ściele się gęsto
słał sie, i owszem, ale to było dawno temu, teraz jest przemoc bezkrwawa albo terror psychiczny. Dawniej i dzis w imieniu Boga.

Cytuj:
Gdyby nie było drugiego bieguna, nie byłoby i dyskusji, jak we wszystkim

Cytuj:
ateizm żyje dyskusją o Bogu, teizm żyje Bogiem.
Niezupełnie, bo tylko część ateistów uczestniczy w dyskusjach

G.C. Lichtenberg

Wt sty 26, 2016 21:15

chwat napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
chwat napisał(a):

pojawia się jakiś homo sapiens divinus?
Jak to w ewolucji, cecha kształtuje się stopniowo, aż dojrzeje na dobre. Nikt nie wyodrębniał takiego podgatunku, ale gdyby chcieć w ten sposób do tego podejść, to dojrzałość religijna następiła jakies ponad 10 tys. lat p,n,e,

G.C. Lichtenberg

Wt sty 26, 2016 21:22

Robek napisał(a):
chwat napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Gdyby "JedenPost" w tą religie sie zagłębił, to być może, to go bardziej odrzuci niż przyciągnie.
Chcąc być dobrym katolikiem "JedenPost" musiał by wiele poświęcić, a nagroda po śmierci może być kiepskiej jakości, lub w ogóle nie istnieć.

No pewnie musiałby wiele poświęcić, ale z drugiej strony te kilkadziesiąt lat tutaj, to znowu nie tak dużo w porównaniu do wieczności po drugiej stronie.
Poza tym, chyba lepsza kiepska nagroda na całą wieczność, niż dobra kara na całą wieczność, no nie?

Do tego wszystkiego za wiele o tym "JednymPoscie" to nie wiemy, może mieć różne podejście do poświęcania się. Na przykład niejaki Jan Paweł II mawiał: ..kiedy byłem młody, tak jak wy, i czytałem Ewangelię, to dla mnie najsilniejszym argumentem za prawdziwością tego, co czytam, było to, że tam nie ma żadnej taniej obietnicy... Na świecie ucisk mieć będziecie. Mnie to bardzo przekonywało, ponieważ normalnie ludzie starają się pociągać innych obietnicami. Obietnicami, karierą, korzyściami: co ci z tego przyjdzie, będziesz miał z tego to a to, a tamto...
Więc są ludzie, którzy nie wiadomo po co, lubią mieć pod górkę i nie da się wykluczyć, że "JedenPost" też lubi mieć pod górkę i lubi się poświęcać. W takim układzie może by się nawet takim poświęcaniem za bardzo nie męczył i mógłby się takim sposobem na życie nawet zakręcić. A do tego dochodziła by, jak powiedziałeś jakaś nagroda...

Wt sty 26, 2016 21:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 103  Następna strona