Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: czy płód to też człowiek?
MARIEL napisał(a): Lurker dopuszcza aborcję dzień przed rozwiązaniem... Aczkolwiek Lurker zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że taka aborcja może się skończyć żywym urodzeniem. I wtedy nie ma przebacz, kobyłka u płota - życie liczy się od pierwszego oddechu... Przecież tak było zawsze.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz sie 23, 2012 18:11 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
MARIEL napisał(a): No właśnie to ma jedno do drugiego, że Lurker dopuszcza aborcję dzień przed rozwiązaniem... Sugerujesz, że moje stanowisko miało zgubny wpływ na Lurkera? Lurker napisał(a): Aczkolwiek Lurker zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że taka aborcja może się skończyć żywym urodzeniem. I wtedy nie ma przebacz, kobyłka u płota - życie liczy się od pierwszego oddechu...
Przecież tak było zawsze. I nie uważasz, że wykonywanie aborcji na czującym organizmie to barbarzyństwo? Topienie małych szczeniaków czy małych kociaków też "było od zawsze".
|
Cz sie 23, 2012 18:16 |
|
 |
lne
|
Droga Mariel Niezwykle przenikliwe przejrzałaś ów "mglisty" post znakomicie komentując go. Dziękuję za to , gdyż rzeczywiście piszę "potężnymi" skrótami myślowymi, których pojawienie się nie jest wynikiem mojego poczucia wyższości , którego wrażenie ma Mike29, lecz kwestią czysto techniczną. Co do luźnych refleksji Mike29 , to nie polecam ich , ponieważ luźna refleksja stwarza doskonałe warunki dla wplatania koncepcji egzystencjalnych mających granicę w relatywizmie. Nie unikam moi drodzy tematu gamet  Trudno haploidalną komórkę nazwać człowiekiem  jednak rzekomi racjonaliści nadal nie odpowiadają na moje porównanie tematu : CZŁOWIEK CZY GAMETA ? - do kwestii CZY BYT JEST , GDY "SĄ" JEGO SKŁADOWE ? miłośnicy aborcji nie odpowiedzieli , a ja właśnie odpowiedziałem w ten sposób na pytanie o gamety. Mike29: relatywizm prezentujesz i tyle. Pozdrawiam wszystkich.
|
Cz sie 23, 2012 18:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mike29 napisał(a): Właśnie, niech się wypowie co myśli o galarecie, czy to też jest osoba? Wypowie się, choć bardzo nie lubi rozmawiać z osobami które nie mają pojęcia o podstawach tego, jak się należy zachowywać między ludźmi. Zgodnie z moim światopoglądem uważam, że byt, który ma tak realne szanse stać się osobą, że w zasadzie mówimy tu o pewności powinien być uprzedzająco traktowany jak osoba. Podobnie zresztą jak organizm człowieka w śpiączce, którego mózg przejawia tak minimalną aktywność, że w zasadzie nie może być mowy o świadomości, a więc o osobie a mimo to respektuje się jego prawo do życia.
|
Cz sie 23, 2012 18:21 |
|
 |
lne
|
Droga Mariel Niezwykle przenikliwe przejrzałaś ów "mglisty" post znakomicie komentując go. Dziękuję za to , gdyż rzeczywiście piszę "potężnymi" skrótami myślowymi, których pojawienie się nie jest wynikiem mojego poczucia wyższości , którego wrażenie ma Mike29, lecz kwestią czysto techniczną. Co do luźnych refleksji Mike29 , to nie polecam ich , ponieważ luźna refleksja stwarza doskonałe warunki dla wplatania koncepcji egzystencjalnych mających granicę w relatywizmie. Nie unikam moi drodzy tematu gamet  Trudno haploidalną komórkę nazwać człowiekiem  jednak rzekomi racjonaliści nadal nie odpowiadają na moje porównanie tematu : CZŁOWIEK CZY GAMETA ? - do kwestii CZY BYT JEST , GDY "SĄ" JEGO SKŁADOWE ? miłośnicy aborcji nie odpowiedzieli , a ja właśnie odpowiedziałem w ten sposób na pytanie o gamety. Mike29: relatywizm prezentujesz i tyle. Pozdrawiam wszystkich.
|
Cz sie 23, 2012 18:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): MARIEL napisał(a): No właśnie to ma jedno do drugiego, że Lurker dopuszcza aborcję dzień przed rozwiązaniem... Sugerujesz, że moje stanowisko miało zgubny wpływ na Lurkera? Nie, broń Boże  Raczej sugeruję, że powinno mieć wpływ... W tym sensie, że Lurker nie uważa, aby Lurker napisał(a): Naukowcy wykryli i pomierzyli fale mózgowe, zgoda - ale czy utożsamianie ich ze świadomością nie stanowi nadinterpretacji? Gdyby sprawa była taka prosta, nie byłoby przecież problemu z diagnozowaniem osób w śpiączce! taką aktywność mózgu można było powiązać ze świadomością... Choć mi się to wydaje być oczywiste...Nie mówię o pełnej świadomości, ale tej porównywalnej do np. snu... @lne, cieszę się 
|
Cz sie 23, 2012 18:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lne napisał(a): Co do luźnych refleksji Mike29 , to nie polecam ich , ponieważ luźna refleksja stwarza doskonałe warunki dla wplatania koncepcji egzystencjalnych mających granicę w relatywizmie.
Powiedział wielki filozof, który opiera się na faktach  lne napisał(a): Nie unikam moi drodzy tematu gamet  Trudno haploidalną komórkę nazwać człowiekiem  jednak rzekomi racjonaliści nadal nie odpowiadają na moje porównanie tematu : CZŁOWIEK CZY GAMETA ? - do kwestii CZY BYT JEST , GDY "SĄ" JEGO SKŁADOWE ? miłośnicy aborcji nie odpowiedzieli , a ja właśnie odpowiedziałem w ten sposób na pytanie o gamety. Miłośnicy aborcji odpowiedzą, gdy bardziej logicznie ułożysz swoje pytanie. lne napisał(a): Mike29: relatywizm prezentujesz i tyle.
Tyle, że ja opieram się na faktach, Ty bujasz w obłokach vel filozofujesz  MARIEL napisał(a): Zgodnie z moim światopoglądem uważam, że byt, który ma tak realne szanse stać się osobą, że w zasadzie mówimy tu o pewności powinien być uprzedzająco traktowany jak osoba. Czyli uważasz, że osobę, której nie ma należy traktować jako osobę która jest 
|
Cz sie 23, 2012 18:30 |
|
 |
Lurker
|
lne napisał(a): CZY BYT JEST , GDY "SĄ" JEGO SKŁADOWE? Byt jest, gdy jest jego struktura. Byt rozmontowany na składowe, np. przez kanibala, przestaje być bytem. SweetChild napisał(a): I nie uważasz, że wykonywanie aborcji na czującym organizmie to barbarzyństwo? Ja generalnie uważam poród u homo sapiens za jedno wielkie barbarzyństwo i chowam za to urazę do Pana Boga, który "delikatnie" przesadził z karą za grzech... SweetChild napisał(a): Topienie małych szczeniaków czy małych kociaków też "było od zawsze". Toteż wymyślono bezbolesne usypianie przez lekarza weterynarii. Płodowi również można podać znieczulenie przed aborcją.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz sie 23, 2012 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Czyli uważasz, że osobę, której nie ma należy traktować jako osobę która jest"
Nie. Uważam, że byt, który niemal z całkowitą pewnością stanie się osobą powinien mieć uprzedzająco prawo do życia jakie ma osoba. Widzisz różnicę?
|
Cz sie 23, 2012 18:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): "Czyli uważasz, że osobę, której nie ma należy traktować jako osobę która jest"
Nie. Uważam, że byt, który niemal z całkowitą pewnością stanie się osobą powinien mieć uprzedzająco prawo do życia jakie ma osoba. Widzisz różnicę? Widzę, tylko w tym momencie jest to ochrona tylko bytu, a nie człowieka, tak więc musisz wyłączyć argumentację ochrony życia ludzkiego ze swojego poglądu nt. aborcji. Ponadto, skoro już ustaliliśmy, że zygota jest bytem, a nie człowiekiem jak nazwiesz taką aborcję pozbawieniem szans na przeistoczenie się w człowieka, czy czymś więcej?
|
Cz sie 23, 2012 19:02 |
|
 |
lne
|
Niezwykle mądra jest odpowiedź Mariel. Dzieje się tak dlatego , ponieważ strukturalne komponenty bytu nie mogą istnieć bez siebie wzajemnie, lecz i to jest mało. Nawet , gdy już tworzą kompleks, to czy byt już JEST ? Skoro składowe nie są , to ich kompleks też NIE JEST. Potrzeba więc aktu zewnętrznego - NADANIA ISTNIENIA, ponieważ NIEBYT nie może stać się samodzielnie BYTEM. Dlaczego muszę oddać słuszność Mariel ? 1. byt nie może nie być. Więc człowiek nie może nie być , by nagle być. Ta zagadkę z punktu widzenia nauki rozwiązuje JEZUS. 2. Nie ma konfliktu pomiędzy zdaniami : - byt został stworzony -byt jest wieczny.
Pozdrawiam serdecznie WSZYSTKICH.
|
Cz sie 23, 2012 19:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lne napisał(a): Dzieje się tak dlatego , ponieważ strukturalne komponenty bytu nie mogą istnieć bez siebie wzajemnie, lecz i to jest mało. Nawet , gdy już tworzą kompleks, to czy byt już JEST ? Skoro składowe nie są , to ich kompleks też NIE JEST. Potrzeba więc aktu zewnętrznego - NADANIA ISTNIENIA, ponieważ NIEBYT nie może stać się samodzielnie BYTEM.
Podważasz biologię? Oczywiście, że może, zachodzą funkcje fizykochemiczne powodujące rozwój układu nerwowego, a za nim świadomości oraz rozwojem osoby ludzkiej. lne napisał(a): 1. byt nie może nie być. Więc człowiek nie może nie być , by nagle być. Ta zagadkę z punktu widzenia nauki rozwiązuje JEZUS.
Dla mnie nie ma tu żadnej zagadki, natomiast poproszę o źródło naukowe z którego zaczerpnąłeś wiedzę, skoro już się na naukę powołujesz, która rzekomo ma "punkt widzenia, który rozwiązuje JEZUS"....
|
Cz sie 23, 2012 19:18 |
|
 |
Lurker
|
Kolega ma słuszność w przypadku przedmiotów nieożywionych - strzelby, komputera, motyki, pięściaka, autobusu - ogólnie maszyny, prostej lub złożonej. W przypadku bytów bazujących na chemii, kolega już racji nie ma - one rzeczywiście tak same z siebie. Przy czym, oczywiście, nie ma tu stwarzania materii z niczego, komponenty materialne muszą być dostarczone z otoczenia. Natomiast STRUKTURA KONSTYTUUJĄCA BYT wyłania się z niebytu SAMODZIELNIE. Polecam przestudiowanie problematyki "gry w życie".
|
Cz sie 23, 2012 19:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Przy czym, oczywiście, nie ma tu stwarzania materii z niczego, komponenty materialne muszą być dostarczone z otoczenia. Natomiast STRUKTURA KONSTYTUUJĄCA BYT wyłania się z niebytu SAMODZIELNIE.
Jakie samodzielnie? Powstanie bytu konstytuuje łańcuch DNA. Tu nic w sposób magiczny się nie dzieje.
|
Cz sie 23, 2012 19:27 |
|
 |
Lurker
|
A skąd się wziął pierwszy łańcuch DNA?
Myślałem, że jesteś ateistą...
Ostatnio edytowano Cz sie 23, 2012 19:32 przez Lurker, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz sie 23, 2012 19:28 |
|
|
|