Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Aha, czyli żadnych argumentów, czysta demagogia. OK.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lut 01, 2016 10:58 |
|
|
|
 |
chwat
|
Są tacy, którzy wiedzą lepiej, że ewolucjonizm to bzdury. Po co te zbędne dyskusje?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn lut 01, 2016 12:42 |
|
 |
Holli
Dołączył(a): N gru 06, 2015 22:49 Posty: 142 Lokalizacja: Morawica, Świętokrzyskie
|
JedenPost napisał(a): Aha, czyli żadnych argumentów, czysta demagogia. OK. Po co ci argumenty? San nie masz rozumu?
_________________ Ekumenista
|
Pn lut 01, 2016 13:57 |
|
|
|
 |
chwat
|
Argumenty drogi Kolego, to nie jest coś innego niż rozum. To właśnie jest rozum.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że nie masz argumentów?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn lut 01, 2016 14:37 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Argumenty drogi Kolego, to nie jest coś innego niż rozum. To właśnie jest rozum. Chyba nie chcesz powiedzieć, że nie masz argumentów? Z "Holli" nie ma żadnej dyskusji, jak sobie coś umyśli, to już musi tak zostać.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pn lut 01, 2016 14:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Łe, a może zacznijmy od podstaw. Co to jest ewolucjonizm, gdzie się zaczyna, a gdzie się kończy? Bo jak rozumiem, to jest takie gumowe pojęcie, które pomieścić może wszystko, co przeszkadza nam w cofnięciu świata o dwa tysiące lat, w zrekonstruowaniu nie tylko pierwotnej gminy chrześcijańskiej, ale i środowiska, w jakim taka gmina miała rację bytu.
|
Pn lut 01, 2016 14:48 |
|
 |
JedenPost
|
Holli napisał(a): JedenPost napisał(a): Aha, czyli żadnych argumentów, czysta demagogia. OK. Po co ci argumenty? San nie masz rozumu? Mam - mówi mi on, że z ewolucjonizmem jest wszystko OK i KRK słusznie robi to przyznając. Stąd też interesują mnie ewentualne argumenty przemawiające za Twoją osobliwą tezą.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn lut 01, 2016 16:47 |
|
 |
Holli
Dołączył(a): N gru 06, 2015 22:49 Posty: 142 Lokalizacja: Morawica, Świętokrzyskie
|
chwat napisał(a): Argumenty drogi Kolego, to nie jest coś innego niż rozum. To właśnie jest rozum.
Chyba nie chcesz powiedzieć, że nie masz argumentów? Przecież Ci tlumacze, to element rozwoju myślenia i dedukcjii. Ja tylko sieje a Bog daje wzrost, rozwiazuje oczy Patrz argumenty potrzebne Ci by mi uwierzyc lub tylko w sama ewolucje. Czemu nie chcesz wiedziec tylko na kazdy temat gdybac i mieć inne zdanie? Pomysl jak czulbys się wiedzac lub nie wierzac w jedna z opcjii. Wolny, spokojny wyluzowany i z poczuciem pewnosci. Zobacz ile wyborow kaza ci dokonywac, okey możesz to zweryfikowac ale przy okazjii z czegos korzystasz lub z kogos. Ta rzecz, ksiazka, informacja, osoba jest obciazona podobnie i tez ograniczona co moze mowic, myśleć, robic Widzisz wszystko moze byc watpliwe i nie do udowodnienia. Ja nie mam potrzeb komus tłumaczyć czy magabywac dziele się informacja, wnioskiem
|
Pn lut 01, 2016 20:25 |
|
 |
JedenPost
|
Holli napisał(a): Ja nie mam potrzeb komus tłumaczyć czy magabywac dziele się informacja, wnioskiem Co jest bezwartościowe. Ale OK, Twoja wola.
|
Wt lut 02, 2016 7:33 |
|
 |
Holli
|
Zależy w jakim gronie. Nie każdy żyje klamstwem, a tym bardziej wszystko można zweryfikować czy wierzyć komuś na słowo. Ale żeby tak było trzeba kilka kroków poczynić. Wy zaś żyjecie w matrixie więc nic nie rozumiecie, manipulowani, rozgrywani i robicie tak samo. Poznaj Siebie bądź szczery i prawdziwy zobaczysz... nie wierz mi tylko sobie Łatwo nic nie ma
|
Cz lut 04, 2016 2:15 |
|
 |
Robek
|
Holli napisał(a): Zależy w jakim gronie. Nie każdy żyje klamstwem, a tym bardziej wszystko można zweryfikować czy wierzyć komuś na słowo. Ale żeby tak było trzeba kilka kroków poczynić. Wy zaś żyjecie w matrixie więc nic nie rozumiecie, manipulowani, rozgrywani i robicie tak samo. Poznaj Siebie bądź szczery i prawdziwy zobaczysz... nie wierz mi tylko sobie Łatwo nic nie ma A kto tu twierdzi że żyje w matriksie? Tobie sie chyba rzeczywistość, zaczyna mieszać ze światem urojonym.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lut 04, 2016 14:08 |
|
 |
ARHIZ
|
Holli - to skąd wiesz, że ewolucja to oszustwo? Askadtowiesz napisał(a): ARHIZ napisał(a): Wiara z powodzeniem może się nauką pokrywać - grunt to rozumieć i jedno i drugie. Możesz podać jakieś przykłady? Bo nie za bardzo rozumiem tę tezę. 1. Jedna z hinduskich wersji powstania świata, opowiada o jego cykliczności. Na początku "doby kosmicznej" Brahma stwarza świat. Nastaje dzień kosmiczny i przez cały jego czas Wishnu podtrzymuje funkcjonowanie świata. Na koniec Śiwa niszczy świat i nastaje noc kosmiczna, która trwa tyle samo, co dzień. Później cykl powtarza się. Mit ten możemy zinterpretować pod kątem teorii cyklicznego wielkiego wybuchu. Brahma stwarzający świat to energia-przyczyna wielkiego wybuchu (za samo stworzenie świata możemy uznać pierwsze ułamki sekundy tegoż wybuchu). Nawet jeżeli założymy, że wszechświat powstał z niczego (załamanie "jakieś tam", nie jestem teoretykiem-fizykiem), to i tak musiały zaistnieć warunki, które pozwoliłyby temu światu powstać - i wtedy te warunki będą Brahmą. Później mamy Wisznu podtrzymującego świat - czyli energię krążącą we wszechświecie, prawa fizyki, stałe itd. Na końcu Śiwa-niszczyciel, czyli czynnik inicjujący "koniec świata". Trudno tutaj podać coś konkretnego, bo nikt jeszcze żadnego końca świata nie zbadał... ale z pewnością są na ten temat różne teorie (np. utraty ciepła?). 2. Wiara i religia mogą się uzupełniać na zasadzie zajmowanych przestrzeni, nisz. Przykładowo - znamy budowę ziemi, nie ma sensu więc wierzyć, że jest płaska i podtrzymuje ją żółw. Jednocześnie - przykładowo - nie wiemy skąd wziął się wszechświat (co zainicjowało wielki wybuch), więc możemy wierzyć, że taka kreacja miała charakter boski. 3. Najbardziej przyziemny. Wierząc, że pracowanie nad sobą przyniesie nam korzyści, można się samemu doskonalić, co może skutkować polepszeniem jakości życia, bo będziemy np. zdrowsi, albo opanujemy nowy język i dostaniemy pracę itp. ErgoProxy napisał(a): Łe, a może zacznijmy od podstaw. Co to jest ewolucjonizm, gdzie się zaczyna, a gdzie się kończy? Bo jak rozumiem, to jest takie gumowe pojęcie, które pomieścić może wszystko, co przeszkadza nam w cofnięciu świata o dwa tysiące lat, w zrekonstruowaniu nie tylko pierwotnej gminy chrześcijańskiej, ale i środowiska, w jakim taka gmina miała rację bytu. Rzadko kiedy jakiekolwiek pojęcie jest "gumowe". http://sjp.pwn.pl/sjp/ewolucjonizm;2557300.htmlA to, że część tutaj nie rozróżnia ewolucji od biogenezy (tudzież II prawa Mendla od crossing over), to już inna sprawa 
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Cz lut 04, 2016 16:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Załamują nam się teorie, w sensie, że produkują wyniiki numeryczne bez sensu (nieskończoną gęstość dla przykładu). Koniec nastapi zaś nie przez utratę ciepła, tylko przez jednorodne ciepła rozsmarowanie, tak że nie będzie w nim żadnego przepływu od gorącego do zimnego i co za tym idzie, żadnego życia.
No ale to wszystko przy furze filozoficznych omal założeń, bez których nie dałoby się w ogóle ruszyć z robotą do przodu.
|
Cz lut 04, 2016 17:52 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Askadtowiesz napisał(a): ARHIZ napisał(a): Wiara z powodzeniem może się nauką pokrywać - grunt to rozumieć i jedno i drugie. Możesz podać jakieś przykłady? Bo nie za bardzo rozumiem tę tezę. Cytuj: 1. Jedna z hinduskich wersji powstania świata, opowiada o jego cykliczności. Na początku "doby kosmicznej" Brahma stwarza świat. Nastaje dzień kosmiczny i przez cały jego czas Wishnu podtrzymuje funkcjonowanie świata. Na koniec Śiwa niszczy świat i nastaje noc kosmiczna, która trwa tyle samo, co dzień. Później cykl powtarza się. Mit ten możemy zinterpretować pod kątem teorii cyklicznego wielkiego wybuchu. Myśle, ze to zbieg okoliczności, a poza tym cyklicznośc w sensie naukowym to tylko hipoteza; w przypadku religii (hinduizmu)- pewnosć, jak w kazdej religii. Cytuj: 2. Wiara i religia mogą się uzupełniać na zasadzie zajmowanych przestrzeni, nisz. Przykładowo - znamy budowę ziemi, nie ma sensu więc wierzyć, że jest płaska i podtrzymuje ją żółw. Jednocześnie - przykładowo - nie wiemy skąd wziął się wszechświat (co zainicjowało wielki wybuch), więc możemy wierzyć, że taka kreacja miała charakter boski. Mozemy wierzyć a mozemy też nie wierzyć lub wierzyc w inny wariant. Podobnie jak w przykłądzie 1, trudno mówic o pokrywaniu sie gdy mamy do czynienia z hipotezami. Pokrywanie sie byłoby wtedy gdy wiara i nauka ustaliły to samo. Trudno też uznac uzupełnianie się, gdy mówimy o hipotezach. nie mamy przecoież pewnosci (a nawet przesłanek), ze wariant religijny jest prawdziwy. Cytuj: 3. Najbardziej przyziemny. Wierząc, że pracowanie nad sobą przyniesie nam korzyści, można się samemu doskonalić, co może skutkować polepszeniem jakości życia, bo będziemy np. zdrowsi, albo opanujemy nowy język i dostaniemy pracę itp. To jest z rodzaju "nie dotyczy", gdyz mówimy o wierze religijnej
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz lut 04, 2016 21:07 |
|
 |
Robek
|
ErgoProxy napisał(a): Załamują nam się teorie, w sensie, że produkują wyniiki numeryczne bez sensu (nieskończoną gęstość dla przykładu). Koniec nastapi zaś nie przez utratę ciepła, tylko przez jednorodne ciepła rozsmarowanie, tak że nie będzie w nim żadnego przepływu od gorącego do zimnego i co za tym idzie, żadnego życia. Nie ma czegoś takiego jak nieskończona gęstość, zresztą dzisiaj wszechświat sie rozszerza, a za 10 miliardów lat, może sie zacząć kurczyć, więc różnego rodzaju teorie odnośnie tego wszystkiego, będą musiały sie kompletnie pozmieniać.
|
Cz lut 04, 2016 21:44 |
|
|
|