Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
marek_max napisał(a): Zignorujmy tysiace innych dowodow i informacji, przyczepmy sie, ze NIE WIEMY co stalo sie 5mld lat temu, ........................................................................................................................................... Wiesz wiecej niz fizycy, ktorzy cale zycie spedzili ciezko pracujac na badaniem kosmosu. Ale ty wiesz wiecej od nich bo w jednej ksiazce cos jest napisane... gratuluje dobrego samopoczucia Ty też! Mimo że Ci już tłumaczono, Ty nadal upierasz się, że Wszechświat ma 5mld lat. Jak grochem o ścianę. @Formek1 ma czelność, bo jest ŚJ i on tak wierzy i już.
|
Cz mar 07, 2013 23:59 |
|
|
|
 |
Lurker
|
formek1 napisał(a): Pytanie: skąd bierze się hipotetyczna zupa pierwotna? Zapewne z kosmosu. W próżni zaobserwowano już chmury związków organicznych, np. amoniaku, czy alkoholu. formek1 napisał(a): Rozumiem że kolby do eksperymentu, woda, elektrody wczesniej powstały same i złozyły się w skomplkowaną aparaturę? No... bo nauka to jest taki rodzaj magii. Alchemia jakaś czy cuś. Bez Maggusa nie ma zaklęcia, a bez zaklęcia nie ma efektu. Ba! Bez dokładnego, kropka w kropkę powtórzenia zaklęcia nie ma efektu. Val napisał(a): @Formek1 ma czelność, bo jest ŚJ i on tak wierzy i już. Szanuję jego wiedzę biblijną. Ale stanowisko w kwestii przyrodoznawstwa już niekoniecznie.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pt mar 08, 2013 3:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widziałam pewnego razu, takie fajne doświadczenie. Wrzucono do słoika wszystkie trybiki z jakich zbudowany jest zwykły budzik. I potrząsano , potrząsano , potrząsano i czekano aż przez " przypadek" powstanie budzik.
Być może potrząsają do dzisiaj.
|
Pt mar 08, 2013 3:37 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Trybik od budzika nie nadaje się na model cząsteczki związku chemicznego.
Na Ujocie sprzedają taki model: pręt żelazny z dwoma silnymi magnesami na końcach. Podrzuca się to w górę pod metalowy sufit. Pręty się sczepiają i tworzą rozmaite ciekawe konfiguracje.
Oczywiście nie wyczerpuje to tematu. Ale do pełnego jego zrozumienia trzeba by już przeczytać podręcznik do chemii. Tak po prostu.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Pt mar 08, 2013 3:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Trybik od budzika nie nadaje się na model cząsteczki związku chemicznego.
Na Ujocie sprzedają taki model: pręt żelazny z dwoma silnymi magnesami na końcach. Podrzuca się to w górę pod metalowy sufit. Pręty się sczepiają i tworzą rozmaite ciekawe konfiguracje.
Oczywiście nie wyczerpuje to tematu. Ale do pełnego jego zrozumienia trzeba by już przeczytać podręcznik do chemii. Tak po prostu. Tworzą ciekawe konfiguracje - fakt Jednak jedynie tworzą - nie są w stanie te konfiguracje same funkcjonować.
|
Pt mar 08, 2013 3:47 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Bo to jest model. Model ma to do siebie, że stanowi uproszczenie. Jak już napisałem - kup sobie książkę do chemii i przysiądź fałdów, to zrozumiesz, jak to działa. Przy czym to musi być książka do chemii - kurczę, brakuje mi przymiotnika. Molekularnej? Organicznej? Grunt, żeby była opisana elektromechanika pojedynczej cząsteczki czegoś tam. Polaryzacja, siły van der Vaalsa i tak dalej. W zasadzie temat zahacza o fizykę, przydałoby się coś poczytać o orbitalach. Ale to jest prosta wiedza, wykładali ją nawet w Telewizyjnym Technikum Rolniczym za poprzedniego ustroju.
|
Pt mar 08, 2013 3:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Bo to jest model. Model ma to do siebie, że stanowi uproszczenie. Jak już napisałem - kup sobie książkę do chemii i przysiądź fałdów, to zrozumiesz, jak to działa. Przy czym to musi być książka do chemii - kurczę, brakuje mi przymiotnika. Molekularnej? Organicznej? Grunt, żeby była opisana elektromechanika pojedynczej cząsteczki czegoś tam. Polaryzacja, siły van der Vaalsa i tak dalej. W zasadzie temat zahacza o fizykę, przydałoby się coś poczytać o orbitalach. Ale to jest prosta wiedza, wykładali ją nawet w Telewizyjnym Technikum Rolniczym za poprzedniego ustroju. Właściwie to ja nie wiem do czego zmierzasz? Może my myślimy o dwóch różnych rzeczach?
|
Pt mar 08, 2013 4:05 |
|
 |
Lurker
|
A! Przepraszam, nie chciałem urazić.
Ja po prostu odnoszę się do tego nieszczęsnego, a nieśmiertelnego budzika. Nie każdy model jest poprawny i żaden (chyba) model nie stanowi wiernego odwzorowania danego zjawiska. Dlatego wyciąganie wniosków z modelu jest szalenie ryzykowne.
|
Pt mar 08, 2013 4:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): A! Przepraszam, nie chciałem urazić.
Ja po prostu odnoszę się do tego nieszczęsnego, a nieśmiertelnego budzika. Nie każdy model jest poprawny i żaden (chyba) model nie stanowi wiernego odwzorowania danego zjawiska. Dlatego wyciąganie wniosków z modelu jest szalenie ryzykowne. Nie uraziłeś mnie  Pierwsze co pomyślałam to - " gdzie ja Ci człowieku w Kanadzie taką książkę znajdę." Warto nabywać przecież wiedzę, prawda? Nie pisałam o wyciąganiu wniosków i nie to miałam na myśli. Podałam przykład " doświadczenia" niemożliwego do osiągnięcia zamierzonego celu. Jakoby że - człowiek powstał z kamienia z ot " przypadku"
|
Pt mar 08, 2013 4:16 |
|
 |
Lurker
|
A to Ty nie słyszałaś pewnie ks. prof. Hellera: "co jest przypadkiem dla człowieka, nie musi nim być dla Boga". : )
|
Pt mar 08, 2013 4:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): A to Ty nie słyszałaś pewnie ks. prof. Hellera: "co jest przypadkiem dla człowieka, nie musi nim być dla Boga". : ) A wiesz , że nie słyszałam? Skoro coś takiego stwierdził , musiał mieć ku temu podstawę. Nie zapominaj , że są ludzie którzy w przypadki nie wierzą .
|
Pt mar 08, 2013 4:36 |
|
 |
Acro
|
Lurker napisał(a): Bo to jest model. Model ma to do siebie, że stanowi uproszczenie. Jak już napisałem - kup sobie książkę do chemii i przysiądź fałdów, to zrozumiesz, jak to działa. Przy czym to musi być książka do chemii - kurczę, brakuje mi przymiotnika. Molekularnej? Organicznej? Grunt, żeby była opisana elektromechanika pojedynczej cząsteczki czegoś tam. Polaryzacja, siły van der Vaalsa i tak dalej. W zasadzie temat zahacza o fizykę, przydałoby się coś poczytać o orbitalach. Ale to jest prosta wiedza, wykładali ją nawet w Telewizyjnym Technikum Rolniczym za poprzedniego ustroju. To nawet nie byłby model. Eksperyment z budzikiem w ogóle nie odpowiada rzeczywistości: zakłada, ze każda kombinacja jest jednakowo prawdopodobna. Wyobraźmy sobie, że w probówce mamy mieszaninę 4 gazów:tlenu, argonu, helu i wodoru. Przepuszczamy iskrę przez tę mieszaninę. No więc wyliczenia owego modelu zakładają, ze prawdopodobieństwo powstania helku argonu (chłe, chłe...) jest takie samo, jak dwutlenku wodoru - czyli wody. Czyli totalna bzdura, bo te prawdopodobieństwa różnią tak, jak to jest tylko możliwe- wynoszą, odpowiednio, 0 i 1.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt mar 08, 2013 9:20 |
|
 |
formek1
|
Jajko napisał(a): Hmm, kolbą była cała Ziemia. A wiemy jak ona powstała bez potrzeby odwoływania się do bóstw i mitologii. No włąsnie nie wiemy. To tylko domysły jak powstała .Chyba że masz jakies najświeższe doniesienia.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pt mar 08, 2013 18:49 |
|
 |
formek1
|
marek_max napisał(a): formek1, widze, ze wracamy do watlku typu: 'jak czegos nauka nie wyjasnila to zrobil to nasz Bog'... Nie .Jak czegos nie wiemy to nie wymyslamy głupot A"Hipotetyczna zupa pierwotna "jest takim idiotyzmem że nie potrzena byc naukowcem zeby to wiedzieć. Cytuj: Zignorujmy tysiace innych dowodow i informacji, przyczepmy sie, ze NIE WIEMY co stalo sie 5mld lat temu, ale zignorujmy fakt, ze WIEMY i UDOWODNILISMY, ze ludzie nie powstali jak opisuje Biblia. Czyli jak powstanie ludzi według ciebie opisuje Biblia? Cytuj: Ty masz jeszcze czelnosc powiedziec, ze WIESZ bo przeczytales w ksiazce napisanej przez ludzi co mysleli, ze ziemia jest plaska albo podtrzymuja ja dwa wielkie krokodyle a pioruny to gniew bogow. Gdzie tak napisałem? Cytuj: Wiesz wiecej niz fizycy, ktorzy cale zycie spedzili ciezko pracujac na badaniem kosmosu. Ale ty wiesz wiecej od nich bo w jednej ksiazce cos jest napisane... gratuluje dobrego samopoczucia Gdzie napisałem że wiem więcej niz fizycy?
Ostatnio edytowano Pt mar 08, 2013 19:02 przez formek1, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt mar 08, 2013 18:54 |
|
 |
formek1
|
Lurker napisał(a): ]Pytanie: skąd bierze się hipotetyczna zupa pierwotna? Zapewne z kosmosu.
W próżni zaobserwowano już chmury związków organicznych, np. amoniaku, czy alkoholu. Z kosmosu czyli skąd. ? Samo się zrobiło w kosmosie? Ktos to zronił w kosmosie. A kto zrobił Kosmos? Val napisał(a): @Formek1 ma czelność, bo jest ŚJ i on tak wierzy i już. Szanuję jego wiedzę biblijną. Ale stanowisko w kwestii przyrodoznawstwa już niekoniecznie. Jestem żydem.Val śnił coś ale sie obudził.
|
Pt mar 08, 2013 18:57 |
|
|
|