Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
sowaniejestmadra
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
sapper napisał(a): Robek napisał(a): Supernowa to zbyt ogólne określenie, jak byś powiedział jak duża gwiazda miała by wybuchnąć, to wtedy można by oszacować, co z niej powstanie, trzeba by policzyć o ile sie zmniejszy objętość tej gwiazdy, i o ile sie zwiększy grawitacja.
Tu akurat z mojej dziedziny podchodzi typowy efekt wybuchu, tj. podczas wybuchu,, sila rozrzutu powoduje powstanie duzego podcisnienia w miejscu wybuchu, co dosc czesto jest potwierdzane znalezieniem lzejszych odlamkow w miejscu wybuchu. Sa one po prostu zasysane z powrotem sila wytworzonego wybuchem podcisnienia. To samo dzieje sie w makro skali w prozni z poprawka na rodzaj wybuchu i warunki otoczenia. Jesli wybuch gwiazdy w prozni to wybuch energii, zamiast chemiczny materii, to wybuch ten pozostawi ogromne podcisnienie energetyczne, ktore bedzie zasysalo energie w roznej postaci, czyli pasowala by tu wlasnie czarne dziura jako porownywalny do wybuchu chemicznego efekt podcisnienia. Hmm, skąd w próżni, w którą gwiazda wybucha bierze ci się podciśnienie. Niesamowite. Energii się nie zasysa, jeżeli już to masę.
|
Cz lut 11, 2016 0:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sowaniejestmadra napisał(a): sapper napisał(a): Robek napisał(a): Supernowa to zbyt ogólne określenie, jak byś powiedział jak duża gwiazda miała by wybuchnąć, to wtedy można by oszacować, co z niej powstanie, trzeba by policzyć o ile sie zmniejszy objętość tej gwiazdy, i o ile sie zwiększy grawitacja.
Tu akurat z mojej dziedziny podchodzi typowy efekt wybuchu, tj. podczas wybuchu,, sila rozrzutu powoduje powstanie duzego podcisnienia w miejscu wybuchu, co dosc czesto jest potwierdzane znalezieniem lzejszych odlamkow w miejscu wybuchu. Sa one po prostu zasysane z powrotem sila wytworzonego wybuchem podcisnienia. To samo dzieje sie w makro skali w prozni z poprawka na rodzaj wybuchu i warunki otoczenia. Jesli wybuch gwiazdy w prozni to wybuch energii, zamiast chemiczny materii, to wybuch ten pozostawi ogromne podcisnienie energetyczne, ktore bedzie zasysalo energie w roznej postaci, czyli pasowala by tu wlasnie czarne dziura jako porownywalny do wybuchu chemicznego efekt podcisnienia. Hmm, skąd w próżni, w którą gwiazda wybucha bierze ci się podciśnienie. Niesamowite. Energii się nie zasysa, jeżeli już to masę. Jak mi udowodnisz ze w kosmosie jesct calkowita proznia to wyjasnie Ci z kad bedzie sie bralo podcisnienie.  Zasysanie mozna nazwac na wiele sposobow, przekazywanie, odbieranie, przenoszenie, absorbowanie, dyfuzja, itp. itd. skolko godno w slownikach.  A co to za roznica czy cos jest masa, materia, czy energia? Czarna dziura zassie wszystko co sie nawinie (wino tez), nawet swiatlo. 
|
Cz lut 11, 2016 0:36 |
|
 |
pilaster
|
sapper napisał(a): Tu akurat z mojej dziedziny .
Do tej pory wiedzieliśmy, że sapper nie ma pojęcia o genetyce i biologii. Teraz też wiemy, że nie ma pojęcia o termodynamice Askadtowiesz Cytuj: mógłby być jeszcze przypadek potwierdzenia przez naukę wcześniejszych poglądów religijnych. W praktyce jednak jest akurat na odwrót, jest zaprzeczenie. Nauka nie może potwierdzać ani zaprzeczać poglądom religijnym, bo te z definicji nie podlegają naukowemu poznaniu. Może natomiast zaprzeczać przeróżnym parareligijnym przesądom i zabobonom.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Cz lut 11, 2016 13:00 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Robek napisał(a): Chcąc być dobrym katolikiem "JedenPost" musiał by wiele poświęcić. Jak wiele by musiał poświęcić? Bo ze swojej strony pilaster zostając katolikiem poświęcił realnie rzecz biorąc bardzo niewiele Cytuj: a nagroda po śmierci może być kiepskiej jakości, lub w ogóle nie istnieć Nagrodą ma być życie wieczne. Czyli nagroda jest nieskończona w porównaniu ze wszystkimi ewentualnymi "poświęceniami" w życiu doczesnym, które zawsze będą skończone.
|
Cz lut 11, 2016 13:13 |
|
 |
Robek
|
pilaster napisał(a): Jak wiele by musiał poświęcić? Bo ze swojej strony pilaster zostając katolikiem poświęcił realnie rzecz biorąc bardzo niewiele To jest kwestia rezygnacji z wielu używek. pilaster napisał(a): Nagrodą ma być życie wieczne. Czyli nagroda jest nieskończona w porównaniu ze wszystkimi ewentualnymi "poświęceniami" w życiu doczesnym, które zawsze będą skończone. Tutaj nie chodzi o ilość tylko o jakość.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lut 11, 2016 16:41 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Robek napisał(a): Nie wiem jak jest w innych religiach, ale chrześcijaństwo jest w stanie sie dopasować, niemalże do wszystkiego. Chrześcijaństwo tak, ale konkretne odłamy już nie. Np. protestantów kwestionujących ewolucję nie dopasujesz do ewolucji. Ale mówiąc ogólnie, to tak, wszystko da się dopasować, wystarczy tylko nieco inwencji  Cytuj: Supernowa to zbyt ogólne określenie, jak byś powiedział jak duża gwiazda miała by wybuchnąć, to wtedy można by oszacować, co z niej powstanie, trzeba by policzyć o ile sie zmniejszy objętość tej gwiazdy, i o ile sie zwiększy grawitacja. No ale jeśli mówimy o super nowej, to musimy także przyjąć warunki do jej powstania. Wiadomo, że jeśli gwiazda jest np. zbyt mała, to supernowej nie będzie. To trochę jak z trąbą powietrzną - jeżeli mówimy, że gdzieś powstała, oznacza to, że zaistniały warunki umożliwiające zajście tego zjawiska. ARHIZ napisał(a): Do stworzenia czarnej dziury, w której centrum jest osobliwość, która posiada nieskończenie silną grawitacje, potrzebna by była gwiazda o nieskończenie dużych rozmiarach. Przynajmniej ja to tak widze  Obawiam się, że bez całek, tudzież innych wyrażeń matematycznych, za wiele się nie "dowidzimy" [a ja się na matematyce nie znam]. Nie jestem też pewien, czy potrzeba nieskończenie dużej grawitacji - czy tylko takiej, by miała wartość progową, to jest taką, która pozwala na zaistnienie horyzontu zdarzeń. Askadtowiesz napisał(a): nie sądzę jednak aby takie pokrywanie się kogokolwiek rajcowało. Ci, którzy mówią o pokrywaniu się, nie to mają na mysli. Dlatego ja wolę mówić o uzupełnianiu się niż o pokrywaniu. A, że owo "pokrywanie" nie koniecznie byłoby takie, jak niektórzy sobie wymarzą - cóż...  Cytuj: No. mógłby być jeszcze przypadek potwierdzenia przez naukę wcześniejszych poglądów religijnych. W praktyce jednak jest akurat na odwrót, jest zaprzeczenie. Mało prawdopodobnym jest, że coś działa akurat tak jak sobie wymyślimy  Fizykom nawet z plusem i minusem się nie udało  JedenPost napisał(a): sapper napisał(a): podcisnienie energetyczne Co???  Jak to co? Kolejne prywatne objawienie  pilaster napisał(a): sapper napisał(a): Tu akurat z mojej dziedziny .
Do tej pory wiedzieliśmy, że sapper nie ma pojęcia o genetyce i biologii. Teraz też wiemy, że nie ma pojęcia o termodynamice Teraz się śmiejesz. A może on jest z przyszłości i głosi coś, co odkryjemy dopiero za setki lat?
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
Ostatnio edytowano Cz lut 11, 2016 16:49 przez ARHIZ, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lut 11, 2016 16:42 |
|
 |
Andy72
|
pilaster napisał(a): Robek napisał(a): Nagrodą ma być życie wieczne. Czyli nagroda jest nieskończona w porównaniu ze wszystkimi ewentualnymi "poświęceniami" w życiu doczesnym, które zawsze będą skończone. Czyli zwykłe wyrachowanie
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 11, 2016 16:48 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Czyli zwykłe wyrachowanie W końcu ludzie są przejęci własną emeryturą, która zazwyczaj trwa kilka, czy tam kilkanaście lat, a co dopiero mówić o wieczności. Tu trzeba dobrze rachować ARHIZ napisał(a): Teraz się śmiejesz. A może on jest z przyszłości i głosi coś, co odkryjemy dopiero za setki lat? Jakby nie patrzeć, to "sapper" jest albo geniuszem, albo wariatem, nie ma innej opcji 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz lut 11, 2016 19:41 |
|
 |
Askadtowiesz
|
pilaster napisał(a): Nauka nie może potwierdzać ani zaprzeczać poglądom religijnym, bo te z definicji nie podlegają naukowemu poznaniu. Gdzie można znaleźć taką definicję?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz lut 11, 2016 20:50 |
|
 |
ARHIZ
|
Robek napisał(a): Jakby nie patrzeć, to "sapper" jest albo geniuszem, albo wariatem, nie ma innej opcji  Jedno drugiego nie wyklucza 
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Cz lut 11, 2016 20:56 |
|
 |
pilaster
|
Robek napisał(a): pilaster napisał(a): Jak wiele by musiał poświęcić? Bo ze swojej strony pilaster zostając katolikiem poświęcił realnie rzecz biorąc bardzo niewiele To jest kwestia rezygnacji z wielu używek. A konkretnie z jak wielu? W końcu to nie islam. Alkohol na ten przykład jest jak najbardziej dozwolony. I czy używanie używek jest rzeczywiście takim rarytasem? Cytuj: pilaster napisał(a): Nagrodą ma być życie wieczne. Czyli nagroda jest nieskończona w porównaniu ze wszystkimi ewentualnymi "poświęceniami" w życiu doczesnym, które zawsze będą skończone. Tutaj nie chodzi o ilość tylko o jakość. najwyraźniej robek nie rozumie pojęcia nieskończoności. ARHIZ Cytuj: Teraz się śmiejesz. A może on [sapper -p] jest z przyszłości i głosi coś, co odkryjemy dopiero za setki lat? Nie jest. to co on głosi to bełkot - tekst bez znaczącej zawartości informacyjnej
|
Cz lut 11, 2016 21:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster napisał(a): sapper napisał(a): Tu akurat z mojej dziedziny .
Do tej pory wiedzieliśmy, że sapper nie ma pojęcia o genetyce i biologii. Teraz też wiemy, że nie ma pojęcia o termodynamice To znaczy ze omawiamy tu moja wiedze, a nie temat watku?  jesli chcialbys wrocic do genetyki to nie ma sprawy, na poczatek moge Ci wyjasnic np. roznice osobnicze ktore dzisiejsza genetyka uznaje za "geny" danej osoby i np. odroznienia jej od innych. Sa to jedynie roznice zmian chorobowych (mutacji) DNA osob. innymi slowy, to testy DNA nie opisuja calego DNA osoby, tylko zmiany chorobowe w jej DNA. pilaster napisał(a): Askadtowiesz Cytuj: mógłby być jeszcze przypadek potwierdzenia przez naukę wcześniejszych poglądów religijnych. W praktyce jednak jest akurat na odwrót, jest zaprzeczenie. Nauka nie może potwierdzać ani zaprzeczać poglądom religijnym, bo te z definicji nie podlegają naukowemu poznaniu. Może natomiast zaprzeczać przeróżnym parareligijnym przesądom i zabobonom. Mozesz podac przyklady, czy tylko tak piszesz aby pisac?
|
Cz lut 11, 2016 21:05 |
|
 |
ARHIZ
|
pilaster napisał(a): Nie jest. to co on głosi to bełkot - tekst bez znaczącej zawartości informacyjnej No i cały romantyzm poszedł w łeb. Ładnie to tak? 
|
Cz lut 11, 2016 21:07 |
|
 |
Robek
|
pilaster napisał(a): A konkretnie z jak wielu? W końcu to nie islam. Alkohol na ten przykład jest jak najbardziej dozwolony. I czy używanie używek jest rzeczywiście takim rarytasem? Najbardziej to są kwestie natury seksualnej. Rezygnacja z seksu przed małżeńskiego, z przypadkowych romansów z jakimiś tam koleżankami, z prostytutek, z masturbacji, seks ze swoją matką siostrą córką też jest zakazany. Kwestie związanie z emocjami. Mordowanie ludzi, kradzieże itp. Troche tego jeszcze jest, tyle że za specjalnie sie nie orientuje, co tam jeszcze jest zakazane. pilaster napisał(a): najwyraźniej robek nie rozumie pojęcia nieskończoności. Chodziło mi o to, że ilość tego życia wiecznego jest dosyć duża, tyle że jakość jest, nie specjalnie wysoka.
|
Cz lut 11, 2016 23:04 |
|
 |
Andy72
|
Seks jest przereklamowany, a na mordowaniu i kradzieżach mi nie zależy
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 11, 2016 23:06 |
|
|
|