Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
| Autor |
Wiadomość |
|
chwat
|
 Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
Saqura napisał(a): Nie rozumiem co próbujesz zasugerować Nic nie sugeruję, mówię wprost, że zasada sola Scriptura nie funkcjonuje, bo można interpretować jedno Pismo, na wiele przeciwnych sposobów. Cytuj: Prawdziwie wierzący niczego nie dopasowuje,trwa w Słowie,Kościele zbudowanym na tych słowach: "Tyś jest Mesjasz Syn Boga Żywego" NO WŁAŚNIE. A rozmawialiśmy o protestanckim dowolnym interpretowaniu Pisma, jako skutku uznania go za wartość nadrzędną. Z tego nadrzędnego traktowania, wychodzą rozmaite koszmarne dopasowywania. I to jest fakt. Więc bądź łaskawa, nie komentować faktów jakimś laniem wody typu "Prawdziwie wierzący niczego nie dopasowuje" skoro widać, że Ci co uznają Pismo na wartość nadrzędną, dopasowują. To że Saqura powie "Prawdziwie wierzący niczego nie dopasowuje", nie naprawi patologicznej sytuacji, którą Saqura uważa za naczelną, czyli nadrzędnego autorytetu Pisma. Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Nic podobnego, to protestancka teologia o niewidzialnym Kościele. Jezus powołał apostołów i ustanowił sukcesję apostolską i na tej sukcesji jest oparty Kościół. KKK 771 "Chrystus, jedyny Pośrednik, ustanowił tu na ziemi swój Kościół święty, wspólnotę wiary, nadziei i miłości, jako organizm widzialny; nieustannie go podtrzymuje i przez niego rozlewa na wszystkich prawdę i łaskę". Tak,takich którzy oddają cześć Bogu w Duchu i Prawdzie,żyją nią Skoro tak, to definicja Kościoła, to nie Ci wpisani w niewidzialną Księgę Baranka, jak twierdziłaś wcześniej, ale to co mówi Katechizm. Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Mówiliśmy o możliwych zmianach w człowieku, które jak widać występują, jako analogii do zmian ewolucyjnych. Tylko te zmiany nie spowodują że z niemowlaka stanie się ogromną żabą,wciąż będzie to człowiek. Wez przestań A ktoś mówi o zamienianiu się niemowlaków w żaby? Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Tu masz grę słow, że Słowo stało się ciałem. My mówiliśmy (tzn Ty twierdziłaś) że Słowo (czyli Pismo Święte) jest głową Kościoła i nadrzędnym autorytetem. I w związku z tym prosiłem o zacytowanie wypowiedzi Kościoła, mówiącej, że to Pismo Święte jest głową Kościoła. A Ty podajesz jakieś rebusy. No a było prócz litery(ST) i Słowa wcielonego jakieś inne? Chrystus to jakieś inne Słowo,nie to same Słowo Boże? Chyba zrobiła się czwórca święta  Bóg Ojciec, Jezus, Duch Święty i teraz Pismo Święte, to to samo. No jak tak, to teraz oczywiście można uważać Pismo za samodzielny autorytet  Która denominacja to wymyśliła? No i kwestia poprzednia ciągle jest aktualna: prosiłem o zacytowanie wypowiedzi Kościoła, mówiącej, że to Pismo Święte jest głową Kościoła
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Pn lis 20, 2017 19:04 |
|
|
|
 |
|
Saqura
|
chwat napisał(a): Skoro tak, to definicja Kościoła, to nie Ci wpisani w niewidzialną Księgę Baranka, jak twierdziłaś wcześniej, ale to co mówi Katechizm. Nie wychodzi się ponad to co napisane. Niestety z istnienia tylu Kościołów Wyznaniowych jednak widać że wychodzi się i to nagminnie. chwat napisał(a): No i kwestia poprzednia ciągle jest aktualna: prosiłem o zacytowanie wypowiedzi Kościoła, mówiącej, że to Pismo Święte jest głową Kościoła No to teraz mnie zastrzeliłeś,zawsze myślałam że KK uznaje Chrystusa jako wcielone Słowo Boże. No chyba że nie uznaje się Pisma jako Słowa Bożego chwat napisał(a): Która denominacja to wymyśliła? Myślałam że Chrystus tymi słowami..." Ja Jestem Drogą,Prawdą i Życiem" hmmm.. " Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą...."Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Pn lis 20, 2017 19:23 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
chwat napisał(a): Chyba zrobiła się czwórca święta Bóg Ojciec, Jezus, Duch Święty i teraz Pismo Święte, to to samo. No jak tak, to teraz oczywiście można uważać Pismo za samodzielny autorytet Która denominacja to wymyśliła? Wypowiedź @Saqury to klasyczny przykład co wynika z samodzielnej interpretacji Biblii. Herezje do potęgi, no, ale @Saqura bada Pisma zgodnie z tym co w Biblii napisane: Badacie Pisma, ponieważ sądzicie, że w nich zawarte jest życie wieczne: to one właśnie dają o Mnie świadectwo. (J15,39) Ech...
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Pn lis 20, 2017 19:25 |
|
|
|
 |
|
Saqura
|
Małgosiaa napisał(a): chwat napisał(a): Chyba zrobiła się czwórca święta Bóg Ojciec, Jezus, Duch Święty i teraz Pismo Święte, to to samo. No jak tak, to teraz oczywiście można uważać Pismo za samodzielny autorytet Która denominacja to wymyśliła? Wypowiedź @Saqury to klasyczny przykład co wynika z samodzielnej interpretacji Biblii. Herezje do potęgi, no, ale @Saqura bada Pisma zgodnie z tym co w Biblii napisane: Badacie Pisma, ponieważ sądzicie, że w nich zawarte jest życie wieczne: to one właśnie dają o Mnie świadectwo. (J5,39) Ech... Zgubiłaś kontekst wypowiedzi Jezusa? Patrz przypis KK do tego wersetu: " J 5, 39 - Pismo św. jest źródłem życia" BT. 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Pn lis 20, 2017 19:37 |
|
 |
|
chwat
|
Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Skoro tak, to definicja Kościoła, to nie Ci wpisani w niewidzialną Księgę Baranka, jak twierdziłaś wcześniej, ale to co mówi Katechizm. Nie wychodzi się ponad to co napisane A hierarchia Kościoła, nie zalicza się wg Ciebie do Kościoła? Bo ona jednak wychodzi ponad to, co napisane. Cytuj: Niestety z istnienia tylu Kościołów Wyznaniowych jednak widać że wychodzi się i to nagminnie. A co to są Kościoły Wyznaniowe? Nigdy o takich nie słyszałem. Saqura napisał(a): chwat napisał(a): No i kwestia poprzednia ciągle jest aktualna: prosiłem o zacytowanie wypowiedzi Kościoła, mówiącej, że to Pismo Święte jest głową Kościoła No to teraz mnie zastrzeliłeś,zawsze myślałam że KK uznaje Chrystusa jako wcielone Słowo Boże. No chyba że nie uznaje się Pisma jako Słowa Bożego Ktoś twierdzi, że Kościół nie uznaje Jezusa za wcielone Słowo? Chodzi o wypowiedź Kościoła, mówiącą, że to Pismo Święte jest głową Kościoła. Będzie taki cytat, czy będziesz pociskać kity w nieskończoność? Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Która denominacja to wymyśliła? Myślałam że Chrystus tymi słowami..." Ja Jestem Drogą,Prawdą i Życiem" hmmm.. " Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą...."Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo. Padłaś ofiarą protestanckiej manipulacji, która z Logos zrobiła słowo (a Logos to nie tylko słowo), potem ze słowa zrobiono słowo zapisane na kartce, czyli mamy już Pismo, a potem połączono "Słowo stało się Ciałem", jako Słowo rozumiejąc Pismo Święte, no i w ten sposób między Jezusem a Pismem Świętym postawiono znak równości. Z Pisma Świętego zrobił się Jezus, Pisma i Jezusa można używać zamiennie, a że Jezus jest głową Kościoła, to i równocześnie Pismo jest głową Kościoła itp...
|
| Pn lis 20, 2017 19:43 |
|
|
|
 |
|
Saqura
|
chwat napisał(a): Chodzi o wypowiedź Kościoła, mówiącą, że to Pismo Święte jest głową Kościoła. Będzie taki cytat, czy będziesz pociskać kity w nieskończoność? Czy jesteś w stanie wykazać cytat "Trójca święta to Bóg Ojciec, Duch św i Syn Boży....." Czy to też tylko jakiś pociśnięty kit? Zachowujesz się jak Piłat (sorry),nie wiesz co to jest Prawda? To co kapłan wypowiada na mszy..."Oto Słowo Boże" to co to jest ? Ile Bóg ma tych jednorodzonych "Słów"?
|
| Pn lis 20, 2017 19:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież on wprost napisał: chwat napisał(a): A hierarchia Kościoła, nie zalicza się wg Ciebie do Kościoła? Bo ona jednak wychodzi ponad to, co napisane. Kit wolno pociskać wojewodzie. A Tobie...
|
| Pn lis 20, 2017 19:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I żeby nie było: ja nie mam nic przeciwko temu, że wojewodzie wolno, jak długo ogranicza się on do objaśniania i interpretowania. Bo wtedy przy robocie ostaną się tylko wojewodowie kumaci. A niekumaci...
No serio. Wyobrażacie sobie dyskusję między akrukiem a Natankiem? Ale tak na powaznie.
Natomiast jeśli wojewoda każe sobie wierzyć na, nomen-omen, słowo, że on przestrzega ściśle pewnej niepisanej tradycji, która wszelako cyrkuluje sobie tylko w kręgu wojewodów – to taki wojewoda może wszystko. A niektórzy apologeci biorą przykład i usiłują ten model wcielać w życie na swoją skromną skalę. Dlatego nie ufam Kościołowi.
|
| Pn lis 20, 2017 20:03 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Saqura napisał(a): Zgubiłaś kontekst wypowiedzi Jezusa? Patrz przypis KK do tego wersetu: "J 5, 39 - Pismo św. jest źródłem życia" BT. Mam cały czas kontekst CAŁEJ Biblii przed 'oczami'. To Ty wyrywasz poszczególne wersety, tak, aby pasowaly do Twojej teologii i wychodzi Ci, że Biblia to Bóg.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Pn lis 20, 2017 20:13 |
|
 |
|
chwat
|
Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Chodzi o wypowiedź Kościoła, mówiącą, że to Pismo Święte jest głową Kościoła. Będzie taki cytat, czy będziesz pociskać kity w nieskończoność? Czy jesteś w stanie wykazać cytat "Trójca święta to Bóg Ojciec, Duch św i Syn Boży....." Czy to też tylko jakiś pociśnięty kit? Zachowujesz się jak Piłat (sorry),nie wiesz co to jest Prawda? Jaka Prawda??? Wygadujesz jakieś wymyślone bzdety, że Pismo Święte jest głową Kościoła i chcesz mówić coś o Prawdzie? Nie znasz podstaw nauczania Kościoła, które mówi i Trójcy, że pytasz o cytat? Nie słyszałaś nigdy chociażby Credo? Cytuj: To co kapłan wypowiada na mszy..."Oto Słowo Boże" to co to jest ? Ile Bóg ma tych jednorodzonych "Słów"? Co ma Słowo Boże, o którym mówi kapłan, do tego, źe Pismo Święte jest (rzekomo) głową Kościoła?
|
| Pn lis 20, 2017 20:14 |
|
 |
|
Saqura
|
Małgosiaa napisał(a): Saqura napisał(a): Zgubiłaś kontekst wypowiedzi Jezusa? Patrz przypis KK do tego wersetu: "J 5, 39 - Pismo św. jest źródłem życia" BT. Mam cały czas kontekst CAŁEJ Biblii przed 'oczami'. To Ty wyrywasz poszczególne wersety, tak, aby pasowaly do Twojej teologii i wychodzi Ci, że Biblia to Bóg. Jeśli ją masz(przed oczami) to popraw rozdział w Twoim poście z 15 na 5. Nie,teraz to Ty wyrwałaś werset żeby tylko coś udowodnić,zresztą i tak zamiast dobrze wyszło z tego gorzej dla Ciebie. Nie,nie cały Bóg, a tylko(i aż) Jego Słowo.
|
| Pn lis 20, 2017 20:17 |
|
 |
|
Saqura
|
chwat napisał(a): Jaka Prawda??? Wygadujesz jakieś wymyślone bzdety, że Pismo Święte jest głową Kościoła i chcesz mówić coś o Prawdzie?
Nie znasz podstaw nauczania Kościoła, które mówi i Trójcy, że pytasz o cytat? Nie słyszałaś nigdy chociażby Credo? Ok,zmieńmy to,głową Kościoła jest Słowo Boże. Znam credo,ale w Biblii cytatu o Trójcy nie ma,a jednak dzisiaj się nią posługujemy.. No nie rozumiesz,trudno...widać nie dane Ci czytać ze zrozumieniem. Jeżeli powiem Bóg to co widzę?? Jeżeli powiem Słowo Boże to co widzę?? ach... 
|
| Pn lis 20, 2017 20:23 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
Saqura napisał(a): Jeśli ją masz(przed oczami) to popraw rozdział w Twoim poście z 15 na 5. Nie powiedziałam, że mam Biblię przed oczami, a kontekst całej Biblii przed "oczami" - w sensie, że biorę pod uwagę całą Biblię, a nie wyrwane wersety nawet, jesli cytuje tylko jeden werset. I dziękuję za zwrócenie uwagi na pomyłkę w rozdziale Ewangelii wg św. Jana. Saqura napisał(a): Nie,teraz to Ty wyrwałaś werset żeby tylko coś udowodnić,zresztą i tak zamiast dobrze wyszło z tego gorzej dla Ciebie. Nie,nie cały Bóg, a tylko(i aż) Jego Słowo. Niczego nie wyrwałam, tylko najwyraźniej nie rozumiesz o czym mówię, a mówię o tym, że Ty w myśl zacytowanych przeze mnie słów Biblii badasz Pisma i wychodzą Ci cuda niewidy. czytaj ze zrozumieniem co ktoś pisze.
|
| Pn lis 20, 2017 20:28 |
|
 |
|
kooool
|
Saqura napisał(a): Czy jesteś w stanie wykazać cytat "Trójca święta to Bóg Ojciec, Duch św i Syn Boży....." Czy to też tylko jakiś pociśnięty kit? Dobrze jest opisywać, pytać zawsze godnie, jeśli chodzi o Boga, o Jego majestat. Bóg to jedna natura, połączona w Jednej Miłości, w trzech osobach.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
| Pn lis 20, 2017 20:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ech, Małgoś. Kontekst całej Biblii... znaczy, nie bardzo rozumiem. Jak on taki krótki, że jeden mózg go w mig ogarnia (mózg ogarnia do siedmiu porcji informacji naraz), to się nim z nami podziel; a jak masz na myśli to, co wynika z lektury Konkordacji od deski do deski, to, pardon, ale nie truj.
|
| Pn lis 20, 2017 20:31 |
|
|
|