Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 20:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Rutus, dawaj!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 10, 2012 14:41
Johnny99 napisał(a):
Rutus, dawaj!
Dawaj, dawaj, bo się offtopiczny ping-pong porobił. Nudny.

Cz maja 10, 2012 14:55
A czy ktokolwiek oprócz Rutusa wchodzi na zapodane przez Merkabę linki? :shock:

Cz maja 10, 2012 15:46

A czy tylko ja zauważyłem, że pan merkaba w ogóle nie dyskutuje tylko rzuca swoje "perełki" a potem umyka? Zachowuje się, jak żołnierz rzucający granatem.
Powiem tak - zajmę się tematem szczegółowo, ale pod warunkiem, że pan merkaba choć jednym postem (może być to wpis nawet pusty lub bez sensu) da znać, że w ogóle zaglądnął do wątku, gdzie dokonał wpisu "bombardującego". W przeciwnym wypadku jakakolwiek dyskusja nie zaistnieje (fizyczny brak jednej ze stron), a więc jej prowadzenie jest metodologicznie niemożliwe.

Cz maja 10, 2012 16:53
Val napisał(a):
Mnie wystarczyło to, co Merkaba zacytował:
merkaba napisał(a):
Mam przed oczami artykuł powołujący się na badania światowej sławy naukowców, zwolenników teorii ewolucji: Barnesa, Calowa, Olive’a, Goldinga, oraz badaczy niezależnych od nich: Valentine’a, Erwina i Jablonskiego, którzy udowodnili, że w ciągu ostatnich 500 mln lat nie pojawił się na kuli ziemskiej żaden nowy gatunek. Cytuję: „Patrząc na paleontologiczny zapis, możemy stwierdzić, że wszystkie obecnie znane typy wyewoluowały około 525 milionów lat temu. Pomimo pół miliarda lat dalszego ewolucyjnego rozwoju (...) żaden nowy typ i żaden nowy plan budowy ciała od tego czasu się nie pojawił”. Gdybyśmy odnieśli się tylko do stwierdzonego faktu, bez ideologicznej otoczki ewolucjonizmu, powinniśmy przyznać, że cała ta teoria się sypie, ponieważ co najmniej w 10% przewidzianego na ewolucję czasu (i tak o wiele za krótkiego) ewolucja na pewno nie zachodziła.
Zakładam bez bliższego zastanawiania się, że cytat nawet nie został sfałszowany - przelatuję tylko wzrokiem - i co widzę? Ktuś tu nie umi czytać ze zrozumieniem, nie odróżnia pojęcia "gatunek" od "typ", albo wciska kit na bezczelnego.

Cz maja 10, 2012 17:54

Ten wątek ze świadomym wymieszaniem tych pojęć (to nie była zwykłą pomyłka!) również precyzyjnie opisałem (autor tego artykułu popełnił kilka takich "naukowych" treści i zawsze publikuje je w "Oszukujcie Się" - patrz strona 46 tego wątku). Z tego wnoszę, że pan merkaba absolutnie nie zna się na tematyce, którą rozgłasza.

Cz maja 10, 2012 18:04
No cóż- moderacja jest dość wyrozumiała, ale może po prostu nikt nie zgłasza tego?

Chociażby ten punkt regulaminu świadczy na niekorzyść merkaby:
5. Na forum dyskusyjnym można odnieść się do każdego postu i tematu nawet po dłuższym zastanowieniu. Nie dopuszcza się prowadzenia dyskusji na zasadzie "ping-ponga" tj., jednozdaniowych lub jednowyrazowych wstawek.

Że też chce Ci się Rutusie prostować jakieś wypociny do których linki podaje merkaba...

Cz maja 10, 2012 18:48

Dlatego też postawiłem warunek: będę dyskutował, jak oponent rozpocznie dyskusję. Jak na razie nie rozpoczął.

Cz maja 10, 2012 18:52

a Darwin kim był też pseudo naukowcem

Ukryta Historia Człowieka
http://archeonova.wordpress.com/

Cz maja 10, 2012 20:38

Pan merkaba raczy żartować. Mam dyskutować z nim czy z całą książką, której tytuł zaprezentował?
Ale spróbuję objaśnić choćby podstawy:
1. Książka owa prezentuje wykopaliska, które w żaden sposób nie stoją w sprzeczności z teorią ewolucji, co najwyżej inaczej układają niektóre jej hipotezy.
2. Niektóre elementy opisane w owej publikacji wskazują co najwyżej na wizyty "gości z zewnątrz" (co również samo w sobie nie jest sprzeczne z teorią ewolucji) - patrz odciski butów czy betonowa ściana w pokładach węgla.

Po co w takim razie tworzy Pan parę logiczną: Zakazana Archeologia - Darwin to pseudonaukowiec (co samo w sobie jest nieprawdą, Darwin bardzo dbał o pokrycie swoich tez materiałem badawczym i ubolewał, jeśli takiego nie posiadał)? Chyba tylko po to, aby namieszać niezorientowanym czytelnikom - to nieuczciwe.

Chciałbym również, aby pan merkaba choćby w jednym poście ustosunkował się do poprzednich moich wpisów objaśniających jego wcześniejsze "publikacje", gdyż wtedy również zabrakło dyskusji. Zwłaszcza nurtuje mnie pytanie: Po co Pan zaprezentował tak wadliwy (aż z niego emanowała głupota!) artykuł niejakiego dr inż. Mirosława Ruckiego (strona 46 niniejszej dyskusji), skoro nie rozumiał Pan jego treści. Raczej powinien się Pan zapytać, czy "rewelacje" zapodane w tym tekście w ogóle są sensowne. Czyżby znowu zamierzona nieuczciwość?

P.S. Dokładny opis filmiku "dr" Hovinda wieczorem, to będzie niestety trochę pracy.

Pt maja 11, 2012 4:24

Cytuj:

Ja widziałem filmy Hovinda. Trzeba przyznać, że koleś ma gadane ;-)

Rutus napisał(a):
Niektóre elementy opisane w owej publikacji wskazują co najwyżej na wizyty "gości z zewnątrz"

Jakich "gości z zewnątrz" ?? :o :shock:

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 11, 2012 7:35

Ewoulucja to bzdura ,a więc nie można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucje ,bo Bóg istnieje a więc ewolucja to bzdura ,tyle w temacie

Pt maja 11, 2012 7:41

Nie czytał Pan tej książki?
Są tam zaprezentowane ciekawe skamieniałości oraz znaleziska innych rodzajów. Oto kilka:
1. Gwóźdź w piaskowcu dewońskim (360-408 min lat).
2. Metaliczny wazonik ze skały prekambryjskiej (ponad 600 milionów lat).
3. Zloty łańcuszek w karbońskim węglu (260-320 mln lat).
4. Podeszwa buta z Newady (5 mln lat).
5. Mataliczne rury z pokładów kredy (przynajmniej 65 min lat).
6. Odcisk buta w łupku (505-590 mln lat).
I wiele innych.

Ciekawe, prawda?

A użytkownika DrzewoMalinowe poproszę jakiekolwiek konkrety.

Pt maja 11, 2012 7:44

Ponawiam pytanie, o jakich "gości z zewnątrz" chodzi.

Pt maja 11, 2012 7:47
Johnny99 napisał(a):
Ponawiam pytanie, o jakich "gości z zewnątrz" chodzi.
No przecież, że kosmitów. Sam tytuł sugeruje, ze wnioski muszą być sensacyjne (naukowcy ukrywają, że...).

Pt maja 11, 2012 8:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 215  Następna strona