Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 6:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Jestem rzymskim katolikiem.
Bóg w Biblii jest bardzo zmienny.

Pn kwi 04, 2016 20:51
Moderator

Nie wiem, czy spin żartuje, ale wg katolicyzmu Bóg jest niezmienny.

Natomiast w kwestii pustego piekła, KK stoi na stanowisku, że tylko Bóg wie, czy ktoś będzie w piekle. Można zatem żywić nadzieję, że będzie puste, ale nie można twierdzić, że tak będzie na pewno - byłaby to herezja.

czytelnikBiblii napisał(a):
Nie spodziewałem się, że na forum wiara.pl jest tyle osób optujących za teorią ewolucji...

To jest forum (nie tylko, ale głównie) katolickie, a ostatni papieże jasno wypowiadali się jasno, że ewolucja jest niesprzeczna z wiarą.

Fundamentalizm biblijny (literalny odczyt Pisma) to w Europie zjawisko marginalne.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn kwi 04, 2016 22:27

Mam wobec tego pytanie: Czy teorię ewolucji i biblijny opis kreacji da się pogodzić?! [przy czym myślę w zasadzie o całej Biblii, nie tylko o Rdz 1-2].

Tu nie ma potrzeby niczego godzić.
Bóg mógł stworzyć 6 tyś lat temu wszystkie zwierzęta i rośliny, które dziś występują na Ziemi, tyle że to wszystko by wyglądało, nie w ten sposób, że przed chwilą zostało stworzone, ale że powstało drogą ewolucji, kilka miliardów lat ewolucji,
Więc tu jedno z drugim nie musi kolidować.
W końcu Bóg dał by rade tak zrobić, przecież jest wszechmogący.

Pn kwi 04, 2016 22:38

Robek napisał(a):
Bóg mógł stworzyć 6 tyś lat temu wszystkie zwierzęta i rośliny, które dziś występują na Ziemi, tyle że to wszystko by wyglądało, nie w ten sposób, że przed chwilą zostało stworzone, ale że powstało drogą ewolucji, kilka miliardów lat ewolucji,

To jest taka opcje "pozornego wieku" i ma ona jakiś sens, no bo gdy Bóg stworzył Adama, to był on zaraz dorosły, choć miał kilka chwil życia za sobą... Gdyby ktoś spojrzał na dorosłego Adama, to by rzekł: Ma on ze 30 lat...
Podobnie drzewa - ich wiek widać po słojach, chyba drzewa stworzone przez Boga miały więcej słoi, choć nie rosły kilkadziesiąt lat...

A co do godzenia kreacji z ewolucją, to jeden główny jest problem, aby pogodzić biblijny opis stworzenia z ewolucją: śmierć!
Biblia uczy, że śmierć to skutek grzechu człowieka! Jesli wiec przed zaistnieniem człowieka była śmierć, to jest to niezgodne ze Słowem Bożym i dlatego ja odrzucam ewolucję!

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Wt kwi 05, 2016 4:37
Zobacz profil WWW

spin napisał(a):

No to powinieneś się wyspowiadać z podwójnej herezji:
1. że piekło BĘDZIE puste;
2. że Bóg jest zmienny (raz zły, raz dobry...).
Głoszą zmienność Boga zaprzeczasz Pismu Świętemu: Ml 3:6 bw "Zaiste Ja, Pan, nie zmieniam się, lecz i wy nie przestaliście być synami Jakuba."

Hi 23:13 bw "Lecz On jest zawsze ten sam, któż go odmieni? Czego On pragnie, to czyni."

Ps 102:28 bw "Ale ty pozostaniesz ten sam I nie skończą się lata twoje."

Iz 46:4 bw "Pozostanę ten sam aż do waszej starości i aż do lat sędziwych będę was nosił; Ja to uczyniłem i Ja będę nosił, i Ja będę dźwigał i ratował."

Hbr 13:8 bw "Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam i na wieki."

@spin - NAWRÓĆ SIĘ

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 05, 2016 4:45
Zobacz profil WWW
spin napisał(a):

No to powinieneś się wyspowiadać z podwójnej herezji:
1. że piekło BĘDZIE puste;
2. że Bóg jest zmienny (raz zły, raz dobry...).
Głoszą zmienność Boga zaprzeczasz Pismu Świętemu: Ml 3:6 bw "Zaiste Ja, Pan, nie zmieniam się, lecz i wy nie przestaliście być synami Jakuba."

Hi 23:13 bw "Lecz On jest zawsze ten sam, któż go odmieni? Czego On pragnie, to czyni."

Ps 102:28 bw "Ale ty pozostaniesz ten sam I nie skończą się lata twoje."

Iz 46:4 bw "Pozostanę ten sam aż do waszej starości i aż do lat sędziwych będę was nosił; Ja to uczyniłem i Ja będę nosił, i Ja będę dźwigał i ratował."

Hbr 13:8 bw "Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam i na wieki."

@spin - NAWRÓĆ SIĘ

Pismo, słowo nie jest dobrym sposobem komunikacji z Bogiem.
Bo słowa można dowolnie interpretować.
Po to mam rozum na wzór i podobieństwo boskiego aby robić to znacznie lepiej.

Wt kwi 05, 2016 7:38

spin napisał(a):

Mój człowiek od komunikacji z Bogiem!

:)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt kwi 05, 2016 8:22

Post Re: w jaki sposób na swiecie powstało złoto
spin napisał(a):
Bzdurność ewolucjonizmu wykazałem

Szkoda że nikt tego nie zauważył :D

Cytuj:

W świetle faktu głoszenia przez spina przeróżnych herezji (ostatnio o zmienności Boga), jest to co najmniej wątpliwe 8)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt kwi 05, 2016 11:16

Robek napisał(a):

To jest taka opcje "pozornego wieku" i ma ona jakiś sens, no bo gdy Bóg stworzył Adama, to był on zaraz dorosły, choć miał kilka chwil życia za sobą... Gdyby ktoś spojrzał na dorosłego Adama, to by rzekł: Ma on ze 30 lat...
Podobnie drzewa - ich wiek widać po słojach, chyba drzewa stworzone przez Boga miały więcej słoi, choć nie rosły kilkadziesiąt lat...

A co do godzenia kreacji z ewolucją, to jeden główny jest problem, aby pogodzić biblijny opis stworzenia z ewolucją: śmierć!
Biblia uczy, że śmierć to skutek grzechu człowieka! Jesli wiec przed zaistnieniem człowieka była śmierć, to jest to niezgodne ze Słowem Bożym i dlatego ja odrzucam ewolucję!

Skazanie człowieka na śmierć, nie było ostatnim słowem Boga. W przeciwnym razie nie było by zbawienia i życia wiecznego.
Bóg ofiarował się za nasz grzech, wybaczając nam dokonaną przez nas zbrodnię na Nim. Pokazał, że grzech można zniszczyć poprzez przebaczenie. Odkupienie i pokonanie grzechu, było częścią planu Boskiego, już przy jego stwarzaniu. Ono zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę (Rdz 3, 15)

Wt kwi 05, 2016 16:52

spin napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Jeśli ktoś uważa, że człowiek jest wytworem ewolucji, to znaczy, że wierzy w spójną, w pełni kompatybilną z rzeczywistością teorię naukową, która w ciągu 150 lat nie została obalona, była natomiast sukcesywnie rozwijana.

Ewolucjonizm nie jest teorią naukową ale marną i nielogiczną hipotezą.
Dobrze napisałeś tylko, że trzeba w nią WIERZYĆ, co robią np. marksiści.

Ewolucjonizm to jest nauka akceptowana przez światowych naukowców. Kto dokładnie go zrozumie, ten dowie się, że nie ma Boga, że nikt tu nie ingerował, ani nie ma żadnego projektu. To proste.
A teraz z innej beczki. Jak nie ewolucjonizm to co? Jak naukowo wytłumaczysz pochodzenie gatunków?

Wt kwi 05, 2016 16:53

spin napisał(a):

Odpowiem Ci cytatami z Biblii, a Ty rozważ, co jest lepsze: polegać na swoim rozumie (jakże jednak ograniczonym w porównaniu z Bogiem), czy polegać na Bogu i Jego Słowie?
Jr 17:9 bw "Podstępne jest serce, bardziej niż wszystko inne, i zepsute, któż może je poznać?"

Przypow. 3:5 bw "(5) Zaufaj Panu z całego swojego serca i nie polegaj na własnym rozumie!"

To dlatego, że nie znasz nauki Bożego Słowa, trzymasz się nauk odstępczych, które ktoś, lub Ty sam, w swoim rozumie utworzyłeś...
Nie idź tą drogą! :-|

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 05, 2016 16:56
Zobacz profil WWW

chwat napisał(a):
Skazanie człowieka na śmierć, nie było ostatnim słowem Boga. W przeciwnym razie nie było by zbawienia i życia wiecznego.
Bóg ofiarował się za nasz grzech, wybaczając nam dokonaną przez nas zbrodnię na Nim. Pokazał, że grzech można zniszczyć poprzez przebaczenie. Odkupienie i pokonanie grzechu, było częścią planu Boskiego, już przy jego stwarzaniu. Ono zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę (Rdz 3, 15)

Chłopie, jakie to nielogiczne co piszesz.
Bo oto Bóg stworzył człowieka grzesznego, niedoskonałego, później sam się ofiarował, żeby go wybawić - bezsens. Jaką zbrodnię? Zerwanie jabłka z ogrodu Bożyszcza Kim'a - może w Korei Płn jest zbrodnią, ale w raju u Boga? No weź. To chyba wcale nie był raj i rozumiem pierwszych ludzi dlaczego chcieli się stamtąd wynosić!

Wt kwi 05, 2016 16:57

sowaniejestmadra napisał(a):

Ewolucjonizm to jest nauka akceptowana przez światowych naukowców. Kto dokładnie go zrozumie, ten dowie się, że nie ma Boga

To chyba chodzi Ci o jakąś inną teorię, czyjąś prywatną. W naukowej teorii ewolucji nic o Bogu nie ma.

Odpowiem Ci cytatami z Biblii, a Ty rozważ, co jest lepsze: polegać na swoim rozumie (jakże jednak ograniczonym w porównaniu z Bogiem), czy polegać na Bogu i Jego Słowie?

A na czym polegasz, celem rozpoznania gdzie to Słowo jest zapisane?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano Wt kwi 05, 2016 17:02 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Wt kwi 05, 2016 16:59

spin napisał(a):

Jr 17:9 bw "Podstępne jest serce, bardziej niż wszystko inne, i zepsute, któż może je poznać?"

Przypow. 3:5 bw "(5) Zaufaj Panu z całego swojego serca i nie polegaj na własnym rozumie!"

To dlatego, że nie znasz nauki Bożego Słowa, trzymasz się nauk odstępczych, które ktoś, lub Ty sam, w swoim rozumie utworzyłeś...
Nie idź tą drogą! :-|

Idź tą drogą, nie poddaj się indoktrynacji Kościoła! Bóg nas stworzył i jesteśmy ograniczeni. A więc akt stworzenia jest ograniczony, niedoskonały.

Wt kwi 05, 2016 17:00

JedenPost napisał(a):
sowaniejestmadra napisał(a):

Ewolucjonizm to jest nauka akceptowana przez światowych naukowców. Kto dokładnie go zrozumie, ten dowie się, że nie ma Boga

To chyba chodzi Ci o jakąś inną teorię, czyjąś prywatną. W naukowej teorii ewolucji nic o Bogu nie ma.

No właśnie - o to chodzi - nic o nim nie ma, bo nie jest on potrzebny do wyjaśnienia naszego pochodzenia.

Wt kwi 05, 2016 17:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 103  Następna strona