Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 9:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 73  Następna strona
 Jak pogodzić ewolucję z Biblią? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
Jakie to ma znaczenie czy jest poznawalny czy tez nie, skoro wg Ciebie nie istnieje?

Pn lis 20, 2017 22:08
Ja mam hipotezę, że Bóg to jest Duch. Jeśli inne znudzone Duchy bawią się w podobny sposób, cóż, każdemu wedlug potrzeb, od każdego podług zasług. Nie wiem, co u kogo zasłuży sobie uczciwy ateista. Nie wiem, czy Osirisa można nazwać uczciwym ateistą.

Pn lis 20, 2017 22:10

ErgoProxy napisał(a):
Ja mam hipotezę, że Bóg to jest Duch. Jeśli inne znudzone Duchy bawią się w podobny sposób, cóż, każdemu wedlug potrzeb, od każdego podług zasług. Nie wiem, co u kogo zasłuży sobie uczciwy ateista. Nie wiem, czy Osirisa można nazwać uczciwym ateistą.

Hmmm, czym się charakteryzuje uczciwy ateista?

Pn lis 20, 2017 22:14
Aktualnym moim wzorcem uczciwego ateisty jest Sofeicz z bratniego forum ateista. Konkuruje z nim niejaki Lumberjack, ale on prowadzi działalność gospodarczą, a wiadomo, jak to trzeba w Polszcze robić. Z drugiej strony, groził kiedyś, że przestanie sortować śmieci. Zuch chłop.

Pn lis 20, 2017 22:33

ErgoProxy napisał(a):
Aktualnym moim wzorcem uczciwego ateisty jest Sofeicz z bratniego forum ateista. Konkuruje z nim niejaki Lumberjack, ale on prowadzi działalność gospodarczą, a wiadomo, jak to trzeba w Polszcze robić. Z drugiej strony, groził kiedyś, że przestanie sortować śmieci. Zuch chłop.

Ok, co w takim razie utwierdza Ciebie w przekonaniu, że mogę nie być uczciwy?

Pn lis 20, 2017 22:51
Grzybki. Może po prostu jesteś fanem Dody, ale generalnie ta teoria słaba jest. Augustyn z Akwinatą raczyli się nimi również? Dajcie mi w takim razie te ich grzybki na porost rozumu.

Pn lis 20, 2017 22:55

ErgoProxy napisał(a):
Grzybki. Może po prostu jesteś fanem Dody, ale generalnie ta teoria słaba jest. Augustyn z Akwinatą raczyli się nimi również? Dajcie mi w takim razie te ich grzybki na porost rozumu.

Kto wie czy nie grzybki stoją za całym objawieniem więc jeśli grzybki mają taką moc to jestem za.

Pn lis 20, 2017 23:08
Osiris napisał(a):
ErgoProxy napisał(a):

Kto wie czy nie grzybki stoją za całym objawieniem więc jeśli grzybki mają taką moc to jestem za.

Wątpię. Grzybki halucynki(np. W Polsce jest jedną bardzo popularna odmiana) nie są halucynogenami. Mają działanie psychodeliczne(tzn. Modyfikuje rzeczywistość. Elementy otoczenia się wyginają, różne kolory, synestezja(widzenie barw dźwięków) może się pojawić. Mieszanie się zmysłów(smakowanie kolorów itp.). Natomiast nie wytwarzają one obrazów które nie istnieją. Halucynogenem jest np. Szałwia Wieszcza

Pn lis 20, 2017 23:38

Nie bardzo. Szałwia to osobna kategoria, najbliższa chyba dysocjantom. Typowe halucynacje, tj. rzutowane na rzeczywistość obrazy (a także dźwięki i wrażenia dotykowe), z których nieprawdziwości podmiot nie zdaje sobie sprawy wytwarzają np. tropanowce, takie jak bieluń czy wilcza jagoda bądź popularny środek do irygacji pochwy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lis 21, 2017 6:17
Natomiast szałwi jest bliżej do halucynogenu niż grzybkom. Bieluń to popularny mit, zatruwa on organizm, ponoć posiada on jako środek psychoaktywny skopolamine, ale ile w tym prawdy to nie wiem. podobnie z wilczą jagodą jest trująca. Generalnie jak Ktoś bierze się za bieluń, wliczą jagodę czy popularny środek, to jest idiotą

Wt lis 21, 2017 6:46
Moderator

A jak to się ma do tematu wątku?

Wt lis 21, 2017 6:52

KrzysztofS napisał(a):
pilaster napisał(a):
To słaby argument. Paradoks Fermiego może się okazać fałszywy dosłownie w każdej chwili.

Owszem. Jednak póki co im większy zakres kosmosu obserwujemy tym bardziej przytłaczająca ta cisza. Z dwóch możliwości unikalność Ziemii wydaje mi się bardziej prawdopodobna od mniemania, iż pierwsi jesteśmy.

A co skłania KrzysztofaS do takiego mniemania? Istotnie, można wysnuć wniosek, że powstanie cywilizacji naukowo technicznej jest ekstremalnie mało prawdopodobne. Jednak, skoro w ciągu 10 miliardów lat powstała przynajmniej jedna, to w kolejnych miliardach należy się spodziewać kolejnych.

Zwłaszcza, że warunki do powstawania cywilizacji będą stopniowo się we Wszechświecie polepszać.

Cytuj:
Parodoks tłumaczy to, iż każda cywilizacja doznaje Paruzji zanim osiągnie zdolność opuszczenia rodzimej gwiazdy.

Nic podobnego. Gdyby istniał jakiś (jakikolwiek) czynnik ograniczający wiek CNT od góry, tak że żadna CNT nie mogłaby przekroczyć powiedzmy 500 lat (nasza ma 100), to i tak powinniśmy znaleźć wiele cywilizacji z zakresu L = (0; 500). Nie znaleziono ani jednej (do tej pory), to znaczy, że ów wielki filtr, który blokuje CNT jest za nami, a nie przed nami.

Więcej na ten temat

Paradoks Fermiego cz I

Paradoks Fermiego cz II

Cytuj:
Życie inteligetne, które nie zbudowało technologii to w moim odczuciu właśnie ten poziom abstrakcji o jakim nie ma nawet sensu snuć rozważań.

Doprawdy? Gatunek ludzki, bez wątpienia spełniający definicję "życia inteligentnego" istnieje przynajmniej 200 tys lat. A technologię, która umożliwia jego odkrycie z kosmosu, ledwo sto lat.

1/2000

Cytuj:
Nie jesteśmy w stanie ani takiego życia wykryć

Życie w ogóle będziemy w stanie wykryć już w ciągu najbliższych kilkunastu lat

Cytuj:
ani nie stanowi dla nas zagrożenia.

A pozaziemska cywilizacja stanowi?

Cytuj:
Cytuj:
Z tym, że sekta ta, to jednak margines, aczkolwiek hałaśliwy i próbujący sprawiać wrażenie że jest dla religii reprezentatywny. Poza tym są wierzący prawidłowo, zgodnie z nauką Kościoła i wierzący błędnie. Jak widać, błędy w wierze pociągają za sobą też błędy w innych dziedzinach. Raz odrzucili naukę prawowiernego Kościoła i teraz brną w kolejne błędy. A to kreacjonizm, a to rasizm, a to socjalizm...

Nie wiem czy w czasach wielkiego irracjonalizmu i antyracjonalizmu to taki margines. Alt-med, antyszczepionkowcy, anty-GMO, eko kult Gaji, lewica...

Jednak margines :) Postawa antynaukowa we współczesnej cywilizacji skazuje na całkowitą klęskę tych, którzy taką postawę przyjmują

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt lis 21, 2017 10:43

Quinque napisał(a):

co to za Bóg który do stworzenia człowieka potrzebuje miliardów lat i używa śmierci innych istot do tego?

No i?

Cytuj:
Czemu nazywasz Boga w Biblii kłamcą

To Quinque uważa się już za Boga? No, no... :)

Cytuj:
Bo nie pasuje on do ewolucyjnych paradygmatów?

Nie tylko pasuje, ale i z definicji musi pasować. Nie może być sprzeczności pomiędzy prawdą rozumową (naukową), a prawdą objawioną. Bóg nie może być sprzeczny sam ze sobą.

Cytuj:
KK, nie jest w tym wypadku żadną wyrocznią

Wręcz przeciwnie. Jest jedyną wyrocznią. A już na pewno jest bardziej miarodajny i wiarygodny w tej roli niż Quinque. :)

Cytuj:
pomijając fakt że ewolucja jest kompletnie przypadkowym procesem.

Brednie. Ewolucja nie jest kompletnie przypadkowym procesem. Jest procesem stochastycznym, tak jak termodynamika.

Cytuj:
Gdzie w ewolucji jest miejsce dla Boga?

A skąd się wzięła ewolucja?

Wt lis 21, 2017 10:51

Małgosiaa napisał(a):
chwat napisał(a):
Chyba zrobiła się czwórca święta
Bóg Ojciec, Jezus, Duch Święty i teraz Pismo Święte, to to samo.
No jak tak, to teraz oczywiście można uważać Pismo za samodzielny autorytet
Która denominacja to wymyśliła?

Wypowiedź @Saqury to klasyczny przykład co wynika z samodzielnej interpretacji Biblii. Herezje do potęgi

Kult papierowego cielca? 8)

Wt lis 21, 2017 10:54
pilaster napisał(a):
Quinque napisał(a):

co to za Bóg który do stworzenia człowieka potrzebuje miliardów lat i używa śmierci innych istot do tego?

No i?

Cytuj:
Czemu nazywasz Boga w Biblii kłamcą

To Quinque uważa się już za Boga? No, no... :)

Cytuj:
Bo nie pasuje on do ewolucyjnych paradygmatów?

Nie tylko pasuje, ale i z definicji musi pasować. Nie może być sprzeczności pomiędzy prawdą rozumową (naukową), a prawdą objawioną. Bóg nie może być sprzeczny sam ze sobą.

Cytuj:
KK, nie jest w tym wypadku żadną wyrocznią

Wręcz przeciwnie. Jest jedyną wyrocznią. A już na pewno jest bardziej miarodajny i wiarygodny w tej roli niż Quinque. :)

Cytuj:
pomijając fakt że ewolucja jest kompletnie przypadkowym procesem.

Brednie. Ewolucja nie jest kompletnie przypadkowym procesem. Jest procesem stochastycznym, tak jak termodynamika.

Cytuj:
Gdzie w ewolucji jest miejsce dla Boga?

A skąd się wzięła ewolucja?

Czy ja uważam się Boga? Nie. Bóg Biblijny to Bóg objawiony, a on twierdzi że człowiek od początku był idealny a nie był małpą czy czym tam wcześniej był

Więc ewolucja jest przypadkowa do pewnego stopnia? Więc jest determinowana przez co? Bóg to nie naukową odpowiedź

No ale Bóg biblijny jest sprzeczny z ewolucją. Śmierć była wynikiem pojawienia się człowieka(ewolucja mówi na odwrót), a to ma ogromne znaczenia dla religi chrześcijańskiej, bo ten dogmat jest jej fundamentem. Jak mi to sensownie wyjasnisz to przyznam Ci rację

generalnie ewolucja to behawioralyzm, dobór naturalny itd.
Skąd się wzięła? W niewiadomy sposób powstało życie, które później na przestrzeni lat się zmieniało i replikowało i tak powstał człowiek(według Biblii najlepsze dzieło Boga i "biologi")

Teraz mi powiedz, co z tym grzechem pierworodnym. Grupa homo sapiensów, którza dopiero co latały z gołą dupą po stepach afryki i jadła jakieś korzonki nie myślała o czymś takim jak Bóg, jak mu mogła zawinić?

Załóżmy czysto hipotetycznie że grzech popełniła jedna osoba to dlaczego wszyscy nimi jesteśmy obciążeni?

Chce odpowiedzi teologicznej nie naukowej

Wt lis 21, 2017 12:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 73  Następna strona