Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 484 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona
 rozwój nauki a katolicyzm 
Autor Wiadomość

Mel Gibson doskonale sie przygotowal do filmu "Inka". Niech sobie pan obejrzy film.
Co do piramid czy innych budowli Inkaskich. Czy nie byly to tarasy ofiarne
i piramidy schodkowe? No a jezeli nie byly to piramidy schodkowe , co to zmienia w sensie mojego wywodu? Nic.
A sens jest taki koles, ze byly to okrutne, niewolnicze spoleczestwa oparte na okrucienstwie, ludzkich ofiarach bozkom i stagnacji cywilizacyjnej. To calkowity prymityw nawet w porownaniu do cywilizacji egipskiej.
Ich krancowo malo zroznicowane "osiagniecia" to astronomia dla potrzeb okrutnego kultu i prymitywna archtektura. O zgniliziznie slabosci tej pseudocywilizacji prekolumbijskiej najlepiej swiadzy fakt , ze padla ona w konfrontacji z grupka kilkuset Europejczykow dominujacej cywilizacji chrzescijanskiej
[...]

Panie Andrzeju, dziekuje za komplementy, ale znów od poczatku do konca nie ma pan pojecia o czym pan pisze. Mel Gibson nie nakrecil filmu "Inka", lecz film "Apocalypto". Film "Apocalypto" nie jest o Inkach lecz o Majach. To roznica panie Andrzeju jakichs 6000 km. To tak jakbym ja panu, panie Andrzeju wmawial, ze pan nie mieszka w Ameryce tylko na Grenlandii.

Panie Andrzeju, jest pan zabawnym czlowiekiem. Jak spoleczenstwa, ktore sie rozwijaly mogly byc w stanie stagnacji cywilizacyjnej ? Niewolnictwo przyniesli tam panie Andrzeju Hiszpanie. Panie andrzeju, uwaza pan, ze taki akwedukt i kanalizacja to prymitywna architektura ? Panski Paryz w 250 lat po opanowaniu przez Europejczykow nowego swiata, smierdzial ekskrementami. Wiec pan tu nie pisze wierutnych bzdur o prymitywnej architekturze. [...]

So maja 05, 2007 13:53

Andrzeju, zamiast rzeczowo uzasadniać tezy, które są słuszne, emocjonuje się Pan i myli fakty, ku uciesze ateistów.
Przyjęcie chrześcijaństwa przedłużyło żywotność Imperium Rzymskiego (nad Bosforem bardzo skutecznie) i umożliwiło zbudowanie cywilizacji łacińskiej, europejskiej.
Likwidacja ludobójczego państwa Azteków była wspaniałym osiągnięciem Hiszpanów, co do tego nikt chyba ne ma wątpliwości.
Wydaje się, że człowieczeństwo rzeczywiście zaczyna się od uświadomienia sobie własnej śmiertelności. Myślę, ze Bóg mógł obdarzyć neandertalczyków duszami, chociaż byli tylko daleko spokrewnieni z ludźmi.

So maja 05, 2007 14:33

Andrzeju, zamiast rzeczowo uzasadniać tezy, które są słuszne, emocjonuje się Pan i myli fakty, ku uciesze ateistów.
Przyjęcie chrześcijaństwa przedłużyło żywotność Imperium Rzymskiego (nad Bosforem bardzo skutecznie) i umożliwiło zbudowanie cywilizacji łacińskiej, europejskiej.

Gdyby przyjęto mitianizm pewnie wszsytko potoczyłoby się podobnie, a dziś wierzyłbyś w Mitrę, Dobrego pasterza, sol invistus, urodzonego 25 grudnia, którego w ten sposób, nieświadomie de facto czcisz w Boże Narodzenie.

Hackworth napisał(a):
Likwidacja ludobójczego
państwa Azteków była wspaniałym osiągnięciem Hiszpanów, co do tego nikt chyba ne ma wątpliwości.

Ludobójstwo zwalczane ludobójstwem ? Coż za szczytna i wzniosła manifestacja podstawowoych chrześcijańskich idei.

Hackworth napisał(a):
Wydaje się, że człowieczeństwo rzeczywiście zaczyna się od uświadomienia sobie własnej śmiertelności. Myślę, ze Bóg mógł obdarzyć neandertalczyków duszami, chociaż byli tylko daleko spokrewnieni z ludźmi.

No ale co dalej ? Czemu ich wygubił ? Za sodomię ? Bałwochwalstwo ? Czy mieli już ostateczny sąd ?

So maja 05, 2007 14:38

Ale na tyle blisko, że wg.niektórych naukowców mogli się z nami krzyżować...[/list]

So maja 05, 2007 15:07
W polemice, ktora polega na zlosliwej malostkowosci polegajacej na przywiazaniu do niejstotnych szczegolow trudno jest o wymiane pogladow.
Bo niejstotny jest blad w szczegolach o ile nie jest to celowe klamstwo.
Errare Humanum Est. Polecjac film Gibsona to jego tytul jest nieistotny, bo pokazuje on ceche KAZDEJ prekolumbijskeij cywilizacji: okrucienstwo, ludobojstwo,imperia oparte na podboju i zniewoleniu innych plemion.
Jezeli intencje dyskutantow bylyby uczciwe to zauwazono by
ze, te cywilizacyjne potwodki padly jak domek z kart w konfrontacji
a garstka chrzescijan Corteza czy Pizarra. Zauwazono by takze , ze to nie statki prekolumbijskeij cywilizacji dotarly do Europy tylko Galeony
katolickich Hiszpanow i Portugalczykow.
[...]

So maja 05, 2007 15:14

...

Zaskoczę Cię - wiem, kogo czczę w Boże Narodzenie. I nie jest to Mitra.
Daj spokój z tym ludobójstwem. Gdyby Indian wymodowano, to współczesni Latynosi byliby całkiem biali, a nie są.
Neandertalczycy to temat na osobną dyskusję. Przypuszczam, ze wyginęli w zwyklym procesie ewolucji, jako niewystarczająco dostosowani.
@No - prawdopodobnie się jednak nie krzyżowali, a w każdym razie - nie mieli wspólnych dzieci. Ale kto wie?

Z mojej strony - koniec dygresji.

So maja 05, 2007 15:15

Zaskoczę Cię - wiem, kogo czczę w Boże Narodzenie. I nie jest to Mitra.

Kogo bys nie czcił, czcisz go w dzień narodzin Dobrego Pasterza. Jeslli czciłbyś Jezusa z Nazaretu nie robiłbys tego tego własnie dnia, bo Jezus z Nazretu raczej na pewno tego dnia się nie urodził.

Hackworth napisał(a):
Daj spokój z tym ludobójstwem. Gdyby Indian wymodowano, to współczesni Latynosi byliby całkiem biali, a nie są.

Nie. To Ty daj spokój z bagatelizowaniem ludobójstwa, które po prostu miało miejsce, czesto za aprobata i przy współudziale przedstawicieli kosciola. gdybys mial honor, po prostu bys to przyznal.

Hackworth napisał(a):
Neandertalczycy to temat na osobną dyskusję. Przypuszczam, ze wyginęli w zwyklym procesie ewolucji, jako niewystarczająco dostosowani.

Poważnie nie przez sodomię, ani nie przez koniec świata ? Ja bym jednak stawiał, ze Bóg dał im dusze i na próbe wygubił. Co mu szkodziło ?

So maja 05, 2007 15:22

Przypuszczam, ze wyginęli w zwyklym procesie ewolucji, jako niewystarczająco dostosowani.

Odwrotnie byli właśnie zbyt dostosowani do uwczesnych warunków które się zmieniły, oni nie zdąrzyli ale może właśnie to miałeś na myśli ?
Człowiek był najmniej dostosowany przynajmniej pod względem budowy ciała i w tym tkwił nasz sukces...

Cytuj:

Całkiem biali nie byli sami hiszpanie z resztą nie tylko Ameryka północna wabiła imigrantów z całego świata o czarnych niewolnikach którzy zastąpili słabych "indian"(masowo gineli od chorób i pracy) nie wspominając.

So maja 05, 2007 15:26
[...]Europa była "centrum świata" na długo przed powstaniem chrześcijanstwa. Nie przypadkowo mówiono, że wszystkie drogi prowadzą do Rzymu.
[...] Sama dynastia Piastów, wywodząca sie conajmniej od Siemowita (Ziemowita), jest o około 100 lat starsza niż polskie chrześcijaństwo, a Słowianie zamieszkują tereny obecnej Polski conajmniej od roku 1500 p.n.e., czyli od około 3500 lat. Historycy są zgodni, że początki Polski (t.j. polskiego państwa, polskiego narodu i polskiej kultury) sięgają conajmniej roku 500 n.e., czyli że są o 5 wieków starsze niż polskie chrześcijaństwo. Naród polski jest jednym z młodszych narodów europejskich, niemniej jego historia jest znacznie starsza niż historia chrześcijaństwa w Polsce. Wprowadzenie chrześcijaństwa zaczęło rozkładać Polske, i już w XVIII wieku mieliśmy rozbiory. Podobnie katolicka Portugalia i Hiszpania zostały szybko pokonane przez heretycką W. Brytanie.

So maja 05, 2007 15:41

Kiedy zaproponowałam utworzenie tego podforum, wydawało mi się to świetnym pomysłem. Zmieniłam zdanie. Nie przypuszczałam, że rozmowa będzie się toczyła na takim poziomie...

Informuję [szczególnie pana Andrzeja], że to były ostatnie posty, z którymi tak się bawiłam. Każdy kolejny, w którym pojawi się choć jedno obraźliwe słowo czy sformułowanie, wytnę w całości, nie zważając na ewentualną merytoryczną resztę.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

So maja 05, 2007 16:23

A Pana Andrzeja proszę o odbieranie PW...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

So maja 05, 2007 16:56

Cytuj:
Proszę mi też wyjaśnić, dlaczego akurat w katolickiej Italii działali anatomowie, tacy jak Andrzej Vesalius, Bartłomiej Eustachiusz, Gabriel Fallopio (w XVI wieku) i Marceli Malpighi (w XVII wieku), a Włochy były potęgą w dzedzinie anatomii? Jak to możliwe, że Piotr Castelii, chirurg i botanik, mógł się w 1648 r. przechwalać, że dokonał ponad stu sekcji zwłok?

Zanim zaczniecie dyskutować nuczcię sie porządnie historii
Ja piałem
Kod:
Co do nauki do XVII wieku za prowadzenei prac badawczych nad zwłokami.. A doglądnie za otwarcie brzucha groziła ekskomunika i stosik..
W Bagdadzie istniała szkoła medyczna... najsłynniejsza w średniowieczu..

Przypominam że wiek siedemnasty to lata 1601 i dalej..
Ja pisałem do .. to po pierwsze . tak dla przypomnienia średniowiecze kończy sie na wielkich odkryciach.. (celowo nie podaję daty )
Kod:
Hieronim Fabrici
Encyklopedia nic o tym gościu nie mówi..
Byli Fabricci ale inni .
Nie chciałbym sie rozpisywać o podanych przez Cibie pozostałych nazwiskach.. bo trzeba by przejść do pewnych w uwarunkowań w latach w jakich oni zaczęli działać..

Kod:
Nie stosowali również chomąta, pługu koleśnego z odkładnicą, kół wodnych, kompasu, druku i wielkopiecowej technologii wytopu stali, czyli tego czego w ciągu Średniowiecza dorobiła się Europa. Very Happy

Wszystkie te technologie sa znane innym nie katolickim cywilizacjom.. np. paier czerpany druk i parę innych drobnostek

Kod:
Chrzęscijanstwo jest najszybciej rozwijająca się cywlizacją na Ziemi.
Chrześcijaństwo to religia nie cywilizacja.. !!!
Możemy mówić o Cywilizacji rzymskiej , chińskiej czy germańskiej opartych o taką lub inną doktrynę .. czy religię.. Radziłbym nie mylić pojęć..

cytat ( wężykiem Jasiu ) !!!!
Kod:
Owszem, tylko że w Chrześcijanstwie później medycyna się rozwinęła, a w Islamie wręcz przeciwnie Surprised

I tu dotykamy sedna sprawy!!!!
Kiedy Powstaje ruch heretycki Luter , Kalwin i inni Kościół rzymsko-katolicki raz n na zawsze traci pozycję nieomylnego we wszystkim .!!!!!

Nauka i kultura nie musi sie obawiać kościoła katolickiego Inkwizycji etc
Jednym z największym dokonań reformacji jest to ż e katolicyzm przestał mieć monopol na wszytko.. W tym na naukę .
W przeciwnym razie trwalibyśmy w ciemnogrodzie e przez stulecia...
I . Wtedy rzeczywiście nastąpił lawinowy postęp cywilizacyjny..
Ale w rządnym wypadku nie zawdzięczamy go kościołowi katolickiemu ..
Następuje odzielenie kościoła od nauki częściowo do państwa..

cytat
Cytuj:
Gdyby dzisiaj godunow chciał sobie robić w piwnicy sekcje zwłok to pewnie tez dostał by parę latek w więzieniu. Uśmiech... Jak widać klątwa trwa nadal

Nie znam żadnego uniwersytetu w Europie , na którym do końca XV przeprowadzano by sekcje zwłok dokonywano operacji.. etc.
Znasz jakiś..??
Anie prowadzano dlatego takowych badań bano sie Inkwizycji

So maja 05, 2007 17:36
A sens jest taki koles, ze byly to okrutne, niewolnicze spoleczestwa oparte na okrucienstwie, ludzkich ofiarach bozkom i stagnacji cywilizacyjnej.

W chrzescijańskiej Europie mordowano się radośnie przez kilkanaście stuleci, więc nie musimy mieć kompleksów w stosunku do Majów.

So maja 05, 2007 17:46

Cytuj:
Europie 10 wieków zacofania, a w najlepszym wypadku zastoju.

Niestety to prawda // Europa w roku powidzmy 1350 jest bardzie4j zacofana cywilizacyjnie pod każdym względem jak Rzym za czasów Chrystusa..
Takiego zastoju cywilizacyjnego nie sposób pominąć

cytat
Cytuj:
Niewiele z cywlizacji nie trwało dłużej niż maks. 1000- 2000 lat a ich dokonania są daleko niższe od tej opartej na chrzescijaństwie.

Chiny ponad 3 tysiące lat wpływ na ich cywilizację chrześcijaństwa jest znikomy..
cytat
Cytuj:
Jak dotąd - żadnej z cywilizacji nie udało się osiągnąć takiego rozwoju cywilizacyjnego jak właśnie nam - chrześcijanom.

Nie słyszałem aby Japonia kiedy kolwiek byla Chrześcijańska ..Cywilizacyjnie wyprzedza USA.. ( at e ostatnie to raczej cywilizacja świecka niż chrześcijańska )

Cytat
Cytuj:
najmniej dokonań (poza tymi bardzo wątpliwymi "dokonaniami" w poostaci wybuchami gwałtów i przemocy na niespotykaną dotąd skalę ) udało się dokonać "ateizmowi" ..
Ten zawsze był czynnikiem destabilizująccym.

Tam gdzi eo dzielono naukę do religii. religię od państwowości tam jest się największy postęp cywilizacyjny..
Gdzie natomiast istnieją państwa wyznaniowe tam z reguły panuje zacofanie i ciemnota .. Dzisiaj państwa islamu..
dlatego nie ma powrotu do państw wyznaniowych nawet w chrześcijańskim wydaniu.
A zachowaj na Boze od wyznaniowych państw katolickich, !!

So maja 05, 2007 17:48

Zanim zaczniecie dyskutować nuczcię sie porządnie historii
... Hieronim Fabrici Encyklopedia nic o tym gościu nie mówi..
Byli Fabricci ale inni .
Nie chciałbym sie rozpisywać o podanych przez Cibie pozostałych nazwiskach.. bo trzeba by przejść do pewnych w uwarunkowań w latach w jakich oni zaczęli działać..

Ależ Kolego, nie powie chyba Kolega, że nie słyszał o ludziach, którzy zainicjowali rozwój anatomii? Służę linkiem.
Nadal też Kolega nie wyjaśnił, skąd pochodzą rewelacje o karze ekskomuniki za badania na zwłokach.

godunow napisał(a):

Nie znam żadnego uniwersytetu w Europie , na którym do końca XV przeprowadzano by sekcje zwłok dokonywano operacji.. etc.
Znasz jakiś..??
Anie prowadzano dlatego takowych badań bano sie Inkwizycji

Dziwię się, że taki znawca historii medycyny nie wie, że w 1180 roku opublikowano książkę pt. "Praktyka chirurgii". Jej autorem był Roger Frugardi, chirurg z włoskiego Salerno. Tradycje medyczne tej szkoły sięgają IX wieku. Nie rozumiem też, dlaczego Kolega nie słyszał o uniwersytetach w Padwie, Bolonii i Montpelier, które specjalizowały się w nauczaniu chirurgii.
Czyżby Kolega zapomniał o tym, że w XI-wiecznej Anglii z powodzeniem praktykowano trepanację, operację ratującą życie osobom z uszkodzeniami mózgoczaszki?
Chyba tylko z braku miejsca nie wspomniał Kolega o cewnikach, stosowanych od XIV wieku u chorych z problemami ukladu moczowego.

godunow napisał(a):

Nie słyszałem aby Japonia kiedy kolwiek byla Chrześcijańska ..Cywilizacyjnie wyprzedza USA.. ( at e ostatnie to raczej cywilizacja świecka niż chrześcijańska )

Proszę o uzasadnienie tej tezy. Szczególnie chciałbym się dowiedzieć, jaki wynalazek lub teorię naukową zawdzięczamy Japończykom.

So maja 05, 2007 18:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 484 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona