Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 5:58

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona
 PRAWDOPODOBIEŃSTWO ISTNIENIA BOGA 
Autor Wiadomość
sens jest o tyle(moim zdaniem) większy- że Bóg w stosunku do świata materialnego jest zewnętrzny- jak twórca np. obrazu- wobec obrazu.
obserwując dany obraz, mogę się sporo dowiedzieć o malarzu.

Wydaje mi się że robisz błąd zakładająć że Bóg jest do świata materialnego zewnętrzny. Jeśli Bóg istnieje to musi być on wewnetrzny a materia jest tylko nakładką na Boga. Czytałem gdzieś tu na tym forum że według UFO jeśli zaczniemy badać strukture atomu coraz głebiej to natkniemy się na energie która jest Bogiem. Więc prawda może być taka że Bóg siedzi w każdym z nas i nas tworzy. Jest wszystkim co widzialne i niewidzialne. Jesteśmy w pewnym sensie kawałkiem Boga. To co mówi UFO wydaje się całkiem logiczne i niezdzwiłbym się jakby okazało się to prawdą w końcu UFO jest znacznie bardziej od nas zaawansowane technologicznie. Czasami jak patrze na innych ludzi albo w lustro to mam takie wrażenie że widze człowieka i równocześnie Boga. Coś musi być na rzeczy z tym.

Pn lip 09, 2007 16:08

Ludzie tacy jak JakubN są następnym dowodem za tym że Bóg istnieje ,gdyż Bóg przewidział istnienie ludzi ,którzy będą jemu zaprzeczać i przedstawił to już w Starym Testamencie cytuję:Przewrotni będą postępować przewrotnie i żaden z przewrotnych nie zrozumie tego, lecz roztropni zrozumieją. Stary Testament (Daniela 12:10).
Zostało to opisane ponad 2000 lat temu i jak widzicie dzieje się ,
czyli jest następny dowód na istnienie Boga .Bóg w swojej wszechwiedzy wiedział że dając ludziom dar jakim jest wolna wola spotka sie z ludźmi przewrotnymi, którzy wykorzystają tą wolę aby jemu zaprzeczyć .Wszystko to jest opisane w Bibli i potwierdza jej nauki.
Celowo piszę dowodem gdyż ludzie zaprzeczajacy Bogu naprawdę istnieją ,a wzmianka o nich w Bibli również ,czyli można to zweryfikować z rzeczywistością i przyznać że faktycznie jest to zgodne z opisem .Ludzie tacy są matrerialnym ,namacalnym dowodem na istnienie Boga, choć sami sobie z tego nie zdają sprawy .

Pn lip 09, 2007 19:05

Zęby dzieciom zabierają wróżki zębuszki i podkładają pod poduszkę 5 złotych.
Przewiduję, że będą tacy, którzy w powyższe nie uwierzą.

Ale jaja, faktycznie są tacy, którzy nie uwierzą w wróżki zębuszki po przeczytaniu mojego postu. To dowód, że mam rację - przewidziałem istnienie niewiernych. Zębuszki istnieją.

gg 3287237

Pn lip 09, 2007 19:10
Celowo piszę dowodem gdyż ludzie zaprzeczajacy Bogu naprawdę istnieją ,a wzmianka o nich w Bibli również ,czyli można to zweryfikować z rzeczywistością i przyznać że faktycznie jest to zgodne z opisem .Ludzie tacy są matrerialnym ,namacalnym dowodem na istnienie Boga, choć sami sobie z tego nie zdają sprawy .

Nie, no ja się zastanawiam czy Seweryn tak na poważnie, czy się wygłupia. Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że jednak robi sobie z nas jaja.
Ale Sewerynie czemu się tak ograniczasz, przecież w Biblii jest też opisane przyjście Chrystusa i helikoptery i w ogóle. Czyż to nie są dowody na to, że Bóg istnieje?
_Big_Mac_ chyba nie mamy wyjścia, musimy iść do kościoła. Tylko chwilką, bo muszę zostawić mleko i ciasteczka dla wróżki zębuszki, która przed chwilą waśnie się zmaterializowała z cichym dzyń dzyń dzyń.

Pn lip 09, 2007 19:25

Ok, więc ja napiszę tak:

Ale jaja, faktycznie są tacy, którzy nie uwierzą w wróżki zębuszki po przeczytaniu mojego postu. To dowód, że mam rację - przewidziałem istnienie niewiernych. Zębuszki istnieją.

Tak ale nie zapominaj że to plagiat ,gdyż Bóg pierwszy ich przewidział, ty tylko potwierdzasz, że niewierni istnieją , a z tym się muszę zgodzić ,tak masz rację , niewierni Bogu istnieją , bo rozumiem że ty też piszesz o Bogu tyko ,że nazywasz go po swojemu.

Pn lip 09, 2007 19:31
Ludzie tacy jak JakubN są następnym dowodem za tym że Bóg istnieje

Ojej, ktoś mnie wreszcie docenił... ale po cichu liczyłem, że powiesz iż jestem Bogiem. Trochę więc się na Tobie zawiodłem. Na sądzie ostatecznym się za to porachujemy. ;)

Przepraszam Sewerynie, ale twoje dowody są takie absurdalne, że chyba tylko Big_Macowi chce się odsłaniać ich wszystkie wypaczenia. BTW, Big Mac, nie wywołuj wilka... to znaczy zębuszek z lasu. :lol:

Cytuj:
bo rozumiem że ty też piszesz o Bogu tyko ,że nazywasz go po swojemu.

Chyba jednak niewiele rozumiesz. :?

Pn lip 09, 2007 19:36

Bóg w swojej wszechwiedzy wiedział że dając ludziom dar jakim jest wolna wola spotka sie z ludźmi przewrotnymi, którzy wykorzystają tą wolę aby jemu zaprzeczyć .

Nie trzeba wszechwiedzy by to przewidzieć.

Pn lip 09, 2007 19:37

Cytuj:
Ale Sewerynie czemu się tak ograniczasz, przecież w Biblii jest też opisane przyjście Chrystusa i helikoptery i w ogóle. Czyż to nie są dowody na to, że Bóg istnieje? _Big_Mac_ chyba nie mamy wyjścia, musimy iść do kościoła. Tylko chwilką, bo muszę zostawić mleko i ciasteczka dla wróżki zębuszki, która przed chwilą waśnie się zmaterializowała z cichym dzyń dzyń dzyń.

Nie wiem w którym miejscu są opisane helikoptery ,ale jesli twierdzisz że Biblia to też przewidziała to wspaniale . Tak masz rację to są też dowody że Bóg istnieje ,bo kto by przewidział 2000 lat temu helikoptery ,jeśli nie sam Bóg?

Pn lip 09, 2007 19:54

Cytuj:
Patrzyłem, a oto wiatr gwałtowny nadszedł od północy, wielki obłok i ogień płonący (oraz blask dokoła niego) a z jego środka [promieniowało coś] jakby połysk stopu złota ze srebrem, (ze środka ognia). Pośrodku było coś, co było podobne do czterech istot żyjących. (...) Każda z nich miała po cztery twarze i po cztery skrzydła. Nogi ich były proste, stopy ich zaś były podobne do stóp cielca; lśniły jak brąz czysto wygładzony. Miały one pod skrzydłami ręce ludzkie po swych czterech bokach. Oblicza (i skrzydła) owych czterech istot - skrzydła ich mianowicie przylegały wzajemnie do siebie - nie odwracały się, gdy one szły; każda szła prosto przed siebie (...) skrzydła ich były rozwinięte ku górze; dwa przylegały wzajemnie do siebie, a dwa okrywały ich tułowie. Każda posuwała się prosto przed siebie; szły tam, dokąd duch je prowadził; idąc nie odwracały się.
W środku pomiędzy tymi istotami żyjącymi pojawiły się jakby żarzące się w ogniu węgle, podobne do pochodni, poruszające się między owymi istotami żyjącymi. Ogień rzucał jasny blask i z ognia wychodziły błyskawice. Istoty żyjące biegały tam i z powrotem jak gdyby błyskawice.
Przypatrzyłem się tym istotom żyjącym, a oto przy każdej z tych czterech istot żyjących znajdowało się na ziemi jedno koło. (...) a wszystkie cztery miały ten sam wygląd i wydawało się, jakby były wykonane tak, że jedno koło było w drugim. (...) Obręcz ich była ogromna; przypatrywałem się im i oto: obręcz u tych wszystkich czterech była pełna oczu wokoło. A gdy te istoty żyjące się posuwały, także koła posuwały się razem z nimi, gdy zaś istoty podnosiły się z ziemi, podnosiły się również koła. (...) Gdy szły, słyszałem poszum ich skrzydeł jak szum wielu wód, jak głos Wszechmogącego, odgłos ogłuszający jak zgiełk obozu żołnierskiego; natomiast gdy stały, skrzydła miały opuszczone.

Księga Ezechiela

Z jakiejś strony wkleiłam, bo mi sie Biblia nie chce wgrać. Więc na wszelki wypadek odsyłam do tekstu źródłowego. Swoją drogą do czego to doszło, żeby ateistka Biblię lepiej znała niż wierzący ;)

Pn lip 09, 2007 20:20

Służę uprzejmie:

Cytuj:
Patrzyłem, a oto wiatr gwałtowny nadszedł od północy, wielki obłok i ogień płonący (oraz blask dokoła niego) a z jego środka [promieniowało coś] jakby połysk stopu złota ze srebrem, (ze środka ognia). Pośrodku było coś, co było podobne do czterech istot żyjących. (...) Każda z nich miała po cztery twarze i po cztery skrzydła. Nogi ich były proste, stopy ich zaś były podobne do stóp cielca; lśniły jak brąz czysto wygładzony. Miały one pod skrzydłami ręce ludzkie po swych czterech bokach. Oblicza (i skrzydła) owych czterech istot - skrzydła ich mianowicie przylegały wzajemnie do siebie - nie odwracały się, gdy one szły; każda szła prosto przed siebie (...) skrzydła ich były rozwinięte ku górze; dwa przylegały wzajemnie do siebie, a dwa okrywały ich tułowie. Każda posuwała się prosto przed siebie; szły tam, dokąd duch je prowadził; idąc nie odwracały się.
W środku pomiędzy tymi istotami żyjącymi pojawiły się jakby żarzące się w ogniu węgle, podobne do pochodni, poruszające się między owymi istotami żyjącymi. Ogień rzucał jasny blask i z ognia wychodziły błyskawice. Istoty żyjące biegały tam i z powrotem jak gdyby błyskawice.
Przypatrzyłem się tym istotom żyjącym, a oto przy każdej z tych czterech istot żyjących znajdowało się na ziemi jedno koło. (...) a wszystkie cztery miały ten sam wygląd i wydawało się, jakby były wykonane tak, że jedno koło było w drugim. (...) Obręcz ich była ogromna; przypatrywałem się im i oto: obręcz u tych wszystkich czterech była pełna oczu wokoło. A gdy te istoty żyjące się posuwały, także koła posuwały się razem z nimi, gdy zaś istoty podnosiły się z ziemi, podnosiły się również koła. (...) Gdy szły, słyszałem poszum ich skrzydeł jak szum wielu wód, jak głos Wszechmogącego, odgłos ogłuszający jak zgiełk obozu żołnierskiego; natomiast gdy stały, skrzydła miały opuszczone.

Księga Ezechiela

Z jakiejś strony wkleiłam, bo mi sie Biblia nie chce wgrać. Więc na wszelki wypadek odsyłam do tekstu źródłowego. Swoją drogą do czego to doszło, żeby ateistka Biblię lepiej znała niż wierzący ;)

Dziękuje Rito, że wyszukałaś ten dowód na istnienie Boga. Jak sama widzisz to niesamowite ,ale niestety są ludzie na tym świecie ,którzy temu zaprzeczą.

Pn lip 09, 2007 20:34

Ok, więc ja napiszę tak:

Big Mac jeśli jednak byś nie pisał o Bogu to powiedz chociaż w którym miejscu Zębuszka przewidziała istnienie niewiernych ,bo jesli piszesz, że to ty ich przewidziałeś, to można wyciągnąć logiczny wniosek, że to ty jesteś Zębuszka. Powiedz czy tak jest?

(A tak nawiasem mówiąc ,przewrotność niewierzących sprowadza ich do śmieszności, przykre ale prawdziwe.)

Pn lip 09, 2007 21:30
zbanowany na stałe

kosiarz napisał(a):
10 lat to dużo..1000 to ...nasza wiara może przerodzić sie w wiedze..kto to wie ;)

Nie wiem o co chodzi.

kosiarz napisał(a):
nie wystarczy wymienić przymiotów Boga...trzeba je poznać/zrozumieć-starać się.
To tak jakby powiedzieć do kolegi..jesteś wszechmogący...czy rozumienie tego przez osobę trzecią , wystarczy do tego by powiedziała o człowieku okreslonym takim mianem...stwórca wszechswiata?
Nie- gdyż wiemy co potrafi człowiek /teraz/...ale ...kilka set lat temu , człowiek z dzisiejszą wiedzą i techniką mógłby podbić z połowę świata, a wszyscy mówiliby , ze jest wszechmocny.
Pytanie jest czy dziś stawiamy bariery Bogu - słusznie. Przecież to ,że jeszcze dzis cos nie rozumiemy nie jest niemożliwe do poznania jutro..

Cytuj:
Belkotu nie rozumiem.
Wszechmoc oznacza mozliwoc zrobienia wszytkiego.

to po co cytujesz jak nic nie rozumiesz? A rozumiesz , ze do Ciebie nie był skierowany ten post i nie wymagał od Ciebie rozumienia?
Cytuj:
Wszechmoc oznacza mozliwoc zrobienia wszytkiego.

o jakie mądre....
a niczego z niczego? a liscia który jest czerwony i czarny jednoczesnie?
A rozumiesz , że na swoim ciele masz bakterie których nauka jeszcze nie odkryła? czego nie rozumiesz ? ;)

Pn lip 09, 2007 21:41
Zobacz profil WWW

Sewerynie czy Ty powaznie traktujesz swoje wypowiedzi jako dowod na istnienie Boga czy tylko sobie z nas zartujesz? Tok myslenia:

1. W biblii jest napisane, ze istnieja niewierzacy.
2. Niewierzacy istnieja.
3. A wiec Bog istnieje!

To nie dowod. Temu tak daleko do dowodu jak ENIACowi do szybkiego komputera.

Pn lip 09, 2007 21:41

Sewerynie czy Ty powaznie traktujesz swoje wypowiedzi jako dowod na istnienie Boga czy tylko sobie z nas zartujesz? Tok myslenia:

1. W biblii jest napisane, ze istnieja niewierzacy.
2. Niewierzacy istnieja.
3. A wiec Bog istnieje!

To nie dowod. Temu tak daleko do dowodu jak ENIACowi do szybkiego komputera.

Te trzy punkty które napisałeś to jeden z tysiecy podobnych przykładów, Jesli jednak chciałbyś zaprzeczyć powyższemu przykładowi ,który potwierdza istnienie Boga w punkcie trzecim, mósiałbyś wyeliminować któryś z pierwszych dwóch punktów i zaprzeczyć jego istnieniu.

Pn lip 09, 2007 21:55

Tommy w Bibli nie jest napisane że istnieja niewierzący, tylko przewrotni i znowu przekręciłeś

Pn lip 09, 2007 22:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona