Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 20:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Przyczyna wszechświata według nauki , czy według religii? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Jeśli idea Boga jest dla Ciebie niezrozumiała to czemu uciekasz się do cytatu słów Boga?....nie "jak to mówią"- nie mówią anonimowe rzesze - to słowa Jezusa.

"Prawda" przez duże "P" to Bóg.

To , że ich autorstwo przypisuje się Jezusowi , nie oznacza , że nikt więcej ich nie używa . Obecnie mówią [ lub raczej powinny mówić ] je całe rzesze , bo to celne stwierdzenie .

Jeśli ; prawda = bóg , to wygląda na to , że bóg jest czymś innym niż opowiadają teolodzy .

Pozdrawiam .

N kwi 20, 2008 10:39
"Obecnie mówią"...to nie "przypisywanie" Jezusowi...tylko powtarzanie.
"Prawda" nie jest tożsama z "prawdą".
Prawda jest u Boga i Bogiem jest Prawda ....a prawda to ludzkie twierdzenie i ile ludzi tyle może być prawd i jakie czasy taka prawda

N kwi 20, 2008 13:03

Ja zaś uważam , że prawda jest tylko jedna i pisana przez małe "p" .

Prawdą jedyną jaka istnieje jest otaczająca nas rzeczywistość .

N kwi 20, 2008 14:01

WaszJudasz napisał(a):
By być równie bezinteresownym jak wodór. To sprawia,ze myślimy z sympatią o calym świecie istajemy sie życzliwsi. I w ogóle lepsi.

No ale holokaust nie potwierdza , że to co mówisz jest prawdą.

Holokaust nie potwierdza tego że myślicie z sympatią o calym świecie i stajecie się życzliwsi i lepsi. Przecież oprawcy w obozach też nie wymagali od siebie żadnych zasad moralnych ,tak samo jak wodór twój sytwórca nie wymaga wobec ciebie.

Samo myślenie z sympatią nic nie daje ,potrzebne są jeszcze czyny np. wyjazdy na misje by pomagać potrzebującym .Nie słyszałem aby Ateisci masowo wyjeżdzali na misje .

N kwi 20, 2008 15:29
Otaczająca nas rzeczywistość jest w ciągłym ruchu i stale podlega zmianom....prawda o niej tej jest zmienna.
"Prawda" przez duże "P" jest stała i niezmienna....Ja jestem Drogą, Prawdą i Życiem".

N kwi 20, 2008 15:34

Holokaust nie potwierdza tego że myślicie z sympatią o calym świecie i stajecie się życzliwsi i lepsi. Przecież oprawcy w obozach też nie wymagali od siebie żadnych zasad moralnych ,tak samo jak wodór twój sytwórca nie wymaga wobec ciebie.

Bzdury gadasz Sewerynie oprawcy z obozów śmierci byli często całkiem normalnymi ludźmi grzecznymi, kochającymi swoje rodziny, dbającymi o służbę i szczerze wierzącymi, że to co robią jest słuszne i konieczne.

N kwi 20, 2008 17:14

N kwi 20, 2008 17:46
zbanowany na stałe

Pragnę zauważyć, Sewerynie,ze niezależnie od tego czy Bóg istnieje czy nie, tak samo możesz wygłaszać swoje poglądy na jego temat.

Natomiast poglądów na temat wodoru bez wodoru wygłaszać nie sposób.

Nie słyszałem aby Ateisci masowo wyjeżdzali na misje

A ja nie słyszałem aby organizowali krucjaty.

Śr kwi 23, 2008 7:47

Pragnę zauważyć, Sewerynie,ze niezależnie od tego czy Bóg istnieje czy nie, tak samo możesz wygłaszać swoje poglądy na jego temat.

Natomiast poglądów na temat wodoru bez wodoru wygłaszać nie sposób.

Nie słyszałem aby Ateisci masowo wyjeżdzali na misje

A ja nie słyszałem aby organizowali krucjaty.

Wrócmy do tematu lub zacznijmy nowy

Wracając do tematu to Jedyną alternatywą na stworzenie świata jest Stwórca . Jest to alternatywa logiczna gdyż nie wymaga poprzedzającej przyczyny .Natomiast każda alternatywa nauki wymaga poprzedzającej ją przyczyny i tak w nieskończoność. To powoduje że nauka nigdy nie bedzie w stanie odkryc pierwszej przyczyny wszechświata ,chyba że nauka zagłębiając sie coraz bardziej w istote wszechświata dojdzie do tego że początkiem jest Bóg ,co już teraz niektóre odkrycia naukowe potwierdzaja.

PS Krucjaty organizowali ludzie którzy nie wypełniali słów Jezusa . Słów Jezusa nie wypełniają Ateiści. Oczywiście mogli się uważać za kogoś innego co nie znaczy że nimi byli. Człowieka poznajesz po tym co robi , a nie po trym co mówi.

Śr kwi 23, 2008 9:00

Cytuj:
Wracając do tematu to Jedyną alternatywą na stworzenie świata jest Stwórca . Jest to alternatywa logiczna gdyż nie wymaga poprzedzającej przyczyny .

Dlaczegóż to bóg nie wymaga przyczyny , a dowolna inna przyczyna miała by jej wymagać ?
To tylko niczym nie uzasadniony [ a nawet wręcz przeciwnie ] dogmat twojej wiary .

Cytuj:
Natomiast każda alternatywa nauki wymaga poprzedzającej ją przyczyny i tak w nieskończoność.

Dlaczego w nieskończoność ?
Ponieważ istnieją dwa warianty logicznie koniecznej bezprzyczynowości , to nauka [ zgodnie z zasadą brzytwy Ockhama - która stanowi składową nauki ] musi wybrać wariant oszczędniejszy , czyli wariant "pierwszej przyczyny" .

Jak wszyscy [ rozsądni ] wiemy pierwsza przyczyna jest punktem wyjściowym zaistnienia czasu . Czyli tym co nazywamy Wielkim Wybuchem [ WW ].
Wielkie wybuch nie nosi śladów świadomości w ludzkim tego słowa znaczeniu .

Cytuj:
To powoduje że nauka nigdy nie bedzie w stanie odkryc pierwszej przyczyny wszechświata ,chyba że nauka zagłębiając sie coraz bardziej w istote wszechświata dojdzie do tego że początkiem jest Bóg ,co już teraz niektóre odkrycia naukowe potwierdzaja.

Sam sobie zaprzeczasz , bo albo nauka potwierdza twoją teze [ o boskości pierwszej przyczyny ] , albo nigdy nie będzie tego w stanie zrobić .

Prawda zaś jest taka , że nauka jako algorytm poznawczy musi doprowadzić [ przy dostatecznej ilości czasu ] do całkowitego poznania [ innej możliwości logicznie rzecz biorąc niema ].
Nawet już istnieją koncepcje zakreślające ramy tego poznania [ zwane toriami wszystkiego ] . Jedna z nich [ teoria hiperstrun ] jest nawet w fazie weryfikacji .

Natomiast nauka w żaden sposób nie potwierdza urojeń natury religijnej i potwierdzić ich nie może , ponieważ nauka jest antyrekigijna z przyczyn zasadniczych [ nie toleruje podstawy religii czyli ideii cudu ] .

Cytuj:
PS Krucjaty organizowali ludzie którzy nie wypełniali słów Jezusa . Słów Jezusa nie wypełniają Ateiści. Oczywiście mogli się uważać za kogoś innego co nie znaczy że nimi byli. Człowieka poznajesz po tym co robi , a nie po trym co mówi.

Być może nie wypełniali jednych, a wypełniali inne . :-)
W koncu religie opierają się na sprzecznosciach [ jako wytwór jednostek cehujących się uznaniowościa w działaniu ] i każdy może wybrać sobie to co mu akurat pasuje .
W każdym razie Ci którzy organizowali krucjaty i wszystkie inne religijne bestialstwa , na nie sie powoływali [ i przypuszczam , że wierzyli w słuszność swoich powołań ] .

Akurat ja z sentencja "po czynach oich poznacie " w pełni się zgadzam .
Dlatego [ między innymi ] zostałem ateistą .
Religie były , są i będą [ bo nietolerancja i pozbawiona podstaw chęć dominacji są trwale wbudowane w religijność jako taką ] przyczyną wielkich spustoszń , cierpień i upadku moralnego .
To decydujący argument za pozbyciem się tego balastu prymitywnych przodków .

Pozdrawiam .

Śr kwi 23, 2008 9:31

.

Dobrze , że przytoczyłeś . Więc jeśli ich czyny nie były zgodne z naukami Jezusa to znaczy , że nie byli to jego uczniowie. Uczniami Jezusa nie są Ateiści , przecież to proste i logiczne.

Śr kwi 23, 2008 9:42

danbog napisał(a):
.

Dobrze , że przytoczyłeś . Więc jeśli ich czyny nie były zgodne z naukami Jezusa to znaczy , że nie byli to jego uczniowie. Uczniami Jezusa nie są Ateiści , przecież to proste i logiczne.

Uczniami Jezusa nie są także wyznawcy Zeusa, Allaha, i tak dalej, ale nie można powiedzieć, że oni są Ateistami. Przecież to proste i logiczne.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Śr kwi 23, 2008 9:50

Cechą ateizmu jest to , że czerpie mądrość z każdego źródla i nie jest ograniczona religijnym dogmatyzmem w wyborze . Nie jest także ograniczona religijnymi dogmatami w analizie skutków poszczególnych twierdzeń , co czyni ateizm bardzo skutecznym w dociekaniu prawdy .

Dlatego wszystkim ten światopogląd polecam .

Śr kwi 23, 2008 10:03

Cechą ateizmu jest to , że czerpie mądrość z każdego źródla i nie jest ograniczona religijnym dogmatyzmem w wyborze . Nie jest także ograniczona religijnymi dogmatami w analizie skutków poszczególnych twierdzeń , co czyni ateizm bardzo skutecznym w dociekaniu prawdy .

Dlatego wszystkim ten światopogląd polecam .

Cechą ateizmu jest też to że jesteś sam w dociekaniu prawdy i wiele z tego co Cię spotyka w życiu przemyka niezauważone... o ile nie spaczone.
Oczywiście każdemu wolno błądzić - jego wybór...
Wszakże dlatego wszystkim ateizm szczerze odradzam... choć zapewne na próżno, bo samotność w dociekaniu prawdy często objawia się pychą, która zamyka oczy...

echhh ta dziecinna prostota, jak jej brak przeszkadza żyć normalnie...

Śr kwi 23, 2008 10:13

Cechą ateizmu jest też to że jesteś sam w dociekaniu prawdy i wiele z tego co Cię spotyka w życiu przemyka niezauważone... o ile nie spaczone.
Oczywiście każdemu wolno błądzić - jego wybór...
Wszakże dlatego wszystkim ateizm szczerze odradzam... choć zapewne na próżno, bo samotność w dociekaniu prawdy często objawia się pychą, która zamyka oczy...

echhh ta dziecinna prostota, jak jej brak przeszkadza żyć normalnie...

Dlaczego mówisz, że ateizm musi być "samotny"? Przecież można wymieniać się poglądami, spostrzeżeniami w dociekaniu do prawdy.

Śr kwi 23, 2008 14:00
Zobacz profil ICQ YIM
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona