TutajDaniel !
Cytuj:
Nie wiem nic o filmie - zwyczajnie rozpatrujemy możliwość zaprezentowaną w temacie. Twierdzę tylko, że "błąd kamery" nie może skutkować takim efektem na każdej kolejnej klatce w identyczny, regularny sposób. O istnienie filmu proponuję zapytać autora tematu.
W tym senk , że nikt niewie o tym filmie

.
A jest to tym dziwniejsze , że byłby to dowód [ lub przynajmniej poważna poszlaka ] przemawiająca za jedną z religii .
Z opisu inicjującego wątek, ja bym stawiał jednak na ruch powietrza i to może nawet gorącego [ szkoda , ze Vacarius nie pisze gdzie to było ] , bo to wyjśniało by złudzenie poruszenia i strącenie kwiatów .
Ale trudno dyskutować o czymś czego nie znamy .
By określić charakter zjawiska , trzeba by zbadać miejsce , artefakty , film , itp , itd .
Cytuj:
Proszę o źródło lub wyjaśnienie "masowej halucynacji przebiegającej identycznie dla każdego z osobna".
Definicje Psychologiczne
23. Psychoza tłumu to pojawienie się w grupie ludzi podobnych fizycznych symptomów bez znanej fizycznej przyczyny.
http://terazpsychologia.blogspot.com/
Po wpisaniu w wyszukiwarke : " Psychologia Społeczna – serce i umysł " , powinieneś uzyskać możliwość ściągnięcia pliku doc o taki tytule [ mnie nie otwiera się bezpośrednio ].
Bardzo fajne , skrótowe przedstawienie zagadnień psychologicznych .
Pozwole sobie zacytować :
"Psychoza tłumu: pojawienie się w grupie ludzi podobnych fizycznych symptomów bez znanej fizycznej przyczyny (forma indukowania):
jedna lub więcej osób informuje innych o pojawieniu się pewnych dolegliwości fizycznych otoczenie
formułuje wytłumaczenie (nowa definicja sytuacji) definicja rozprzestrzenia się coraz więcej osób sądzi, że odczuwa te same objawy symptomy i ich wyjaśnienie stają się bardziej wiarygodne rozprzestrzeniają się szerzej...
Duże znaczenie w podobnych zjawiskach mają media. "
Tak czy inaczej wyjsnień powinieneś szukać na styku psychologii i socjologii .
Pozdrawiam .