Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 6:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 438 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Następna strona
 argumenty na nieistnienie Boga 
Autor Wiadomość
wiara nie potrzebuje żadnych dowodów
żadnych

Kościół określa w co wierzymy - wyznanie wiary

Wt sie 12, 2008 23:30

owszem, wiara nie potrzebuje dowodów, ale dowody mogą wiarą zachwiać. można np. wierzyć, że za płotem jest przepaść, ale jeśli się wyjdzie za ten płot i przepaści nie będzie, to i wiara w nią zniknie. dlatego jeśli pojawiają się jakieś poważne racjonalne wyzwania dla wiary (post rozpoczynający ten wątek czymś takim niewątpliwie nie jest), to należy z nimi podjąć racjonalną polemikę. zdawali sobie z tego sprawę najwybitniejsi z ojców kościoła, zresztą między innymi stąd wzięła się formuła Anzelma: wiara poszukująca zrozumienia.

Śr sie 13, 2008 16:30

Nie można mówić że wiara nie potrzebuje żadnych dowodów bo jednak skądś nasze wierzenia się wzięły. Komuś zaufaliśmy, czyjeś słowo uznaliśmy za wystarczający dowód.

Śr sie 13, 2008 20:51

czyjeś słowo nie jest w żadnym razie dowodem. czyjemuś słowu można wierzyć lub nie i tylko tyle.

natomiast ewentualne dalsze sprawdzanie "prawdziwości" takiego słowa może już być pewnego rodzaju dowodzeniem. np. jeśli Y mówi, że X czyni cuda, to bez względu na autorytet Y, uznanie, że mówił prawdę (czyli że X czyni cuda) jest tylko aktem wiary. dopiero jeśli np. udamy się do X, aby sprawdzić, czy rzeczywiście czyni cuda i okaże się, że je czyni lub nie, to będzie można mówić o jakimś dowodzie.

Śr sie 13, 2008 21:31

Niech będzie, ale nie zmienia to faktu że czyjeś słowo jest już punktem oparcia, wbrew opinii że wiara na niczym nie jest oparta, a jak zauważyłeś mogą to być cuda, jak dowód.

Śr sie 13, 2008 21:34

Wiara oparta jest tylko i wyłącznie na własnym widzmisie , być może zamaskowanym wyborem autorytetu .

Pt sie 15, 2008 19:17

Twoja opinia, ja do głów ludzi nie zaglkądam aby móc ocenić na czym polegają ich wybory.

Pt sie 15, 2008 19:58
Niech będzie, ale nie zmienia to faktu że czyjeś słowo jest już punktem oparcia, wbrew opinii że wiara na niczym nie jest oparta, a jak zauważyłeś mogą to być cuda, jak dowód.
Bo wiara płynie z łaski. Jest to działanie Boga wymykające się ocenie nauki, choć jej owoce oczywiście mogą być ocenione naukowo.

So sie 16, 2008 16:52

Tak, wiara płynie z łaski, lecz osobiście zastanowiłbym się czym jest ta łaska.

So sie 16, 2008 18:58
heretykom trzeba dac odpust

bo na co im dowód
na to żeby podważy wiarę
i tylko na to

zaprawdy nie może byc dla tego działania żadnego rozumnego posłuchu

bo dokąd oni zmierzają

jak bedą mieli dowód na nieistnienie co istnieje w ludziach wierzących
bedą odciągac ludzi od wiary

a jak bedą mieli dowód na istnienie zaraz za jego pomocą zaczna udowadniac wszelkie bożki i mówic albo żaden albo wielu Bogów

Kosciól juz to dawno spostrzegł
i jedynie człowiek bezrozumny może szuka dowodów
gdzie ich nie potrzeba

a każdy dzień jest dowodem na prawdę

So sie 16, 2008 21:18

Argumentem na nieistnienie Stwórcy byłoby nieistnienie materii . Nartomiast jeśli materia jest, to logicznym jest , że jest Stwórca tego co jest . Przecież to proste .

N sie 17, 2008 14:46

Jestem ciekaw jakby wyglądała rozmowa między Tobą na (nie pamiętam nicka) ekspertem od fizyki kwantowej. On by Ci powiedział że nie wszystko musi miec przyczyne.

Natomiast nawet jeśli przyjmiemy że wszystko ma przyczyne, to z tego faktu jeszcze nie wynika jaka ona jest. A celowo nie pisze tutaj o formie osobowej, tylko o tym czymś...

N sie 17, 2008 14:56

Jestem ciekaw jakby wyglądała rozmowa między Tobą na (nie pamiętam nicka) ekspertem od fizyki kwantowej. On by Ci powiedział że nie wszystko musi miec przyczyne.

Natomiast nawet jeśli przyjmiemy że wszystko ma przyczyne, to z tego faktu jeszcze nie wynika jaka ona jest. A celowo nie pisze tutaj o formie osobowej, tylko o tym czymś...

To że coś się pojawia, a fizyk kwantowy nie wie dlaczego, to jeszcze nie znaczy, że to coś nie ma przyczyny , znaczy to tylko tyle, że ten fizyk nie zna tej przyczyny. Aby proces pojawiania się czegoś bez przyczyny był wiarygodny z punktu widzenia nauki, trzeba by go udowodnić ,a jak udowdnisz że przyczyną tego nie jest np. siła która jest ponad mocą poznawczą nauki?

N sie 17, 2008 15:08

Niestety nie mam rozeznania w fizyce kwantowej, nie wiem czy oni nie wiedzą, czy raczej wiedzą.

N sie 17, 2008 15:11

Niestety nie mam rozeznania w fizyce kwantowej, nie wiem czy oni nie wiedzą, czy raczej wiedzą.

Weź to na logikę, jak można wiedzieć że coś nie ma przyczyny, trzeba by to zbadać, a jak zbadasz proces pojawiania się czegoś bez przyczyny, skoro nie wiesz o tym procesie nic, bo podobno go nie ma, tak jak i przyczyny.

N sie 17, 2008 15:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 438 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Następna strona