Karol Darwin jest winny za Holokaust! Przeczytajcie całość!
Autor |
Wiadomość |
wieczny_student
|
Sareneth napisał(a): Anula jak połączysz (w sposób logiczny) kreacjonizm i ewolucję?
Stwarzanie (kreacja) następuje na sposób ewolucji.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So sie 16, 2008 10:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mnie interesuje w jaki sposób, mogło powstać życie z niczego.
A ile już książek przeczytałaś na temat ewolucjonizmu?
|
So sie 16, 2008 10:03 |
|
 |
Sareneth
|
czyli że Bóg stwarza istotę X, a później robi się z niej istota Y? Ale to przeczy kreacjonizmowi, wg. którego wszystko żyło w tym samym czasie (słynna wypowiedź Giertycha).
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
So sie 16, 2008 15:02 |
|
|
|
 |
Anula
|
Seweryn napisał(a): Moim zdaniem uznawanie tylko teorii Darwina powoduje pewne zezwierzęcenie cżłowieka które uwydatnie się w zachowaniu i sposobie myślenia .
Czyli likwidowanie słabszej jednostki nie stanowiło by problemu, a wręcz przeciwnie było by wskazane, z uwagi na koszty związane z opieką, czasem.
Ja myślę Sewerynie, że ateiści też czerpią z Boga (potrafią przecież kochać) ale nie przyznają się do tego. Myślą może, że tak, sami z siebie?
Sareneth, dzięki za adres, ale im dłużej trwa tam dyskusja, tym więcej niejasności. Niech zajmą się osoby kompetentne badaniem prawdy i taką przedstawią światu, bez gierek i nadinterpretacji.
Tylko, czy aż tyle?
_________________ „Popatrzcie, jaką miłością obdarzył nas Ojciec: zostaliśmy nazwani dziećmi Bożymi i rzeczywiście nimi jesteśmy” (1 J 3, 1).
|
So sie 16, 2008 15:36 |
|
 |
Sareneth
|
Dlatego proponuję Anula, abyś czytała od końca. Bez mędrców nie mających o temacie pojęcia, dyskusja stała się klarowna...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
So sie 16, 2008 16:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja myślę Sewerynie, że ateiści też czerpią z Boga (potrafią przecież kochać) ale nie przyznają się do tego. Myślą może, że tak, sami z siebie?
Nic podobnego, my ateiści wierzymy, że do tego niezbędne są mikroskopijne niewidzialne empatyczne wiewiórki. To teistom wydaje się, że mogą tak bez wiewiórek, ale tak naprawdę czerpią z wiewiórek, choć sami o tym nie wiedzą. 
|
So sie 16, 2008 20:50 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): sewerynie napisz nam może na czym polega to "zezwierzęcenie". Myślę że poniższy dialog przedstawia problem zezwierzęcenia: Inny_punkt_widzenia napisał(a): florafauna napisał(a): Moim zdaniem cały ten wątek jest głupi od samego początku. Po co się porównujecie ze zwierzętami? Nawet ze ssakami. Przecież my jesteśmy ssakami , można to udowodnić to jest pewne , a to czy jesteśmy dziećmi Bożymi to już nie jest tak pewne , nie mozna tego udowodnić i możemy conajwyżej w to wierzyć .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 17, 2008 14:55 |
|
 |
Sareneth
|
Jeżeli człowiek twierdzi, że człowiek to zwierze albo ssak, to jest to zezwierzęcenie? Więc do którego królestwa przyporządkujesz człowieka? Do roślin? Bakterii? A może człowiek to grzyb? Bo nie zwierze...
|
N sie 17, 2008 15:29 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Jeżeli człowiek twierdzi, że człowiek to zwierze albo ssak, to jest to zezwierzęcenie? Więc do którego królestwa przyporządkujesz człowieka? Do roślin? Bakterii? A może człowiek to grzyb? Bo nie zwierze...
Więc według ciebie człowiek to zwierzę?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N sie 17, 2008 15:32 |
|
 |
Sareneth
|
Więc założyłeś nowe królestwo? Humani?
Porównajm człowieka a zwierzę. Posiada wszystkie zdolności, które można zaobserwować u zwierząt. Budowa komórkowa człowieka jest taka sama jak np. kota. Wytwory naskórka człowieka są takie same jak wytwory zwierząt. Tak. Człowiek jest zwierzęciem.
|
N sie 17, 2008 15:37 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Więc według ciebie człowiek to zwierzę?
Według klasyfikacji biologicznej organizmów żywych, opartej na systemie Linneusza.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
N sie 17, 2008 15:42 |
|
 |
No
|
Anula napisał(a): Życie powstało z nieożywionej materii? ... Bez komentarza.
Herbata powstaje z zasuszonych liści? Bez sensu!!
|
N sie 17, 2008 15:47 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Więc założyłeś nowe królestwo? Humani?
Porównajm człowieka a zwierzę. Posiada wszystkie zdolności, które można zaobserwować u zwierząt. Budowa komórkowa człowieka jest taka sama jak np. kota. Wytwory naskórka człowieka są takie same jak wytwory zwierząt. Tak. Człowiek jest zwierzęciem.
Więc po co pytasz co to jest zezwierzecenie?
A niby jak miałby być zbudowany człowiek, skoro do dyspozycji jest ta sama ogólnie dostępna materia , a funkcje organizmu są uniwersalne i sprawdzają się u różnych gatunków.
Nie zauważyłeś tylko drobnej róznicy ,która powoduje że siedzisz teraz przed komputerem , zamiast na drzewie .Człowiek posiada rozum ,dzieki któremu może się zastanowić nad swoim istnieniem i pogłebiać wiedzę o wszchświecie.
|
N sie 17, 2008 15:59 |
|
 |
Sareneth
|
Rozum? Zwierzęta też posiadają rozum. Zależy co rozumiesz pod pojęciem "rozum". Jak posadzisz psa przed komputerem też będzie siedział. Jedyne co odróżnia człowieka od zwierząt jest bardziej rozbudowana możliwość myślenia.
Cytuj: a funkcje organizmu są uniwersalne i sprawdzają się u różnych gatunków. To co z tego? Skoro sprawdzają się u milionów lat chloroplasty u roślin, to dlaczego człowiek musi jeść? swoim stwierdzeniem trafiasz kulą w płot.
|
N sie 17, 2008 16:05 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Rozum? Zwierzęta też posiadają rozum. Zależy co rozumiesz pod pojęciem "rozum". Jak posadzisz psa przed komputerem też będzie siedział. Jedyne co odróżnia człowieka od zwierząt jest bardziej rozbudowana możliwość myślenia. Cytuj: a funkcje organizmu są uniwersalne i sprawdzają się u różnych gatunków. To co z tego? Skoro sprawdzają się u milionów lat chloroplasty u roślin, to dlaczego człowiek musi jeść? swoim stwierdzeniem trafiasz kulą w płot.
Jeśli pies jest dla ciebie istotą rozumną tak jak człowiek to po co pytasz o zezwierzęcenie i czemu prowadzisz go na smyczy?
|
N sie 17, 2008 16:23 |
|
|
|