Dlaczego Bog nie dal nam pewnosci swego istnienia?
Autor |
Wiadomość |
Owieczka_in_black
|
mariamne 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
N gru 28, 2008 23:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owieczka in black 
|
N gru 28, 2008 23:32 |
|
 |
Sareneth
|
Koty odróżniają swoje odbicie w lustrze. Jak maźniesz mu kropkę na czole, i podstawisz mu lustro, to pochwili będzie chciał umyć czoło łapką. Tak samo jest z małpami, delfinami itp.
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pn gru 29, 2008 10:22 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Koty odróżniają swoje odbicie w lustrze. Jak maźniesz mu kropkę na czole, i podstawisz mu lustro, to pochwili będzie chciał umyć czoło łapką. Tak samo jest z małpami, delfinami itp.
urocze...
zwierząta jednak są kochane i mądre!
ojć, zrobiło się jak na forum miłośników zwierząt  :D
/Jacek Kaczmarski/
|
Pn gru 29, 2008 23:22 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Problem tylko w tym iż zwierzę ma niedomyślać się że mu coś namalowano na pysku , ma to nie wiedzieć ani nie czuć . Ma to odkryć dopiero kiedy stanie przed zwierciadłem . Psy , ani koty nie posiadają samoświadomości i nie rozpoznają siebie w lustrze .
|
Wt gru 30, 2008 16:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę,że jednak Sareneth uwzględnił właśnie taką sytuację w wypowiedzi.Bo taka właśnie tyczy sie mogego kota.Ufam Sarenethowi na słowo o innych zwierzętach,a o kotach wiem z autopsji i codziennego doświadczenia. 
|
Wt gru 30, 2008 16:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co,do samoświadomości,to jestes w totalnym błędzie.Zwierzęta potrafia tak kombinowac itd,żebyś nie uwierzył...Mój pies potrafił normalnie perfidnie oszukiwać i wyprowadzac mnie w pole różnymi zachowaniami
Jeden z moich kotów bawił się nawet ze mną w chowanego.Jak dzieci.Im więcej miłości zwierzętam dasz,tym bardziej zauważysz,ile w nich inteligencji,świadomości i ....czxłowieczeństwa. 
|
Wt gru 30, 2008 16:12 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
mówimy o czymś zupełnie innym , zwierzęta są inteligentne i to nie tylko te domowe , ale ja mówiłem o samoświadomości .
|
Wt gru 30, 2008 16:27 |
|
 |
świerlutmistrz
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Problem tylko w tym iż zwierzę ma niedomyślać się że mu coś namalowano na pysku , ma to nie wiedzieć ani nie czuć . Ma to odkryć dopiero kiedy stanie przed zwierciadłem . Psy , ani koty nie posiadają samoświadomości i nie rozpoznają siebie w lustrze . nie ma to jak dogmatyzm w starciu z faktami... fakty przeczą dogmatom? a to niech spadają na drzewa... Cytuj: Koty odróżniają swoje odbicie w lustrze. Jak maźniesz mu kropkę na czole, i podstawisz mu lustro, to pochwili będzie chciał umyć czoło łapką. Tak samo jest z małpami, delfinami itp
niech i ten fakt spada.
_________________ "W obliczu ogromu zła na świecie byłoby bluźnierstwem posądzać Boga o istnienie." Tadeusz Kotarbiński
|
Wt gru 30, 2008 16:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny punkt widzenia;
fakt,że może moija odpowiedz nie tyczyła samoświadomości,ale chciałam tylko przyrównać,że samoświadomy człowiek może zauważyć u zwierząt zachowania jemu niezwykle podobne,wiec idąc dalej można wysnuć wniosek,iż możliwe jest ,że nie doceniamy lub jeszcze nie zbadaliśmy formy samoświadomości u zwierzat.Inteligencja przeciez budzi samoświadomość.Oczywiście nie mówimy w wymiarze tej posiadanej przez człowieka,ale być może na swój sposób ja mają.
|
Wt gru 30, 2008 16:48 |
|
 |
świerlutmistrz
|
IPW:
a teraz powiedz mi tak ściśle i naukowo:
1) co to jest samoświadomość?
(to na rozgrzewkę)
i
2) jakie zachowania świadczą o samoświadomości?
(główne pytanie)
_________________ "W obliczu ogromu zła na świecie byłoby bluźnierstwem posądzać Boga o istnienie." Tadeusz Kotarbiński
|
Wt gru 30, 2008 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Samoświadomość to świadomość własnego istnienia. Sytuacja z kropką na czole o tym m. in. świadczy. Zwierze rozpoznaje w lustrze własne odbicie i obiera to jako siebie samego, a nie jako inne zwierze. Najinteligentniejsze zwierzęta takie jak słoń czy szympans mają świadomość własnego istnienia.
|
Wt gru 30, 2008 21:13 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
chyba się nam zrobił jakiś gigantyczny off top 
/Jacek Kaczmarski/
|
Wt gru 30, 2008 22:51 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
mariamne z magdali napisał(a): fakt,że może moija odpowiedz nie tyczyła samoświadomości,ale chciałam tylko przyrównać,że samoświadomy człowiek może zauważyć u zwierząt zachowania jemu niezwykle podobne Jeżeli człowiek zauważa u zwierząt zachowania jemu niezwykle podobne to znaczy , że bardzo mało wie ten człowiek o zwierzętach . świertlutmistrz napisał(a): jakie zachowania świadczą o samoświadomości? (główne pytanie) Takie same jak i u człowieka , dzieci do drugiego roku życia nie rozpoznawają jeszcze siebie w lustrze , wydaje im sie że widzą inne dziecko , zwierzę które nie posiada samoświadomości będzie biegać za lustro szukając drugiego zwierzęcia które widzi w lustrze.
|
Śr gru 31, 2008 15:50 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: dzieci do drugiego roku życia nie rozpoznawają jeszcze siebie w lustrze
stanowczo się nie zgadzam, z moich obserwacji wynika, ze dziecko juz po 1,5 roku wie dokładnie, ze osoba w lustrze to ono, tak samo rozpoznaje siebie i inne, znane mu osoby na zdjeciach.
/Jacek Kaczmarski/
|
Śr gru 31, 2008 18:07 |
|
|
|