Społeczne przyczyny ateizmu
Autor |
Wiadomość |
Klebestift
|
Seweryn napisał(a): No właśnie na jakiej podstawie ateista traktuje historię wybiórczo. Jedne wydarzenia uznaje a innych nie, choć jedne i drugie pochodzą z tego samego źródła.
Nie traktuje wybiórczo historii tylko różnicuje prawdopodobieństwo zajścia wydarzeń opisanych w źródle historycznym. Czy rozumiesz różnicę? To czy dane zdarzenie naprawdę zaszło czy nie dopiero należy ocenić i na tym polega badanie historyczne. Nie można założyć na wstępie że wszystko w danym zbiorze tekstów jest prawdą lub że wszystko jest nieprawdą. Źródła historyczne są często mieszaniną opisów wiarygodnych i niewiarygodnych. Obecność fałszywej informacji wśród prawdziwych nie dyskwalifikuje całego źródła, podobnie jak obecność prawdziwej informacji nie powoduje że możemy z góry zakładać że wszystkie inne informacje w tym tekście są prawdziwe. Zadaniem historyka jest ocenić które z opisów są bardziej a które mniej wiarygodne. Paradoksalnie co do tych zasad analizy historycznej zgadzają się nie tylko ateiści ale także teiści. Jedyny wyjątek stanowią święte teksty danej religii, w wypadku chrześcijaństwa chodzi o Biblię.
_________________ „Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky”
|
Pt sty 30, 2009 14:07 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Klebestift napisał(a): Zadaniem historyka jest ocenić które z opisów są bardziej a które mniej wiarygodne. Paradoksalnie co do tych zasad analizy historycznej zgadzają się nie tylko ateiści ale także teiści. Jedyny wyjątek stanowią święte teksty danej religii, w wypadku chrześcijaństwa chodzi o Biblię.
Każdy historyk Ci powie że np. zmartwychwstanie jest bardzo wiarygodne bo gdyby nie było nie wierzyłoby w nie kilka miliadrdów ludzi . Wierzą z jednej przyczyny bo jest wiarygodne. Tyle odnośnie wiarygodności.
Odnośnie badań, historycy nie określili jakoby w Biblii występowały fałszywe informacje.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sty 30, 2009 14:27 |
|
 |
Klebestift
|
Seweryn napisał(a): Każdy historyk Ci powie że np. zmartwychwstanie jest bardzo wiarygodne Zapewniam Cię że nie każdy. Tylko ten który wierzy w realność zmartwychwstania. Seweryn napisał(a): bo gdyby nie było nie wierzyłoby w nie kilka miliadrdów ludzi. Powszechność wiary w coś nie jest żadnym argumentem z punktu widzenia badania prawdopodobieństwa zajścia wydarzenia opisanego w źródle historycznym. Seweryn napisał(a): Odnośnie badań, historycy nie określili jakoby w Biblii występowały fałszywe informacje.
Wielu historyków określa niektóre zdarzenia opisane w Biblii jako niewiarygodne. Tak jak pisałem wcześniej nie oznacza to że cała Biblia jest niewiarygodna dla historyka.
Czy naprawdę sprawia Ci taką trudność wyobrażenie sobie tekstu zawierającego zarówno prawdziwe jak i fałszywe informacje? Historycy ciągle analizuję właśnie takie teksty. Właśnie na tym polega ich praca - na ocenianiu na ile prawdopodobne jest że dane wydarzenie jest faktem historycznym. Temu służy ich cały aparat badawczy.
_________________ „Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky”
|
Pt sty 30, 2009 14:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dlaczego tutejsi niekatolicy jeszcze dyskutują z Sewerynem? Jeżeli ktoś pisze tak idiotyczne rzeczy jak:
Cytuj: Każdy historyk Ci powie że np. zmartwychwstanie jest bardzo wiarygodne bo gdyby nie było nie wierzyłoby w nie kilka miliadrdów ludzi
to dla mnie wygląda na prowokatora.
W tym zdaniu mieszczą się trzy fałszywe i absurdalne a zapewne celowo wstawione stwierdzenia.
1. Osąd, że "każdy historyk" myśli w jakiejś kwestii tak samo czy też, że jest chrześcijaninem - stąd wiara w zmartwychwstanie.
2. Stwierdzenie, że dla badań historycznych wiara w jakiś fakt jest równorzędna z zaistnieniem tego faktu.
3. Sugestia, że ilość jest wyznacznikiem prawdy. Przypominam, że większość ludzi kiedyś wierzyła, że Ziemia jest płaska lub miała inną formę niekulistą a Słońce krąży wokół jej masy.
|
Pt sty 30, 2009 17:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeszcze kwestia Biblii - jak napisano wyżej - czy tekst musi być całkowicie prawdziwy lub całkowicie nieprawdziwy? Historyk zapewne może badać Biblię szukając tam informacji o zwyczajach i życiu ówczesnych ludzi. Może wreszcie badać pewne związki - ewolucję wierzeń, prawa itp. nie uznając jednocześnie za prawdę tego co tam napisano.
Równie dobrze film o amerykańskim superbohaterze może być źródłem informacji historycznych - o codziennym życiu ludzim o rozwoju kultury w odniesieniu do komiksowych superbohaterów. Nie znaczy to jednak, że sam superbohater musi być uznany za postać historyczną.
|
Pt sty 30, 2009 17:45 |
|
|
|
 |
No
|
już od dawna powtarzam, że Seweryn to prowokator ale trzeba przyznać, że skuteczny
|
Pt sty 30, 2009 18:35 |
|
 |
deepongi
|
Seweryn napisał(a): Każdy historyk Ci powie że np. zmartwychwstanie jest bardzo wiarygodne bo gdyby nie było nie wierzyłoby w nie kilka miliadrdów ludzi . Wierzą z jednej przyczyny bo jest wiarygodne. Tyle odnośnie wiarygodności.
Odnośnie badań, historycy nie określili jakoby w Biblii występowały fałszywe informacje.
miliony much nie mogą się mylić...
_________________ Nie ma darmowych obiadów.
|
So sty 31, 2009 0:48 |
|
 |
Seweryn
|
deepongi napisał(a): miliony much nie mogą się mylić...
Miliony ludzi wierzą, że dożyją do rana i rzeczywiście większość ma rację.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sty 31, 2009 23:24 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Miliony ludzi wierzą, że dożyją do rana i rzeczywiście większość ma rację.
Każdego dnia jednak także wielu się myli w tej kwestii.
|
So sty 31, 2009 23:32 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Seweryn napisał(a): Miliony ludzi wierzą, że dożyją do rana i rzeczywiście większość ma rację. Każdego dnia jednak także wielu się myli w tej kwestii.
Tak, zdecydowana mniejszość.
|
So sty 31, 2009 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No nie wierzę Sew,że ty dalej to samo.I wszystko od początku 
|
So sty 31, 2009 23:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Za chwile drugi temat zostanie zamkniety.
Sew,twoim tokiem myslenia-jeżeli wszyscy ci mówimy,ze nie masz racji to...?!
|
So sty 31, 2009 23:45 |
|
 |
Seweryn
|
mariamne z magdali napisał(a): Za chwile drugi temat zostanie zamkniety. Sew,twoim tokiem myslenia-jeżeli wszyscy ci mówimy,ze nie masz racji to...?!
Wy troje to nie wszyscy to zdecydowana mniejszość 
|
So sty 31, 2009 23:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A kto to jest "was troje"?
Zresztą nieistotne,bo w porównaniu z toba jednym,to większość.
Chyba,że masz juz religijne schizmy i poczuwasz sie do bycia w przynajmniej 3 osobach 
|
So sty 31, 2009 23:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
sorki,"wy troje"
|
So sty 31, 2009 23:54 |
|
|
|