Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 2:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona
 Stworzenie. 
Autor Wiadomość

Joannag napisał(a):
Cytuj:
A w Biblii napisano, z czego Bóg stworzył niebo i ziemię?
Może byli świadkowie tego stworzenia?
Czy też może Bóg pochwalił się ludziom jakiegoż to cudu dokonał?

Pytasz szczerze,czy podważasz fakt ,że Bóg jest Stwórcą>

Nie mogę podważać czegoś do czego nie mam przekonania.
Dlatego pytam, bo może dzięki np. tobie takiego przekonania nabiorę.
Tylko proszę, nie miej nadziei, że się nabiorę na dogmaty w stylu Bóg facet powiedział więc to jest prawda.
Znam wielu facetów i mam świadomość jak faceci lubią koloryzować by się przypodobać ;)

Przede wszystkim Bóg nie jest człowiekiem i nikomu nie chce się przypodobac.
Z czego Bóg stworzył świat?

Z ogromnej energii.

On jest żródłem tej energii.

Iz 40:26 „"Podnieście oczy ku górze i popatrzcie. Kto stworzył te rzeczy? Ten, który ich zastęp wyprowadza według liczby, wszystkie je woła po imieniu. Dzięki obfitości dynamicznej energii jako że jest również pełen werwy w swej mocy ani jednej z nich nie brak.”

Bóg objawia to w Biblii.

Wt maja 26, 2009 13:37

Ten dowód istnieje wokół was.
Rz 1:19-20 Bw „Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił.(20)

Ale miałem pecha, widać innym to objawił. A o mnie zapomniał :(.
Czy tobie się objawił?

Joannag napisał(a):
Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę,”

A w jaki sposób mógłbym poznać jego moc umysłem?
Bo jak jest niewidzialną istotą to chyba mój umysł tego wymiaru nie obejmuje.
Chyba, że ty dysponujesz innym umysłem?

Wt maja 26, 2009 13:47

Bóg objawia to w Biblii.

To w końcu Bóg to objawił w Biblii czy człowiekowi objawiono, który zapisał to w Biblii?

Wt maja 26, 2009 13:51

Z czego Bóg stworzył świat?
Z ogromnej energii.
On jest żródłem tej energii.

Czy nie jest tak, że każdy facet mam moc tworzenia z ogromnej energii, której jest źródłem?

Wt maja 26, 2009 13:57

Joannag napisał(a):
Cytuj:
kuba93 napisał:
Mam do wszystkich ateistów-ewolucjonistów pytanie:Czy wy szukacie Boga czy probujecie innych od Niego odciągnąć.Jak jesteście ludżmi ktroym na wszystko potrzebny byl dowod a nawet jakby byl to i tak nie uweirzycie to przynajmniej nie wciagajcie w to bagno innych.
........................................
jakby byl dowod to bysmy uwierzyli. Ale, ze zadnego jeszcze nie ma...

Ten dowód istnieje wokół was.

Rz 1:19-20 Bw „Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił.(20) Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę,”

Dowód ma to do siebie, że jest intersubiektywny.

Rzeczywistośc jest subiektywna?A cały Wszechświat skąd się wziął?

Jak myślisz?
Czy kosmolodzy potrafią wyjaśnić pochodzenie wszechświata?

Wielu naukowców z niechęcią odnosi się do koncepcji stworzenia go przez jakąś wyższą inteligencję i snuje różne teorie co do tego, jakie mechanizmy mogłyby doprowadzić do samoistnego powstania wszechświata z niczego.
Czy to brzmi rozsądnie?
W takich rozważaniach zazwyczaj wykorzystuje się jakąś wersję teorii opracowanej w roku 1979 przez fizyka Alana Gutha (modelu inflacyjnego). Niemniej sam dr Guth przyznał później, że jego teoria „nie tłumaczy, jak wszechświat powstał z niczego”.
Jeszcze dobitniej wyraził się dr Andriej Linde w swym artykule zamieszczonym w Świecie Nauki: „Wyjaśnienie tej początkowej osobliwości — gdzie i kiedy to wszystko się zaczęło — nadal pozostaje najtrudniejszym do ugryzienia problemem współczesnej kosmologii”.

Wt maja 26, 2009 14:44

Post Re: Stworzenie.
Joannag napisał(a):
Jak zatem powstały te "rzeczy bez ingerencji człowieka"?Same z siebie,chociaż są dużo bardziej złożone niż chocby komputer?

Rozumowanie, że jeśli coś jest skomplikowane, musi miec projektanta, jest nie tylko błędne, jest też potwornie ograniczone i dziecinne.

Komputer został zaprojektowany i stworzony przez człowieka. Najpierw był projekt, potem złożono sprzęt do kupy.

Rzeczy powstałe naturalnie, takie jak np. części ciała (weźmy np. ulubione przez kreacjonistów oko), nie powstały od razu. Powstawały przez tysiące lat na drodze drobnych zmian. Jeśli zmiany były negatywne w skutkach, były usuwane dzięki działaniu doboru naturalnego, jeśli pozytywne - były przekazywane dalej w genach, i tak dalej.

Przypuśćmy że masz maszynę do losowania lotto i chcesz wylosować sześć liczb w określonej kolejności: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Szansa na to, że w wyniku przypadkowego losowania otrzymasz włąśnie taki ciąg, wynosi 1:14 milionów (w przypadku kiedy losujemy 6 spośród 49 liczb, jak w totku), czyli jest bardzo nikła. Załóżmy jednak że przeprowadzisz jedno losowanie, w którym jedna z liczb których szukasz, wypadnie we właściwym miejscu (szansa na to jest już znacznie większa). Więc pozostałe wyrzucasz, a tą jedną zostawiasz. I przeprowadzasz następne losowanie. W raz z kolejnymi losowaniami, zatrzymasz właściwe liczby, które przypadkowo wypadły tam gdzie powinny, a odrzucisz wszystkie błędne. Prędzej czy później otrzymasz prawidłową kombinację. Nie dzięki inteligentnemu projektowaniu, tylko dzięki odrzucaniu tego, co nie pasuje, a zatrzymywaniu tego co właściwe, mimo że znalazało się tu przez przypadek.

Rozumiesz o co chodzi? W naturze jest mniej więcej podobnie. Dobór naturalny usuwa negatywne zmiany, a pozytywne zatrzymuje. Nie ma w tym żadnej świadomej inteligencji, a jednak działa.

Wt maja 26, 2009 15:06

Rzeczy powstałe naturalnie, takie jak np. części ciała (weźmy np. ulubione przez kreacjonistów oko), nie powstały od razu.

Znasz budowę oka?

Czy jest okiem oko bez każdej z tych części?

Darwin uznawany za twórcę teorii ewolucji oświadczył:

„Przypuszczenie, że oko (...) mogło zostać utworzone drogą (...) [ewolucji], wydaje się — zgadzam się na to otwarcie — w najwyższym stopniu niedorzeczne”.

Wt maja 26, 2009 20:21

Cytuj:
Rzeczy powstałe naturalnie, takie jak np. części ciała (weźmy np. ulubione przez kreacjonistów oko), nie powstały od razu.

Znasz budowę oka?

I owszem. Kształcę się właśnie w zakresie nauk przyrodniczych, więc, że tak powiem, to moje klimaty.

Cytuj:

Nie jest okiem ludzkim. Natomiast może być okiem prymitywnym lub czymkolwiek, co zwiększałoby szansę dostrzeżenia drapieżnika (choćby poprzez samo zobaczenie go jako plamy).
Poza tym, budowa oka wiele mówi o jego ewolucji. Wiesz może czym jest plamka ślepa, jak rozmieszczone są nerwy przekazujące sygnał z oka do mózgu? Po takiej wypowiedzi- wątpię...
Może warto poznać choćby podstawy czegoś, co zamierzamy krytykować? Bo inaczej wychodzi się przeważnie na błazna.

Cytuj:

„Przypuszczenie, że oko (...) mogło zostać utworzone drogą (...) [ewolucji], wydaje się — zgadzam się na to otwarcie — w najwyższym stopniu niedorzeczne”.

Einstein, uważany za twórcę ogólnej teorii względności oświadczył (podobno): "każdy p****** idiota powinien to rozumieć!". Czy miał rację? Nie. Czy zatem jego teoria jest błędna? Póki co, nic na to nie wskazuje.
Ach, jak ja kocham gdy ktoś podpiera się opiniami samego Darwina, wiktoriańskiego przyrodnika, który nie miał zbyt wiele pojęcia o genetyce i wszystkich naukach biologicznych, jakie powstały niedawno...

Wt maja 26, 2009 21:08

Cytat:

Nie jest okiem ludzkim

W jaki więc sposób powstało oko ludzkie i np oko jastrzębia?

Śr maja 27, 2009 7:11

Proponuje zajrzeć tu: http://www.youtube.com/watch?v=Yj_lNQerUJ4
i tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oko
wydaje mi się że w miarę przystępnie i prosto jest tam pokazana ewolucja oka.

Śr maja 27, 2009 7:59
Znasz budowę oka?

Bajka powtarzana przez kompletnych ignorantów. Tak, oko będzie działać jako tako bez mnóstwa części. Tęczówka, źrenica - to tylko usprawnienia. Do zbliżonego działania wystarczy siatkówka złożona z samych pręcików i dziurka o stałej średnicy w gałce ocznej - będzie widać mniej wyraźnie, różnice jasności będą kłopotliwe, ale działać będzie. To klasyczna camera obscura.

Śr maja 27, 2009 8:05

Joannag napisał(a):
Znasz budowę oka?

Bajka powtarzana przez kompletnych ignorantów. Tak, oko będzie działać jako tako bez mnóstwa części. Tęczówka, źrenica - to tylko usprawnienia. Do zbliżonego działania wystarczy siatkówka złożona z samych pręcików i dziurka o stałej średnicy w gałce ocznej - będzie widać mniej wyraźnie, różnice jasności będą kłopotliwe, ale działać będzie. To klasyczna camera obscura.

Nie wiesz co mówisz.Już na poziomie komórki istnieje niezwykłe skomplikowanie budowy.Nie mówiąc już o organach.Uczeni nie potrafią wyjaśnic w jaki sposób w komórce znalazły się jednocześnie DNA i RNA i co spowodowało ,że materia nieożywiona nagle "stała się " ożywiona.

Hokus -pokus.

Ty wierzysz w bajki

Śr maja 27, 2009 10:56

Rzeczywistośc jest subiektywna?A cały Wszechświat skąd się wziął?

"(censored) prawda" - jak niektórzy mawiają. Nie bawmy się w solipcyzm, ani w kantyzm. REALIZM. Rzeczywistoś jest intersubiektywna, czyli tyle co obiektywna.

Cytuj:
Jak myślisz?

Oczywiście, przynajmniej w takiej formie w jakiej teraz istnieje. jak inaczej wyjaśnisz promieniowanie tła? (które hipotetycznie zostało założone i potwierdzone).

Cytuj:
Wielu naukowców z niechęcią odnosi się do koncepcji stworzenia go przez jakąś wyższą inteligencję i snuje różne teorie co do tego, jakie mechanizmy mogłyby doprowadzić do samoistnego powstania wszechświata z niczego.

"Z NICZEGO" - kolejny mit. Moje stanowisko jest takie, że nic nie jest logicznie możliwe.

Cytuj:
Czy to brzmi rozsądnie?

Opierając się na mitologii Joanny, nie.

Cytuj:
W takich rozważaniach zazwyczaj wykorzystuje się jakąś wersję teorii opracowanej w roku 1979 przez fizyka Alana Gutha (modelu inflacyjnego). Niemniej sam dr Guth przyznał później, że jego teoria „nie tłumaczy, jak wszechświat powstał z niczego”.

Masz jakiegoś naukowca, który postuluje powstanie świata z niczego?

Mi najbardziej podoba się teoria, że suma energii wszechświat = 0. Tak jakbyś miała 200 złotych długu i 200 zł w portfelu. W sumie nie masz nic, ale jednak coś ;)

Cytuj:
Jeszcze dobitniej wyraził się dr Andriej Linde w swym artykule zamieszczonym w Świecie Nauki: „Wyjaśnienie tej początkowej osobliwości — gdzie i kiedy to wszystko się zaczęło — nadal pozostaje najtrudniejszym do ugryzienia problemem współczesnej kosmologii”.

Dokładnie. Jednak osobliwość nie równa się nic.

Cytuj:
Znasz budowę oka?

„Przypuszczenie, że oko (...) mogło zostać utworzone drogą (...) [ewolucji], wydaje się — zgadzam się na to otwarcie — w najwyższym stopniu niedorzeczne”

A wiesz, że od czasu śmierci Darwina minęło dokłądnie 150 lat? I wyobraź sobie, że jakiś postęp został uczyniony. Dzisiaj badacze ewolucji wiedzą, że najprawdopodobniej oko wyewoluowało około 40 razy niezależnie. Odsyłam do poważnej literatury. Mogę udostępnić również filmy popularnonaukowe Dawkinsa o ewolucji.

Cytuj:

W drodze ewolucji. Można nawet dziś zaobserwować u niektórych gatunków ewolucję oka. Istnieją takie, które mają już coś na kształt oka, a nie widzą obrazu. Jeśli mutacja (przypadkowa) sprawi, że zaczną go dostrzegać to najpewniej naturalna selekcja wypromuje tę mutacje doprowadzając do kolejnego powstania oka.

Cytuj:
Nie wiesz co mówisz.Już na poziomie komórki istnieje niezwykłe skomplikowanie budowy.Nie mówiąc już o organach.Uczeni nie potrafią wyjaśnic w jaki sposób w komórce znalazły się jednocześnie DNA i RNA i co spowodowało ,że materia nieożywiona nagle "stała się " ożywiona.

Hokus -pokus.

Ty wierzysz w bajki

Bardzo chciałabyś, żeby tak było. Właściwie nieożywiona materia od ożywionej różni sie tylko nazwą. Myślisz, że ameba ma wolną wolę? Egzystuje mechanicznie. To co nazywasz "materią ożywioną" jest tak naprawdę tylko możliwością replikacji łańcucha chemicznego.

Śr maja 27, 2009 12:25

Cytuj:
Jak myślisz?

Oczywiście, przynajmniej w takiej formie w jakiej teraz istnieje. jak inaczej wyjaśnisz promieniowanie tła? (które hipotetycznie zostało założone i potwierdzone).

Od siebie dodam tylko, że to, co dziś stanowi mikrofalowe promieniowanie tła, powstało ok. 300 000 lat po WW. O tym, co działo się wcześniej wnioskujemy pośrednio na podstawie modeli, dopasowując je do tego, co przetrwało do naszych czasów.

Gdzieś widziałem stwierdzenie, że badanie początków wszechświata podobne jest do prób ustalenia budowy bomby na podstawie efektów jej wybuchu.

Śr maja 27, 2009 14:37
Bóg nie stworzył świata z energi i dzięki swojej energi tylko wypowiedział Słowo i kosmos zaistniał.
Do zaistnienia bytów żywych był koniczny Bóg, ponieważ energia jaką jest życie nie bierze się z nikąd.
Gdyby słońce było 100 razy większe i spaliło cały układ słoneczny to życie już by samo nigdy nie zaistniało.
Kosmos jest zbyt uporządkowany i skomplikowany aby zjawisko ewolucji mogłobyć prawdziwe. Przecież ewolucja to nie byt rozumny.
Jak ewolucja sprwawiła że planety układu słonecznego podlegają regularnemu obrotowi wokół słońca i obrotowi wokół własnej osi w przypadku ziemii.
Jeżeli chaosem nikt nie kieruje lub gdy chaos nie ma punktu wyjścia który determinuje zachowanie się chaosu, to chaos pozostanie chaosem na wieki.

Śr maja 27, 2009 15:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna strona