Autor |
Wiadomość |
pilaster
|
wieczny_student napisał(a): Seweryn napisał(a): (...)fotony posiadają masę Co to za rewelacja? Wszystkie dane obserwacyjne wskazują na to, że żadnej masy nie mają Nie mają masy spoczynkowej. Samą masę jak najbardziej mają Cytuj: Grawitacja działa nie tylko na masę. Tak było w teorii Newtona, która jednak została zastąpiona Ogólną Teorią Względności, jezeli nie słyszałeś. I tak się składa, że w OTW grawitacja jest jedynie zakrzywieniem czasoprzestrzeni, i oddziałuje na wszystko, co w tej czasoprzestrzeni się znajduje, niezaleznie, czy posiada masę, czy nie.
Hmm. A jakbyś w takim razie zdefiniował "masę"?
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pt cze 19, 2009 15:32 |
|
|
|
 |
WIST
|
Temat jest o brakującym ogniwie, a nie o materii i masie...
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt cze 19, 2009 15:44 |
|
 |
wieczny_student
|
Zatem odpowiedź zamieszczam w
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=17676 ("Kłótnia o fizykę...")
którego to wątek stworzony został właśnie w tym celu
Sareneth napisał(a): Aby oddebilnić kolejny temat proponuję, aby wszystkie spory, wątpliwości i dyskusje na temat kwarków, światła i jego masy, czarnych dziur i teori względności były rozwiązywane tutaj. Bo to się robi śmieszne, jak w temacie o argumenty za nieistnieniem Boga, trwa dyskusja o świetle...
Odsyłam też do ostatnich postów wątku ("Przyczynowość i czas")
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=12648
w których to omawiałem to zagadnienie, nieskrępowany tematem wątku.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pt cze 19, 2009 16:27 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
I przepraszam moderatorów za offtop - czuły jestem na punkcie bzdur odnośnie fizyki... 
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pt cze 19, 2009 16:44 |
|
 |
WIST
|
Moderator wyraża wdzięczność  i dziękuje.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt cze 19, 2009 17:04 |
|
|
|
 |
No hay banda.
|
Sebastian88 napisał(a): No hej banda czy ja źle zrozumiałem czy teraz ty napisałeś że nauka nie zajmuje się duszą, a filozofia to nie nauka, myślałem że dla ciebie to aż nadto oczywiste.
Napisałem to, żeby wykazać, że jesteś zwyczajnie głupi i okazało się to prawdą.
Skoro Twojej koncepcji duszy nie może negować nauka, która się tym "nie zajmuje" to niby z jakiego powodu zanegowałeś moją koncepcje przykładami z nauki (wiedzy o człowieku).
_________________ Jesus Christ, why don't you come save my life now?
Open my eyes and blind me with your light now!
|
So cze 20, 2009 0:10 |
|
 |
Seweryn
|
No hay banda. napisał(a): Sebastian88 napisał(a): No hej banda czy ja źle zrozumiałem czy teraz ty napisałeś że nauka nie zajmuje się duszą, a filozofia to nie nauka, myślałem że dla ciebie to aż nadto oczywiste. Napisałem to, żeby wykazać, że jesteś zwyczajnie głupi i okazało się to prawdą. Skoro Twojej koncepcji duszy nie może negować nauka, która się tym "nie zajmuje" to niby z jakiego powodu zanegowałeś moją koncepcje przykładami z nauki (wiedzy o człowieku). Jeśli koncepcji duszy nie może negować nauka to dlaczego piszesz że: No hay banda. napisał(a): Nauka nie zajmuje się duszą, bo już dawno udowodniono , że umysł jest funkcją mózgu.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N cze 21, 2009 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O to chodzi, gdy ja stwierdziłem że nauka się nie zajmuje duszą to zaczął mnie wyzywać, że "filozofia przecież tym się zajmuje". Gdy ja uściśliłem wypowiedź że chodiło mi o nauki przyrodnicze to dalej się nabijał, że "dla mnie nie jest to oczywiste".
OK. Ale teraz sam wypisuje, że nauka się tym nie zajmuje!
Więc zwróciłem mu ja uwagę, że zaprzecza sam sobie bo przed chwilą mnie o to upominał.
Więc się zdenerwował i po prostu na pisał że jestem: głupi!
Co za człowiek.
|
N cze 21, 2009 21:38 |
|
 |
Seweryn
|
Kiedy ktoś zaczyna obrażać czy wyzywać jest to najczęściej przejawem jego frustracji , najpewniej spowodowanej brakiem argumentów merytorycznych, lub tym, że wie iż nie ma racji.
Jeśli delikwent zaczyna Cię obrażać, znaczy to że pokonałeś go argumentami.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N cze 21, 2009 21:47 |
|
 |
danbog
|
Cytuj: Kiedy ktoś zaczyna obrażać czy wyzywać jest to najczęściej przejawem jego frustracji , najpewniej spowodowanej brakiem argumentów merytorycznych, lub tym, że wie iż nie ma racji.
Jeśli delikwent zaczyna Cię obrażać, znaczy to że pokonałeś go argumentami.
Niekiedy flustracja może wynikać z niemozności zrozumienia przez interlokutora jakiejś prostej zależności [ np , że 2+2=4 ] .
Pozdrawiam .
_________________ -p => [ p => q ]
|
N cze 21, 2009 22:19 |
|
 |
Seweryn
|
danbog napisał(a):
Niekiedy flustracja może wynikać z niemozności zrozumienia przez interlokutora jakiejś prostej zależności [ np , że 2+2=4 ] .
Pozdrawiam .
Również wtedy obrażanie jest nieuzasadnione. Tu potrzebne jest raczej współczucie niż wyzwiska.
Pozdrawiam
|
N cze 21, 2009 22:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To jednak nie jest ten przypadek, bo dyskusja o substancji duszy to nie
2 + 2 = 4 ale (2+2x):4x + 184737 - 69730 - y = 3587285
|
N cze 21, 2009 22:31 |
|
 |
danbog
|
A cóż to jest " Substancja duszy " ?
Albo sama dusza ?
_________________ -p => [ p => q ]
|
N cze 21, 2009 22:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pisaliśmy już o jej częściach!
Czytaj forum od początku.
|
N cze 21, 2009 22:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sebastian88 napisał(a): To jednak nie jest ten przypadek, bo dyskusja o substancji duszy to nie
2 + 2 = 4 ale (2+2x):4x + 184737 - 69730 - y = 3587285 Ja myślę, że dyskusja (na gruncie nauki) o substancji duszy to ani "2 + 2 = 4", ani "(2+2x):4x + 184737 - 69730 - y = 3587285", ale raczej "-p => [ p => q ]"
|
N cze 21, 2009 23:08 |
|
|
|