Autor |
Wiadomość |
ysuk-san
|
 Re: Upadek religii?
spieracie Jamsen Cytuj: Pewne wyobrażenie daje to, co się stało 27 października 1986 roku w Asyżu. (...) Ale do kogo się właściwie modlono? (...) A uważasz że ilu bogów istnieje? Co do samego Babilonu - miasto jak miasto. rzeczywiście bardzo różnorodne pod względem mitologicznym, ale w zasadzie lwie część ich religii pochodzą od Sumerów. Z tego co wiem akurat przenikanie religgi Egiptu i Mezopotamii jest niewielkie.Podobnie jak Mezopotamii i Indii.
|
Pt cze 18, 2010 11:57 |
|
|
|
 |
Jamsen.
|
ysuk-san napisał(a): A uważasz że ilu bogów istnieje? 1 Koryntian 8:5,6Cytuj: 5 Bo chociaż są tacy, których zwą „bogami”, czy to w niebie, czy na ziemi, jako że jest wielu „bogów” i wielu „panów”, 6 dla nas wszakże jest jeden Bóg, Ojciec, z którego jest wszystko, a my dla niego; i jeden jest Pan, Jezus Chrystus, przez którego jest wszystko i my przez niego.
|
Pt cze 18, 2010 13:15 |
|
 |
Cyryl
|
Pisalem wczesniej na temat istnienia w sensie rozumienia filozofii tomistycznej i poruszylem roznice pomiedzy mistykiem,a pustakiem.Istnienie rozumianie w sensie pana Dawkinsa ogranicza sie do oddychania,przyjmowania plynow i pokarmow,trawienia,wydalania ekskremetow i rozmnazania sie,wszelkie zas przejawy swiadomosci tlumaczone sa jako reakcje pomiedzy neuronami.W tak prymitywnym sensie pojmowaniaBog nie istejeMistyk jednak w przeciwienstwie do pustaka doswiadcza istnienia poza sfera materialna i pojeciowa,zbliza sie do swiata trancendentnego,gdzie kwestia istnienia rozumiana jest w sensie innym.Stary glupiec pisze o Bogu urojonym,a nigdy sie nie zastanowil,czy sam nie jest bytem urojonym.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
N cze 20, 2010 13:31 |
|
|
|
 |
ysuk-san
|
No właśnie Jamsen - jest jeden bóg, wiec dlaczego pytasz do kogo sie modlono. Zresztą, pozwolisz posłużę się przytoczonym przez ciebie cytatem:"Jeden jest tylko Pan, Jezus Chrystus, przez którego jest wszystko i my jesteśmy". czy więc, jeżeli jest jeden Bóg, można modlić się do wielu bogów?
Religie monoteistyczne - wszystkie wyznają jednego Boga Jahwe, choć muzułmanie wolą nazwę Allah. Religie/Filozofie politeistyczne - jeżeli przez nie czyni się dobro, dlaczego je od razu potępiać? Czy nie lepiej zbliżyć się, by poznali prawdę niż walczyć?
|
Pn cze 21, 2010 13:31 |
|
 |
Jamsen.
|
ysuk-san napisał(a): No właśnie Jamsen - jest jeden bóg, wiec dlaczego pytasz do kogo sie modlono. Bo może się okazać, że modlono się do bogów fałszywych, o których powyższy werset też mówi.
|
Pn cze 21, 2010 18:48 |
|
|
|
 |
Jamsen.
|
ysuk-san napisał(a): Czy nie lepiej zbliżyć się, by poznali prawdę niż walczyć? I to właśnie robią Świadkowie Jehowy. Głoszą prawdę, ale nie pozwalają, by wkradło sie do nich kłamstwo. Zawsze pamiętają o 2 Koryntian 6:14-18Cytuj: 14 Nie wprzęgajcie się nierówno w jarzmo z niewierzącymi. Bo cóż wspólnego ma prawość z bezprawiem? Albo jakaż jest wspólnota światła z ciemnością? 15 Ponadto jakaż jest zgoda między Chrystusem a Belialem? Albo jakiż dział ma wierny z niewierzącym? 16 I jakąż ugodę ma świątynia Boża z bożkami? My bowiem jesteśmy świątynią Boga żywego, jak to Bóg powiedział: „Będę wśród nich przebywał i się przechadzał, i ja będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem”. 17 „‚Dlatego wyjdźcie spośród nich i się oddzielcie — mówi Jehowa — i przestańcie dotykać tego, co nieczyste’”; „‚a ja was przyjmę’”. 18 „‚I ja będę dla was ojcem, a wy będziecie dla mnie synami i córkami’ — mówi Jehowa, Wszechmocny”.
|
Pn cze 21, 2010 18:52 |
|
 |
white
|
Jamsen. napisał(a): I to właśnie robią Świadkowie Jehowy. Głoszą prawdę, ale nie pozwalają, by wkradło sie do nich kłamstwo. Taką prawdę głoszą ŚJ: http://www.apologetyka.katolik.pl/dysku ... a-dowodowy
|
Wt cze 22, 2010 18:36 |
|
 |
ysuk-san
|
Jamsen, 2 Kor czytając toćka w toćkę mógłby miec sens o jakim mówisz. Tyle że należy zapytac się: 1. do kogo był pierwotnie zatytułowany (nie jednoznacznie z "pisany") -koryntian 2. gdzie leżął Korynt -w południowej Grecji 3.czym pod względem religijnym charakteryzował sie obszar tamtejszy? - rozszerzaniem panteonu, poprzez przyłączanie kolejnych bóstw do swojej mitologii lub nieutożsamianiem innych bóstw z własnymi. (podobnie jak działo się to w Rzymie) W ten sposób odczytując wersety listu, nie odnajduja one wprost racji w Asyrzu bo tu kontekst był zupełnie inny. Ale to można wiedzieć a] posiadając pewną wiedzę z historii b] rozumieć na czym polega ekumenizm lub spotkania typu Asyż Cytuj: SJ (...) nie pozwalają, by wkradło sie do nich kłamstwo. półprawda to również kłamstwo. No chyba że wynika z niewiedzy. Ale czy wolno wówczas tak szermować hasłami?
|
Śr cze 23, 2010 9:49 |
|
 |
Jamsen.
|
ysuk-san napisał(a): Jamsen, 2 Kor czytając toćka w toćkę mógłby miec sens o jakim mówisz. Tyle że należy zapytac się: 1. do kogo był pierwotnie zatytułowany (nie jednoznacznie z "pisany") -koryntian 2. gdzie leżął Korynt -w południowej Grecji 3.czym pod względem religijnym charakteryzował sie obszar tamtejszy? - rozszerzaniem panteonu, poprzez przyłączanie kolejnych bóstw do swojej mitologii lub nieutożsamianiem innych bóstw z własnymi. (podobnie jak działo się to w Rzymie)
W ten sposób odczytując wersety listu, nie odnajduja one wprost racji w Asyrzu bo tu kontekst był zupełnie inny. Ale to można wiedzieć a] posiadając pewną wiedzę z historii b] rozumieć na czym polega ekumenizm lub spotkania typu Asyż Paweł podał ogólną prawdę, która ma zastosowanie nie tylko w przypadku Koryntu, ale w każdym innym takim samym lub podobnym przypadku, z jakim się mieli spotkać prawdziwi chrześcijanie w czasach późniejszych. Świadczy o tym poniższy werset. Rzymian 15:4Cytuj: Albowiem wszystko, co niegdyś napisano, napisano dla naszego pouczenia, abyśmy przez naszą wytrwałość i przez pociechę z Pism mieli nadzieję W związku z powyższym spróbuj znaleźć związek poniższych dwóch wersetów. 2 Koryntian 6:17Cytuj: „‚Dlatego wyjdźcie spośród nich i się oddzielcie — mówi Jehowa — i przestańcie dotykać tego, co nieczyste’”; „‚a ja was przyjmę’” Objawienie 18:4Cytuj: I usłyszałem inny głos z nieba, mówiący: „Wyjdźcie z niej, mój ludu, jeżeli nie chcecie mieć z nią udziału w jej grzechach i jeżeli nie chcecie otrzymać części jej plag.
|
Śr cze 23, 2010 20:51 |
|
 |
ysuk-san
|
Oczywiście 2 kor zatytułowany jest do KORYNTIAN aby ludzie rozumieli jego kontekst. Rzymian może to potwierdzać i utwierdzać, że dotyczy to wszystkich ludzi. (pamiętamy jednak o kontekście, ze zatytułowany był do Koryntian i w ten sposób wszyscy powinni go interpretować.) Apokalipsa - Cytuj: Potem ujrzałem innego anioła, zstępującego z nieba, mającego wielką władzę; i ziemia rozświetliła się od jego chwały. (2) I zawołał silnym głosem, mówiąc: "Upadła! Upadła metropolia Babilon Wielki i stała się miejscem mieszkania demonów i kryjówką wszelkiego nieczystego wyziewu, i kryjówką wszelkiego ptaka nieczystego i znienawidzonego! (3) Bo z powodu wina gniewu jej rozpusty wszystkie narody padły ofiarą i królowie ziemi dopuszczali się z nią rozpusty, a wędrowni kupcy ziemscy wzbogacili się przez moc jej bezwstydnego zbytku. (4) I usłyszałem inny głos z nieba, mówiący: "Wyjdźcie z niej, mój ludu, jeżeli nie chcecie mieć z nią udziału w jej grzechach i jeżeli nie chcecie otrzymać Części jej plag Tak więc jasno można twierdzić, że chodzi o wyzwolenie się z grzechów tego świata. Czy jeżeliby brac dosłownie te wersety, jak tego chcesz mozna by ewengelizować? Zwłaszcza po hasłach: Cytuj: Dlatego wyjdźcie spośród nich i się oddzielcie Cytuj: przestańcie dotykać tego, co nieczyste Cytuj: Wyjdźcie z niej, mój ludu, jeżeli nie chcecie mieć z nią udziału w jej grzechach Jamsen, ja nie twierdzę że list pisany był wyłącznie do Koryntian. Wiem i rozumiem jego powszechne znaczenie. Ale zatytułowany był do Koryntian i pod tym względem należny czytać jego kontekst. Jezus urodził sie w przestrzeni czasoprzestrzennej, apostołowie również w niej żyli. I chyba nie twierdzisz, ze był to przypadek, ze działo sie to właśnie wtedy i właśnie tam.
|
Cz cze 24, 2010 9:27 |
|
 |
Jamsen.
|
ysuk-san napisał(a): Tak więc jasno można twierdzić, że chodzi o wyzwolenie się z grzechów tego świata. Jan pisze tu o czymś takim, jak Babilon Wielki.
|
Cz cze 24, 2010 17:38 |
|
 |
ysuk-san
|
No to sory, ale przeskoczyłeś. List do Koryntian miał swoje cechy a apokalipsa swoje. Babilon był częsta przenośnią utożsamianą ze złem (podobnie jak Sodoma i Gomora).
Ale zamieszałeś Jamsen, więc napisz o co ci teraz chodzi.
|
Pt cze 25, 2010 6:48 |
|
 |
Jamsen.
|
ysuk-san napisał(a): Babilon był częsta przenośnią utożsamianą ze złem Jakieś poparcie biblijne tego, czym był Babilon Wielki?
|
Pt cze 25, 2010 9:22 |
|
 |
ysuk-san
|
A czym mógł Być - Najpotężniejszym jak myślano miastem. Cytuj: W starożytności nie było tak sławnego miasta jak Babilon. Izajasz nazwał go „perłą królestw” IZAJ. 13,19, a Jeremiasz „złotym kielichem upijającym ziemię” JER. 51,7. Jednocześnie czy to przez strach przed nim i narzucaniem przez niego kultury (i religii) albo wieloma rzeczami z historii, które nie muszą byc zawarte w Biblii Izraelici darzyli go obawą, utozsamiając z nim wszelkie grzechy.
|
So cze 26, 2010 20:59 |
|
 |
Jamsen.
|
ysuk-san napisał(a): A czym mógł Być - Najpotężniejszym jak myślano miastem. Tam był Babilon, tu mamy Babilon Wielki. Babilon był potężnym miastem - to prawda. Jednak o Babilonie Wielkim napisano: Objawienie 17:18Cytuj: A niewiasta, którą ujrzałeś, oznacza wielką metropolię mającą królestwo nad królami ziemi W dziele The Interpreter’s Dictionary of the Bible (red. G. A. Buttrick, 1962, t. 1, s. 338) napisano: Cytuj: „Nie ma wystarczająco mocnych podstaw, by utożsamiać Babilon z Rzymem. Babilon to coś więcej niż jedno imperium czy jedna kultura. Określają go nie granice geograficzne czy czasowe, ale raczej dominujące w nim bałwochwalstwo. Babilon współistnieje z królestwem bestii, która zdeprawowała i zniewoliła ludzkość i którą Baranek musi pokonać (Obj. 17:14), żeby ludzkość uwolnić” Dlatego w Objawieniu 17:1,15 napisano: Cytuj: 1 I przyszedł jeden z siedmiu aniołów, którzy mieli siedem czasz, i odezwał się do mnie, mówiąc: „Chodź, pokażę ci sąd nad wielką nierządnicą, która siedzi nad wieloma wodami 15 I mówi do mnie: „Wody, które ujrzałeś, gdzie siedzi nierządnica, oznaczają ludy i rzesze, i narody, i języki. Babilon Wielki jest więc formacją ogólnoświatową.
|
N cze 27, 2010 12:25 |
|
|
|