Regres racjonalizmu w renesansie
Autor |
Wiadomość |
Lurker
|
 Re: Regres racjonalizmu w renesansie
Tya... a in vitro to nie jest nauka? To jest nauka.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So lis 23, 2013 18:15 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Lurker napisał(a): Cholera, źle to ująłem z tą władzą. Bo stosunek służbowy to nie jest stosunek poddańczy. Stosunek służbowy rodzi się na podstawie umowy cywilnoprawnej Nie-e(koniecznie). Cytuj: stosunek poddańczy - na podstawie mniej lub bardziej zawoalowanej przysięgi wierności. Słyszałeś może o klauzulach zakazu konkurencji? Cytuj: Umowę służbową może rozwiązać każda ze stron i stąd bierze się ich równość wobec siebie. No więc właśnie nie. Np. umowę o pracę też może wypowiedzieć (bo rozwiązanie jest obustronne) każda ze stron, a mimo to strony nie są sobie "równe" (jeszcze zależy, co się rozumie przez "równość"..). Z kolei stosunek służbowy to jeszcze coś innego - nie ma mowy np. o równości między szeregowym policjantem a komendantem. Ten pierwszy drugiemu w ścisłym sensie podlega. Cytuj: Z przysięgi musi zwolnić pan, inaczej mamy do czynienia ze zdradą. "Zdrada" to tylko słowo. Możemy go użyć w przypadku każdej umowy.. i często się go w tym sensie używa. Cytuj: Tya... a in vitro to nie jest nauka? To jest nauka. I co z tego? Naukowiec może stwierdzić, że in vitro jest możliwe w taki to a taki sposób. Nie może natomiast powiedzieć, czy należy stosować in vitro czy nie - w każdym razie nie będzie to już wypowiedź "naukowa". To się właśnie często ludziom miesza, nie wyłączając naukowców. Czy nauka ponosi winę za to, że zbudowano bomby atomowe? Jasne, że nie. Nauka jedynie umożliwiła ich zbudowanie, ale to nie nauka podejmuje decyzje lub wartościuje moralnie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So lis 23, 2013 18:28 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
lurker - in vitro to technologia wynikająca z nauki. Kościół sprzeciwia się technologii, w której niszczone są nadmiarowe zarodki - wg nauki Kościoła są to pełnoprawni ludzie. Tak kręcąc i naciągając swoje tezy stajesz się jak np. equuleuss i inni kreacjoniści. Chcesz być taki? Zaś co do tematu to polecam grubaśne dwutomowe tomiszcze "Kościół i nauka. Dzieje pewnego niezrozumienia". Lata temu intensywnie zgłębiałem  Mam u siebie w domu ale dawno nie otwierałem. Może się skuszę i co nieco dorzucę do ciekawej dyskusji.
_________________ Sapere aude!
|
So lis 23, 2013 19:17 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Tya... a in vitro to nie jest nauka? To jest nauka. I co z tego? Naukowiec może stwierdzić, że in vitro jest możliwe w taki to a taki sposób. Nie może natomiast powiedzieć, czy należy stosować in vitro czy nie - w każdym razie nie będzie to już wypowiedź "naukowa". To się właśnie często ludziom miesza, nie wyłączając naukowców. Czy nauka ponosi winę za to, że zbudowano bomby atomowe? Jasne, że nie. Nauka jedynie umożliwiła ich zbudowanie, ale to nie nauka podejmuje decyzje lub wartościuje moralnie. Moze dodam od siebie aby naszemu przyjacielowi rozszerzyc horyzonty myslowe hipotetyczny przyklad wynalazku elektronicznego systemu kierowania ogniem ktory zapewnia prawie 100% skutecznosci. Dla sprawdzenia systemu porozstawino 100 osob w roznych odleglosciach od karabinu i zaczeto strzelac. Po kilku dniach doswiadczen ktos sobie przypomnial, ze przeciez mozna uzyc tarcz. Niezaleznie od nie majacej nic wspolnego z nauka silnej wiary Lurkera w zagadnienie "od kiedy czlowiek"
|
So lis 23, 2013 19:18 |
|
 |
robaczek2
|
Tomcio Paluszek napisał(a): wg nauki Kościoła są to pełnoprawni ludzieZaś co do tematu to polecam grubaśne dwutomowe tomiszcze "Kościół i nauka. Dzieje pewnego niezrozumienia". Lata temu intensywnie zgłębiałem  Mam u siebie w domu ale dawno nie otwierałem. Może się skuszę i co nieco dorzucę do ciekawej dyskusji. Moze bym dodal, ze tysiace lat przed wprowadzeniem liczb ujemnych autor ksiegi Micheasza mial intuicje koncepcji czlowieka istniejacego w przyszlosci. W ten sposob mozna spojrzec ma majacego sie urodzic w okreslonym miejscu i czasie Jana Kowalskiego, ktorego zycie przebiegnie dokladnie wedlug scenariusza znanego prorokowi .... .
|
So lis 23, 2013 19:29 |
|
|
|
 |
Lurker
|
Tomcio Paluszek napisał(a): Lurker - in vitro to technologia wynikająca z nauki. Kościół sprzeciwia się technologii, w której niszczone są nadmiarowe zarodki - wg nauki Kościoła są to pełnoprawni ludzie. Tak kręcąc i naciągając swoje tezy stajesz się jak np. equuleuss i inni kreacjoniści. Chcesz być taki? Nie, oczywiście że nie. Po prostu nigdy dotąd nie myślałem jak kinderateista. Sprawdzam więc, co da się z tej siatki pojęciowej wycisnąć sensownego. Już widzę, że niewiele, ale jeszcze jakiś czas będę próbował. Osobna sprawa, że nie ufam prawnikom, którym nie zapłaciłem. : P Dlatego staję Johnny'emu okoniem z zasady.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
So lis 23, 2013 19:34 |
|
 |
robaczek2
|
Lurker napisał(a): nigdy dotąd nie myślałem jak kinderateista. Jestes pewny?
|
So lis 23, 2013 19:50 |
|
 |
Johnny99
|
Lurker napisał(a): Osobna sprawa, że nie ufam prawnikom, którym nie zapłaciłem. : P Dlatego staję Johnny'emu okoniem z zasady. Ok, to teraz będę odpowiadał tylko na twoje posty skierowane do innych użytkowników  chyba, że one też są pośrednio przeciw mnie 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So lis 23, 2013 20:04 |
|
 |
Lurker
|
Johnny99 napisał(a): Słyszałeś może o klauzulach zakazu konkurencji? Słyszałem i zdaję sobie sprawę, że straszliwie upraszczam, spłycam i bredzę. Po prostu złapałeś mnie na temacie, którego nie mam jeszcze przemyślanego, ani nie jestem w nim szczególnie oblatany. Ale nie zamierzam ulegać bez sporu... : ) Johnny99 napisał(a): I co z tego? Naukowiec może stwierdzić, że in vitro jest możliwe w taki to a taki sposób. Nie może natomiast powiedzieć, czy należy stosować in vitro czy nie - w każdym razie nie będzie to już wypowiedź "naukowa". To się właśnie często ludziom miesza, nie wyłączając naukowców. Czy nauka ponosi winę za to, że zbudowano bomby atomowe? Jasne, że nie. Nauka jedynie umożliwiła ich zbudowanie, ale to nie nauka podejmuje decyzje lub wartościuje moralnie. Jest to delikatny problem, z uwagi na to że klientami nauki są również (przede wszystkim?) politycy, a więc ludzie amoralni ex definitione. Johnny99 napisał(a): Ok, to teraz będę odpowiadał tylko na twoje posty skierowane do innych użytkowników  chyba, że one też są pośrednio przeciw mnie  W taki własnie sposób chrześcijanie odpłacają za uczciwą szczerość.
|
So lis 23, 2013 20:07 |
|
 |
robaczek2
|
Lurker napisał(a): W taki własnie sposób chrześcijanie odpłacają za uczciwą szczerość. Bez zwiazku z wypowiedzia ale moze Ci sie przydac w rozwoju: Nie daj sie oszukiwac. Jezeli element A postepuje w jakis sposob to jest infantylizmem uogolnianie, ze kazdy element zbioru do ktorego A nalezy rowniez tak postepuje.
|
So lis 23, 2013 20:22 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Jest to delikatny problem, z uwagi na to że klientami nauki są również (przede wszystkim?) politycy, a więc ludzie amoralni ex definitione. To nie nauka ma problem. Nauka może służyć (i służy) zarówno do leczenia, jak i do zabijania ludzi, i niczego to dla nauki nie zmienia. To po prostu nie jest kwestia naukowa. Cytuj: W taki własnie sposób chrześcijanie odpłacają za uczciwą szczerość. Właśnie nie za szczerość, tylko za nieszczerość.
|
So lis 23, 2013 20:37 |
|
 |
Lurker
|
Oho. Po prostu przyjąłeś pewne założenie co do osoby poznanej przez Internet, a kiedy okazało się fałszywe, chcesz ją ukarać za SWOJĄ pomyłkę. To jest norma w waszej korporacji?
|
So lis 23, 2013 20:40 |
|
 |
pilaster
|
slowianski2 napisał(a): Val napisał(a): Ledwie kilkanaście przypadków, z czego część podważono, co więcej nie ma tam dowodów, na to, że KK realnie hamował rozwój nauki. TO należy udowodnić. Potrafisz, czy na szybko poszukasz w necie przypadkowy link, żeby samodzielnie nie musieć podejmować wysiłku umysłowego?
Pilaster prosił o wymienienie przypadków. To żem uczynił. Nie. To żem kopiujwkleił. I to zupełnie bezmyślnie. Jak już powiedziano, żaden z wymienionych nie miał problemów z Kościołem z powodu swoich prac naukowych. A poza tym Proszę wskazać jakiekolwiek odkrycie naukowe, czy pracę teoretyczną autorstwa takiego Giordano Bruno. Cytuj: 1. Kościół jedynie stawarzał nieprzychylną ( delikatnie mówiąc ) atmosferę dla głoszenia idei ( która mogła ewentualnie dać podwaliny pod jakąś z nauk ). Dlaczego zatem tam, gdzie Kościół takiej atmosfery nie stwarzał, nauka nie rozwijała się w ogóle? Cytuj: 2. Za sekcje zwłok groziły kary Co więcej, za sekcje zwłok nadal grożą kary  Niech no słowiański przeprowadzi jakąś sekcję zwłok u siebie w piwnicy, a wyroku na pewno nie uniknie. Sekcje zwłok mogą przeprowadzać wyłącznie upoważnieni fachowcy w odpowiednich warunkach. I dokładnie tak samo było w Średniowieczu. Sekcje mogli przeprowadzać upoważnieni fachowcy w odpowiednich warunkach. Taki np uniwersytet w Montpelier, sławna szkoła medyczna, miał przywilej pokrajania w celach dydaktycznych i naukowych ciał dwóch skazańców rocznie.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N lis 24, 2013 11:00 |
|
 |
Johnny99
|
Lurker napisał(a): Oho. Po prostu przyjąłeś pewne założenie co do osoby poznanej przez Internet, a kiedy okazało się fałszywe, chcesz ją ukarać za SWOJĄ pomyłkę. To jest norma w waszej korporacji? Zawsze zakładam, że ktoś, kto do mnie pisze, pisze to, co faktycznie myśli. To nie jest kara - skoro stajesz mi okoniem "z zasady", to jaki sens w takiej dyskusji? I daruj sobie wreszcie ten tani i tandetny antyklerykalizm, bo to żenujące. Stać cię na więcej.
|
N lis 24, 2013 11:44 |
|
 |
Lurker
|
Potencjalnie. Ale nie aktualnie. Algorytm pracujący na danych śmieciowych wypluje śmieci i jest to prawdą również w odniesieniu do ludzkiego mózgu, choć jako żywo, potrafi on rozwiązywać problemy niealgorytmizowalne.
|
N lis 24, 2013 11:53 |
|
|
|