Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 22:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 36  Następna strona
 Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą? 

Tak 43%  43%  [ 78 ]
Nie 49%  49%  [ 89 ]
Nie mam zdania 8%  8%  [ 14 ]
Liczba głosów : 181

Autor Wiadomość

Wydaje mi się, że potop miał miejsce - mowa o nim w przekazach wielu kultur.

Raz nazywa się człowieka Noe, raz inaczej. Jestem w stanie uwierzyć, że w cudowny sposób Bóg posłał jednego człowieka, który dopomógł schronić się i odrodzić po potopie wszystkim stworzeniom.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So lip 07, 2007 17:26
Zobacz profil WWW

Post odp
Pani od biologii, bo pytalismy o taki potom i mowiła że naukowcy udowodnili że był kiedyś taki potop. Że dzieki jakimś tam miernikom obliczyli że ziemię bardzo bardzo dawno zalano na iles tam lat czy miesiecy. To jak powiedziala nam to naszej klasie to raczej wierze w to, choc wczesniej mialem zwatpienia.

Wt lip 17, 2007 15:33
ja bym do tego co mówi baba wagi żadnej nie przywiązywał
bo nie chodzi tu o to czy potop był czy nie był
to nie ma żadnego znaczenia
oto tajemnica wiary
wystarczy sama wiara

So lip 21, 2007 21:35

Chciałbym zapytać czy wierzycie w biblijną opowieść o potopie. W to, że Noe zabrał na arkę wszystkie zwierzęta, że padało przez 40 dni etc, że taka arka wogóle istniała.
A czy tylko to wyczytałeś z Bibli?Czy oprócz tego potopu w reszte wierzysz?

So lip 21, 2007 22:01

Wierzę, bo nie tylko "Biblia" to potwierdza. Babilończycy, Grecy również w to wierzyli, a Egipcjanie twierdzili, że świat powstał z praoceanu, czyli z wody. Gdyby nie było w tym choć cząstki prawdy to nie przekazywałyby nam tego już starożytne cywilizacje.
Drugiem powodem tego, że wierzę w Potop jest to, że jestem człowiekiem wierzącym w Boga, a więc pośrednio w "Biblię" też, ale nie do końca. ;)

Śr lip 25, 2007 15:32

http://potop-exodus.w.interia.pl/noe/potop.html

Nie widzę tam żadnych solidnych argumentów potwierdzających potop biblijny. Podniesienie się wód po epoce lodowcowej następowało powoli, a nie jak to czytamy w Biblii nagle. Do tego poziom wód jedynie się podniósł, a nie tak jak w Biblii podniósł się ponad wszystkie góry. Trzecią kwestią dyskwalifikującą autentyczność i sensowność mitu o Noe jest niemożność dotarcia wszystkich gatunków zwierząt na arkę - jak by w jedno miejsce miały dopełznąć ślimak z Australii i ślimak z Ameryki Południowej?
Kamyczek;) napisał(a):
Jeszcze dodam że we wszystkich kulturach wystepuje potop...

To podaj mi jakieś informacje o legendzie potopu w kulturach chińskiej, japońskiej, aborygeńskiej, eskimoskiej i jakichś afrykańskich.
Już ktoś w tym temacie pisał, że społeczności ludzkie rozwijały się w pobliżu rzek i zbiorników wodnych, które mogły wylewać lub nieść tsunami, co jest zapewne źródłem podań o powodziach. To jednak nie dowodzi istnienia żadnego zjawiska globalnego.

Śr lip 25, 2007 15:39

Może to nie jest z chińskiej ani japońskiej mitologii. Jednak pisze tu o Ameryce Środkowej, a więc już mamy kilka przykładów w Afryce, jeden w Europie, a teraz kolejne. Nie twierdzę, że to jest we wszystkich mitologiach, ale w wielu- owszem, jest.

Cytuj:
Mity o potopie - mitologiczne tradycje końca świata opisują, w jaki sposób boskie siły starają się ukarać istoty ludzkie za grzechy niszcząc je za pomocą jakiejś kosmicznej katastrofy, którą najczęściej jest potop. Najbardziej znany przykład to biblijna opowieść o Noem, prawdopodobnie zaczerpnięta ze starszych, mezopotamskich przekazów o potopie zesłanym przez bogów jako kara dla rodzaju ludzkiego, który zostaje całkowicie zniszczony z wyjątkiem jednego człowieka (nazywanego różnie- Atrachasis, Utnapisztim lub Ziusudra) i jego rodziny. Temat „Arki Noego” z tych przekazów odbija się echem w hinduskim micie o Manu, pierwszym człowieku ostrzeżonym przed katastrofalną powodzią przez wielką rybę, któremu udaje się przetrwać dzięki zbudowani statku.
Podobne tematy występują w południowo-chińskim micie o Dzieciach Dyni, z tym wyjątkiem, że ogólnoświatowy potop, który niszczy rodzaj ludzki, jest postrzegany jako arbitralny akt Boga Piorunu. W innych częściach świata kosmiczny potop może być wywołany przez wykroczenia konkretnej osoby. Na przykład w mitologii malajskiego ludu Chewong, każdy kto kpi ze zwierzęcia, wzbudza gniew węża świata podziemnego, który z wściekłości uwalnia pierwotne wody wielkiej powodzi.
Koncepcja wyłonienia się całkowicie nowego świata z wód potopu jest powszechna w Ameryce Środkowej. W azteckim micie o Pięciu Słońcach, obecny świat (piąty) miał powstać po tym, jak poprzedni został zniszczony przez wielki potop.

Śr lip 25, 2007 15:57

Ale przecież zwierzęta przed potopem nie musiały sobie przywedrowac do arki z ameryki czy afryki bo wszedzie byl ten sam klimat i wszedzie zyly te same!!!

Cz lip 26, 2007 11:41

Co Ty wygadujesz? Twoim zdaniem przed kilkoma tysiącami laty, kiedy to według Biblii był potop, w Europie żyły kangury, warany z Komodo i gigantyczne żółwie z Galapagos? :| Teza, że kiedyś na całej Ziemi był ten sam klimat jest absurdalna i wyssana z palca.

Cz lip 26, 2007 11:53

Dodam jeszcze, że to po prostu niemożliwe, aby wszędzie był ten sam klimat - są zwierzęta, które żyją tylko na pustyni i są takie, które żyją tylko w rejonach bardzo mroźnych. Gdyby wszędzie był taki sam klimat to niedźwiedzie polarne i pingwiny musiałyby żyć obok kobr i wielbłądów.
Kamyczku, Twoje twierdzenia są sprzeczne nie tylko z faktami naukowymi, ale nawet ze zdrowym rozsądkiem! Nie wiem jak w ogóle można wierzyć w takie bzdury...

Cz lip 26, 2007 11:56

A co z rybami i innymi wodnymi stworzeniami czy na arce było akwarium ?
Podczas potopu wszystkie wody by się wymieszały co oznaczałoby wymarcie ryb słodkowodnych lub słonowodnych zależnie od tego jaka woda padała przez te 40 dni i nocy...

Cz lip 26, 2007 13:03

Co do tego klimatu to nie twierdze że nastała ewolucja ale niektóre zwoerzatka sie dostosowały... A jeli chcecie wiecej dowodów to czy trudno jest wpisac w google potop, dowody potopu i takie inne... Może coś do Was przemówi...

Śr sie 01, 2007 15:55

Co do tego klimatu to nie twierdze że nastała ewolucja ale niektóre zwoerzatka sie dostosowały...

...w 40 dni !?

:shock:

Śr sie 01, 2007 16:25
Właśnie przed chwilą wymyśliłem niezbity dowód na obalenia bajki o potopie.

Mount everest ma 8 km wysokości. Wiecie ile to jest 8 km !!?

Ale już w małych górach na wysokości 4 km lub 5, panuje temperatura ujemna. Zazwyczaj leży śnieg. Szczyty najwyższych wierzchołków cały czas są w śniegu.

Jeżeli więc potop zalał całą powierzchnię ziemi, to musiał zalać również mount everest. Czyli powierzchnia wody sięgnęła wyżej niż 8 km.

Moje pytanie; Czy Noe pływał lodołamaczem ?! :-)

Śr sie 01, 2007 22:43

Moje pytanie; Czy Noe pływał lodołamaczem ?! :-)

Świetne spostrzeżenie :-D
Kamyczek;) napisał(a):
A jeli chcecie wiecej dowodów to czy trudno jest wpisac w google potop, dowody potopu i takie inne... Może coś do Was przemówi...

One wszystkie są beznadziejne, zresztą w taki sposób nie można prowadzić dyskusji, bo i ja mógłbym Ci powiedzieć "idź sobie przeszukaj te miliony stron w google bo tam jest mnóstwo dowodów na to, że nie było potopu, a Boga nie ma". I co, spędziłabyś te kilka miesięcy na czytaniu?
Póki co wszystkie dowody, które tu przedstawiłaś zostały zbite, Ty zaś nie zbiłaś żadnych argumentów pokazujących, że idea globalnego potopu jest fałszywa i absurdalna.

Cz sie 02, 2007 9:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 537 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 36  Następna strona