Sztuczna Inteligencja-zagrożenie naszej egzystencji
Autor |
Wiadomość |
Jaaqob
|
 Re: Sztuczna Inteligencja-zagrożenie naszej egzystencji
Niektórzy traktują życie jako iluzję.
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Pt wrz 04, 2015 16:41 |
|
|
|
 |
Robek
|
equuleuss napisał(a): Obejrzyj sobie film Ex Machina, polecam, i wtedy zastanów się czy ona była istotą która posiadła świadomość. Nie, nie tylko świadomość - ale samoświadomość, to co ma tylko istota ludzka, a czego nie mają zwierzęta.
Co za różnica czy ta postać z Ex Machina, ma świadomość czy jej niema, to i tak dla całej ludzkości nie stanowi żadnego zagrożenia. Może pokaże tutaj coś, z czym za jakiś czas za pewnie będzie problem.  Czy taki terminator posiada sztuczną inteligencje? świadomość? odczuwa emocje?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt wrz 04, 2015 20:11 |
|
 |
Jaaqob
|
"Trzeba przyznać, że ta wypowiedź była dość inteligentna i nie składała się z jednego krótkiego zdania, jak to ma w zwyczaju robić większość systemów konwersacyjnych. Jednak kolejne pytanie, a właściwie to udzielona przez maszynę odpowiedź, powinna być trochę przerażająca. Na pytanie czy roboty zapanują kiedyś nad światem, zrobotyzowana wersja Philipa K. Dicka odpowiedziała:" "Jezu, kolego, zadajesz mi dziś skomplikowane pytania. Ale jesteś moim przyjacielem, a ja pamiętam o moich przyjaciołach, będę dobry dla Ciebie. Więc nie martw się. Nawet jeśli wyewoluuję do "Terminatora", wciąż będę miły dla Ciebie. Zatrzymam Cię w moim ciepłym i bezpiecznym ludzkim zoo, gdzie będę mógł Cię doglądać po wsze czasy". https://youtu.be/UIWWLg4wLEYCzy ja wiem, wg. winniśmy się obawiać.
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Pt wrz 04, 2015 21:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Co za różnica czy ta postać z Ex Machina, ma świadomość czy jej niema, to i tak dla całej ludzkości nie stanowi żadnego zagrożenia.
Oglądałeś film? Jeśli nie to obejrzyj a potem możesz zastanowić się czy stanowi zagrożenie czy nie.
|
Pt wrz 04, 2015 22:02 |
|
 |
ototoksyczna
|
Zaryzykuję stwierdzeniem, że bark inteligencji (tej naturalnej) jest zagrożeniem dla ludzkości, a nie szeroko pojęta elektronika czy automatyka.
|
So wrz 05, 2015 11:49 |
|
|
|
 |
Joker
|
JedenPost napisał(a): Joker napisał(a): Obecnie możemy jednak zapobiec zagrożeniom. W jaki sposób? Choćby przez regulacje rozwoju tej technologii. http://pl.blastingnews.com/technologia/ ... 39491.html
|
So wrz 05, 2015 20:17 |
|
 |
Robek
|
equuleuss napisał(a): Robek napisał(a): Co za różnica czy ta postać z Ex Machina, ma świadomość czy jej niema, to i tak dla całej ludzkości nie stanowi żadnego zagrożenia.
Oglądałeś film? Jeśli nie to obejrzyj a potem możesz zastanowić się czy stanowi zagrożenie czy nie. Już obejrzałem W tym nie ma, ludzie kontra maszyny, czy tam ludzie kontra sztuczna inteligencja, tutaj od pewnego momentu, była wymuszona przez człowieka, walka o przetrwanie, którą ten gość z brodą przegrał, i to z powodu własnej głupoty. Świadomość to w jakiejś mierze przetwarzanie informacji, a kto lepiej przetwarza, ten lepiej myśli, i tu niestety został przechytrzony przez coś co potrafiło myśleć, lepiej od niego. Tak ogólnie to takie filmy, zazwyczaj są zbytnio nie realne, ten też sie taki wydaje. Nikt tego nie będzie regulował, bo to sie w żadnej mierze nie opłaci, ekonomia nie zna litości. Do pracy mogą iść dopiero pełnoletni ludzie, w dodatku na dobe pracują zaledwie koło 10 godzin, do tego dochodzą, urlopy, choroby, porody, i na końcu jakaś emerytura, a taka maszyna wyglądająca jak człowiek, mogła by pracować przez wiele lat i to bez żadnej przerwy.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So wrz 05, 2015 23:10 |
|
 |
JedenPost
|
Joker napisał(a): JedenPost napisał(a): Joker napisał(a): Obecnie możemy jednak zapobiec zagrożeniom. W jaki sposób? Choćby przez regulacje rozwoju tej technologii. Niby jak byś to sobie wyobrażał? Przykładową regulację znaczy.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 06, 2015 8:22 |
|
 |
Andy72
|
Robek napisał(a): Co za różnica czy ta postać z Ex Machina, ma świadomość czy jej niema, to i tak dla całej ludzkości nie stanowi żadnego zagrożenia.
Sztuczna inteligencja nie ma żadnej świadomości! Niezależnie jak zaawansowana technika, to wszystko jest maszyną Turinga, a maszyna ta nie ma świadomości!
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 06, 2015 8:34 |
|
 |
JedenPost
|
Bo tak wierzysz, zgadza się? Jak dotąd żadnego argumentu nie podałeś.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N wrz 06, 2015 8:44 |
|
 |
Andy72
|
Nie. Podałem argument: maszyna Turinga nie ma świadomości.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N wrz 06, 2015 8:46 |
|
 |
JedenPost
|
Dlaczego każda AI miałaby być maszyną Turinga?
I jak abstrakcyjny model miałby mieć świadomość?
|
N wrz 06, 2015 8:50 |
|
 |
Andy72
|
Pytanie: czy zrobiono jakąś maszynę nie będącą maszyną Turinga?
|
N wrz 06, 2015 8:51 |
|
 |
Andy72
|
A z drugiej strony, niektórzy jak Pilaster powtarzają za Kartezjuszem brednie że zwierzęta nie są zdolne do cierpienia.
|
N wrz 06, 2015 8:54 |
|
 |
Andy72
|
Najpierw musiano by poznać co to jest świadomość i zrobić naukowy, abstrakcyjny model świadomości, na co się nie zanosi. Aby mieć świadomość, trzeba by złapać do urządzenia jakiegoś ducha, a to nie nauka a okultyzm.
|
N wrz 06, 2015 8:56 |
|
|
|