Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
 NAUKA czy WIARA? 
Autor Wiadomość

Post Re: NAUKA czy WIARA?
george45 napisał(a):
Wpływ na mnie mieli/mają: rodzice, rodzina, nauczyciele, otoczenie, przeczytane książki i Księgi, wysłuchane wykłady, forum wiara, poezja, muzyka, zwierzęta, rośliny, krajobrazy, Jerzy_67, Viona, Swołocz i wiele, wiele innych czynników, być może również wiele otrzymałem w genach.

George. Szacun.
Na kazdego. Tylko dlaczego jest tak wielu ktorzy uwazaja sie za odkryfcow prawdy?

Cz maja 30, 2024 12:14

C2H6O napisał(a):
Angelka napisał(a):
C2H6O napisał(a):
Człowiek rodzi się z grzechem i grzech jest jego atrybutem.

Ja tu widzę duży problem biorąc pod uwagę ewolucję, jak to pogodzić?

Nie widzę, żeby grzech jakoś specjalnie ewaluował.
Zmieniają się tylko czyny zabronione.
Pokolenie temu rolnik zabił swoją kurę i nakarmił rodzinę.
Dziś za zabicie swojej kury idzie siedzieć, a jego dzieci i wnuki będą się spowiadać już z samej tej myśli czując się nieczyste pośród swoich kolejnych natręctw.
Ot i cała ewolucja.

Według tego co piszesz, człowiek jednak nie rodzi się z grzechem, tylko grzech ma narzucony kulturowo :-D

Cz maja 30, 2024 12:17

Angelka napisał(a):
Według tego co piszesz, człowiek jednak nie rodzi się z grzechem, tylko grzech ma narzucony kulturowo :-D

Ale odróżniasz ewolucję od grzechu?
Pierwszy czyn zabroniony pochodził od Boga i tylko jego zakazy wiążą się z grzechem.

Cz maja 30, 2024 12:36

C2H6O napisał(a):
Ale odróżniasz ewolucję od grzechu?
Pierwszy czyn zabroniony pochodził od Boga i tylko jego zakazy wiążą się z grzechem.

Ale w kontekście ewolucji, ja pytam na którym etapie rozwoju człowieka ten "czyn zabroniony" się pojawił? No bo w Biblii mamy konkretną historię o Adamie i Ewie, a gdzie jest na nią miejsce, jeśli zgodnie z nauką była ewolucja? A to jeszcze pociąga dalsze konsekwencje, choćby takie jak "śmierć za grzechy" i właściwie cała dogmatyka z tym związana.

Cz maja 30, 2024 12:53

Mogę tylko napisać, że wg mnie nie pojawił się na żadnym etapie rozwoju.

Cz maja 30, 2024 13:29

C2H6O napisał(a):
Na pewno nie. Wyłącznie od człowieka.

Angelka napisał(a):
Ale w kontekście ewolucji, ja pytam na którym etapie rozwoju człowieka ten "czyn zabroniony" się pojawił? No bo w Biblii mamy konkretną historię o Adamie i Ewie, a gdzie jest na nią miejsce, jeśli zgodnie z nauką była ewolucja?
A gdzie widzisz sprzeczność albo kolizję?
Czyn zabroniony pojawił się w momencie, gdy rozumna i obdarzona wolna wolą osoba złamała zakaz, uzurpując sobie prawo wejścia w kompetencje Boga.

Cz maja 30, 2024 13:40

andej napisał(a):
A gdzie widzisz sprzeczność albo kolizję?
Czyn zabroniony pojawił się w momencie, gdy rozumna i obdarzona wolna wolą osoba złamała zakaz, uzurpując sobie prawo wejścia w kompetencje Boga.

Uważam, że to jest mocno naciągane pod dogmat. Na etapie człowieka pierwotnego taki zakaz się pojawił?

Cz maja 30, 2024 13:43

C2H6O napisał(a):

Być może jest powiązany po prostu z rozwojem świadomości i uwrażliwenia sumienia, wtedy będzie to kwestia bardzo indywidualna, bo grzechem będzie robienie czegoś moralnie złego, gdy ma się tego świadomość. Oczywiście zakładając, że istnieje uniwersalne prawo moralne nadane przez Boga i "wyłapywanie" tego prawa następuje w sumieniu każdego człowieka wraz z rozwojem jego świadomości.

Cz maja 30, 2024 14:32

Angelka napisał(a):
C2H6O napisał(a):

Być może jest powiązany po prostu z rozwojem świadomości i uwrażliwenia sumienia, wtedy będzie to kwestia bardzo indywidualna, bo grzechem będzie robienie czegoś moralnie złego, gdy ma się tego świadomość. Oczywiście zakładając, że istnieje uniwersalne prawo moralne nadane przez Boga i "wyłapywanie" tego prawa następuje w sumieniu każdego człowieka wraz z rozwojem jego świadomości.

Nie wiem czego oczekujesz po odpowiedzi lub od zrozumienia.
Mogę tylko polecić przeczytanie jeszcze raz Księgi Rodzaju.
Nie jest długa i czyta się ją dość przyjemnie.
Myślę, że mogłabyś także spróbować pomyśleć tutaj zupełnie odwrotnie.
Zauważ, że myślenie w tym kierunku jw. nadal pozostawia Ci "być może" i raczej nic nie wskazuje na to, żeby to był dobry kierunek.

Cz maja 30, 2024 16:55

Angelka napisał(a):
Uważam, że to jest mocno naciągane pod dogmat. Na etapie człowieka pierwotnego taki zakaz się pojawił?

Mam kilka pytań:
1. Pod jaki dogmat? Czy możesz podać ten dogmat?
2. Co jest naciągane?
3. Na jakim etapie był pierwszy człowiek stworzony przez Boga, tj. Adam?

Cz maja 30, 2024 17:44

andej napisał(a):
Mam kilka pytań:
1. Pod jaki dogmat? Czy możesz podać ten dogmat?
2. Co jest naciągane?
3. Na jakim etapie był pierwszy człowiek stworzony przez Boga, tj. Adam?

Dogmat o grzechu pierworodnym

"Nauka o grzechu pierworodnym stanowi jedną z naczelnych prawd wiary i jest ściśle powiązana z ideą odkupienia. Negacja grzechu pierworodnego podsuwa od razu myśl, że Chrystus nie wyzwala nas ze stanu grzechu, a jedynie daje przykład, jak mamy uwalniać się od grzechów osobistych"

z artykułu "Próby interpretacji nauki o grzechu pierworodnym w świetle teorii ewolucji w teologii katolickiej"
https://bazhum.muzhp.pl/media//files/St ... 53-468.pdf

Są oczywiście w KK próby godzenia tych prawd wiary z ewolucją, jednak jest to właściwie na potrzeby katolików już przekonanych, którzy potrzebują się w tej nauce utwierdzić, bo dla kogoś poszukującego, kto nie przyjmuje tego za fakt, ciężko przekonać, właśnie dlatego, że wydaje się to być mocno naciągane. No a jeśli ciężko się przekonać do tej prawdy, to jak sam autor słusznie zauważył, sypie się cała podstawa wiary chrześcijańskiej, bo temat dotyczy również celu pobytu Jezusa na ziemi i idei odkupienia.

Pt maja 31, 2024 2:45

Angelka napisał(a):
z artykułu "Próby interpretacji nauki o grzechu pierworodnym w świetle teorii ewolucji w teologii katolickiej"
https://bazhum.muzhp.pl/media//files/St ... 53-468.pdf

Są oczywiście w KK próby godzenia tych prawd wiary z ewolucją, jednak jest to właściwie na potrzeby katolików już przekonanych, którzy potrzebują się w tej nauce utwierdzić, bo dla kogoś poszukującego, kto nie przyjmuje tego za fakt, ciężko przekonać, właśnie dlatego, że wydaje się to być mocno naciągane. No a jeśli ciężko się przekonać do tej prawdy, to jak sam autor słusznie zauważył, sypie się cała podstawa wiary chrześcijańskiej, bo temat dotyczy również celu pobytu Jezusa na ziemi i idei odkupienia.

Tak to jest, jak teolog bierze się za biologię i inżynierię genetyczną, a inni, nie wiedzieć po co, kupują to bezkrytycznie.
Dla przykładu, żaba ma DNA w 80% zgodne z ludźmi. Gdy w obrębie jednego stawu są tylko 2 żaby tej samej płci, to w okresie godowym jedna z nich zmienia płeć w celu rozmnożenia. Na tym fakcie właśnie Crichton oparł pomysł na swój Park Jurajski. Po rozmnożeniu nie ma żadnych aberracji związanych z pokrewieństwem. Żadna nauka nie potrafi wyjaśnić tego dokładnie na żadnym modelu ale tak po prostu jest.
Cytuj:
Negacja grzechu pierworodnego podsuwa od razu myśl, że Chrystus nie wyzwala nas ze stanu grzechu, a jedynie daje przykład, jak mamy uwalniać się od grzechów osobistych.

Nie wiem komu podsuwa taką myśl, chyba tylko autorowi i ewentualnie jego czytelnikom, którzy nie rozumieją jego treści i sugerują się dlatego tym wmówieniem. Negacja grzechu pierworodnego w świetle Księgi Rodzaju nie ma żadnego znaczenia z jakiego grzechu wyzwolił nas Chrystus, choć tak naprawdę wskazał nam tylko drogę konieczną do zbawienia.

Pt maja 31, 2024 9:18

C2H6O napisał(a):
Tak to jest, jak teolog bierze się za biologię i inżynierię genetyczną, a inni, nie wiedzieć po co, kupują to bezkrytycznie.

W mojej ocenie pojawia się tu problem dla wiary, więc teologia jak najbardziej powinna ten problem rozwiązać, by jakoś można było pogodzić wiedzę naukową z prawdami wiary. Pytanie tylko czy te wyjaśnienia są aby na pewno sensowne dla tych, którzy mają wątpliwości i nie zakładają z góry, że wszystkie nauki KK są prawdą? No bo wierzącym i praktykującym katolikom, którzy z góry zakładają, że wszystkie dogmaty są prawdą, pewnie to nie robi żadnej różnicy i takie wyjaśnienia są wystarczające. Innym natomiast brak sensowengo wyjaśnienia w tym przypadku może całkowicie przyblokować wiarę w KK, no bo tu się sypie cały główny fundament, podstawowe prawdy wiary.

C2H6O napisał(a):
Nie wiem komu podsuwa taką myśl, chyba tylko autorowi i ewentualnie jego czytelnikom, którzy nie rozumieją jego treści i sugerują się dlatego tym wmówieniem. Negacja grzechu pierworodnego w świetle Księgi Rodzaju nie ma żadnego znaczenia z jakiego grzechu wyzwolił nas Chrystus, choć tak naprawdę wskazał nam tylko drogę konieczną do zbawienia.

Ma to znaczenie dla wiary w Kościół katolicki, dalej ma znaczenie dla wiary choćby w tradycyjne, biblijne chrześcijaństwo, już pomijając KK i dogmaty, ale choćby jakiś wolnościowy protestantyzm, nawet on się sypie w tym przypadku, dlatego spora część chrześcijan nie uznaje wcale teorii ewolucji.

Pt maja 31, 2024 10:29

Angelka napisał(a):
Ma to znaczenie dla wiary w Kościół katolicki, dalej ma znaczenie dla wiary choćby w tradycyjne, biblijne chrześcijaństwo, już pomijając KK i dogmaty, ale choćby jakiś wolnościowy protestantyzm, nawet on się sypie w tym przypadku, dlatego spora część chrześcijan nie uznaje wcale teorii ewolucji.

Jeśli wierzysz w Kościół katolicki zamiast w Boga, to faktycznie może mieć znaczenie.
Sorry, mój błąd.

Pt maja 31, 2024 10:40

C2H6O napisał(a):
Jeśli wierzysz w Kościół katolicki zamiast w Boga, to faktycznie może mieć znaczenie.
Sorry, mój błąd.

U mnie jest akurat problem w drugą stronę :razz:

Pt maja 31, 2024 11:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona