Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 2:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 KATOLICY-NAUKI ŚCISŁE 
Autor Wiadomość

Możliwości są dwie. Albo jesteś zwykłym trollem, albo nazmyślałeś przy rejestracji i nie masz 13 lat.

A sytuacja bez zmian - 998. I trzymaj kciuki, żeby ktoś nie podał kolejnego biologa, bo będziesz miał do odszukania już 1997 :-D

Żegnam.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt cze 02, 2006 14:59

skoro juz tak blagasz to niech ci bedzie...

Cytuj:
Apropo późnego "objawienia" boga ludziom ne ma odpowiedzi. Jeśli jednak znasz odpowiedź, czemu pojawił się tysiące lat po powstani człowieka i skazał ludzi żyjących przed napisaniem starego testamentu na potępienie, za sprawą, że nie wyznawali nieistniejącej jeszcze religi, to proszę o odpowiedź. Naprawdę, z tego można wiele wysnuć wniosków.

ekhm jedna poprawka... Bog nie mogl pojawic sie po czlowieku... hehehe... od kiedy dzielo pojawia sie przed jego tworca?

jedyny wniosek jaki sie nasowa to twoja nieznajomosc tematu... a kto ci powiedzial, ze oni beda potepieni? skad czerpiesz takie informacje? bo napewno nie z racjonalnego myslenia.

przykro mi, ze musze cie zasmucic, ale i dla nich Bog przewidzial ratunek... mozemy smialo wysunac wniosek, ze ludzie beda sadzeni z tego co uczynili, odrzucili i jak wykorzystali zdobyta wiedze... a nie z tego do czego nie mieli dostepu (pobutki rozne).

dlaczego tak pozno? no coz... troche trzeba bylo poczekac na narodziny Abrama. :P

Pt cze 02, 2006 15:07

Mniemam, że jesteś chrześcijaninem Mieszek czyż tak? Bo po twoich wypowiedziach sam już nie wiem, czy reprezentujesz światopogląd teistyczny, czy ateistyczny.

Ok zaczynamy:
Mieszek:
1. (Odpowiedź na słowa do godunowa) Niestety, ale to oczywiste, że ateista jest człowiekiem racjonalniej myślącym (tzn. mondrzejszym), niż teista.
2. (Odpowiedż na słowa do saxona) I tu pokazujesz jak łatwo udowodnić, czy którykolwiek z podanych naukowców istotnie był chrześcijaninem...
3. (Odpowiedź na słowa do queer) A czemu akurat chrześcijaństwo jest wiarą rozumu? Np. Buddyzm jest także niesprzeczny z nauką, a reinkarnacja wydaje się prawdopodobna (lecz przed chwilą udowodniłe, że dusza istnieje nierozłącznie z ciałem tzn. że nie ma życia po życiu). A więc wyjaśnij mi drogi mieszko, czemu Buddyzm także nie jest religią rozumu? Aha i bardzo ciekawe, co mówiłeś o skruceniu o głowę querra w innych niekatolickich krajach. Za co mieli by oni go skrucić, skoro sami mają takie same poglądy? U nich homosexualizm jest nawet tolerowany (fe), więc co by mogli zrobić ateiści za promowanie przez niego również ateistycznego przesłania!!!???
4. (Odpowiedź na słowa do atiatha) Chodzi mi o wybitne postacie z dziedziny nauk ścisłych, które odkryły coś ważnego itp. (o te osoby najbardziej cenione)

Pt cze 02, 2006 15:14

Cytuj:
Apropo późnego "objawienia" boga ludziom ne ma odpowiedzi. Jeśli jednak znasz odpowiedź, czemu pojawił się tysiące lat po powstani człowieka i skazał ludzi żyjących przed napisaniem starego testamentu na potępienie, za sprawą, że nie wyznawali nieistniejącej jeszcze religi, to proszę o odpowiedź. Naprawdę, z tego można wiele wysnuć wniosków.

ekhm jedna poprawka... Bog nie mogl pojawic sie po czlowieku... hehehe... od kiedy dzielo pojawia sie przed jego tworca?

jedyny wniosek jaki sie nasowa to twoja nieznajomosc tematu... a kto ci powiedzial, ze oni beda potepieni? skad czerpiesz takie informacje? bo napewno nie z racjonalnego myslenia.

przykro mi, ze musze cie zasmucic, ale i dla nich Bog przewidzial ratunek... mozemy smialo wysunac wniosek, ze ludzie beda sadzeni z tego co uczynili, odrzucili i jak wykorzystali zdobyta wiedze... a nie z tego do czego nie mieli dostepu (pobutki rozne).

dlaczego tak pozno? no coz... troche trzeba bylo poczekac na narodziny Abrama. :P

Ale według was bóg jest wszechmocny. Więc czemu nie spowodował, że Abraham pojawił się tóż po stworzeniu pierwszych ludzi (w czasach, gdy żyli jeszcze wszyscy żyjący kiedykolwiek ludzie)? Przecież wtedy każdy by miał równe szanse na zbawienie! Czemu się tak nie stało? Może dlatego, że biblia to bajka, ale jeśli to ja się mylę to proszę odpowedzieć jeszcze na to pytanie.

I czekam na czyjąś odpowiedź w sprawie tego, że neurobiologia udowodniła, że dusza poza ciałem nie może istnieć. To jedno z moich kluczowych pytań, więc proszę o odpowiedź.

PS1: Osobiście wyśmiewania z poważnych pytań nie spodziewałęm się ze strony moderatorów. Ale skoro się z tego śmiejecie to odpowiedzcie mi na te pytania!!!!!!!!!!!

PS2: A jednak boicie się ośmieszyć umieszczając ten wątek na racjonaliście (to wy byście zostali chyba ośmieszeni :P).

Czekam na poważne odpowiedzi!

Pt cze 02, 2006 15:20

Cytuj:

Aha. To zadam jeszcze jedno pytanie. Jeśli ci ludzie będo sądzeni (w mniemaniu teistów ofcors) według zdobytej przez siebie wiedzy, to zostaną zbawieni nawet ci, którzy mordowali ludzi, ponieważ religia im to mówiła? czy może to będzie wyjątek od reguły?

Pt cze 02, 2006 15:23

Atiath ty chyba do konca nie wiesz o co ci tak naprawde chodzi... chciales naukowcow dostales... chciales biologow dostales... a tu co? a ze liczba nie ta, a ze malo, a ze nie o to chodzi... czlowieku zdecyduj sie, bo jak narazie to za nic nie moge ci przyznac racji... wybacz ale jak dla mnie to poprostu przynosisz totalnie wstyd ateistom.

Pt cze 02, 2006 15:26

Cytuj:
Co do tych niewierzących biologów to zrób tak: wpisujesz w googlach biolog wyskakuje ci kilkadziesiąt tysięcy ludzi, odejmujesz od nich 20 i masz tysiące ateistycznych biologów. Proste-sprawdźWykrzyknik

co do teorii:
tyle tylko, że wcale nie wyskocza ci biolodzy ateiści tylko biolodzy o bliżej nie okreslonym poglądzie na wiarę
byc może, że będa to nawet religijni ludzie ale z innej niż chrzescijaństwo wiary
i być moze maja jakieś zresztą poglady ale nie są one w cudowny sposób nam znane [bez studiów nad osoba]
wygląda na to,ze niektórzy jednak wbrew opini wierza w cuda...

co do praktyki:
i w dodatku wyskocza owi biolodzy tylko teoretycznie [pozwoliłem wyzej sobie take logicznie i teoretycznie odpowiedziec ci] realnie wyskakują różne stronki z biologią związane
w przeważającej zresztą zapewne części

a tutaj link do biologów w wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Znani_biolodzy

mam nadzieję, że im w cudowny sposób nie przypiszesz ateizmu ;)

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pt cze 02, 2006 15:28

To zadam jeszcze jedno pytanie. Jeśli ci ludzie będo sądzeni (w mniemaniu teistów ofcors) według zdobytej przez siebie wiedzy, to zostaną zbawieni nawet ci, którzy mordowali ludzi, ponieważ religia im to mówiła?

a teraz pytanie... o ktora religie dokladnie ci chodzi?

Pt cze 02, 2006 15:30

Atiath

Cytuj:
Co do tych niewierzących biologów to zrób tak: wpisujesz w googlach biolog wyskakuje ci kilkadziesiąt tysięcy ludzi, odejmujesz od nich 20 i masz tysiące ateistycznych biologów. Proste-sprawdźWykrzyknik

co do teorii:
tyle tylko, że wcale nie wyskocza ci biolodzy ateiści tylko biolodzy o bliżej nie okreslonym poglądzie na wiarę
byc może, że będa to nawet religijni ludzie ale z innej niż chrzescijaństwo wiary
i być moze maja jakieś zresztą poglady ale nie są one w cudowny sposób nam znane [bez studiów nad osoba]
wygląda na to,ze niektórzy jednak wbrew opini wierza w cuda...

co do praktyki:
i w dodatku wyskocza owi biolodzy tylko teoretycznie [pozwoliłem wyzej sobie take logicznie i teoretycznie odpowiedziec ci] realnie wyskakują różne stronki z biologią związane
w przeważającej zresztą zapewne części

a tutaj link do biologów w wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Znani_biolodzy

mam nadzieję, że im w cudowny sposób nie przypiszesz ateizmu ;)

Ok. Ale odpowiedz na moje pytania skierowane do ciebie, apropo napisanego przez ciebie postu (gdybyś nie wiedział, to tego pierwszego napisanego przez ciebie w tym temacie).
Czekam na odp.

Pt cze 02, 2006 15:32

Cytuj:
To zadam jeszcze jedno pytanie. Jeśli ci ludzie będo sądzeni (w mniemaniu teistów ofcors) według zdobytej przez siebie wiedzy, to zostaną zbawieni nawet ci, którzy mordowali ludzi, ponieważ religia im to mówiła?

a teraz pytanie... o ktora religie dokladnie ci chodzi?

Wiesz dobrze o którą, no ale dla jasności-o chrześcijaństwo. Czekam na odpowiedź na moje pytanie.

Pt cze 02, 2006 15:33

Cytuj:
Zreszto prawdą jest to, że poważne autorytety twierdzą, że czym gorsze wykształcenie tym większa wiara w różnych bogów, a czym lepsze wykształcenie tym mniejsza wiara. Aż co do naukowców spada na jakieś 0,1% osób wierzących w boga.
Ze tak zapytam kto to są poważne Autorytety. Jeden poważnych autorytetów kazał wyhodować pszenice która dałoby się uprawiać na Syberii ..
Ten Autorytet niby nazywał Się J. Wasirionowicz. Stalin..
Tak na marginesie jestem wierzącym w boga niekatolikiem
Pozdrawiam

Pt cze 02, 2006 15:37

aaa wiesz... myslalam, ze dalej drazymy temat ludnosci sprzed objawienia...

czy chrzescijanie, ktorzy w imie religii mordowali ludzi dostapia zbawienia... hmmm no coz... chyba nie mnie to pytanie powinienes zadac... tylko Bogu... bo tylko On wie kto bedzie zbawiony, a kto nie... ale...

(i tu opierajac sie na wlasnych przypuszczeniach)
jesli tylko w ich sercu pojawil sie szczery zal i zrozumienie popelnionego zla (nawet w chwili smierci) to mysle, ze czysciec (slyszales o czyms takim?) powinien byc tu wystarczajaca odpowiedzia...
ale... czynnikow warunkujacych jest tutaj zbyt wiele (np swiadomosc popelnionego czynu).

Pt cze 02, 2006 15:40

Cytat
Cytuj:
Zreszto prawdą jest to, że poważne autorytety twierdzą, że czym gorsze wykształcenie tym większa wiara w różnych bogów, a czym lepsze wykształcenie tym mniejsza wiara. Aż co do naukowców spada na jakieś 0,1% osób wierzących w boga.
Ze tak zapytam kto to są poważne Autorytety. Jeden poważnych autorytetów kazał wyhodować pszenice która dałoby się uprawiać na Syberii ..
Ten Autorytet niby nazywał Się J. Wasirionowicz. Stalin..
Tak na marginesie jestem wierzącym w boga niekatolikiem
Pozdrawiam

Chodzi mi o znane i poważane postacie wśród socjologów.

Tak na marginesie-Pan jest chrześcijaninem, wyznawcą całkiem innej religi, czy może wyznawcą boga bez żadnego systemu wieżeń?

Pt cze 02, 2006 15:41

aaa wiesz... myslalam, ze dalej drazymy temat ludnosci sprzed objawienia...

czy chrzescijanie, ktorzy w imie religii mordowali ludzi dostapia zbawienia... hmmm no coz... chyba nie mnie to pytanie powinienes zadac... tylko Bogu... bo tylko On wie kto bedzie zbawiony, a kto nie... ale...

(i tu opierajac sie na wlasnych przypuszczeniach)
jesli tylko w ich sercu pojawil sie szczery zal i zrozumienie popelnionego zla (nawet w chwili smierci) to mysle, ze czysciec (slyszales o czyms takim?) powinien byc tu wystarczajaca odpowiedzia...
ale... czynnikow warunkujacych jest tutaj zbyt wiele (np swiadomosc popelnionego czynu).

Ale mi chodzi mi o pogan żyjących przed Abrahamem :P. A czyściec nawet w mniemaniu chrześcijaństwa nei istnieje-tylko katolicy sądzą, że on istnieje z tego co wiem, a protestanci już nie. Nadal zreszto nie rozumiem czemu wasz bóg nie dał wszystkim równej szansy na zbawienie ukazując się i dając 10 przykazań już pierwszym (DOSŁOWNIE PIERWSZYM) ludziom. Może by tego nie zrozumieli na ich poziomie wiedzy hehe co?

Pt cze 02, 2006 15:44

Możliwości są dwie. Albo jesteś zwykłym trollem, albo nazmyślałeś przy rejestracji i nie masz 13 lat.

A sytuacja bez zmian - 998. I trzymaj kciuki, żeby ktoś nie podał kolejnego biologa, bo będziesz miał do odszukania już 1997 :-D

Żegnam.

Ale nadal nie rozumiem, czemu pana honor nie pozwala na dyskutowanie na stronie www.racjonalista.pl. A może grożba utraty wiary nie pozwala? I nadal tego artykułu nie ma na racjonaliście!!! A były takowe zapowiedzi............

Pt cze 02, 2006 15:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona