Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: w jaki sposób na swiecie powstało złoto
sowaniejestmadra napisał(a):
No właśnie - o to chodzi - nic o nim nie ma, bo nie jest on potrzebny do wyjaśnienia naszego pochodzenia.

Czyli z TE nie wynika nijak, że Go nie ma. Katolicy nie mają problemu z pogadzeniem swojego teistycznego poglądu z TE, a ich koncepcja jest w tej sferze jak najbardziej logiczna.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt kwi 05, 2016 17:03

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Zarejestrowałem się na tym forum... ale zamiast osób wierzących Bogu, spotykam co najmniej sceptyków, żeby nie powiedzieć: ateistów...
Co ja tutaj robię?! :|

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Wt kwi 05, 2016 17:22
Zobacz profil WWW
Moderator

Po prostu nie spotykasz fundamentalistów biblijnych. W Polsce jest ich bardzo mało. Wspominałem już. Nawet na forum protestanckim to tylko część użytkowników. Bynajmniej nie wszyscy.

A skutki grzechu pierworodnego mogły rozciągnąć się na całą historię wszechświata. Nie tylko wprzód czasu.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt kwi 05, 2016 17:32

@Soul33, to jest mi bardzo miło być w gronie fundamentalistów biblijnych! Czytając Biblię, widzę, że w tym gronie byli nie tylko prorocy czy inni pisarze ST, ale też z okresu NT: Paweł, Piotr, Jan... no i sam Jezus!
Dobre grono, prawda?!... :)

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 05, 2016 17:42
Zobacz profil WWW
czytelnikBiblii napisał(a):
Zarejestrowałem się na tym forum... ale zamiast osób wierzących Bogu, spotykam co najmniej sceptyków, żeby nie powiedzieć: ateistów...

Starasz się ewangelizować i tak trzymaj. Ja bym chciał mieć taką wiarę i zaufanie jak Ty.
Niemniej nie mogę się zgodzić z udowadnianiem prawdziwości biblijnego Słowa Bożego cytatami z samej Biblii. Biblia jest przecież pełna sprzeczności. Poza tym to nie Biblia a tłumaczenie Biblii z hebrajskiego i starej greki.
Bóg przemawia przez emocje, uczucia, głównie przez Miłość. Przemawia ciągami zdarzeń, obrazami, wzniosłymi myślami. Słowa można dowolnie interpretować. Zobacz jak inaczej od nas katolików interpretują Biblię ŚJ. Choćby sprawa transfuzji krwi ale i wiele innych problemów.

A katolicy są różni, również są niepraktykujący, nie chodzący na msze, nawet niewierzący, jak profesor Wolniewicz "rzymski katolik - niewierzący".
Wolniewicz "nie wierzy w przetrwanie świadomości po śmierci. Natomiast nie neguje istnienia wyższej inteligencji nad człowiekiem".
Niemniej uważa się za rzymskiego katolika, broni katolicyzmu, naszej wiary, chrześcijańskiej historii Europy, tradycji katolickich.

Wt kwi 05, 2016 17:46
spin napisał(a):
Biblia jest przecież pełna sprzeczności. Poza tym to nie Biblia a tłumaczenie Biblii z hebrajskiego i starej greki.
Biblia również w językach oryginalnych zawiera sprzeczności wewnętrzne i sprzeczności z faktami.

Wt kwi 05, 2016 18:15

Ta mowa o sprzecznościach w Biblii (w jęz. oryginalnych czy przekładach), to "stara śpiewka", przeciwników chrześcijaństwa, co to pewnie też by byli podejrzliwi, gdyby wszystko było aż nazbyt zgodne...
Takich osób ani jedna, ani druga opcja nie zadowoli - dlatego przechodzę nad nią do porządku dziennego...

CHOMIK - jego zapasy

Wt kwi 05, 2016 18:42
Zobacz profil WWW

Stara, bo prawdziwa.

Wt kwi 05, 2016 18:56
Jak nie ewolucjonizm to co? Jak naukowo wytłumaczysz pochodzenie gatunków?

Naukowo nie ma wytłumaczenia i może nie będzie.
Jest wiele zagadnień niewyjaśnionych naukowo i trzeba się z tym pogodzić.
Przypomnę co napisałem na początku tematu.
Aby teoria była naukowa musi spełniać 3 warunki. Podaję za Encyklopedią.
1. musi być możliwa do sprawdzenia za pomocą obserwacji,
2. musi być możliwa do odtworzenia w kontrolowanych eksperymentach,
3. musi pozwalać na precyzyjne przewidywania.

Najbardziej jestem skłonny bronić kreacjonizmu starej Ziemi.
Prawdopodobnie istnieje jakaś inteligencja nadrzędna (Bóg), może sam Wszechświat jest inteligentny ("racjonalna substancja" wg Spinozy), może "kosmici" stworzyli życie i gatunki, może, może, może... Nie wiadomo.

Ewolucja jest bezrozumna, zatem nie może niczego sensownego "stworzyć".
Dobór naturalny i walka o byt to w hipotezie ewolucyjnej są brednie. Oczywiście IMHO.

Wt kwi 05, 2016 18:58
spin napisał(a):
Dla nieuków nic nie jest i nie będzie naukowe oprócz ich własnych tępych zabobonów.

spin napisał(a):
Tylko że nie. Najważniejsze kryterium OD DAWNA stanowi falsyfikowalność, czyli możliwość jej obalenia przez fakty sprzeczne z przewidywaniami teorii. Przewidywania wcale nie muszą być "precyzyjne", mają mieć odpowiednią dokładność dla danej dziedziny, spójną w szeroko rozumianym obszarze badań naukowych. Drugie kryterium to potwierdzenie przez wiele różnych dowodów. Trzecie to zgodność z wcześniejszymi wynikami empirycznymi i dokładność co najmniej tak samo dobra jak wcześniej istniejących teorii. Dobrze jest, jeśli teoria umożliwia pomniejsze modyfikacje, które pozwolą na lepsze dopasowanie nowych danych i odkryć. Dodatkowo teoria powinna stosować się do ogólnie przyjętej zasady brzytwy Ockhama. WSZYSTKIE te warunki spełnia teoria ewolucji, tak samo jak np. ogólna teoria względności.

spin napisał(a):
Czyli najbardziej prymitywnego wyjaśnienia RELIGIJNEGO. Bo w ogóle nie jest naukowe.

Ostatnio edytowano Wt kwi 05, 2016 19:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt kwi 05, 2016 19:25
Ta mowa o sprzecznościach w Biblii (w jęz. oryginalnych czy przekładach), to "stara śpiewka", przeciwników chrześcijaństwa, co to pewnie też by byli podejrzliwi, gdyby wszystko było aż nazbyt zgodne...
Bo też w Biblii SĄ sprzeczności, nie mówiąc już nawet o ZMIANACH tekstu. Rękopisy ksiąg biblijnych, także w językach oryginalnych, MODYFIKOWANO już w starożytności i mamy na to SETKI dowodów.

Wt kwi 05, 2016 19:28
akruk napisał(a):
spin napisał(a):
Dla nieuków nic nie jest i nie będzie naukowe oprócz ich własnych tępych zabobonów.

spin napisał(a):
Tylko że nie. Najważniejsze kryterium OD DAWNA stanowi falsyfikowalność, czyli możliwość jej obalenia przez fakty sprzeczne z przewidywaniami teorii. Przewidywania wcale nie muszą być "precyzyjne", mają mieć odpowiednią dokładność dla danej dziedziny, spójną w szeroko rozumianym obszarze badań naukowych. Drugie kryterium to potwierdzenie przez wiele różnych dowodów. Trzecie to zgodność z wcześniejszymi wynikami empirycznymi i dokładność co najmniej tak samo dobra jak wcześniej istniejących teorii. Dobrze jest, jeśli teoria umożliwia pomniejsze modyfikacje, które pozwolą na lepsze dopasowanie nowych danych i odkryć. Dodatkowo teoria powinna stosować się do ogólnie przyjętej zasady brzytwy Ockhama. WSZYSTKIE te warunki spełnia teoria ewolucji, tak samo jak np. ogólna teoria względności.

spin napisał(a):
Czyli najbardziej absurdalnego wyjaśnienia RELIGIJNEGO. Bo w ogóle nie jest naukowe.

Za mądry to ty nie jesteś, robisz oklepane wklejki z netu, za to uwielbiasz się dowartościowywać takimi określeniami jak "nieuk", "tępe zabobony" itp. Są bardzo naukowe, dowodzą twojej wyższości i "mundrości" :badgrin:
Jakie to nowoczesne, oświecone, postępowe i nieciemnogrodzkie.
Nie zamierzam "polemizować". Mogę odesłać do początku dyskusji.
pa

Wt kwi 05, 2016 19:34

spin napisał(a):
Nie zamierzam "polemizować".
pa

No raczej ciężko by Ci było :-D

Wt kwi 05, 2016 19:36

To jest taka opcje "pozornego wieku" i ma ona jakiś sens, no bo gdy Bóg stworzył Adama, to był on zaraz dorosły, choć miał kilka chwil życia za sobą... Gdyby ktoś spojrzał na dorosłego Adama, to by rzekł: Ma on ze 30 lat...
Podobnie drzewa - ich wiek widać po słojach, chyba drzewa stworzone przez Boga miały więcej słoi, choć nie rosły kilkadziesiąt lat...

No widzisz, z tym drzewem to nawet ja bym lepszego porównania nie wymyślił :-D
Bóg mógł od razu stworzyć sobie drzewo, które wyglądało jakby rosło kilkadziesiąt lat, i to samo można odnieść do ludzi, do wszystkich roślin, zwierzą planety Ziemi, i całej reszty.

To dlatego, że nie znasz nauki Bożego Słowa, trzymasz się nauk odstępczych, które ktoś, lub Ty sam, w swoim rozumie utworzyłeś...
Nie idź tą drogą! :-|

Ty też jej nie znasz!
Nie jesteś katolikiem, masz tam swoją Biblie, i to dość wątpliwej jakości, i tu przy czymś takim to już ciebie trzeba by nawracać.

spin napisał(a):
Ewolucja jest bezrozumna, zatem nie może niczego sensownego "stworzyć".

Ewolucja ci nie pasuje!
Dziewięć miesięcy przed moim urodzeniem, składałem sie z jednej komórki! i jeśli do tej pory sie tak rozrosłem do około 50 bilionów komórek, i jeśli przejście z 1 komórki,do tak ogromnych liczb, mieści mi sie w głowie, to taka ewolucja również nie jest czymś aż tak strasznym.

Wt kwi 05, 2016 20:15
JedenPost napisał(a):
No raczej ciężko by Ci było :-D
Przecież to dosłownie gimbaza. Dopiero co sam przyznał, że ma 14 lat, czyli dopiero co skończył podstawówkę.

Wt kwi 05, 2016 20:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 103  Następna strona