Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
| Autor |
Wiadomość |
|
pilaster
|
 Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
Quinque napisał(a): Bóg Biblijny to Bóg objawiony, a on twierdzi że... Na jakiej podstawie Quinque twierdzi co twierdzi Bóg? Czy Bóg upoważnił w jakiś sposób Quinque do wypowiadania się w Jego imieniu? Bo Kościół upoważnił. Cytuj: człowiek od początku był idealny a nie był małpą Człowiek nie tylko był, ale nadal jest "małpą". Chyba że Quinque ma jakąś inną definicję "małpy" Cytuj: Więc ewolucja jest przypadkowa do pewnego stopnia? Więc jest determinowana przez co? Przez dobór naturalny. Zmiany frekwencji genów mogą zachodzić w każdą stronę, zatem w tym sensie są przypadkowe. Ale pewne kierunki są bardziej preferowane niż inne i w tym sensie przebieg ewolucji jest zdeterminowany. Cytuj: No ale Bóg biblijny jest sprzeczny z ewolucją. Nic podobnego. To jak twierdzić, że stolarz jest sprzeczny ze stołem. Natomiast owszem, Bóg Quinque, czyli kreacjonistyczny bożek - prestidigitator jest z ewolucją (i w ogóle z prawami natury) sprzeczny. Dlatego też jest to bóg nieistniejący - bóg urojony. Cytuj: Śmierć była wynikiem pojawienia się człowieka Śmierć w sensie duchowym, owszem. Ale nie śmierć biologiczna. Chyba że Quinque jest przekonany, ze od czasów Jezusa, czyli odkupienia grzechu pierworodnego, nikt na Ziemi nie umiera (biologicznie). Jest tak, czy nie jest? Cytuj: Skąd się wzięła [ewolucja -p]? no właśnie. Skąd? Cytuj: W niewiadomy sposób powstało życie, Pytani było o ewolucję (czyli proces dziedzicznych zmian w rozkładzie cech w populacjach biologicznych), nie o powstanie życia. Cytuj: Chce odpowiedzi teologicznej nie naukowej
To nie do pilastra z tym. W Kościele są odpowiednie do takich pytań instytucje.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
| Wt lis 21, 2017 13:07 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
.
Ostatnio edytowano Wt lis 21, 2017 13:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Wt lis 21, 2017 13:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Unikasz trudnych pytań  Jeżeli Ci przeszkadza kreacjonistyczny bożek to moze trzeba usunąć Ks.Rodzaju? Bo tam jest on ukazany Duchowa śmierć? Biblia na nie mówi jaka to była śmierć. Na egzaminie z polskiego dostałbyś ujemne punkty za nadinterpretację Czym mogli zgrzeszyć jakieś prymitywy które nawet nie wiedzieli jak się nazywają. Ktore musiały biegać za jagodami czy innymi królikami żeby przeżyć? Nie wiem, źle upolowali zająca? Po co Bóg stworzył świat który od początku umiera? Z miłości? Wierzysz w To? btw, Kościół nie ma nic ciekawego do powiedzenia na ten temat
|
| Wt lis 21, 2017 13:30 |
|
|
|
 |
|
Saqura
|
chwat napisał(a): O Rany Boskie.. wszystko, tylko Trójcy tam nie ma...
Pochwalam was, bracia, za to, ze we wszystkim pomni na mnie jestescie i ze tak, jak wam przekazałem, zachowujecie tradycje. (1 Kor 11,02)
Przeto, bracia, stójcie niewzruszenie i trzymajcie sie tradycji, o których zostaliscie pouczeni badz zywym słowem, badz za posrednictwem naszego listu. (2 Tes 2,15)
to przede wszystkim miejcie na uwadze, ze żadne Proroctwo Pisma nie jest do prywatnego wyjasnienia (2P1,20) " Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie. Ale czci Mnie na próżno, ucząc zasad, podanych przez ludzi». Uchyliliście przykazanie Boże, a trzymacie się ludzkiej tradycji"Cytaty które podajesz uczą "zachowujcie" "trzymajcie się "gdzie tam napisano by do niej coś dodawać,pogłębiać?hmm? Raczej obserwuj ją czy jest zgodna,czy trzyma się wytycznych Boga, nie ludzi,jak zresztą uczył sam Jezus. Proroctwa się wypełniły,zostało jedno-oczekiwanie na przyjście Pana-oby tradycja Go nie przyćmiła i był zauważony,w przeciwieństwie do tego co już raz Go spotkało 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Wt lis 21, 2017 13:45 |
|
 |
|
Saqura
|
pilaster napisał(a): Kult papierowego cielca? Ile "polister" ich ma? pilaster napisał(a): ytuj: KK, nie jest w tym wypadku żadną wyrocznią
Wręcz przeciwnie. Jest jedyną wyrocznią. A już na pewno jest bardziej miarodajny i wiarygodny w tej roli niż Quinque.
 Która wciąż ewoluuje,nie dziwię się że teoria ewolucji jest Tobie bliska. pilaster napisał(a): Cytuj: Gdzie w ewolucji jest miejsce dla Boga?
A skąd się wzięła ewolucja? Kwantowa teoria historia wszechświata to czasoprzestrzeń bez granic, wyklucza to istnienie Stwórcy,bo wtedy wszechświat byłby samowystarczalny... pilaster napisał(a): Cytuj: człowiek od początku był idealny a nie był małpą
Człowiek nie tylko był, ale nadal jest "małpą". Chyba że Quinque ma jakąś inną definicję "małpy"
Skąd wiadomo że Bóg powiedział STOP ewolucji dla "małpy" ..?Ewolucja wciąż jeszcze trwa.. 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
| Wt lis 21, 2017 14:15 |
|
|
|
 |
|
chwat
|
Saqura napisał(a): Cytaty które podajesz uczą "zachowujcie" "trzymajcie się "gdzie tam napisano by do niej coś dodawać,pogłębiać?hmm? Raczej obserwuj ją czy jest zgodna,czy trzyma się wytycznych Boga, nie ludzi,jak zresztą uczył sam Jezus. Wytyczne Boga podaje Jego Kościół, ja się ich trzymam. Ty jesteś zwolenniczką interpretacji osobistych, na podstawie Biblii, zgodnie z modelem protestanckim głoszącym "tylko Pismo". Jezus natomiast polecił coś innego: Otóz i Ja tobie powiadam: Ty jestes Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduje Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie (Mt 16,18) Protestancki model jest jedynie medialnym hasłem wydmuszką. Mówi o rzekomym odwoływaniu się do Pisma, a de facto jest jego interpretacją. Taki model jest skuteczną metodą wciskania przez ciemniaków, ciemniakom, kitu, głoszącą odwoływanie się do elementarnych, nieskażonych prawd, a będących w rzeczywistości dowolną interpretacją. Na chwilę obecną mamy 40 tyś takich interpretacji, niekiedy krańcowo się od siebie różniących, a każda z nich krzyczy " my trzymamy się Pisma". Ciekawe jak długo jeszcze będziesz głosiła hasła o trzymaniu się wytycznych, za którymi to hasłami, nic się nie kryje?
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Wt lis 21, 2017 14:18 |
|
 |
|
Saqura
|
chwat napisał(a): Wytyczne Boga podaje Jego Kościół, ja się ich trzymam. Trzymaj,nikt nie zmusza Ciebie byś postępował inaczej chwat napisał(a): Otóz i Ja tobie powiadam: Ty jestes Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduje Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie (Mt 16,18) Nie węzłem a Słowem "Tyś jest Mesjasz Syn Boga Żywego" każdy sprzeciw to antychryst "Chwat",ja jestem ochrzczoną katoliczką,szukającą... dyskutującą.. z pasterzami też,więc nie tylko Ciebie tak "męczę"  (to nie uprzedzenie)
|
| Wt lis 21, 2017 14:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie. Jeżeli ewolucja wciąż trwa to w niebie my będziemy mieć duszę w kształcie ciała ludzkiego, a to co z nas powstanie w przyszłości będzie mieć dusze kształtu ciała(na potrzebę prezentacji nazwijmy ich) homo niewiadomo?
|
| Wt lis 21, 2017 15:34 |
|
 |
|
chwat
|
Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Wytyczne Boga podaje Jego Kościół, ja się ich trzymam. Trzymaj,nikt nie zmusza Ciebie byś postępował inaczej  Tak? A ja znam taką jedną, która doradzała mi, trzymania się raczej wytycznych Boga (teoretycznego przekazu "wprost", który nie istnieje), a nie ludzi (Kościoła). Oto jej rada: Saqura napisał(a): Raczej obserwuj ją czy jest zgodna,czy trzyma się wytycznych Boga, nie ludzi,jak zresztą uczył sam Jezus Ja jednak pozostanę przy przekazie ludzi (Kościoła) Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Otóz i Ja tobie powiadam: Ty jestes Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduje Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie (Mt 16,18) Nie węzłem a Słowem "Tyś jest Mesjasz Syn Boga Żywego" każdy sprzeciw to antychryst Kto mówi o węźle? Kto mówi o sprzeciwianiu się?
|
| Wt lis 21, 2017 16:23 |
|
 |
|
Saqura
|
chwat napisał(a): Tak? A ja znam taką jedną, która doradzała mi, trzymania się raczej wytycznych Boga (teoretycznego przekazu "wprost", który nie istnieje), a nie ludzi (Kościoła). Oto jej rada: Saqura napisał(a): Raczej obserwuj ją czy jest zgodna,czy trzyma się wytycznych Boga, nie ludzi,jak zresztą uczył sam Jezus
Ja jednak pozostanę przy przekazie ludzi (Kościoła) Bo biernym(letnim) chrześcijanin być nie może,mam problem/pytanie wtedy głośno o nim mówię,widocznie innym wystarczy to co "mają"/dostają.(każdy jest inny  ) Twój wybór. chwat napisał(a): Kto mówi o węźle? Kto mówi o sprzeciwianiu się? Nikt.
|
| Wt lis 21, 2017 16:41 |
|
 |
|
chwat
|
Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Ja jednak pozostanę przy przekazie ludzi (Kościoła) Bo biernym(letnim) chrześcijanin być nie może,mam problem/pytanie wtedy głośno o nim mówię,widocznie innym wystarczy to co "mają"/dostają.(każdy jest inny  ) Twój wybór. Taa, bo to co dostaje się od Kościoła, nie wystarcza. Kościół jest dla biernych mułów. Poza Kościołem jest pełniejsza przestrzeń informacji. Ciekawe gdzie? Gdzie dla ochrzczonego katolika, za jakiego się Saqura uważa, jest jeszcze inny wybór niż Kościół? Saqura napisał(a): chwat napisał(a): Kto mówi o węźle? Kto mówi o sprzeciwianiu się? Nikt. Nagadała się o węzłach i sprzeciwianiu się, ale jak kto zapyta, do czego to było, to nikt nic nie mówił...
|
| Wt lis 21, 2017 16:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Saqura napisał(a): Kwantowa teoria historia wszechświata to czasoprzestrzeń bez granic, wyklucza to istnienie Stwórcy Uważasz, że Bóg nie byłby w stanie stworzyć czasoprzestrzeni bez granic? Cytuj: Skąd wiadomo że Bóg powiedział STOP ewolucji dla "małpy" A kto twierdzi lub implikuje coś takiego? Quinque napisał(a): Właśnie. Jeżeli ewolucja wciąż trwa to w niebie my będziemy mieć duszę w kształcie ciała ludzkiego Od kiedy to dusza ma kształt ciała ludzkiego?
|
| Wt lis 21, 2017 16:56 |
|
 |
|
Saqura
|
chwat napisał(a): Taa, bo to co dostaje się od Kościoła, nie wystarcza. Kościół jest dla biernych mułów. Poza Kościołem jest pełniejsza przestrzeń informacji. Ciekawe gdzie? Gdzie dla ochrzczonego katolika, za jakiego się Saqura uważa, jest jeszcze inny wybór niż Kościół? W duchu i w Prawdziechwat napisał(a): Nagadała się o węzłach i sprzeciwianiu się, ale jak kto zapyta, do czego to było, to nikt nic nie mówił... Chwat nie rozumie to w takim razie Saqura nie będzie w Nim siać zgorszenia. 
|
| Wt lis 21, 2017 16:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Saqura – zadałem Ci pytanie. Nie potrafisz na nie odpowiedzieć?
|
| Wt lis 21, 2017 17:01 |
|
 |
|
Małgosiaa
Moderator
|
zefciu napisał(a): Od kiedy to dusza ma kształt ciała ludzkiego? Zapytałabym szerzej: od kiedy dusza ma jakikolwiek kształt?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
| Wt lis 21, 2017 17:02 |
|
|
|