Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
W 2014 r. podczas przemówienia w Papieskiej Akademii Nauk.
|
Śr kwi 06, 2016 17:46 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Możesz przetoczyć konkretne słowa?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr kwi 06, 2016 17:56 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Hominibus napisał(a): Weź się człowieku nie ośmieszaj ! I nie rób mi wody z mózgu. Nie robi Ci wody z mózgu. w przyrodzie istnieja pierwiastki tylko od wodoru do uranu. Wszystkie cieższe otrzymano szticznie. Hominibus napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Ale spostrzezenie jest ciekawe i potwierdza dawny poglad - ze studiowanie Biblii nie jest dla niej korzystne.
Czyj ten pogląd? I od kiedy ten pogląd? Poproszę o garść szczegółów. Najlepiej jakieś odnośniki źródłowe. Poglad Koscioła oczywiscie. Czyżbyś nie wiedział, ze jeszcze kilkaset lat temu samodzielne czytanie Biblii było zakazane? Hominibus napisał(a): Aha. Jeszcze poproszę o wymienienie tych rzekomych niekorzyści dla Biblii wynikających z Jej studiowania. No i oczywiście Askadtowiesz poprze to jakimiś wiarygodnymi badaniami naukowymi. . Nie będe już pisał o tak banalnych sprawach jak wyniki badań naukowych dotyczące czy to ewolucji czy wieku Ziemi, czy kosmosu, ale trzeba zauwazyc, ze skoro dyskutant w wypowiedzi: " Jesli wiec przed zaistnieniem człowieka była śmierć, to jest to niezgodne ze Słowem Bożym i dlatego ja odrzucam ewolucję!" zauważa sprzeczność między Biblia a nauką, to ta konkluzja wyniaka własnie z tego ze Bibilę czytał a nawet studiował. spin napisał(a): Zjawia się jak na umówiony sygnał grupa wyznawców marksizmu-darwinizmu, towarzystwa krzewienia kultury i nauki świeckiej, religii ewolucjonizmu. Mają podzielone role i zaczyna się jazda, czyli "dyskusja".  Mam wrażenie, że robią to nie tylko dla postępowej, oświeconej ideologii. Są niezwykle oddani sprawie, jakby im kto za to płacił.  O, teorie spiskowe w pełnej krasie. A jak byś dyskutował z myślącymi identycznie jak Ty? Prawilibyscie sobie komplementy?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr kwi 06, 2016 20:47 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
spin napisał(a): W 2014 r. podczas przemówienia w Papieskiej Akademii Nauk. Muszę potwierdzic, ze słyszałęm to tez w Radiu Watykańskim i nawet mnie zdziwiło, ze tak jednym tchem...
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Śr kwi 06, 2016 20:51 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Soul33 napisał(a): spin napisał(a): Odrzucasz biblijny, kreacjonistyczny opis stworzenia Świata z Księgi Rodzaju Odrzucasz cytowany pkt. 302 Katechizmu KK o stworzeniu  Oczywiście, że odrzucam literalną interpretację Ks. Rodzaju. A pkt. 302 KKK nijak nie przeczy ewolucji. Ciekawe czy doczekam sie kiedyś nieliteralnej, ale konkretnej, interpretacji? Na razie jest to rzucanie zaklęć.
|
Śr kwi 06, 2016 20:54 |
|
|
|
 |
Robek
|
sowaniejestmadra napisał(a): Nauka nie zakłada istnienia Boga , bo wtedy naukowo trzeba by było wyjaśnić pochodzenie Boga. To że coś istnieje, wcale nie oznacza że w naukowy sposób, trzeba wyjaśnić jego pochodzenie, to nawet "sowaniejestmadra" zaczeła gadać jak jaki katolik  no bo przecież skoro świat istnieje, to trzeba wyjaśnić jego pochodzenie, więc tutaj jest kierunek w strone jakiegoś stwórcy. sowaniejestmadra napisał(a): Więc katolicy może o tym nie wiedzą, ale mają problem z logiką w tej kwestii. Jeśli już, to chyba ty, możesz mieć z tym problemy. spin napisał(a): Z jednej strony jest Bóg-stwórca, z drugiej bezrozumna ewolucja naukowa zdana na przypadek.
Masz racje Bóg sobie stworzył, bezrozumną ewolucje.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 06, 2016 21:44 |
|
 |
chwat
|
Askadtowiesz napisał(a): spin napisał(a): W 2014 r. podczas przemówienia w Papieskiej Akademii Nauk. Muszę potwierdzic, ze słyszałęm to tez w Radiu Watykańskim i nawet mnie zdziwiło, ze tak jednym tchem... A ja myślałem, że można było usłyszeć następującą wypowiedź Franciszka : Ewolucja natury nie jest sprzeczna z pojęciem stworzenia, ponieważ ewolucja zakłada stworzenie bytów, które ewoluują. (tłumaczenie polskie za www.opoka.org.pl)
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Cz kwi 07, 2016 6:58 |
|
 |
JedenPost
|
Ano właśnie. Czyli nie ma mowy o zmyślonym przez spina twierdzeniu papieża, że "ewolucja i teoria WW są prawdą".
BTW - trudno powiedzieć co papież miał na myśli mówiąc, że "ewolucja zakłada stworzenie bytów", ponieważ naukowa TE o niczym takim nie mówi, może jakieś przeinaczenie w tłumaczeniu.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz kwi 07, 2016 7:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
chwat napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): spin napisał(a): W 2014 r. podczas przemówienia w Papieskiej Akademii Nauk. Muszę potwierdzic, ze słyszałęm to tez w Radiu Watykańskim i nawet mnie zdziwiło, ze tak jednym tchem... A ja myślałem, że można było usłyszeć następującą wypowiedź Franciszka : Ewolucja natury nie jest sprzeczna z pojęciem stworzenia, ponieważ ewolucja zakłada stworzenie bytów, które ewoluują. (tłumaczenie polskie za http://www.opoka.org.pl) Już Pius XII a potem JP II wchodzili w "mezalians" z ewolucjonizmem. Słynne zdanie JP II : "nowe zdobycze nauki każą nam uznać, iż teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą". Jeśli więcej niż hipotezą, to znaczyło, że teorią? Naukową teorią Czy tylko literalnie, czymś więcej niż hipotezą? Jeśli Watykan uznaje ewolucję "ciał", to dlaczego nie bytów niewidzialnych i nawet samego Boga? Czy zmiana Anioła w Szatana nie była "ewolucją" (inwolucją?) tego gatunku bytów?
|
Cz kwi 07, 2016 8:39 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Jeśli więcej niż hipotezą, to znaczyło, że teorią? Naukową teorią Oczywiście. Papież był w oczywisty sposób lepiej wykształcony niż Ty, więc w przeciwieństwie do Ciebie zdawał sobie z tego sprawę.
|
Cz kwi 07, 2016 9:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): spin napisał(a): Jeśli więcej niż hipotezą, to znaczyło, że teorią? Naukową teorią Oczywiście. Papież był w oczywisty sposób lepiej wykształcony niż Ty, więc w przeciwieństwie do Ciebie zdawał sobie z tego sprawę. Usiłujesz zasłynąć na forum z prób idiotycznego docinania. Mnie to nawet bawią takie podrygi forumowego bomisia. Konkretnie, to który papież był lepiej wykształcony ode mnie w sprawach ewolucjonizmu? Bo w teologii to niewątpliwie byli lepiej wykształceni. Masz jakieś papierki o kończeniu szkółek, czy jesteś genialnym samoukiem jak Łodygin 
|
Cz kwi 07, 2016 9:14 |
|
 |
JedenPost
|
Sam fakt, że w przeciweństwie do Ciebie rozumiał czym jest teoria naukowa tego wykształcenia dowodzi. Informacje o wykształceniu papieży możesz znaleźć w ich szkicach biograficznych. Obaj poprzedni papieże publikowali prace naukowe w dziedzinach, w których nieznajomość TE, w tym jej implikacji filozoficznych, jest wykluczona.
|
Cz kwi 07, 2016 9:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Definicję teorii naukowej podałem wcześniej za "Encyclopedia of Scientific Principles, Laws, and Theories". Dla przykładu, Stefan Hawking podaje identyczną definicję teorii naukowych.
|
Cz kwi 07, 2016 9:40 |
|
 |
JedenPost
|
Widocznie papież nie opierał się na wydawnictwach popularnonaukowych, cóż za zaskoczenie.
Teoria naukowa w poszczególnych naukach ma różną strukturę, różny stopień uzasadnienia i spójności wewn.; w naukach formalnych (matematyce i logice) teorią naukową nazywa się system twierdzeń składający się ze zbioru aksjomatów oraz log. konsekwencji (dedukcyjny system, sformalizowany system); w naukach empirycznych teorią naukową danej dziedziny zjawisk nazywa się: bądź zbiór zdań tłumaczących dane zjawiska, tworzący wraz z wyjaśniającymi je prawami nauk. i hipotezami log. zwartą jednostkę wiedzy nauk. o tej dziedzinie, bądź wszelki system twierdzeń dotyczących danej dziedziny i zawierających terminy teoret. (tzn. odnoszące się do przedmiotów lub właściwości nieobserwowalnych bezpośrednio), bądź też tylko układ praw nauki, hipotez ogólnych i definicji logicznie i rzeczowo tak powiązanych, że z najogólniejszych spośród nich można wyprowadzić wszystkie twierdzenia mniej ogólne, oraz tak sformułowanych, że umożliwiają one empiryczną kontrolę (weryfikacja); zadaniem teorii naukowej w naukach empirycznych jest nie tylko wyjaśnianie faktów, lecz także ich przewidywanie.
(Słownik PWN)
|
Cz kwi 07, 2016 9:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
spin napisał(a): Dla przykładu, Stefan Hawking podaje identyczną definicję teorii naukowych. Muj Borze! czyś ty w ogóle czytał to, na co się powołujesz?!? Hawking nie podaje żadnej definicji teorii naukowych, tylko w swojej popularnonaukowej książce tłumaczy w prosty sposób laikom, jakie cechy powinna mieć dobra teoria naukowa w naukach fizycznych (do których nie należy biologia): Stephen Hawking, Krótka historia czasu napisał(a): Mówiąc o naturze wszechświata i dyskutując takie zagadnienia, jak kwestia jego początku i końca, należy jasno rozumieć, czym jest teoria naukowa. Przyjmuję tutaj raczej naiwny pogląd, że teoria jest po prostu modelem wszechświata lub jego części, oraz zbiorem reguł wiążących wielkości tego modelu z obserwacjami, jakie można wykonać. [...] Dobra teoria naukowa musi spełniać dwa warunki: musi poprawnie opisywać rozległą klasę obserwacji, opierając się na modelu zawierającym tylko nieliczne dowolne elementy, i musi umożliwiać precyzyjne przewidywanie wyników przyszłych pomiarów. Na przykład, teoria Arystotelesa, zgodnie z którą wszystko było utworzone z czterech elementów — ognia, ziemi, powietrza i wody — była dostatecznie prosta, by zasłużyć na miano naukowej, ale nie pozwalała na żadne przewidywania. Z drugiej strony, teoria ciążenia Newtona opiera się na jeszcze prostszym modelu, wedle którego ciała przyciągają się z siłą proporcjonalną do ich mas i odwrotnie proporcjonalną do kwadratu odległości między nimi. Mimo swej prostoty teoria Newtona przewiduje ruchy Słońca, Księżyca i planet z wielką dokładnością.
Każda teoria fizyczna jest zawsze prowizoryczna [...] Przy tej okazji podkreślał, za Popperem, falsyfikowalność, jako cechę dobrej teorii naukowej: Cytuj: Każda teoria fizyczna jest zawsze prowizoryczna [...] nigdy nie można jej udowodnić. Niezależnie od tego, ile razy rezultaty eksperymentu zgadzały się z teorią, nadal nie można mieć pewności, czy kolejne doświadczenie jej nie zaprzeczy. Z drugiej strony łatwo obalić teorię, znajdując choć jeden wynik eksperymentalny sprzeczny z jej przewidywaniami. Jak podkreślał filozof nauki Karl Popper, dobrą teorię naukową cechuje to, że wynikają z niej liczne przewidywania, które w zasadzie nadają się do eksperymentalnego obalenia. Tę cechę, falsyfikowalność, możliwość obalenia przez dowody empiryczne, kreacjoniści z założenia odrzucają w swoich koncepcjach.
|
Cz kwi 07, 2016 10:13 |
|
|
|