Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 5:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
W 2014 r. podczas przemówienia w Papieskiej Akademii Nauk.

Śr kwi 06, 2016 17:46

Możesz przetoczyć konkretne słowa?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr kwi 06, 2016 17:56

Hominibus napisał(a):
Weź się człowieku nie ośmieszaj ! I nie rób mi wody z mózgu.

Nie robi Ci wody z mózgu. w przyrodzie istnieja pierwiastki tylko od wodoru do uranu. Wszystkie cieższe otrzymano szticznie.

Hominibus napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Ale spostrzezenie jest ciekawe i potwierdza dawny poglad - ze studiowanie Biblii nie jest dla niej korzystne.

Czyj ten pogląd? I od kiedy ten pogląd? Poproszę o garść szczegółów. Najlepiej jakieś odnośniki źródłowe.
Poglad Koscioła oczywiscie. Czyżbyś nie wiedział, ze jeszcze kilkaset lat temu samodzielne czytanie Biblii było zakazane?

Hominibus napisał(a):
Aha. Jeszcze poproszę o wymienienie tych rzekomych niekorzyści dla Biblii wynikających z Jej studiowania. No i oczywiście Askadtowiesz poprze to jakimiś wiarygodnymi badaniami naukowymi.
.
Nie będe już pisał o tak banalnych sprawach jak wyniki badań naukowych dotyczące czy to ewolucji czy wieku Ziemi, czy kosmosu, ale trzeba zauwazyc, ze skoro dyskutant w wypowiedzi:
"Jesli wiec przed zaistnieniem człowieka była śmierć, to jest to niezgodne ze Słowem Bożym i dlatego ja odrzucam ewolucję!" zauważa sprzeczność między Biblia a nauką, to ta konkluzja wyniaka własnie z tego ze Bibilę czytał a nawet studiował.

spin napisał(a):
Zjawia się jak na umówiony sygnał grupa wyznawców marksizmu-darwinizmu, towarzystwa krzewienia kultury i nauki świeckiej, religii ewolucjonizmu. :-o
Mają podzielone role i zaczyna się jazda, czyli "dyskusja". :)
Mam wrażenie, że robią to nie tylko dla postępowej, oświeconej ideologii.
Są niezwykle oddani sprawie, jakby im kto za to płacił. :shock:

O, teorie spiskowe w pełnej krasie. A jak byś dyskutował z myślącymi identycznie jak Ty? Prawilibyscie sobie komplementy?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr kwi 06, 2016 20:47

spin napisał(a):

Muszę potwierdzic, ze słyszałęm to tez w Radiu Watykańskim i nawet mnie zdziwiło, ze tak jednym tchem...

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr kwi 06, 2016 20:51

Soul33 napisał(a):
spin napisał(a):
Odrzucasz biblijny, kreacjonistyczny opis stworzenia Świata z Księgi Rodzaju :?:
Odrzucasz cytowany pkt. 302 Katechizmu KK o stworzeniu :?:

Oczywiście, że odrzucam literalną interpretację Ks. Rodzaju.
A pkt. 302 KKK nijak nie przeczy ewolucji.

Ciekawe czy doczekam sie kiedyś nieliteralnej, ale konkretnej, interpretacji? Na razie jest to rzucanie zaklęć.

G.C. Lichtenberg

Śr kwi 06, 2016 20:54

sowaniejestmadra napisał(a):
Nauka nie zakłada istnienia Boga , bo wtedy naukowo trzeba by było wyjaśnić pochodzenie Boga.

To że coś istnieje, wcale nie oznacza że w naukowy sposób, trzeba wyjaśnić jego pochodzenie, to nawet "sowaniejestmadra" zaczeła gadać jak jaki katolik :D :D no bo przecież skoro świat istnieje, to trzeba wyjaśnić jego pochodzenie, więc tutaj jest kierunek w strone jakiegoś stwórcy.

sowaniejestmadra napisał(a):
Więc katolicy może o tym nie wiedzą, ale mają problem z logiką w tej kwestii.

Jeśli już, to chyba ty, możesz mieć z tym problemy.

spin napisał(a):
Z jednej strony jest Bóg-stwórca, z drugiej bezrozumna ewolucja naukowa zdana na przypadek.

Masz racje :mrgreen:
Bóg sobie stworzył, bezrozumną ewolucje.

Śr kwi 06, 2016 21:44

Askadtowiesz napisał(a):
spin napisał(a):

Muszę potwierdzic, ze słyszałęm to tez w Radiu Watykańskim i nawet mnie zdziwiło, ze tak jednym tchem...

A ja myślałem, że można było usłyszeć następującą wypowiedź Franciszka : Ewolucja natury nie jest sprzeczna z pojęciem stworzenia, ponieważ ewolucja zakłada stworzenie bytów, które ewoluują.
(tłumaczenie polskie za www.opoka.org.pl)

Cz kwi 07, 2016 6:58

Ano właśnie. Czyli nie ma mowy o zmyślonym przez spina twierdzeniu papieża, że "ewolucja i teoria WW są prawdą".

BTW - trudno powiedzieć co papież miał na myśli mówiąc, że "ewolucja zakłada stworzenie bytów", ponieważ naukowa TE o niczym takim nie mówi, może jakieś przeinaczenie w tłumaczeniu.

Cz kwi 07, 2016 7:12
chwat napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
spin napisał(a):

A ja myślałem, że można było usłyszeć następującą wypowiedź Franciszka : Ewolucja natury nie jest sprzeczna z pojęciem stworzenia, ponieważ ewolucja zakłada stworzenie bytów, które ewoluują.
(tłumaczenie polskie za http://www.opoka.org.pl)

Już Pius XII a potem JP II wchodzili w "mezalians" z ewolucjonizmem.
Słynne zdanie JP II : "nowe zdobycze nauki każą nam uznać, iż teoria ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą".
Jeśli więcej niż hipotezą, to znaczyło, że teorią? Naukową teorią :?: :shock:
Czy tylko literalnie, czymś więcej niż hipotezą?

Jeśli Watykan uznaje ewolucję "ciał", to dlaczego nie bytów niewidzialnych i nawet samego Boga?
Czy zmiana Anioła w Szatana nie była "ewolucją" (inwolucją?) tego gatunku bytów?

Cz kwi 07, 2016 8:39

spin napisał(a):

Oczywiście. Papież był w oczywisty sposób lepiej wykształcony niż Ty, więc w przeciwieństwie do Ciebie zdawał sobie z tego sprawę.

Cz kwi 07, 2016 9:05
JedenPost napisał(a):
spin napisał(a):

Oczywiście. Papież był w oczywisty sposób lepiej wykształcony niż Ty, więc w przeciwieństwie do Ciebie zdawał sobie z tego sprawę.

Usiłujesz zasłynąć na forum z prób idiotycznego docinania. :badgrin:
Mnie to nawet bawią takie podrygi forumowego bomisia. :mrgreen:
Konkretnie, to który papież był lepiej wykształcony ode mnie w sprawach ewolucjonizmu?
Bo w teologii to niewątpliwie byli lepiej wykształceni.
Masz jakieś papierki o kończeniu szkółek, czy jesteś genialnym samoukiem jak Łodygin :?: :D

Cz kwi 07, 2016 9:14

Sam fakt, że w przeciweństwie do Ciebie rozumiał czym jest teoria naukowa tego wykształcenia dowodzi. Informacje o wykształceniu papieży możesz znaleźć w ich szkicach biograficznych. Obaj poprzedni papieże publikowali prace naukowe w dziedzinach, w których nieznajomość TE, w tym jej implikacji filozoficznych, jest wykluczona.

Cz kwi 07, 2016 9:29
Definicję teorii naukowej podałem wcześniej za "Encyclopedia of Scientific Principles, Laws, and Theories".
Dla przykładu, Stefan Hawking podaje identyczną definicję teorii naukowych.

Cz kwi 07, 2016 9:40

Widocznie papież nie opierał się na wydawnictwach popularnonaukowych, cóż za zaskoczenie.

Teoria naukowa w poszczególnych naukach ma różną strukturę, różny stopień uzasadnienia i spójności wewn.; w naukach formalnych (matematyce i logice) teorią naukową nazywa się system twierdzeń składający się ze zbioru aksjomatów oraz log. konsekwencji (dedukcyjny system, sformalizowany system); w naukach empirycznych teorią naukową danej dziedziny zjawisk nazywa się: bądź zbiór zdań tłumaczących dane zjawiska, tworzący wraz z wyjaśniającymi je prawami nauk. i hipotezami log. zwartą jednostkę wiedzy nauk. o tej dziedzinie, bądź wszelki system twierdzeń dotyczących danej dziedziny i zawierających terminy teoret. (tzn. odnoszące się do przedmiotów lub właściwości nieobserwowalnych bezpośrednio), bądź też tylko układ praw nauki, hipotez ogólnych i definicji logicznie i rzeczowo tak powiązanych, że z najogólniejszych spośród nich można wyprowadzić wszystkie twierdzenia mniej ogólne, oraz tak sformułowanych, że umożliwiają one empiryczną kontrolę (weryfikacja); zadaniem teorii naukowej w naukach empirycznych jest nie tylko wyjaśnianie faktów, lecz także ich przewidywanie.

(Słownik PWN)

Cz kwi 07, 2016 9:54
spin napisał(a):
Dla przykładu, Stefan Hawking podaje identyczną definicję teorii naukowych.
Muj Borze! czyś ty w ogóle czytał to, na co się powołujesz?!? Hawking nie podaje żadnej definicji teorii naukowych, tylko w swojej popularnonaukowej książce tłumaczy w prosty sposób laikom, jakie cechy powinna mieć dobra teoria naukowa w naukach fizycznych (do których nie należy biologia):
Stephen Hawking, Krótka historia czasu napisał(a):
Mówiąc o naturze wszechświata i dyskutując takie zagadnienia, jak kwestia jego początku i końca, należy jasno rozumieć, czym jest teoria naukowa. Przyjmuję tutaj raczej naiwny pogląd, że teoria jest po prostu modelem wszechświata lub jego części, oraz zbiorem reguł wiążących wielkości tego modelu z obserwacjami, jakie można wykonać. [...] Dobra teoria naukowa musi spełniać dwa warunki: musi poprawnie opisywać rozległą klasę obserwacji, opierając się na modelu zawierającym tylko nieliczne dowolne elementy, i musi umożliwiać precyzyjne przewidywanie wyników przyszłych pomiarów. Na przykład, teoria Arystotelesa, zgodnie z którą wszystko było utworzone z czterech elementów — ognia, ziemi, powietrza i wody — była dostatecznie prosta, by zasłużyć na miano naukowej, ale nie pozwalała na żadne przewidywania. Z drugiej strony, teoria ciążenia Newtona opiera się na jeszcze prostszym modelu, wedle którego ciała przyciągają się z siłą proporcjonalną do ich mas i odwrotnie proporcjonalną do kwadratu odległości między nimi. Mimo swej prostoty teoria Newtona przewiduje ruchy Słońca, Księżyca i planet z wielką dokładnością.

Każda teoria fizyczna jest zawsze prowizoryczna [...]
Przy tej okazji podkreślał, za Popperem, falsyfikowalność, jako cechę dobrej teorii naukowej:
Cytuj:
Każda teoria fizyczna jest zawsze prowizoryczna [...] nigdy nie można jej udowodnić. Niezależnie od tego, ile razy rezultaty eksperymentu zgadzały się z teorią, nadal nie można mieć pewności, czy kolejne doświadczenie jej nie zaprzeczy. Z drugiej strony łatwo obalić teorię, znajdując choć jeden wynik eksperymentalny sprzeczny z jej przewidywaniami. Jak podkreślał filozof nauki Karl Popper, dobrą teorię naukową cechuje to, że wynikają z niej liczne przewidywania, które w zasadzie nadają się do eksperymentalnego obalenia.
Tę cechę, falsyfikowalność, możliwość obalenia przez dowody empiryczne, kreacjoniści z założenia odrzucają w swoich koncepcjach.

Cz kwi 07, 2016 10:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 103  Następna strona