Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 63  Następna strona
 Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia. 
Autor Wiadomość

Post Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
formek1 napisał(a):
Wskaz mi gdzie napisałem, że odrzucam całą naukę.

Ale opisane tu problemy występują w całej nauce. Czemu więc przeszkadzają ci tylko, gdy mowa o powstaniu życia, a nie podważasz z tego powodu istnienia prądu elektrycznego? Czyżby za tym szła jakaś ideologia? Nie, na pewno nie, skąd u mnie takie okropne podejrzenia? :P
Cytuj:
Nie.
Będziesz po prostu nieukiem.

Zali gżdy?!
To wytłumacz mi, wg jakiego kryterium (mam nadzieję bardziej obiektywnego, niż formkowe widzimisię) mniejszość twierdząca coś odmiennego do większości raz jest geniuszem, a raz nieukiem?
Cytuj:
Gdzie napisałem że kto jest w mniejszości ten ma racje?

Twoje słowa:
Cytuj:
Pokazałem że większość jest głupia.
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=47&t=26872&start=780

Cytuj:
Czy to będzie biolog, fizyk czy chemik jest w tym wypadku bez znaczenia.

Komu prędzej uwierzysz, że masz zapalenie płuc: chemikowi, fizykowi czy lekarzowi?

Wt mar 12, 2013 22:48

Lurker napisał(a):
Oczywiście.
List do hebrajczyków 11:1
Wiara to nacechowane pewnością oczekiwanie rzeczy spodziewanych, oczywisty przejaw rzeczy realnych, choć nie widzianych

Tak jak wierze że istnieje druga strona księżyca choć jej nie widziałem.
Co do Teorii i wiary w samochód. samochód mogę zobaczyć.
To raczej zły przykład.
Choć wierze ze istnieją samochody których w nie widziałem.
Cfaniaczek again.
Ale w niematerialne płody rozumu ludzkiego już nie wierzysz? Twierdzenia matematyczne dla przykładu?

Twierdzenia matematyczne można sprawdzić.
wierzę że istnieją.

formek1 napisał(a):
Czyli jeśli ta zasada obowiązuje to ewolucja (małpa w człowieka) jest mitem.
Dokładnie na odwrót: jeśli zasada kopernikańska obowiązuje, to te Twoje krokodyle musiały wyewoluować.

Nie .Ty tak twierdzisz .
Ja twierdze że to Bóg stworzył.

Wt mar 12, 2013 22:59

Acro napisał(a):
Wskaz mi gdzie napisałem, że odrzucam całą naukę.

Ale opisane tu problemy występują w całej nauce. Czemu więc przeszkadzają ci tylko, gdy mowa o powstaniu życia, a nie podważasz z tego powodu istnienia prądu elektrycznego?

Mnie nie przeszkadzają bajki.Przeszkadza mi tylko kiedy ktoś próbuje wmówić moim dzieciom że to prawda.
Powstanie życia to bajka a prąd "kopie" realanie.

Cytuj:
Nie.
Zali gżdy?!
To wytłumacz mi, wg jakiego kryterium (mam nadzieję bardziej obiektywnego, niż formkowe widzimisię) mniejszość twierdząca coś odmiennego do większości raz jest geniuszem, a raz nieukiem?

Gdzie tak napisałem?

Cytuj:
Czy to będzie biolog, fizyk czy chemik jest w tym wypadku bez znaczenia.
Komu prędzej uwierzysz, że masz zapalenie płuc: chemikowi, fizykowi czy lekarzowi?

Lekarzowi.

Wt mar 12, 2013 23:05

Umówmy się może, że nie znamy bożej metody stwarzania świata. Okej? Mógł posłużyć się ewolucją jako narzędziem.

Orkiestra!

Wt mar 12, 2013 23:14

Cytuj:
Mnie nie przeszkadzają bajki.Przeszkadza mi tylko kiedy ktoś próbuje wmówić moim dzieciom że to prawda.
Powstanie życia to bajka a prąd "kopie" realanie.

A skąd!
Powstanie życia to prawda - przeciez jest, obserwuję je. A to nie prąd kopie, tylko takie małe krasnoludki, które żyja w kablach. No chyba nie wierzysz w te bajki o elektronach? Widziałes jakiegoś? Nie? I dałeś sobie wmówić? Oj naiwny, naiwny...

Cytuj:
Gdzie tak napisałem?

Raz tu:
a raz tu:
Nie kotrolujesz, co piszesz, czy co?

Cytuj:
Lekarzowi.
Jak to? To jednak czasem specjalność ma znaczenie?

Wt mar 12, 2013 23:20

Acro napisał(a):

Gdzie tak napisałem?
Raz tu:
a raz tu:
Nie kotrolujesz, co piszesz, czy co?

Widze że masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz.

cytuje twoje zdanie
"To wytłumacz mi, wg jakiego kryterium (mam nadzieję bardziej obiektywnego, niż formkowe widzimisię) mniejszość twierdząca coś odmiennego do większości raz jest geniuszem, a raz nieukiem?

i ja

Gdzie tak napisałem?"

No wiec jeszcze raz pytam
Gdzie w mojej wypowiedzi napisałem ktoś kto jest w mniejszości jest geniuszem?
lub nieukiem.

Wyjaśnię ponieważ masz widzę problemy
To że większość jest głupia jest faktem.
Ale to nie oznacza że mniejszość to geniusze.

Jak pisałem mądrość to nie jest wiedza lub jej brak.

Śr mar 13, 2013 0:23
formek1 napisał(a):
akruk napisał(a):
A dlaczego nie: "Zgodna większość jak już pisałem mnie nie przekonuje ponieważ to jest towarzystwo wzajemnej adoracji. Zgodna większość potępiała DARWINA i innych pionierów nauki, ponieważ gdyby się z nim zgodzili..."?

No i jakaś konkluzja?

Bo Darwin wierzył w Boga .Sam to napisał więc nie rozumiem?
Właśnie widzę, że nie rozumiesz. Nic a nic. Bo w zacytowanej powyżej argumentacji nie ma nic na temat wiary lub niewiary w Boga. Czy to Darwina, Kopernika, Galileusza czy kogokolwiek innego. Jest mowa o większościowych poglądach i o pionierach nauki.

Pytam, dlaczego w przypadku teorii heliocentrycznej krytykujesz jako towarzystwo wzajemnej adoracji tę "zgodną większość", która potępiała poglądy Kopernika, ale w przypadku teorii ewolucji robisz dokładnie odwrotnie - tu z kolei "zgodnej większości", która potępiała poglądy Darwina, nie krytykujesz. Co więcej - przyklaskujesz jej.

Śr mar 13, 2013 2:27

akruk napisał(a):
[]Właśnie widzę, że nie rozumiesz. Nic a nic. Bo w zacytowanej powyżej argumentacji nie ma nic na temat wiary lub niewiary w Boga. Czy to Darwina, Kopernika, Galileusza czy kogokolwiek innego. Jest mowa o większościowych poglądach i o pionierach nauki.

Pytam, dlaczego w przypadku teorii heliocentrycznej krytykujesz jako towarzystwo wzajemnej adoracji tę "zgodną większość", która potępiała poglądy Kopernika, ale w przypadku teorii ewolucji robisz dokładnie odwrotnie - tu z kolei "zgodnej większości", która potępiała poglądy Darwina, nie krytykujesz. Co więcej - przyklaskujesz jej.

A gdzie ja pisałem o "zgodnej większości" za czasów Darwina?
Może nie pamiętam to mi zacytuj.

Śr mar 13, 2013 9:16
formek1 napisał(a):
No właśnie nie pisałeś, bo teorii ewolucji Darwina nie chciałeś dołączyć do przykładów. Cały czas ci to wytykam. Dlaczego zdanie większości raz traktujesz a priori jako nic nie warte ("bo to tylko towarzystwo wzajemnej adoracji"), a innym razem jako ważne i obowiązujące. Dlaczego samo z siebie zdanie mniejszości raz ma wskazywać na geniusz i pionierskość ("bo geniusze są zawsze w mniejszości"), a innym razem wcale nie ("bo nieuki nie wiedzą, co powszechnie przyjęto w nauce")?

Śr mar 13, 2013 10:10

akruk napisał(a):
No właśnie nie pisałeś, bo teorii ewolucji Darwina nie chciałeś dołączyć do przykładów.

człowieku gdybym miał wszystkie takie sprawy dołączać do przykładów miejsca by nie starczyło.
poza tym to co mi wpada do głowy pisze o reszcie zapominając na przykład.
Cytuj:
Cały czas ci to wytykam. Dlaczego zdanie większości raz traktujesz a priori jako nic nie warte ("bo to tylko towarzystwo wzajemnej adoracji"),

Bo to prawda
Cytuj:
a innym razem jako ważne i obowiązujące.

Gdzie to napisałem.?
Cytuj:
Dlaczego samo z siebie zdanie mniejszości raz ma wskazywać na geniusz i pionierskość ("bo geniusze są zawsze w mniejszości"),

Gdzie tak napisałem?

Geniusz i pionierskość w nowych teoriach to nie norma .Są tez idioci w pionierskości.
A na marginesie Darwina akurat nie krytykowali w większości.

Co do Geniuszy .
To akurat prawda że geniusze sa w mniejszosći .Z czym tu dyskutować.

Śr mar 13, 2013 15:42
formek1 napisał(a):
Decydować powinni rodzice.

Nie można oczekiwać, że szkoły, ze względu na uprzedzenia i ignorancję rodziców, będzie ukrywać przed uczniami wiedzę o świecie. To kłóci się z samą ideą edukacji.
Cytuj:
Zgodna większość potępiała Galileusza, Kopernika i innych pionierów nauki.
I nawet wiem dlaczego.
Ponieważ gdyby się z nimi zgodzili to niejednokrotnie swoje naukowe osiągnięcia całego życia musieliby wywalić do kosza.

Chyba jednak nie wiesz, co to za większość i jakiego powodu potępiała ich poglądy. Przypomnę, więc fragment z wyroku wydanego w procesie Galileusza z 1633 r. :

Oznajmiamy, orzekamy, wyrokujemy i oświadczamy, że ty, Galileuszu, z powodu spraw, o których była mowa podczas procesu i do których sam się przyznałeś, zostałeś uznany przez to Święte Oficjum za ciężko podejrzanego o herezję, a mianowicie, iż wyznawałeś i rozgłaszałeś fałszywą, sprzeczną z pochodzącym od Boga Pismem Świętym doktrynę, w myśl której Słońce jest środkiem świata i nie wędruje ze wschodu na zachód, Ziemia zaś obraca się i nie jest środkiem świata, i że twierdziłeś ponadto, iż można taką opinię wyznawać i bronić jako prawdopodobną po tym, jak została publicznie uznana za sprzeczną z Pismem Świętym.

Jak widzisz sytuacja jest analogiczna. Z tych samych powodów z jakich 400 lat temu odrzucano teorie Kopernika i Galileusza, dzisiaj ty odrzucasz i chcesz zakazywać nauczania w szkołach teorii ewolucji i Wielkiego Wybuchu. Ówcześni ludzie wierzący, twierdzenia o tym, że Ziemia obraca się i kręci wokół Słońca, określali jako „bezsensowne i absurdalne”. W podobnym tonie ty wypowiadasz się obecnie na temat ewolucji żywych organizmów. Taka postawa do niczego jednak nie prowadzi, bowiem żadne zakazy oraz negowania nie są w stanie zniechęcić ludzi do odkrywania prawdy o świecie. Zawsze lepiej pogodzić się z faktami niż desperacko im zaprzeczać i udawać, że ich nie ma. Kościół katolicki odrobił już tą lekcję, kiedy to zrobią Świadkowie Jehowy?

Śr mar 13, 2013 18:17

mauger napisał(a):
[Decydować powinni rodzice.

Nie można oczekiwać, że szkoły, ze względu na uprzedzenia i ignorancję rodziców, będzie ukrywać przed uczniami wiedzę o świecie. To kłóci się z samą ideą edukacji.

Niestety nie masz racji.
Jeśli ja jestem zobowiązany do wychowania mojego dziecka to i ja za nie odpowiadam to ja też powinienem decydować czego je uczę.

Cytuj:
Zgodna większość potępiała Galileusza, Kopernika i innych pionierów nauki.
I nawet wiem dlaczego.
Ponieważ gdyby się z nimi zgodzili to niejednokrotnie swoje naukowe osiągnięcia całego życia musieliby wywalić do kosza.
Chyba jednak nie wiesz, co to za większość i jakiego powodu potępiała ich poglądy. Przypomnę, więc fragment z wyroku wydanego w procesie Galileusza z 1633 r. :

Oznajmiamy, orzekamy, wyrokujemy i oświadczamy, że ty, Galileuszu, z powodu spraw, o których była mowa podczas procesu i do których sam się przyznałeś, zostałeś uznany przez to Święte Oficjum za ciężko podejrzanego o herezję, a mianowicie, iż wyznawałeś i rozgłaszałeś fałszywą, sprzeczną z pochodzącym od Boga Pismem Świętym doktrynę, w myśl której Słońce jest środkiem świata i nie wędruje ze wschodu na zachód, Ziemia zaś obraca się i nie jest środkiem świata, i że twierdziłeś ponadto, iż można taką opinię wyznawać i bronić jako prawdopodobną po tym, jak została publicznie uznana za sprzeczną z Pismem Świętym.

Jak widzisz sytuacja jest analogiczna. Z tych samych powodów z jakich 400 lat temu odrzucano teorie Kopernika i Galileusza, dzisiaj ty odrzucasz i chcesz zakazywać nauczania w szkołach teorii ewolucji i Wielkiego Wybuchu.

Nieprawda.
W Piśmie Świętym NIGDZIE nie ma napisane że ziemia czy słonce jest albo nie jest środkiem świata.To wymysł tych ludzi.

Natomiast sytuacja jest zupełnie inna jeśli chodzi o powstanie życia , wszechświata i ewolucji.
Przy czym ja nie neguje powstania życia a tylko jego sposób.
To samo z powstaniem wszechświata.
Ja neguje tylko niezgodne z wiedzą stwierdzenie że życie powstało z materii nieorganicznej.
Wiadomo przecież że życie powstaje tylko z życia. I nikt jeszcze nie udowodnił że jest inaczej.
To samo z powstaniem wszechświata.
Natomiast Wielki wybuch robi tylko wielką r o z p ie r d u chę a nie porządek który panuje we wszechświecie i wszyscy o tym wiedzą

Cytuj:
Ówcześni ludzie wierzący, twierdzenia o tym, że Ziemia obraca się i kręci wokół Słońca, określali jako „bezsensowne i absurdalne”. W podobnym tonie ty wypowiadasz się obecnie na temat ewolucji żywych organizmów. Taka postawa do niczego jednak nie prowadzi, bowiem żadne zakazy oraz negowania nie są w stanie zniechęcić ludzi do odkrywania prawdy o świecie. Zawsze lepiej pogodzić się z faktami niż desperacko im zaprzeczać i udawać, że ich nie ma. Kościół katolicki odrobił już tą lekcję, kiedy to zrobią Świadkowie Jehowy?

Nie rozumiesz albo udajesz.
Ewolucja żywych organizmów zachodzi tylko w obrębie gatunku.To jest dowiedzione i sprawdzone.
Inna ewolucja to fikcja.
pogodzić można się z faktami a nie mitami.

Kościół katolicki się pogodził z tym że Boga nie ma?
Od kiedy bo jakoś nie słyszałem?

Śr mar 13, 2013 20:02

formek1 napisał(a):
Wyjaśnię ponieważ masz widzę problemy
To że większość jest głupia jest faktem.
Ale to nie oznacza że mniejszość to geniusze.

No fakt, jest jeszcze jedna możliwość: mniejszość jest bardzo głupia. To twoje zdanie? Bo tertium non datur.

Śr mar 13, 2013 21:40
formek1 napisał(a):
Nieprawda.W Piśmie Świętym NIGDZIE nie ma napisane że ziemia czy słonce jest albo nie jest środkiem świata.

Święte Oficjum twierdziło, że jest, formek1 twierdzi, że nie ma. Ostatni papieże nie dostrzegają sprzeczności między ewolucją i Pismem Św., formek1 twierdzi, że nie da się tego w żaden sposób pogodzić. Jak widać każdy interpretuje sobie zapisy biblijne po swojemu. I bądź tu mądry, kto ma rację.
formek1 napisał(a):
Ja neguje tylko niezgodne z wiedzą stwierdzenie że życie powstało z materii nieorganicznej.

Księga Rodzaju (2, 7) mówi, że człowiek został stworzony z prochu ziemi. Czyli nawet według Biblii człowiek powstał z materii nieorganicznej. W zasadzie to piękna metafora ewolucji: od prochu ziemi do człowieka ;) .
formek1 napisał(a):
Ewolucja żywych organizmów zachodzi tylko w obrębie gatunku.To jest dowiedzione i sprawdzone.

Doprawdy? Ale w jaki sposób mutacje prowadzące do zmian genetycznych mają „wiedzieć”, że nie wolno im wykraczać poza obręb gatunku? Tym bardziej, że sam gatunek to nic innego jak nieco umowne pojęcie z zakresu systematyki żywych organizmów. W praktyce często brak jest jednoznacznych kryteriów pozwalających określić czy mamy do czynienia z tym samych czy oddzielnym już gatunkiem.
formek1 napisał(a):
Kościół katolicki się pogodził z tym że Boga nie ma?Od kiedy bo jakoś nie słyszałem?

To ciekawe, że pogodzenie się z rzeczywistością jest dla ciebie równoznaczne z odrzuceniem wiary w Boga. To by wiele tłumaczyło.

Cz mar 14, 2013 15:58
mauger napisał(a):
Jak widać każdy interpretuje sobie zapisy biblijne po swojemu. I bądź tu mądry, kto ma rację.

Ci których poglądy sprawniej ewoluują zgodnie z postępem naukowym, bo nie grozi im stagnacja :P. Jednakże to tylko jedna z propozycji kryterium rozstrzygającego ;)

Cz mar 14, 2013 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 936 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 63  Następna strona