Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 103  Następna strona
 Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
@spin, skoro tak Cię bulwersuje próba godzenia Biblii z teorią ewolucji przez papieży, to zrób im na złość: porzuć poddaństwo im!
Ja tak zrobiłem ponad 20 lat temu i teraz nie muszę się zastanawiać: A czemu to kościelny zwierzchnik mówi coś, w co nie wierzę?...

Już o tym pisałem: Kto trzyma się zapisu biblijnego, ten nie będzie wierzył w ewolucyjną teorię, bo ona jest nie do pogodzenia z zapisem, że śmierć to skutek grzechu ludzi...
Przed grzechem Adama i Ewy nie było śmierci - więc: nie było ewolucji, której nieodłącznym elementem jest właśnie śmierć (śmierć za śmiercią niższych form życia... aż człowiek postał).

Zatem @spin pomyśl o tym czy warto Ci się "męczyć" z takimi przywódcami, co Ci nie pasują...

CHOMIK - jego zapasy
A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?

Cz kwi 07, 2016 10:45
Zobacz profil WWW

czytelnikBiblii napisał(a):
Już o tym pisałem: Kto trzyma się zapisu biblijnego, ten nie będzie wierzył w ewolucyjną teorię,

A w co będzie wierzył? W którą wersję?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz kwi 07, 2016 10:49

JedenPost napisał(a):
Już o tym pisałem: Kto trzyma się zapisu biblijnego, ten nie będzie wierzył w ewolucyjną teorię,

A w co będzie wierzył? W którą wersję?

Generalnie: Będzie wierzył w kreację - w Boga-Stwórcę!

CHOMIK - jego zapasy

Cz kwi 07, 2016 10:54
Zobacz profil WWW

Ale w którą wersję jej przebiegu, bo to jest interesujące? Co było najpierw: człowiek, czy kura?

Ostatnio edytowano Cz kwi 07, 2016 10:55 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Cz kwi 07, 2016 10:55
Falsyfikowalność to jeden z dogmatów materialistów, neomarksistów-leninistów-stalinistów.
O tych dogmatach nie dyskutujmy. Materialiści MUSZĄ je znać na pamieć, ciągle powtarzać aby w nie dogłębnie uwierzyć, wcisnąć innym i... basta. :)

Niektórzy księża ( w tym papieże) próbowali pogodzić naukę z religią.
Przeważnie byli nieświadomi, że współczesna nauka jest opanowana przez lewactwo i postępactwo. A lewactwo chce urządzić świat po swojemu i wyprzeć religie.
Człowiek wierzący, religijny nie zagrzeje miejsca na uniwersytecie, uczelni, instytucie naukowym itd.
Tylko kilka procent naukowców to ludzie wierzący w Boga a i tak muszą iść na zgniłe kompromisy aby utrzymać naukowe stanowiska i pracę.

W czasach fascynacji tranzystorami ksiądz prof. Włodzimierz Sedlak napisał szereg książek naukowych i popularnonaukowych o półprzewodnikowej teorii życia.
Jak dziś do tego zajrzeć, to mocno trąci myszami, żeby nie powiedzieć dosadniej.

Dzisiaj o Wielkim Wybuchu opowiada/wykłada ks. prof. Michał Heller. Podaje nawet klasyczne "dowody" na jego zaistnienie jak promieniowanie reliktowe.
Tyle, że to promieniowanie reliktowe w holograficznej hipotezie powstanie wszechświata ma zupełnie inne źródło. Czy ks. prof. o tym nie wie? Nie zna innych hipotez, choćby Daniela Grumillera :?:

Cz kwi 07, 2016 10:55

spin napisał(a):
Niektórzy księża ( w tym papieże) próbowali pogodzić naukę z religią.
Przeważnie byli nieświadomi, że współczesna nauka jest opanowana przez lewactwo i postępactwo. A lewactwo chce urządzić świat po swojemu i wyprzeć religie.

Taak. Biedni papieże - nie tylko na TE się nie znają, ale też nie wiedzą na jakim świecie żyją, myślą, że Bilbia to dobry sposób komunikacji człowieka z bogiem (spin im nie wyłuszczył, że niedobry) nie wiedzą jaki jest Bóg (spin im jeszcze nie wytłumaczył, że niedoskonały)... strasznie zagubieni ludzie to być muszą. Nie używają rozumu widać, bo jak spin wyraźnie napisał, posiadanie odmiennych niż spin poglądów w tego rodzaju tematach jasno o tym świadczy.

Cz kwi 07, 2016 11:03

JedenPost napisał(a):

Ale w którą wersję jej przebiegu, bo to jest interesujące? Co było najpierw: człowiek, czy kura?

Pierwszy był - bez żadnego początku - Bóg-Stwórca! To On stworzył wszystko swoim słowem, w 6 dni, a 7-mego odpoczął.
Jeśli już pytasz o kurę, to jako ptak była stworzona wraz ze zwierzętami lądowymi oraz z ludźmi - 6-tego dnia.

PS. Jeśli chcesz się tu produkować, aby mi obrzydzać kreację, to nie trudź się - idź lepiej na spacer - bo mi tego nie zmienisz, w co wierzę! :-)

CHOMIK - jego zapasy

Cz kwi 07, 2016 11:08
Zobacz profil WWW
@spin, skoro tak Cię bulwersuje próba godzenia Biblii z teorią ewolucji przez papieży, to zrób im na złość: porzuć poddaństwo im!
Ja tak zrobiłem ponad 20 lat temu i teraz nie muszę się zastanawiać: A czemu to kościelny zwierzchnik mówi coś, w co nie wierzę?...

Już o tym pisałem: Kto trzyma się zapisu biblijnego, ten nie będzie wierzył w ewolucyjną teorię, bo ona jest nie do pogodzenia z zapisem, że śmierć to skutek grzechu ludzi...
Przed grzechem Adama i Ewy nie było śmierci - więc: nie było ewolucji, której nieodłącznym elementem jest właśnie śmierć (śmierć za śmiercią niższych form życia... aż człowiek postał).

Zatem @spin pomyśl o tym czy warto Ci się "męczyć" z takimi przywódcami, co Ci nie pasują...

Mam rozumieć, że przeszedłeś na inne wyznanie np. protestantyzm?

Z powodu jakichś w sumie drobiazgów nie zamierzam porzucić religii moich przodków.
Co prawda prawie nie chodzę na msze ale uważam się za rzymskiego katolika i mam dobry kontakt z Bogiem.
Papieże są różni, są ludźmi omylnymi. Franciszek czasem coś lapnie do dziennikarzy w samolocie albo i na jakimś kongresie. Innym też się zdarzało w natłoku myśli i słów.

Co do śmierci, to dotyczy ona tylko organizmów rozmnażających się drogą płciową.
Pierwsi ludzie rozmnażali się przez "pączkowanie", przynajmniej tak Ewa powstała z boku (żebra) Adama. Może to żebro było materiałem genetycznym?

Cz kwi 07, 2016 11:15

Jeśli już pytasz o kurę, to jako ptak była stworzona wraz ze zwierzętami lądowymi oraz z ludźmi - 6-tego dnia.

Ależ przecież Biblia podaje, że najpierw stworzony był czlowiek, a zwierzęta i ptactwo niebieskie potem dopiero, temuż człowiekowi do towarzystwa. Czyżbyś nie czytał?

Genesis, drugi rozdział.

spin napisał(a):
Z powodu jakichś w sumie drobiazgów nie zamierzam porzucić religii moich przodków.

:-D

Nie zgadzasz się z Kościołem ani w kwestii Biblii, ani istoty Boga. Faktycznie, drobiazgi.

Cz kwi 07, 2016 11:18

Materialiści-darwiniści święcie wierzą, że jakiś gad zniósł jajo i wylęgła się z niego... kura.
W ten sposób dowiedli, że jajko było najpierw, przed kurą. :lol:

Cz kwi 07, 2016 11:21

spin napisał(a):
Mam rozumieć, że przeszedłeś na inne wyznanie np. protestantyzm?

Tak.
spin napisał(a):

Nie miłuj rodziny bardziej niż Jezusa:
Mt 10:37 bw "Kto miłuje ojca albo matkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien; i kto miłuje syna albo córkę bardziej niż mnie, nie jest mnie godzien."
spin napisał(a):
Co prawda prawie nie chodzę na msze ale uważam się za rzymskiego katolika i mam dobry kontakt z Bogiem.
Papieże są różni, są ludźmi omylnymi. Franciszek czasem coś lapnie do dziennikarzy w samolocie albo i na jakimś kongresie. Innym też się zdarzało w natłoku myśli i słów.

Jeśli prawie nie chodzisz na msze, to żaden z Ciebie katolik!
Sprawdzaj, co mówi papież - porównuj z Biblią; gdy błądzi, to nie słuchaj...

spin napisał(a):
Co do śmierci, to dotyczy ona tylko organizmów rozmnażających się drogą płciową.
Pierwsi ludzie rozmnażali się przez "pączkowanie", przynajmniej tak Ewa powstała z boku (żebra) Adama. Może to żebro było materiałem genetycznym?

O ile powstanie Ewy było "nietypowe", to już kolejne pokolenia miały się rodzić normalnie! I tak się rodziły...
Śmierć, to śmierć! Wg ewolucji umierały organizmy rozmnażające się drogą płciową, zanim wyewoluował człowiek - Boże Słowo tak nie uczy i ja ufam jemu...

CHOMIK - jego zapasy

Cz kwi 07, 2016 11:24
Zobacz profil WWW
spin napisał(a):
Falsyfikowalność to jeden z dogmatów materialistów, neomarksistów-leninistów-stalinistów.
Falsyfikowalność to podstawa wszelkiego krytycznego, racjonalnego -- czyli rozumnego -- podejścia do poznania, także metody naukowej. Jeśli jakaś koncepcja na mocy swoich założeń myślowych jest niesprawdzalna przez falsyfikację, to znaczy: jeśli z założenia nie może istnieć żaden fakt, żaden ewentualny wynik, który umożliwiłby stwierdzenie, że jest błędna i ją obalał -- wówczas koncepcja ta nie stanowi teorii naukowej.

Jeśli jakaś teoria przyrodnicza nie jest falsyfikowalna, to nie jest teorią naukową.

Przykład teorii NIEnaukowej:
Niewykrywalne anioły popychają planety, które wskutek tego poruszają się.

Ostatnio edytowano Cz kwi 07, 2016 11:30 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz kwi 07, 2016 11:27

JedenPost napisał(a):
Ależ przecież Biblia podaje, że najpierw stworzony był czlowiek, a zwierzęta i ptactwo niebieskie potem dopiero, temuż człowiekowi do towarzystwa. Czyżbyś nie czytał?

Genesis, drugi rozdział.

Genesis 1 rozdz. podaje kolejność całego stworzenia; Gen 2 dotyczy tylko mieszkania jakim był dla ludzi Eden (stąd pozorne sprzeczności).
Biblia nie przeczy sobie bo to natchnione Słowo Boga, a On nie oszukuje!

CHOMIK - jego zapasy

Cz kwi 07, 2016 11:28
Zobacz profil WWW
Wizualizacja wszystkich sprzeczności w Biblii. Trochę tego się nazbierało.

Cz kwi 07, 2016 11:35
Jeśli prawie nie chodzisz na msze, to żaden z Ciebie katolik!

Proboszcz i biskup uważają inaczej. Nieobecny, usprawiedliwiony :)

Jeśli byłeś @czytelnikuBiblii katolikiem, to nie jesteś protestantem ale... heretykiem :p

O ile powstanie Ewy było "nietypowe", to już kolejne pokolenia miały się rodzić normalnie! I tak się rodziły...

"Normalnie", czyli w bólach. Żadna samica ssaków tak nie cierpi przy porodzie jak kobieta. :cry:

Cz kwi 07, 2016 11:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1534 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 103  Następna strona