Ewolucjoniści wierzą, że człowiek powstał z kamienia.
Autor |
Wiadomość |
formek1
|
 Re: Ewolucjoniści wierzą , że człowiek powstał z kamienia .
mauger napisał(a): Nieprawda.W Piśmie Świętym NIGDZIE nie ma napisane że ziemia czy słonce jest albo nie jest środkiem świata.
Święte Oficjum twierdziło, że jest, formek1 twierdzi, że nie ma. Ostatni papieże nie dostrzegają sprzeczności między ewolucją i Pismem Św., formek1 twierdzi, że nie da się tego w żaden sposób pogodzić. Jak widać każdy interpretuje sobie zapisy biblijne po swojemu. I bądź tu mądry, kto ma rację. OK .Pokaz gdzie to jest napisane .Bo jak na razie lejesz wodę ... formek1 napisał(a): Ja neguje tylko niezgodne z wiedzą stwierdzenie że życie powstało z materii nieorganicznej. Księga Rodzaju (2, 7) mówi, że człowiek został stworzony z prochu ziemi. Czyli nawet według Biblii człowiek powstał z materii nieorganicznej. W zasadzie to piękna metafora ewolucji: od prochu ziemi do człowieka  . Tak tyle że nie sam powstał i nie przypadkiem a powstał w wyniku celowego działania . A o tym jest mowa. Czepianie się słówek to nie jest mądre. formek1 napisał(a): Ewolucja żywych organizmów zachodzi tylko w obrębie gatunku.To jest dowiedzione i sprawdzone. Doprawdy? Ale w jaki sposób mutacje prowadzące do zmian genetycznych mają „wiedzieć”, że nie wolno im wykraczać poza obręb gatunku?
Tego nie wiem skąd" widzą." Tak jak nie wiem czemu komputer sam nie pisze na klawiaturze i nie lata bo nie ma skrzydeł. Cytuj: Tym bardziej, że sam gatunek to nic innego jak nieco umowne pojęcie z zakresu systematyki żywych organizmów. W praktyce często brak jest jednoznacznych kryteriów pozwalających określić czy mamy do czynienia z tym samych czy oddzielnym już gatunkiem. Więc nie chodzi o jakieś szczególiki i nazwy a o zasadę. Z konia koń a nie pies a z psa pies a nie świnia. formek1 napisał(a): Kościół katolicki się pogodził z tym że Boga nie ma?Od kiedy bo jakoś nie słyszałem?[ To ciekawe, że pogodzenie się z rzeczywistością jest dla ciebie równoznaczne z odrzuceniem wiary w Boga. To by wiele tłumaczyło. Jeśli jest ewolucja to Boga nie ma ponieważ ....ewolucja tworzy gatunki a nie Bóg. Ewolucja tworzy życie nie Bóg i Biblia kłamie wiec kłamie Bóg.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Cz mar 14, 2013 16:46 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
formek1 napisał(a): Natomiast Wielki wybuch robi tylko wielką r o z p ie r d u chę a nie porządek Ale właśnie naukowcy nie są pewni, dlaczego po Wielkim Wybuchu nie ma idealnego porządku  Konkretnie dlaczego wszechświat nie jest jednorodny (sprawdź sobie w google). Skoro i tak robisz z dzieci jakieś dziwadła, to aby być uczciwym, powinieneś przynajmniej powiedzieć im, że nie znasz się na tym, co krytykujesz. formek1 napisał(a): Ewolucja żywych organizmów zachodzi tylko w obrębie gatunku.To jest dowiedzione i sprawdzone. I oczywiście tu też widać, że się nie znasz. Nic takiego (empirycznie) nie udowodniono. Empirycznie udowodniono to, że organizmy z czasem się zmieniają, czyli ewoluują, jak np. wilk w psa, albo wiele innych roślin i zwierząt hodowlanych. formek1 napisał(a): Z konia koń a nie pies a z psa pies a nie świnia. Albo z konia sosna  Kolejny dowód, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Zmiana np. kota w świnię byłaby sprzeczna z teorią ewolucji. Dowodziłoby to, że istnieją jakieś plany, do których organizmy dążą. Coś takiego byłoby silną przesłanką za kreacjonizmem. formek1 napisał(a): Jeśli jest ewolucja to Boga nie ma ponieważ ....ewolucja tworzy gatunki a nie Bóg. W jaki sposób Bóg tworzy te gatunki? Rękoma?? Ignorence is bliss - jak widać, to chyba Twoje życiowe motto.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz mar 14, 2013 17:30 |
|
 |
Lurker
|
formek1 napisał(a): Jeśli ja jestem zobowiązany do wychowania mojego dziecka to i ja za nie odpowiadam to ja też powinienem decydować czego je uczę. Jeśli odpowiadasz za swoje dziecko, jesteś zobowiązany do nieuczenia go bzdur. formek1 napisał(a): Wiadomo przecież że życie powstaje tylko z życia. Lubisz powtarzać bezrefleksyjnie gładkie slogany, co? Bo przecież nie odrzuciłeś abiogenezy po zapoznaniu się i gruntownym skrytykowaniu proponowanych mechnizmów - nieprawdaż? formek1 napisał(a): Natomiast Wielki Wybuch robi tylko wielką r o z p i e r d u c h ę a nie porządek który panuje we wszechświecie i wszyscy o tym wiedzą. Tzn. formek i jego rodzina. : ))) Niniejszym douczam Cię: entropia, czyli ogólnie miara nieuporządkowania, rośnie stale. Oznacza to, że Wielki Wybuch miał niską entropię. Oznacza to, że był bardziej uporządkowany, niż jest Wszechświat w jego obecnym stanie. formek1 napisał(a): Ewolucja żywych organizmów zachodzi tylko w obrębie gatunku.To jest dowiedzione i sprawdzone. Inna ewolucja to fikcja. Ale potrafisz rozwinąć jakąś argumentację...? formek1 napisał(a): pogodzić można się z faktami a nie mitami. Zgadzam się. Zgadzam! Dlatego właśnie pogodziłem się z teorią ewolucji oraz abiogenezą. formek1 napisał(a): Kościół katolicki się pogodził z tym że Boga nie ma? O Jeżu, jakie to niedouczone...
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz mar 14, 2013 18:17 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Lurker napisał(a): formek1 napisał(a): Wiadomo przecież że życie powstaje tylko z życia. Lubisz powtarzać bezrefleksyjnie gładkie slogany, co? To nie tyle powtarzanie sloganów, co zastosowanie się do porad sekciarskich broszurek. Rzecz jasna, tworzy się je na zasadach strategii marketingowych (btw czytałeś "Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka" Cialdiniego?). Skuteczność jest zatem opracowana statystycznie i po prostu ma trafiać do osób o przeciętnej wiedzy, zarówno w danym temacie, jak i wiedzy ogólnej. Argumenty formka1 widywałem już u innych. Była np. taka majanovak, która prowadziła tu ewangelizację i podobno należała do "niezdenominowanego Kościoła protestanckiego" 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz mar 14, 2013 21:11 |
|
 |
Lurker
|
Co tylko źle o formku świadczy, bo istnieją protestanckie publikacje, które jednak jakąś argumentację rozwijają. Co prawda bywa ona zabawna (np. potop wyjaśnia się istnieniem na orbicie - sic! - dużych ilości wody, która pewnego dnia pięknego spadła na Ziemię), ale jednak jest.
Cialdiniego nie czytałem, niestety. Warto?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz mar 14, 2013 21:35 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Lurker napisał(a): Cialdiniego nie czytałem, niestety. Warto? Warto. Świetna książka, stosowana jako podręcznik na studiach, a jednocześnie przyjemnie i lekko się czyta,
|
Cz mar 14, 2013 21:41 |
|
 |
formek1
|
Soul33 napisał(a): Natomiast Wielki wybuch robi tylko wielką r o z p ie r d u chę a nie porządek Ale właśnie naukowcy nie są pewni, dlaczego po Wielkim Wybuchu nie ma idealnego porządku  Konkretnie dlaczego wszechświat nie jest jednorodny (sprawdź sobie w google). Rzeczywiście nie ma idealnego porządku.? Może o innym wszechświecie rozmawiamy. Cytuj: Skoro i tak robisz z dzieci jakieś dziwadła, to aby być uczciwym, powinieneś przynajmniej powiedzieć im, że nie znasz się na tym, co krytykujesz. Skad wywnioskowałeś że tak robię formek1 napisał(a): Ewolucja żywych organizmów zachodzi tylko w obrębie gatunku.To jest dowiedzione i sprawdzone. I oczywiście tu też widać, że się nie znasz. Nic takiego (empirycznie) nie udowodniono. Empirycznie udowodniono to, że organizmy z czasem się zmieniają, czyli ewoluują, jak np. wilk w psa, albo wiele innych roślin i zwierząt hodowlanych. Tak . Czemu nie wilk w konia? Może mnie uczyli o innej teorii ewolucji ale zawsze była mowa że pochodzimy od małpy.' formek1 napisał(a): Z konia koń a nie pies a z psa pies a nie świnia. Albo z konia sosna  Kolejny dowód, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Zmiana np. kota w świnię byłaby sprzeczna z teorią ewolucji. Dowodziłoby to, że istnieją jakieś plany, do których organizmy dążą. Coś takiego byłoby silną przesłanką za kreacjonizmem. Czyli rozumiem że najpierw powstały organizmy według gatunku a potem ewoluowały w inne ? formek1 napisał(a): Jeśli jest ewolucja to Boga nie ma ponieważ ....ewolucja tworzy gatunki a nie Bóg. W jaki sposób Bóg tworzy te gatunki? Rękoma?? Teraz czy kiedyś?
|
Cz mar 14, 2013 21:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
formek1 napisał(a): Może mnie uczyli o innej teorii ewolucji Raczej na pewno o innej. 
|
Cz mar 14, 2013 21:55 |
|
 |
formek1
|
Lurker napisał(a): ]Jeśli ja jestem zobowiązany do wychowania mojego dziecka to i ja za nie odpowiadam to ja też powinienem decydować czego je uczę.
Jeśli odpowiadasz za swoje dziecko, jesteś zobowiązany do nieuczenia go bzdur. Akurat tutasj sie mylisz. jeśli ja za nie odpowiadam to moja sprawa czego je uczę. Socjaliści chcieliby inaczej ale ja nie jestem socjalistą. formek1 napisał(a): Wiadomo przecież że życie powstaje tylko z życia. Lubisz powtarzać bezrefleksyjnie gładkie slogany, co? Bo przecież nie odrzuciłeś abiogenezy po zapoznaniu się i gruntownym skrytykowaniu proponowanych mechnizmów - nieprawdaż? Nie powtarzam to co widać. Abiogeneza to bajki. Chyba że znasz jakieś zwierz które tak powstało.' formek1 napisał(a): Natomiast Wielki Wybuch robi tylko wielką r o z p i e r d u c h ę a nie porządek który panuje we wszechświecie i wszyscy o tym wiedzą. Tzn. formek i jego rodzina. : ))) Niniejszym douczam Cię: entropia, czyli ogólnie miara nieuporządkowania, rośnie stale. Oznacza to, że Wielki Wybuch miał niską entropię. Oznacza to, że był bardziej uporządkowany, niż jest Wszechświat w jego obecnym stanie. Dobree... Rozumiem zatem że jak w domu nie sprzątasz to entropia maleje. Nawet gdybyś miał racje świadczyłoby to tylko o tym że ...Bóg wszystko stworzył a teraz przestał o to dbać. A poważnie jakos nie zauważyłem aby dzień był dłuższy lub krótszy niż 20 lat temu. Tak wiem mam czekac 50 mln lat. formek1 napisał(a): Ewolucja żywych organizmów zachodzi tylko w obrębie gatunku.To jest dowiedzione i sprawdzone. Inna ewolucja to fikcja. Ale potrafisz rozwinąć jakąś argumentację...? Na fikcje? nie mam argumentów na fikcje.
|
Cz mar 14, 2013 21:56 |
|
 |
formek1
|
mauger napisał(a): formek1 napisał(a): Może mnie uczyli o innej teorii ewolucji Raczej na pewno o innej.  No własnie dlatego nie chcę aby tego uczono moje dzieci.
|
Cz mar 14, 2013 21:57 |
|
 |
Lurker
|
formek1 napisał(a): Akurat tutasj sie mylisz. jeśli ja za nie odpowiadam to moja sprawa czego je uczę. Socjaliści chcieliby inaczej, ale ja nie jestem socjalistą. Niestety nie mylę się. Gdybyś swoje dziecko posiadał, faktycznie mógłbyś robić ze swoją własnością co Ci się żywnie podoba i nikt nie miałby prawa Ci się do tego wtrącać. Ponieważ jednak Ty za dziecko odpowiadasz, jesteś zobowiązany do przekazania mu wiedzy sprawdzonej i rzetelnej - a nie dowolnych banialuk jakie przyjdą Ci do głowy. Socjalizm to zupełnie inna broszka. formek1 napisał(a): Abiogeneza to bajki. Chyba że znasz jakieś zwierzę które tak powstało. Na miłość Boga, Montresorsie. Wiesz Ty w ogóle, co powstaje z abiogenezy? Samoreplikujące się cząsteczki chemiczne. Potem startuje ewolucja. Doczekam się jakiejś argumentacji, że abiogeneza nie działa, czy chcesz mnie przekonać, żebym uwierzył Ci na pałę? formek1 napisał(a): Dobree... Rozumiem zatem że jak w domu nie sprzątasz to entropia maleje. Nawet gdybyś miał racje świadczyłoby to tylko o tym że ...Bóg wszystko stworzył a teraz przestał o to dbać. A czy ja twierdzę inaczej? Ja wierzę w Erydę. Eryda stworzyła i szlus. : ))) A jak w domu nie sprzątam, to entropia oczywiście rośnie. Jak sprzątam, też rośnie, np. ciało mi się grzeje i się pocę. Słuchaj, weź Ty wbij sobie do wiki pojęcie "entropia" i odśwież wiadomości, bo skoro skończyłeś politechnikę, to na przedmiocie pt. fizyka musieli Ci entropię wprowadzić. formek1 napisał(a): A poważnie jakos nie zauważyłem aby dzień był dłuższy lub krótszy niż 20 lat temu. Bo masz niedokładne zegary. Ziemia hamuje z prędkością jakiegoś malutkiego ułamka sekundy na rok. formek1 napisał(a): Na fikcje? nie mam argumentów na fikcje. Przeciwko fikcji. Zacznij od wykazania, że makroewolucja nie ma prawa działać.
|
Cz mar 14, 2013 22:08 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
formek1 napisał(a): Skad wywnioskowałeś że tak robię Nie starasz się, aby dzieci ws. ewolucji miały podobne poglądy do Twoich? Pisałeś, że w pewnych kwestiach musisz odkręcać w domu to, czego uczą ich w szkole. formek1 napisał(a): Czemu nie wilk w konia? Zapoznaj się z teorią ewolucji, a wtedy się dowiesz. Częściowo wyjaśniłem to w poprzedniej wypowiedzi. formek1 napisał(a): Czyli rozumiem że najpierw powstały organizmy według gatunku a potem ewoluowały w inne ? Nie przekręcaj według swoich sekciarskich broszurek, cwaniaku Gatunki powstały - w sposób, którego Biblia nie opisuje. I to tyle o przeszłości. Obecnie natomiast widać, że gatunki ewoluują, tzn. z czasem się zmieniają. formek1 napisał(a): Cytuj: W jaki sposób Bóg tworzy te gatunki? Rękoma?? Teraz czy kiedyś? Kiedykolwiek. -------- Ciekawostką jest, że wspomniana majanovak również udawała, że nic nie wie, niewiele rozumie, a już na pewno niczego nie zapamiętuje (choć Biblia - w jej przypadku głównie NT - oczywiście wykuta na blachę). Tylko była w tym lepsza, bo chwilami widać, że formek1 jest jednak człowiekiem inteligentnym.
|
Cz mar 14, 2013 22:27 |
|
 |
formek1
|
Lurker napisał(a): Akurat tutasj sie mylisz. jeśli ja za nie odpowiadam to moja sprawa czego je uczę. Socjaliści chcieliby inaczej, ale ja nie jestem socjalistą.
Niestety nie mylę się. Gdybyś swoje dziecko posiadał, faktycznie mógłbyś robić ze swoją własnością co Ci się żywnie podoba i nikt nie miałby prawa Ci się do tego wtrącać. Ponieważ jednak Ty za dziecko odpowiadasz, jesteś zobowiązany do przekazania mu wiedzy sprawdzonej i rzetelnej - a nie dowolnych banialuk jakie przyjdą Ci do głowy. Bzdety do kwadratu. Jeśli będziesz płacił na wychowanie mojego dziecka, będziesz je w razie czego leczył czy utrzymywał to masz rację.Ale póki ja to robie to moja i tylko moja sprawa czego je będe uczył .Nie Twoja Cytuj: Socjalizm to zupełnie inna broszka. Własnie że to jest ta broszka. To socjaliści chcieliby aby dziecko0 od złobka było indoktrynowane papką o pi er do łac h bez Boga. Cytuj: Abiogeneza to bajki. Chyba że znasz jakieś zwierzę które tak powstało. Na miłość Boga, Montresorsie. Wiesz Ty w ogóle, co powstaje z abiogenezy? Samoreplikujące się cząsteczki chemiczne. Potem startuje ewolucja. Z czasteczek masła rybka , duża ryba ,krokodyl ....tak w uproszczeniu podaję ...potem małpa i człowiek Czyli jednak to racja że potem z małpy powstaje człowiek czy nie .? Wiem... przez 50 mln albo więcej lat ale jednak? Tak czy nie ? Bo naprawdę już nie wiem jak ta ewolucja działa .Każdy z was mówi inaczej. Czy z cząsteczki samoreplikujacej się " 50 mln lat" i w końcowej fazie powstaje człowiek? Cytuj: Doczekam się jakiejś argumentacji, że abiogeneza nie działa, czy chcesz mnie przekonać, żebym uwierzył Ci na pałę? Nie umiem udowodnić że coś nie działa. Raczej dowodzi się że coś działa formek1 napisał(a): Dobree... Rozumiem zatem że jak w domu nie sprzątasz to entropia maleje. Nawet gdybyś miał racje świadczyłoby to tylko o tym że ...Bóg wszystko stworzył a teraz przestał o to dbać. A czy ja twierdzę inaczej? Ja wierzę w Erydę. Eryda stworzyła i szlus. : ))) Tak twierdziłeś inaczej .Przynajmniej do tej pory. Eryda to "ktoś" a nie "coś" czyli nie ewolucja. Cytuj: A jak w domu nie sprzątam, to entropia oczywiście rośnie. Jak sprzątam, też rośnie, np. ciało mi się grzeje i się pocę. Chyba wtedy dobrze że się pocisz i się grzejesz. formek1 napisał(a): Na fikcje? nie mam argumentów na fikcje. Przeciwko fikcji. Zacznij od wykazania, że makroewolucja nie ma prawa działać. [/quote] Tak. Udowdnij że Boga nie ma. Udowadnia sie rzeczy istniejące a nie nieistniejące.
|
Cz mar 14, 2013 23:52 |
|
 |
formek1
|
Soul33 napisał(a): Skad wywnioskowałeś że tak robię Nie starasz się, aby dzieci ws. ewolucji miały podobne poglądy do Twoich? Pisałeś, że w pewnych kwestiach musisz odkręcać w domu to, czego uczą ich w szkole. A ty nie starasz się aby Twoje dzieci nie wierzyły w Boga? Posyłasz je do rożnych kościołów aby sobie wyrobiły zdanie na ten temat?' Normalne jest że rodzice wychowują ...a przynajmniej powinni wychowywać dzieci według tego z czym sami się zgadzają. Cytuj: Gatunki powstały - w sposób, którego Biblia nie opisuje. I to tyle o przeszłości. Obecnie natomiast widać, że gatunki ewoluują, tzn. z czasem się zmieniają. OK. jak powstały zatem gatunki? I jaki ostatnio gatunek zmienił sie.....z czego w co? formek1 napisał(a): W jaki sposób Bóg tworzy te gatunki? Rękoma?? Teraz czy kiedyś? Kiedykolwiek. Technicznie nikt nie wie jak Bóg tworzy gatunki. Ale to prosto sobie wyobrazić. Bierzemy 2 atomy wodoru i jeden tlenu .Potem mocno "młotkiem walimy" i mamy cząsteczkę wody. Bóg pewnie ma inne fajniejsze sposoby .Ale dla nas niestety nieosiągalne. Może łączy "kilka tysięcy "rożnych atomów w cząsteczki a potem składa z nich zwierzęta i je ożywia. Co ciekawe Biblia mówi że osobiście tego nie robił ale za pośrednictwem swego syna. Bóg nie ma rąk bo jest duchem czyli jest niematerialny. Dysponuje natomiast olbrzymia energią. I pewnie w ten sposób tworzy materię. Z energii.
|
Pt mar 15, 2013 0:03 |
|
 |
Lurker
|
formek1 napisał(a): Bzdety do kwadratu. Jeśli będziesz płacił na wychowanie mojego dziecka, będziesz je w razie czego leczył czy utrzymywał to masz rację.Ale póki ja to robie to moja i tylko moja sprawa czego je będe uczył .Nie Twoja Czyli uważasz, że jeśli strzeli Ci do głowy pomysł, żeby nie uczyć dziecka posługiwania się pieniędzmi, nie uczyć dziecka alfabetu, nie uczyć dziecka mycia zębów - to wara wszystkim od Twojej decyzji? Nie wasz cyrk, nie wasza małpa? formek1 napisał(a): Własnie że to jest ta broszka. To socjaliści chcieliby aby dziecko0 od złobka było indoktrynowane papką o pi er do łac h bez Boga. A to ciekawe. Wymienisz parę z tych pierdół, czy znowu poprzestaniesz na sloganach, tym razem z repertuaru korwinisty? formek1 napisał(a): Z czasteczek masła Masło się nie replikuje. formek1 napisał(a): rybka , duża ryba ,krokodyl ....tak w uproszczeniu podaję ...potem małpa i człowiek Czyli jednak to racja że potem z małpy powstaje człowiek czy nie .? Wiem... przez 50 mln albo więcej lat ale jednak? Tak czy nie ? Tak. formek1 napisał(a): Bo naprawdę już nie wiem jak ta ewolucja działa .Każdy z was mówi inaczej. To kup sobie książkę i się doucz, zamiast polegać na opiniach anonimowych łosi z Internetu. formek1 napisał(a): Czy z cząsteczki samoreplikujacej się " 50 mln lat" i w końcowej fazie powstaje człowiek? Tak się zdarzyło na Ziemi. Na innych planetach mogło się zdarzyć inaczej. Aha, i człowiek to nie jest "końcowa faza" - ewolucja działa dalej. formek1 napisał(a): Nie umiem udowodnić że coś nie działa. Raczej dowodzi się że coś działa Ale ja się nie pytam o dowód, tylko o argumenty. Dostrzegasz tę jakże subtelną różnicę? formek1 napisał(a): Tak twierdziłeś inaczej .Przynajmniej do tej pory. Eryda to "ktoś" a nie "coś" czyli nie ewolucja. Ja nie wiem jak to robił Jahwe, ale Eryda użyła ewolucji. Dociera do Ciebie ten prosty fakt? Że opozycja Bóg-ewolucja jest fałszywa? formek1 napisał(a): Chyba wtedy dobrze że się pocisz i się grzejesz. Żarty Ci nie wychodzą. formek1 napisał(a): Tak. Udowdnij że Boga nie ma. Udowadnia sie rzeczy istniejące a nie nieistniejące. Ja się nie pytam o dowód na istnienie bytu, tylko o dowód na działanie procesu. Pan szanowny teraz mi powie, dlaczego makroewolucja nie działa. Znajdzie błąd w jej opisie. Pan szanowny skończył politechnikę, pan szanowny jest inteligentny, pan szanowny da radę. Pan szanowny zaczyna.
|
Pt mar 15, 2013 0:10 |
|
|
|