Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Całun Turyński
marekrogowicz napisał(a): Natomiast jeśli wciąż chcesz smoki datować na 65 mln lat wstecz to musisz odrzucić metodę radiowęglową. To która z tych metod jest teraz dla ciebie naukowa a która nie i dlaczego? Obie metody są naukowe. Ale zakres czasowy możliwości ich zastosowania jest różny, zależny od okresu półrozpadu pierwiastka używanego w metodzie. Dla kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie, jak działa metoda radiowęglowa, oczywiste jest, że nie można używać tej metody do datowania skamielin z mezozoiku. Pytanie zatem – czy gadasz o czymś, o czym nie masz pojęcia, czy też uważasz, że użytkownicy forum nie mają?
|
Śr wrz 16, 2020 16:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę kolegi Rogowicza, w źródłach to stoi, że ziemie polskie najechał ongi Aleksander Macedoński. Konkretnie napisał to był Wincenty Kadłubek. Ksiądz katolicki, dla ścisłości.
|
Śr wrz 16, 2020 16:23 |
|
 |
marekrogowicz
|
Cytuj: Dla kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie, jak działa metoda radiowęglowa, oczywiste jest, że nie można używać tej metody do datowania skamielin z mezozoiku. Super, skoro trzeba zatem wiedzieć z jakiego okresu są datowane obiekty to skąd mam to wiedzieć przed ich datowaniem? Cytuj: Obie metody są naukowe. Ale zakres czasowy możliwości ich zastosowania jest różny, zależny od okresu półrozpadu pierwiastka używanego w metodzie. Świetnie, to w końcu dinozaury mają co najmniej 65 mln lat czy 4 do 38 tys? Cytuj: w źródłach to stoi, że ziemie polskie najechał ongi Aleksander Macedoński. Konkretnie napisał to był Wincenty Kadłubek Dla czasów Aleksandra Macedońskiego Kadłubka to słabe źródło jeśli w ogóle. Nadal się pogrążasz.
|
Śr wrz 16, 2020 16:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę kolegi, w źródle stoi, co stoi, więc proszę mi tu nie czarować radiowęglowo, że jedno źródło dobre, a inne złe, dla danej epoki. Wszystkie źródła są dobre, dla każdej epoki.
Dotarło, czy nie za bardzo? Kto ma rozum do słuchania, niechaj patrzy.
|
Śr wrz 16, 2020 16:59 |
|
 |
marekrogowicz
|
Nie jesteśmy kolegami i nigdy nie będziemy Cytuj: w źródle stoi, co stoi, więc proszę mi tu nie czarować radiowęglowo, że jedno źródło dobre, a inne złe, dla danej epoki. Wszystkie źródła są dobre, dla każdej epoki. Jak się wypowiadasz na jakiś temat warto by było gdybyś poznał podstawy. Im źródło bardziej współczesne wydarzeniom opisywanym tym lepsze. Dobroć źródła sprawdza się także nie tylko po dacie powstania ale i zgodności z innymi dokumentami i wielu innych czynnikach. Są też opracowania - ich jakość zależy w głównej mierze od wykorzystanej bazy źródłowej. Cytuj: Dotarło, czy nie za bardzo? Kto ma rozum do słuchania, niechaj patrzy. Dotarło, że nie masz podstawowej zdolności pojmowania rzeczy bardziej skomplikowanych niż powtórzenie czegoś co większość tzw. naukowców uważa za słuszny pogląd. Nikt cię nie przekona że białe jest białe a czarne czarne jeśli "autorytety" medialne stwierdzą inaczej.
|
Śr wrz 16, 2020 18:58 |
|
|
|
 |
Robek
|
marekrogowicz napisał(a): Jw. Skoro metoda nie jest weryfikowana w oparciu o próbki o znanej dacie śmierci to skąd założenie że działa? No przecież już to mówiłem, że badanie całunu robiono w trzech różnych instytutach, jeśli w każdym wyszło prawie tak samo, to znaczy że metoda C14 działa, i Całun Turyński powstał w średniowieczu.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz wrz 17, 2020 0:12 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Robek, Jezus odmładzający pośmiertnie Całun... O czym ty piszesz?
|
Cz wrz 17, 2020 0:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
marekrogowicz napisał(a): Nie jesteśmy kolegami i nigdy nie będziemy Proszę kolegi, ja też chciałem być inżynierem, a dyplomu nie zrobiłem i w tym sensie jesteśmy sobie równi. Tylko ja mam cywilną odwagę się przyznać publicznie, że moje wykształcenie formalnie kończy się na maturze. Doczekam się w końcu poszlaki, że kolega na tych studiach inżynierskich był i po roku nie wyleciał? Z termometru czytać nie potrafi; jakie oszacowanie i czego jest konieczne do uznania pomiaru za wartościowy, tego też nie wie; bazę danych liczbowych do kalibracji metody radiowęglowej weryfikuje już chyba z tydzień i wyników tej weryfikacji ani widu, ani słychu. marekrogowicz napisał(a): Jak się wypowiadasz na jakiś temat warto by było gdybyś poznał podstawy. Kolega wie, co to kolumna stratygraficzna? Posiada rozeznanie w tym temacie, choćby na poziomie wiki? Chyba jednak nie ma o nim bladego pojęcia, bo się do tego hasła w ogóle nie odniósł; a pozuje na jakiegoś eksperta w temacie datowania przedmiotów z epok dawno minionych. I tylko mu ciągle z rachunku wychodzą smoki. marekrogowicz napisał(a): Dotarło, że nie masz podstawowej zdolności pojmowania rzeczy bardziej skomplikowanych niż powtórzenie czegoś co większość tzw. naukowców uważa za słuszny pogląd. Proszę kolegi, posłuszeństwo mistrzom w danej dziedzinie to jest warunek konieczny do zrobienia jakiegokolwiek dyplomu, inaczej niż na zasadzie: płacę, więc wymagam... Weźże wreszcie kolego przysiądź fałdów, napisz ten papier o smokach i go złóż w fachowym periodyku, jeżeli masz w ręku twarde dowody, zdolne podważyć konsensus naukowy i skierować świat na inne tory. Bo jeżeli g... masz i wiesz o tym, to po co siejesz zamieszanie wśród niefachowców, co zdani są na posłuszeństwo autorytetom? Czemu na taki autorytet się kreujesz? No co - Szatan ma kolegę w garści i wodę mącić przykazał?
|
Cz wrz 17, 2020 3:29 |
|
 |
george45
|
Robek napisał(a): marekrogowicz napisał(a): Jw. Skoro metoda nie jest weryfikowana w oparciu o próbki o znanej dacie śmierci to skąd założenie że działa? No przecież już to mówiłem, że badanie całunu robiono w trzech różnych instytutach, jeśli w każdym wyszło prawie tak samo, to znaczy że metoda C14 działa, i Całun Turyński powstał w średniowieczu. Czyż nie zakrawa to na cud, że w średniowieczu powstał autentyczny wizerunek Jezusa?
|
Cz wrz 17, 2020 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
marekrogowicz napisał(a): Super, skoro trzeba zatem wiedzieć z jakiego okresu są datowane obiekty to skąd mam to wiedzieć przed ich datowaniem? No można zastosować kilka metod i zobaczyć, która metoda daje sensowne wyniki. Cytuj: Świetnie, to w końcu dinozaury mają co najmniej 65 mln lat czy 4 do 38 tys? Konkretnie które dinozaury?
|
Cz wrz 17, 2020 11:48 |
|
 |
marekrogowicz
|
Cytuj: No można zastosować kilka metod i zobaczyć, która metoda daje sensowne wyniki. Co to znaczy sensowne? Jeśli pasują do powszechnie przyjętej teorii to uznaje się je za sensowne, jeśli nie - to zamiast odrzucić teorię odrzuca się wyniki i o tym był zalinkowany przeze mnie tekst. Krótko mówiąc ufasz nie nauce a tzw. autorytetom. Cytuj: Konkretnie które dinozaury? Bez znaczenia, wszystkie miały wyginać 65 mln lat temu wg teorii ewolucji opartej tu na badaniach metodą potasowo-argonową. Dlaczego badania radiowęglowe dające tu wyniki możliwe do pogodzenia z przekazami historycznymi są tu odrzucane skoro prosta logika podpowiada że właśnie te powinny być traktowane jakie bardziej wiarygodne? Co do chamskich uwag pewnego indywiduum pozwolę sobie na nie nie odpowiadać.
|
Cz wrz 17, 2020 16:36 |
|
 |
Robek
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Robek, Jezus odmładzający pośmiertnie Całun... O czym ty piszesz? Gdzie ja napisałem, że Jezus odmładza całun? george45 napisał(a): Czyż nie zakrawa to na cud, że w średniowieczu powstał autentyczny wizerunek Jezusa? Co za autentyczny wizerunek Jezusa? to ty wiesz jak faktycznie Jezus wyglądał? niby skąd? marekrogowicz napisał(a): Co to znaczy sensowne? Jeśli pasują do powszechnie przyjętej teorii to uznaje się je za sensowne, To ty uznajesz tylko te badania, które pasują do tego co sobie nawymyślałeś? marekrogowicz napisał(a): Bez znaczenia, wszystkie miały wyginać 65 mln lat temu wg teorii ewolucji opartej tu na badaniach metodą potasowo-argonową. Jak miały wyginąć, skoro ptaki są zaliczane do dinozaurów? a ptaki chyba jeszcze nie wyginęły?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt wrz 18, 2020 0:41 |
|
 |
george45
|
Robek napisał(a): george45 napisał(a): Czyż nie zakrawa to na cud, że w średniowieczu powstał autentyczny wizerunek Jezusa? Co za autentyczny wizerunek Jezusa? to ty wiesz jak faktycznie Jezus wyglądał? niby skąd? No jak to skąd, z całunu, ikon, obrazków i innych wizerunków stworzonych przez człowieka dla człowieka.
|
Pt wrz 18, 2020 6:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
marekrogowicz napisał(a): Co to znaczy sensowne? Sensowne to znaczy takie, że np. nie wychodzi, że coś ma nieskończenie wiele lat. Próba zbadania wykopalisk mezozoicznych przy pomocy węgla C14 nie da sensownych rezultatów, bo w tych próbkach nie ma już węgla C14, który pochodziłby z fotosyntezy z czasów mezozoiku. Cytuj: Krótko mówiąc ufasz nie nauce a tzw. autorytetom. Krótko mówiąc dopisujesz mi coś, czego nie powiedziałem. Potem na podstawie tego, co sobie dośpiewałeś, doklejasz mi jakąś łatkę. Cytuj: Bez znaczenia, wszystkie miały wyginać 65 mln lat temu wg teorii ewolucji opartej tu na badaniach metodą potasowo-argonową. Teoria Ewolucji nie jest oparta na badaniach metodą potasowo-argonową. To raz. Dwa – Teoria Ewolucji nie mówi, że miało miejsce wymieranie w pod koniec Kredy. To nam mówi paleontologia. Trzy – nie wszystkie dinozaury wyginęły przecież. Żyje jeszce z kilkanaście tysięcy gatunków dinozaurów i niektóre nie wykazują chęci wymierania. Cytuj: Dlaczego badania radiowęglowe dające tu wyniki możliwe do pogodzenia z przekazami historycznymi są tu odrzucane Konkretnie jakie badania radiowęglowe i konkretnie jakie przekazy historyczne? Cytuj: Co do chamskich uwag pewnego indywiduum pozwolę sobie na nie nie odpowiadać. No cóż – normalne dla pewnego grona „dyskutantów”. Jak nie masz kontrargumentów, to się obrażasz i ogłaszasz, że nie będziesz odpowiadał na argumenty chama i prostaka. Widziałem już ten mechanizm tyle razy na różnych forach.
Ostatnio edytowano Pt wrz 18, 2020 7:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt wrz 18, 2020 7:15 |
|
 |
Robek
|
george45 napisał(a): Robek napisał(a): george45 napisał(a): Czyż nie zakrawa to na cud, że w średniowieczu powstał autentyczny wizerunek Jezusa? Co za autentyczny wizerunek Jezusa? to ty wiesz jak faktycznie Jezus wyglądał? niby skąd? No jak to skąd, z całunu, ikon, obrazków i innych wizerunków stworzonych przez człowieka dla człowieka. Przecież autorzy tych wszystkich ikon i obrazów, na własne oczy nigdy nie widzieli Jezusa, więc jak mogli namalować autentyczny obraz Jezusa?
|
Pt wrz 18, 2020 8:33 |
|
|
|