Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
lokis
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Cytuj: , to podobno można wierzyć w dwie sprzeczne ze sobą teorie Moze daj jakis przyklad. Pomyslalem sobie przez moment i ja jakos nie wierze w "sprzeczne teorie". Gdybym chcial wierzyc we wszystko co inni sobie wymysla, to bym Kosciol zalozyl - "Lokisa Kosciol Wszystkiego i Do Kwadratu". 
|
So lip 27, 2013 21:49 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Travis napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Na tytułowe pytanie odpowiedziałbym, że jedno drugiemu przeczy i jest nie do pogodzenia Cytuj: Nawet gdyby tak było, to podobno można wierzyć w dwie sprzeczne ze sobą teorie Moravia pisał, ze można równocześnie kochać dwie kobiety;-), ale wierzyć w dwie sprzeczne teorie to już patologia. No chyba, że nie móc sie zdecydować, której przyznać rację, ale to nie to samo. Cytuj: A poza tym mamy jeszcze pojęcie paradoksu. ? Cytuj: Na początku może nam się wydawać, że 2 teorie są ze sobą sprzeczne, a po kilkuset latach ktoś może znaleźć wyjaśnienie, dlaczego ta sprzeczność była tylko pozorna. Widzę, ze lubisz przeteoretyzowywać. Dla nas tu i teraz jest tak jak napisałem. Można to podważać, ale też tu i teraz. Co do przyszłości: trzeba brać pod uwagę przesłanki i oceniać prawdopodobieństwo.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lip 28, 2013 9:02 |
|
 |
Travis
|
lokis napisał(a): Cytuj: , to podobno można wierzyć w dwie sprzeczne ze sobą teorie Moze daj jakis przyklad. Pomyslalem sobie przez moment i ja jakos nie wierze w "sprzeczne teorie". Gdybym chcial wierzyc we wszystko co inni sobie wymysla, to bym Kosciol zalozyl - "Lokisa Kosciol Wszystkiego i Do Kwadratu".  To teraz zrobi się ciekawie. Ja wierzę jednocześnie w Boga i w ewolucję. Z tego wniosek jest następujący (rozpatrzmy oba przypadki): 1) Te 2 teorie są sprzeczne. Wówczas ja - wierząc jednocześnie w obie - wierzyłbym w 2 sprzeczne ze sobą teorie. 2) Te 2 teorie nie są sprzeczne. Wybierz sobie któryś wariant  Ciekaw jestem, który z tych przypadków wybierze Askadtowiesz  A mówiąc bardziej ogólnie - chodziło mi o następujące sytuacje: 1) Wierzysz w 2 teorie bez dokładniejszego przemyślenia. Jeśli się głębiej zastanowisz, to odnajdziesz sprzeczność i być może będziesz chciał z którejś teorii zrezygnować. 2) Można by też poruszyć przypadek, w którym coś wydaje się nam sprzeczne, ale dopuszczamy możliwość, że możemy co do tej sprzeczności się mylić.
_________________ "Jest taka zasada, nie każdy ją zna Wolność zaczyna się tam, gdzie kończy się strach " (Dezerter)
|
N lip 28, 2013 16:38 |
|
|
|
 |
lokis
|
Wiara w Boga i ewolucje chyba juz nie jest sprzeczna. Kosciol ewolucje uznaje, choc "po swojemu".  Dopuszczenie mozliwosci mylnego pogladu powinno byc zasada kazdego. Teorie sa wymyslem czlowieka, niektore tak niedorzeczne, ze zastanawianie sie nad ich twierdzeniami jest strata czasu. Teraz ja mam pytanie. Czy zdajesz sobie sprawe z faktu rychlej zguby calej ludzkosci, spowodowanej posiadaniem telefonow komorkowych przez opetanych! 
|
N lip 28, 2013 18:46 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Travis napisał(a): Ciekaw jestem, który z tych przypadków wybierze Askadtowiesz  To chyba oczywiste, że 1) Te 2 teorie są sprzeczne. Wówczas ja - wierząc jednocześnie w obie - wierzyłbym w 2 sprzeczne ze sobą teorie. A w rozwinięciu: 1) Wierzysz w 2 teorie bez dokładniejszego przemyślenia. Jeśli się głębiej zastanowisz, to odnajdziesz sprzeczność i być może będziesz chciał z którejś teorii zrezygnować.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N lip 28, 2013 20:41 |
|
|
|
 |
Travis
|
Askadtowiesz napisał(a): Travis napisał(a): Ciekaw jestem, który z tych przypadków wybierze Askadtowiesz  To chyba oczywiste, że 1) Te 2 teorie są sprzeczne. Wówczas ja - wierząc jednocześnie w obie - wierzyłbym w 2 sprzeczne ze sobą teorie. A w rozwinięciu: 1) Wierzysz w 2 teorie bez dokładniejszego przemyślenia. Jeśli się głębiej zastanowisz, to odnajdziesz sprzeczność i być może będziesz chciał z którejś teorii zrezygnować. A na czym miałaby polegać ta sprzeczność? 
_________________ "Jest taka zasada, nie każdy ją zna Wolność zaczyna się tam, gdzie kończy się strach " (Dezerter)
|
Pn lip 29, 2013 15:14 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Travis napisał(a): 1) Wierzysz w 2 teorie bez dokładniejszego przemyślenia. Jeśli się głębiej zastanowisz, to odnajdziesz sprzeczność i być może będziesz chciał z którejś teorii zrezygnować. ......A na czym miałaby polegać ta sprzeczność?  Pisałem juz o tym wiele razy ale pewnie nie miałeś okazji czytać. W skrócie polega na niezgodności biblijnego opisu stworzenia z danymi prezentowanymi przez naukę. Oczywiscei milczaco zakładam ze masz na myśli Boga biblijnego (jeśli innego, dyskusja musi byc tez inna). Trzeba byłoby tez sprecyzować czy masz na mysli samą ewolucje biologiczną czy ogólnie rozwój planety. To niczego nie zmienia ale zakres dyskusji moze byc węższy lub szerszy.
|
Pn lip 29, 2013 20:03 |
|
 |
Travis
|
Askadtowiesz napisał(a): Travis napisał(a): 1) Wierzysz w 2 teorie bez dokładniejszego przemyślenia. Jeśli się głębiej zastanowisz, to odnajdziesz sprzeczność i być może będziesz chciał z którejś teorii zrezygnować. ......A na czym miałaby polegać ta sprzeczność?  Pisałem juz o tym wiele razy ale pewnie nie miałeś okazji czytać. W skrócie polega na niezgodności biblijnego opisu stworzenia z danymi prezentowanymi przez naukę. Oczywiscei milczaco zakładam ze masz na myśli Boga biblijnego (jeśli innego, dyskusja musi byc tez inna). Trzeba byłoby tez sprecyzować czy masz na mysli samą ewolucje biologiczną czy ogólnie rozwój planety. To niczego nie zmienia ale zakres dyskusji moze byc węższy lub szerszy. No tak, to milczące założenie (i jeszcze zapewne parę innych milczących założeń) niejedno wyjaśnia  Ja jednak nie powiedziałem, że wierzę jednocześnie w dosłownie odczytywany opis z Księgi Rodzaju oraz w ewolucję biologiczną Powiedziałem tylko, że wierzę jednocześnie w Boga i w ewolucję (zgodnie z tematem). Gdybyś znalazł w takim stwierdzeniu sprzeczność, to chyba musiałbym Ci pogratulować  Ewolucja - rozwój planety i stworzeń, aczkolwiek procesy selekcji naturalnej, krzyżowania i mutacji mogą być jej częścią. Szczerze mówiąc, nie byłbym natomiast do końca pewien, czy wszystkie zmiany ewolucyjne można wyjaśnić wyłącznie przetrwaniem i wydaniem potomstwa.
|
Śr lip 31, 2013 22:05 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Travis napisał(a): Powiedziałem tylko, że wierzę jednocześnie w Boga i w ewolucję (zgodnie z tematem). Gdybyś znalazł w takim stwierdzeniu sprzeczność, to chyba musiałbym Ci pogratulować No to wyjasnij blizej w jakiego Boga wierzysz, chyba to nie tajemnica. Wtedy można ocenić czy jest sprzecznosc czy nie. Cytuj: nie byłbym natomiast do końca pewien, czy wszystkie zmiany ewolucyjne można wyjaśnić wyłącznie przetrwaniem i wydaniem potomstwa. W teorii ewolucji dowody rzeczowe dotyczą iluś (ale jednak bardzo wielu) procesów, reszta zaś jest ekstrapolowana zgodnie z najlepszą wiedzą. Tak więc tego i owego mozna nie byc pewnym. Ogólny mechanizm to wybór najlepiej przystosowanych mutacji.
|
Cz sie 01, 2013 15:22 |
|
 |
Travis
|
Askadtowiesz napisał(a): No to wyjasnij blizej w jakiego Boga wierzysz, chyba to nie tajemnica. Wtedy można ocenić czy jest sprzecznosc czy nie. Nie bardzo wiem, co miałbym tutaj odpowiedzieć  Gdy słyszę słowo "Bóg" nie odnajduję jakoś w sobie teraz werbalnych koncepcji mentalnych, a jedynie pewne delikatne uczucie w głębi serca i w wyobraźni obraz kochającej świadomości (w białym kolorze, ale to tylko wizualizacja), przenikającej wszystko, co istnieje. Askadtowiesz napisał(a): W teorii ewolucji dowody rzeczowe dotyczą iluś (ale jednak bardzo wielu) procesów, reszta zaś jest ekstrapolowana zgodnie z najlepszą wiedzą. Tak więc tego i owego mozna nie byc pewnym. Ogólny mechanizm to wybór najlepiej przystosowanych mutacji. Coś czuję, że te pojawiające się "mutacje", mogą być (mniej lub bardziej; bo mogą występować też pewne fluktuacje) ukierunkowane przez Boga 
|
N sie 04, 2013 17:22 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Travis napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): No to wyjasnij blizej w jakiego Boga wierzysz, chyba to nie tajemnica. Wtedy można ocenić czy jest sprzecznosc czy nie. Cytuj: Nie bardzo wiem, co miałbym tutaj odpowiedzieć  Gdy słyszę słowo "Bóg" nie odnajduję jakoś w sobie teraz werbalnych koncepcji mentalnych, a jedynie pewne delikatne uczucie w głębi serca i w wyobraźni obraz kochającej świadomości (w białym kolorze, ale to tylko wizualizacja), przenikającej wszystko, co istnieje. Przy takim założeniu, gdy o Bogu wiemy tylko tyle (ale proszę bez podstępów prowadzących do Boga np. chrześcijańskiego), sprzecznosci oczywiscie nie ma. A tak na marginesie, to skad sie wział taki Bóg, wymyślileś go sam, czymś się inspirowałeś? A bez niego nie moze byc? Askadtowiesz napisał(a): W teorii ewolucji dowody rzeczowe dotyczą iluś (ale jednak bardzo wielu) procesów, reszta zaś jest ekstrapolowana zgodnie z najlepszą wiedzą. Tak więc tego i owego mozna nie byc pewnym. Ogólny mechanizm to wybór najlepiej przystosowanych mutacji. Cytuj: Coś czuję, że te pojawiające się "mutacje", mogą być (mniej lub bardziej; bo mogą występować też pewne fluktuacje) ukierunkowane przez Boga  Albo przez Latającego Potwora Spaghetti. Jest taka zasada metodologiczna, aby nie mnożyć bytów ponad potrzebę. Jeśli wprowadzenie Boga nie jest konieczne, nie róbmy tego.
|
N sie 04, 2013 18:21 |
|
 |
Travis
|
Askadtowiesz napisał(a): A tak na marginesie, to skad sie wział taki Bóg, wymyślileś go sam, czymś się inspirowałeś? Inspirowało mnie wszystko, z czym się w życiu spotykałem. Religie i przeczytane książki też. I doświadczenia, przeżycia wewnętrzne. Oraz pewne osoby. Askadtowiesz napisał(a): A bez niego nie moze byc? Askadtowiesz napisał(a): Albo przez Latającego Potwora Spaghetti. Jest taka zasada metodologiczna, aby nie mnożyć bytów ponad potrzebę. Jeśli wprowadzenie Boga nie jest konieczne, nie róbmy tego. Ja tylko mówię, co czuję  Nie umiem tego na chwilę obecną dokładniej opisać - to jest bardziej kwestia uczuć niż myślenia. U mnie uczucia często wyprzedzają myśli - na przykład czuję, że coś jest prawdą, a dopiero długi czas później znajduję słowa, żeby takie stanowisko uzasadnić.
|
Cz sie 08, 2013 12:14 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Travis napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): A tak na marginesie, to skad sie wział taki Bóg, wymyślileś go sam, czymś się inspirowałeś? Inspirowało mnie wszystko, z czym się w życiu spotykałem. Religie i przeczytane książki też. I doświadczenia, przeżycia wewnętrzne. Oraz pewne osoby. Rozumiem. Najczęściej ludzie wierzą w ramach określonej religii, która ustala pewne zasady, rytuały, normy itd. Czyms zupełnie odmiennym jest wierzyć, ze istnieje jakaś istota najwyższa (która niekoniecznie ,musi nazywać sie Bogiem), o której właściwie nie wiemy nic poza załozeniem, ze stworzyła świat (i ewentualnie -nadal sie nim zajmuje). Nie ma tu całej tej otoczki religijnej. Askadtowiesz napisał(a): Jest taka zasada metodologiczna, aby nie mnożyć bytów ponad potrzebę. Jeśli wprowadzenie Boga nie jest konieczne, nie róbmy tego. Cytuj: Ja tylko mówię, co czuję  Nie umiem tego na chwilę obecną dokładniej opisać - to jest bardziej kwestia uczuć niż myślenia. U mnie uczucia często wyprzedzają myśli - na przykład czuję, że coś jest prawdą, a dopiero długi czas później znajduję słowa, żeby takie stanowisko uzasadnić. To sie nazywa intuicja, ale nie musi (choć moze) ona wcale prowadzic do prawdy obiektywnej. Zwykle intuicje traktuje się jako drogę na skróty, ale wnioski, które podsuwa i tak muszą byc normalnie zweryfikowane. W omawianym przypadku jest jednak problem, ze ani istnienia ani nieistnienia Boga nieskonkretyzowanego nie da się udowodnic.
|
Cz sie 08, 2013 15:41 |
|
 |
andej
|
Obie teoria są spójne i wzajemnie się uzupełniają. Dziełem Boga jest życie i warunki (prawa natury) pozwalajace na rozwój. Dziełem Boga jest rozum i wolna wola. (A w liczbę PI nie wierzę, gdyż nie da się jej podać. Są ino przybliżenia.)
|
Pn lut 03, 2014 20:34 |
|
 |
Albowiem
|
andej napisał(a): A w liczbę PI nie wierzę, gdyż nie da się jej podać. A jak rozumiesz słowo "podać"? Czy uważasz, że z niemożliwości "podania" czegoś wynika nieistnienie tego czegoś? Jeżeli tak, to dlaczego tak uważasz? Liczbę pi można podać np. jako granicę pewnego ciągu.
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
Wt lut 04, 2014 14:24 |
|
|
|