Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego KK przyjął WW i ewolucjonizm za prawdę?
Soul33 napisał(a): Ta teoria spiskowa ma tyle samo sensu co inne. Wszyscy biologowie świata, z wyjątkiem kilku (z tego, co pamiętam, odsetek mniejszy niż odsetek osób poważnie chorych psychicznie) nie zauważyli, że TE jest błędna lub udają, że nie zauważyli.
O prawdzie nie decyduje większość. Chyba ci się coś z demokracją pomyliło. Soul33 napisał(a): A szympans genetycznie mniej się różni od człowieka niż koń od zebry, które są uznawane przez kreacjonistów za jeden gatunek. To jest magia podobieństw. Człowiek ma genotyp bardzo podobny do genotypu... pszczoły. Ja pochodzę od piratów, bo mam z nimi genotyp w 100% zgodny. 
|
Cz kwi 07, 2016 17:33 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Wniosek jest taki, że tak niewielkie zmiany w genotypie to nie problem. spin napisał(a): O prawdzie nie decyduje większość. Chyba ci się coś z demokracją pomyliło. Odniosłem się do "teorii", według której prawie wszyscy fachowcy mieliby wygadywać bzdury albo nie wiedzieć, że ewolucja miałaby być niemożliwa.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz kwi 07, 2016 17:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Wniosek jest taki, że tak niewielkie zmiany w genotypie to nie problem. spin napisał(a): O prawdzie nie decyduje większość. Chyba ci się coś z demokracją pomyliło. Odniosłem się do "teorii", według której prawie wszyscy fachowcy mieliby wygadywać bzdury albo nie wiedzieć, że ewolucja miałaby być niemożliwa. Tu masz listę naukowców, którzy nie zgadzają się z tzw. TE. http://www.dissentfromdarwin.org/Jakim prawem porównujesz ich do "osób poważnie chorych psychicznie" Zapewne znajdą się tu chętni aby ich wsadzić do psychuszki z rozp. schizofrenii bezobjawowej. 
|
Cz kwi 07, 2016 18:02 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
czytelnikBiblii napisał(a): Kwestia taka, że: ŚMIERĆ TO SKUTEK GRZECHU, nie pozwala na taki obrót spraw... Ewolucja to też umieranie organizmów, a Biblia w temacie śmierci ma inne zdanie niż ewolucjoniści.
Że tak zapytam z ciekawości... czym wg. Ciebie odżywiały się przed owym grzechem lwy, aligatory, tudzież tyranozaury?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz kwi 07, 2016 18:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Znamy, znamy. Ta lista to 23 strony, łącznie ok. 1000 nazwisk. Na świecie są miliony naukowców. A przy okazji, skoro już podtykasz tę listę pod oczy, tę listę naukowców, którzy "nie zgadzają się z teorię ewolucji", zobaczmyż, jakież to kompetencje mają co niektórzy, żeby oceniać teorię ewolucji: David W. Forslund - dr astrofizyki Robert W. Bass - dr matematyki Alexander F. Pugach - dr astrofizyki Moorad Alexanian - prof. fizyki David Berlinski - dr filozofii Stephan J. G. Gift - prof. elektrotechniki Kay Roscoe - dr fizyki cząstek wysokich energii William Dembski - dr matematyki Frederick Brooks - prof. informatyki Pingnan Shi - prof. elektrotechniki Gerald Chubb - ass. prof. (=wykładowca) lotnictwa Daniel Dix - ass. prof. matematyki Eduard F. Schmitter - dr astronomii Étienne Windisch - dr inżynierii Robert Blomgren - dr matematyki James E. Rankin - dr ogólnej względności i tak dalej, i tak dalej... już mi się nie chce przepisywać. Łącznie z takimi znawcami jak: Gérald Pech - dr komunikacji satelitarnej i sieciowej Mark Liebe - dr inżynierii zasobów wodnych Jang Hoon Kim - prof. architektury
|
Cz kwi 07, 2016 18:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytat z internetu, specjalnie dla specjalisty od erystyki @akruka: Termin ewolucjonizm używany jest w szerszym sensie, obejmując poglądy na szeroką gamę tematów, włączając w to ewolucję chemiczną jako alternatywną nazwę abiogenezy, nukleosyntezę pierwiastków chemicznych, tworzenie i ewolucję galaktyk, ewolucję gwiazd, ewolucję duchową, ewolucję technologiczną i ewolucję wszechświata...JedenPost napisał(a): czytelnikBiblii napisał(a): Kwestia taka, że: ŚMIERĆ TO SKUTEK GRZECHU, nie pozwala na taki obrót spraw... Ewolucja to też umieranie organizmów, a Biblia w temacie śmierci ma inne zdanie niż ewolucjoniści.
Że tak zapytam z ciekawości... czym wg. Ciebie odżywiały się przed owym grzechem lwy, aligatory, tudzież tyranozaury? Ło matko Buzka Najbardziej aktywny w temacie uzer, szpec od krytyki kreacjonizmu a tego nie wie Pora tuptać, tup,tup,tup... Szkoda czasu i atłasu 
|
Cz kwi 07, 2016 19:07 |
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): Cytat z internetu, specjalnie dla specjalisty od erystyki @akruka: Termin ewolucjonizm używany jest w szerszym sensie, obejmując poglądy na szeroką gamę tematów, włączając w to ewolucję chemiczną jako alternatywną nazwę abiogenezy, nukleosyntezę pierwiastków chemicznych, tworzenie i ewolucję galaktyk, ewolucję gwiazd, ewolucję duchową, ewolucję technologiczną i ewolucję wszechświata...
Co to ma do rzeczy? Rozmowa jest o naukowej Teorii Ewolucji, czyli nie dotyczy szerszego sensu, do szerszego sensu nie odnosił sie też ten margines świata naukowego, który przytoczyłeś. Oprzytomniej spin napisał(a): Ło matko Buzka Najbardziej aktywny w temacie uzer, szpec od krytyki kreacjonizmu a tego nie wie Pora tuptać, tup,tup,tup... Szkoda czasu i atłasu  U spina jak zwykle - same konkrety.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz kwi 07, 2016 19:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakiego atłasu... toż to połatana, wytarta szmata...
Ze swojej strony pragnąłbym tylko dodać, że nauka polega na odkrywaniu prawdy o świecie. Tylko dlatego badacze poświęcają jej czas i tylko dlatego badaczy się opłaca za ciężkie miliony, pozwalając im się bawić, gdy inni cięzko pracują. Dotarło bowiem do polityków, że kto się nie rozwija, w sensie poznawania prawdy o świecie, ten się zwija. Na przykład technologia rakiet służących wynoszeniu w przestrzeń kosmonautów i satelitów może posłużyć do wymierzania uderzeń nuklearnych w dowolnym punkcie globu. Dodam jeszcze, że byłoby to niemożliwe, gdyby niebo było twarde, jak się to zdawało skrybom biblijnym, i że cywilizacja biblijna, gdyby ją zderzyć z naszą, zapewne wydałaby jej wojnę totalną w imię Boże, po czym... no właśnie.
|
Cz kwi 07, 2016 19:23 |
|
 |
Robek
|
czytelnikBiblii napisał(a): Kwestia taka, że: ŚMIERĆ TO SKUTEK GRZECHU, nie pozwala na taki obrót spraw... Ewolucja to też umieranie organizmów, a Biblia w temacie śmierci ma inne zdanie niż ewolucjoniści. Dlaczego niby nie pozwala? To zwierzęta sobie żyły i tyle, nie było czegoś takiego, żeby mogły sie rozmnażać, czy tam umierać, zwyczajnie sobie istniały bez jedzenia i rozmnażania. spin napisał(a): Nikt tego nie wie. NIKT nie wie jak powstał Wszechświat, życie na Ziemi, jak postał człowiek i świadomość. Moje poglądy się zmieniają jak "propozycje" u Spinozy. Niemniej bez Kreatora ani rusz. No i tu nad tymi twoimi bzdurami, mam małą przewage. Bo mówisz że ewolucja to bzdura, a wszystko stworzył jakiś kreator. Tyle że według ewolucji, życie powstało w zupie pierwotnej, i taką zupe, można dzisiaj gdzieś w laboratorium stworzyć, więc jest jakiś namacalny dowód, tej ewolucji, natomiast gdzie ty widziałeś kreatora? jesteś go w stanie w jakiś sposób wytworzyć? 
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz kwi 07, 2016 19:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobra, to ja wyskoczę z pytaniem od czapy: czy Adam bezgrzeszny mógł się utopić?
|
Cz kwi 07, 2016 19:41 |
|
 |
Askadtowiesz
|
chwat napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): spin napisał(a): W 2014 r. podczas przemówienia w Papieskiej Akademii Nauk. Muszę potwierdzic, ze słyszałęm to tez w Radiu Watykańskim i nawet mnie zdziwiło, ze tak jednym tchem... A ja myślałem, że można było usłyszeć następującą wypowiedź Franciszka : Ewolucja natury nie jest sprzeczna z pojęciem stworzenia, ponieważ ewolucja zakłada stworzenie bytów, które ewoluują. (tłumaczenie polskie za http://www.opoka.org.pl) Wierzę na słowo, ale nie widzę formalnej sprzeczności o obu wypowiedziach. Papież nie kwestionuje ewolucji lecz wiaze ja z Bogiem- mówiac najbrócej. spin napisał(a): Jeśli Watykan uznaje ewolucję "ciał", to dlaczego nie bytów niewidzialnych i nawet samego Boga? Czy zmiana Anioła w Szatana nie była "ewolucją" (inwolucją?) tego gatunku bytów? zwaz, ze teoria ewolucji jest wynikiem badań naukowych. Natomiast badanie bytów niematerialnych w ogóle nie wchodzi w zakres badan naukowych. Mozna to pozostawic do rozwazenia teologom. czytelnikBiblii napisał(a): Kto trzyma się zapisu biblijnego, ten nie będzie wierzył w ewolucyjną teorię, Tylko pytanie dlaczego trzyma. Zastanawiałeś sie nad tym kiedykolwiek? czytelnikBiblii napisał(a): To On stworzył wszystko swoim słowem, w 6 dni, a 7-mego odpoczął.
I pewnie jeszcze było to 6000 lat temu? A wszystko co starsze to wynik wędrówki w czasie? Soul33 napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Ciekawe czy doczekam sie kiedyś nieliteralnej, ale konkretnej, interpretacji? Na razie jest to rzucanie zaklęć. Raczej nie. Ale interpretacja nieliteralna przynajmniej może pobudzać do myślenia. Interpretacja dosłowna z klapkami na oczach - wręcz przeciwnie. Logicznie należałoby oczekiwać ze takie myślenie skończy sie czymś konstruktywnym.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Cz kwi 07, 2016 20:19 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
spin napisał(a): chwat napisał(a): Spin, jak wygląda Twój pogląd na pochodzenie człowieka/świata? Nikt tego nie wie. NIKT nie wie jak powstał Wszechświat, życie na Ziemi, jak postał człowiek i świadomość. Moje poglądy się zmieniają jak "propozycje" u Spinozy. Niemniej bez Kreatora ani rusz. Chodzi o to aby nie wciskać ludziom a w szczególności dzieciom w szkołach kłamliwych bzdur nazywanych teoriami naukowymi. Bo się je przedstawia jako pewniki. Potem gros otumanionych kłamstwami ludzi ma takie poglądy jak Doda (podobno b. inteligentna), która mówi w TV: "prędzej uwierzę w dinozaury..." Na twoje brednie - trochę logiki. Organizmy wielokomórkowe jak drzewa, ludzie są to organizmy skomplikowane. Grzyby powiedzmy trochę mniej skomplikowane (my ludzie mamy ok. 30% DNA grzyba nawiasem mówiąc). Bakterie jeszcze mniej skomplikowane. Choć dalej i tak są skomplikowane z tym co było całkiem na początku tworzenia życia. A więc z prostoty - drogą ewolucji (mechanizm ewolucji nie jest tak bardzo skomplikowany jak się go ciut pozna) doszliśmy do czegoś skomplikowanego. Z powstaniem Wszechświata było podobnie - na początku było coś nieskomplikowanego. I teraz uwaga - wprowadzamy teraz w to wszystko Boga. Bóg zakłóca cały mechanizm o którym piszę powyżej. Bóg musi być tworem wysoce skomplikowanym. No i teraz gdzie ten skomplikowany byt ma się zmieścić we wszechświecie czy też poza nim - skoro początek był nieskomplikowany (entropia była niska ujmując inaczej). I kolejne pytanie. Skoro jest jeden taki skomplikowany byt, czy przypadkiem nie ma jeszcze bardziej skomplikowanych bytów, które stworzyły by Boga. Dlaczego wszyscy uważacie, że Bóg jest najpotężniejszy? Przecież to łatwo sobie wyobrazić kogoś, kto jest nad Bogiem itd.
|
Cz kwi 07, 2016 21:02 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
spin napisał(a): Po pierwsze w dyskusji religijnej nie powinno być merytoryki, czy wiedzy naukowej. Wiara polega na zaufaniu (credo). WIARA to właśnie EMOCJE. Wiara (credo) nie idzie w parze z rozumem (ratio). Jeśli ktoś chce dyskutować na forum WIARA, to nie powinien używać argumentów naukowych, rozumowych (czy raczej pseudorozumowych). Od tego są fora "naukowe". Po drugie nie wdaję się już w erystyczne "argumenty", bo zrobią się ponownie oftopy jak na początku dyskusji. Zamiast dyskutować o niepotrzebnej akceptacji przez niektórych papieży WW i darwinowskiej ewolucji dyskutowaliśmy o tym, czy G. Bruno został spalony na stosie, czy tylko jego kukła.  Niesamowite, podpisuję się pod wszystkim co tu napisałeś!! Nie rozumiem tylko, co ma Bruno do teorii darwinowskiej. Niemniej Bruno był tak światły, że już wtedy ogłaszał teorię multiwszechświatów. Ale przecież taki koncept jest dla katolików nie do przełknięcia - zostawmy jednak ten temat. Tak - wiara to emocje - zero rozumowego myślenia i zastanawiania się nad światem w sposób rozumowy. Więc po co właściwie ewolucja dała nam taki świetny mózg? hihihi.
|
Cz kwi 07, 2016 21:09 |
|
 |
Robek
|
ErgoProxy napisał(a): Dobra, to ja wyskoczę z pytaniem od czapy: czy Adam bezgrzeszny mógł się utopić? Z tego co sie orientuje, to Adam był nieśmiertelny, więc nie dał by rady sie utopić. sowaniejestmadra napisał(a): Więc po co właściwie ewolucja dała nam taki świetny mózg? hihihi. Nikt nic nie dał, samo sie wytworzyło.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz kwi 07, 2016 21:23 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
Robek napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Dobra, to ja wyskoczę z pytaniem od czapy: czy Adam bezgrzeszny mógł się utopić? Z tego co sie orientuje, to Adam był nieśmiertelny, więc nie dał by rady sie utopić. sowaniejestmadra napisał(a): Więc po co właściwie ewolucja dała nam taki świetny mózg? hihihi. Nikt nic nie dał, samo sie wytworzyło. Tak masz rację. I od razu dygresja. Nauka cały czas szuka. Katolik nie musi. Boga upycha we wszystkie dziury nauki, a nauka go z tych dziur w miarę pojawiania się odpowiedzi - wypędza. Teraz ingerencja Boga stwórcy jest przed wielkim wybuchem. Czy pytanie jak powstało pierwsze samoreplikujące się "coś" (coś - bo jeszcze nie była to komórka), na które jeszcze nie ma odpowiedzi - to jeden z ostatnich bastionów Boga. Ciekawe, gdyby doszło do spotkania z kosmitami - to czy kosmici byliby ateistami, czy by nas nawracali na swojego Boga. Gdyby tu dolecieli - zapewne bylibyśmy im podporządkowani - a więc tez i zmuszeni przyjąć ich wiarę - tak jak to robili Hiszpanie np. z indianami.
|
Cz kwi 07, 2016 21:37 |
|
|
|